Gönderen Konu: [Çözüldü] BIOS'ta USB'den Başlatma ile İlgili Seçim Ekranı Sorunu  (Okunma sayısı 6564 defa)

Çevrimdışı Enterprise-1701A

• Yeni Penguen
  • *
    • Kullanmıyorum
  • Dağıtım: Linux Mint 20 Ulyana
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6.6
  • Grafik Kartı: [AMD/ATI] RS690M
  • İşlemci: AMD Athlon 64 X2 TK-57
Merhaba ilk linux yükleme zamanında şöyle bir not almışım: iso işi bittikten sonra bilgisayar açılırken F12 ye ba boot sektörüne gir, F7 ile usb yi birinci sıraya al, F10 ile kaydet. Usb yi takıp bilgisayarı yeniden başlat. Bundan sonra linux mint ekranı gelmiş. Kur'a tıklayıp yüklemeyi tamamlamasını beklemişim. Usb yi çıkarıp yeniden başlatmış F12 ye basılı tutup boot ekranından F8 ile usb yi 3. sıraya almış ve F10 ile kaydetmiş yeniden başlatmışım ve sorun olmadan devam etmiş. Şimdi ise böyle bir ekran gelmiyor. Grub ekranında Linux 19 Tara ve seçenekleri çıkıyor. Bu işi nasıl yapacağım yardım edebilir misiniz?

Düzenleme: Konu başlığı
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2020, 13:05:07 Gönderen: Enterprise-1701A »
Daha önce hiç kimsenin gitmeye cesaret edemediği yerlere korkusuzca gitmek için.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Bir zamanlar biosta
« Yanıtla #1 : 19 Ağustos 2020, 22:05:10 »
F12'ye Grub ekranı gelmeden basmalısınız, sanırım bu BIOS seçeneklerine ulaşmak için sizin sisteminize özel bir tuş kısayolu. Eğer ISO dosyasındaki Grub ekranına ulaşıyorsanız, zaten bu adımı gerçekleştirmenize gerek yok demektir.

Not: Lütfen konu başlıklarının konu içeriğini özetler ya da yansıtır olmasına özen gösterelim.
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2020, 22:07:33 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

• Yeni Penguen
  • *
    • Kullanmıyorum
Ynt: BIOS'ta USB'den Başlatma ile İlgili Seçim Ekranı Sorunu
« Yanıtla #2 : 20 Ağustos 2020, 14:19:12 »
Merhaba https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=99 de anlatıldığı gibi grub ön yükleyisinin onarımını yapayım dedim. Yaptım şimdi herhangi bir tuşa basmadan ilk açışışta da grub ekranı geliyor. Bir kaç saniye sonra normal açılışı yapıyor. https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/tr/latest/boot_options.html da olduğu gibi efi kipinde olduğunu düşündüm ve
Kod: [Seç]
sudo efibootmgr ile sıralama değiştireyim dedim ama "EFI variables are not supported on this system" diye bir yazı geliyor. Desteklenmiyormuş. Grub ekranında Mint 19 ve ileri seçenekleri ile iki test seçeneği var ama Mint 20 yi yüklediğim usb görünmüyor. Bilgisayar açıldığında usb görünüyor ama önce görünmüyor. Ne yapmalıyım?
Daha önce hiç kimsenin gitmeye cesaret edemediği yerlere korkusuzca gitmek için.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 20 Ağustos 2020, 19:20:08 »
Hâlâ not aldığınız ile aynı sistemi kullanıyorsanız, F12 ile BIOS ayarlarına ulaşmayı deneyin. Bunu yukarıda belirttiğim üzere Grub menüsü gelmeden önce, henüz sistem yeni açılırken yapmalısınız.

Alıntı
ile sıralama değiştireyim dedim ama "EFI variables are not supported on this system" diye bir yazı geliyor.

Yapmaya çalıştığınız işlemin Grub düzenlemesi ile bir ilgisi bulunmuyor. BIOS'tan açılış yapılacak aygıtın sıralamasını değiştirmelisiniz.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

• Yeni Penguen
  • *
    • Kullanmıyorum
« Yanıtla #4 : 21 Ağustos 2020, 01:38:46 »
Grub'a girip sanırım e harfine tıkladığımda böyle bir görüntü geldi.
. Usb yi görmüyor. Nasıl sıralama değiştireceğim?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 21 Ağustos 2020, 02:02:38 »
Ne yapmaya çalıştığınızı anlamıyorum, USB aygıtının açılışta görünmemesi ile önyükleyicinin bir ilgisi olmadığını belirtmiştim. Sizin yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla öneri sunuyorum, ama yaptığınız dönüşlerin benim yönlendirmelerimle bir ilgisini bulamadım.

Yapmanız gereken işlemin Grub önyükleyicisi ile bir ilgisi yok, (sizin belirttiğinize göre) F12 tuşu ile BIOS ayarlarına ulaşmalısınız. Resmini paylaştığınız alandan çalışan DVD/USB aygıtının açılış önceliğini taımlayamazsınız.

• Yeni Penguen
  • *
    • Kullanmıyorum
« Yanıtla #6 : 22 Ağustos 2020, 16:10:48 »
Esc, del, F1, F2, ... F12 bu tuşların hiçbiri Bios'a girmeme neden olmuyor. Kullanıcı kitabına baktım. Lenovo yazısınını görünce F12 ye basın diye yazıyor. Ama etkisi yok. Dolayısıyla sırayı değiştiremiyorum. Mint 19'a çakılı kalmış gibiyim. Hani şu an bir sorun yaşıyorum da onun için mi Mint 20 kurmaya çalışıyorum? Hayır ama bir gün bozulursa, nasıl yükleyeceğimi öğrenmem lazım. Ayrıca daha güncel olsa zarar etmez. Grub bu işe yaramıyorsa, ne işe yarıyor?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 22 Ağustos 2020, 20:57:52 »
Bazı aygıtlarda sadece F12'ye basmak yeterli olmayabilir, varsa FN tuşu ile birlikte F12 tuşuna bamayı deneyebilirsiniz.

"BIOS nedir?" , "önyükleyici nedir?" şeklinde arama yaparsanız bir çok bilgi bulabilirsiniz.

Eğer bahsettiğiniz şekilde BIOS ayarlarına ulaşamıyorsanız, bunun öyükleyici ya da Linux'la ilgisi yoktur. Bunlar birbirinden bağımsızdır. Grub menüsünden BIOS'a ulaşamayacağınız gibi, herhangi bir aygıtın önyükleme önceliğini de yine Grub önyükleyiciden ayarlayamazsınız.

Eğer BIOS ayarlarına ulaşma ile ilgili bir sorun devam ederse, üreticinin destek alanlarından faydalanabilirsiniz.

• Yeni Penguen
  • *
    • Kullanmıyorum
Kullanıcı kitabında sadece F12 yazıyordu ama anahtar kelime Fn imiş. Fn ile birlikte F12 ye lenovo yazısını gördükten hemen sonra bastığımda Bios ekranına kavuştum. Şaşkınlıkla sevinç birlikte yaşadım. Usb'yi hdd olarak seçip yeniden başlattığımda kur ekranı geldi ve yükledi. İş bitince ortamı kaldırıp enter'e bas yazısı çıktı. Bastım yeniden başlatma anında yeniden aynı şekilde bios'a girip bu defa normal diskin hdd'sini seçtim. Yeniden başlattığımda her şey yolunda başladı. Emin olmak için birkaç defa daha başlattım ve sorun yok. Bunları da yazıyorum ki tekrar bana ya da başkalarına lazım olabilir. Çok çok teşekkür ederim.

Mesajlar Birleştirildi.
Merhaba ilk linux yükleme zamanında şöyle bir not almışım: iso işi bittikten sonra bilgisayar açılırken F12 ye ba boot sektörüne gir, F7 ile usb yi birinci sıraya al, F10 ile kaydet. Usb yi takıp bilgisayarı yeniden başlat. Bundan sonra linux mint ekranı gelmiş. Kur'a tıklayıp yüklemeyi tamamlamasını beklemişim. Usb yi çıkarıp yeniden başlatmış F12 ye basılı tutup boot ekranından F8 ile usb yi 3. sıraya almış ve F10 ile kaydetmiş yeniden başlatmışım ve sorun olmadan devam etmiş. Şimdi ise böyle bir ekran gelmiyor. Grub ekranında Linux 19 Tara ve seçenekleri çıkıyor. Bu işi nasıl yapacağım yardım edebilir misiniz?

Mesajlar Birleştirildi.

« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2020, 12:44:44 Gönderen: Enterprise-1701A »