Merhaba, ben Linux acemisiyim. Linux Mint ile yaşadığım herhangi bir sorunda, benzer sorunu yaşayanları ve çözümü yerli/yabancı sitelerden bulup şimdiye kadar sorunumu çözebildim. Ama şimdiki sorunumu yabancı kaynaklarda bulabilmem mümkün değil, yerli kaynaklarda da benzer sorun yaşayan bir kullanıcı yok (ya da varsa Ubuntu üzerinden yaşamış, mint ile değil ve çözüm yolu bana uymadı) gibi görünüyor.
Bir evrak işleme sistemimiz var ve elektronik imzayı burada tanıtmak istediğimde
Bilgisayarınıza takılı akıllı kart bulunamadı!
1) Kurulumlarınızı ve kartınızı kontrol ediniz.
2) İmza Kütüphanenizi araçlar menüsünden kontrol ediniz.
(Tübitak kullanıcıları hariç)" uyarısı çıkıyor.
Detay kısmında "Pkcs11 exception" hatası yazılı.
(kartım tübitak)
http://www.akiskart.com.tr/tr/destek.html sitesinde ubuntu 16 ve üzeri olan programı indirip kurdum ancak kart okuyucu çalışmadı. Büyük ihtimalle indirdiğim yazılım mint'e uygun değildi. (Ama e devlet üzerinden elektronik imza sekmesinden girmeye çalıştığımda, e devlet e imza uygulaması programı ile e imzamı tanıtabiliyorum.)
İlgili imza kütüphanesini usr/lib içerisine atıp libakisp11.so dosyasını kütüphaneden elle tanıtmaya çalıştım ama olmadı. dll dosyası istiyor, bunun için indirmem gereken yazılımın install.sh dosyalarını açmam lazım ama indirdiklerimi kuramadım, install.sh dosyalarını tıklayıp açamıyorum, sudo komutunu verdiğimde hata veriyor. Acemiliğime verin bu kısmı.
Sorum şu: 1- Doğru e-imza okuyucu versiyonu nedir, nereden ulaşabilirim? Java kurulu.
2- İndirdiğim versiyonu nasıl kuracağım?
İlkokul çocuğuna anlatır gibi anlatın lütfen.
Ve teşekkür ederim.
Düzenleme: Kod etiketi