Gönderen Konu: Kde - Gnome Kavgası Hakkında  (Okunma sayısı 8358 defa)

Çevrimdışı Eludecraft

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: OpenSuSE/Chakra
  • Masaüstü Ortamı: KDE
Kde - Gnome Kavgası Hakkında
« : 28 Şubat 2014, 16:53:31 »
Pek çok dağıtım masaüstü olarak GTK tabanlı bir masaüstü yerleşimi seçiyor ve kullanıcılar da genellikle GTK tabanlı masaüstlerini tercih ediyor. Anlayabilmiş değilim, KDE 4 ilk çıktığında gerçekten rezildi fakat şu an Gnome 3'den daha kararlı, daha düşük donanımlara ihtiyaç duyuyor, daha kullanışlı ve görsel anlamda Gnome 3 takla falan atsada KDE yine de sağladığı daha bol özelleştirme seçeneği ile bir adım önde görünüyor. Cinnamon mudur nedir (Adını tam bilmiyorum) gayet iyi gibi fakat KDE'ye göre biraz daha yavan bir masaüstü gibime geliyor. (Tabi bu aralar değişiklik olsun diye kullanıyorum o ayrı.) Bizim zamanımızda bir Pardus vardı, tek Qt tabanlı kurulum arayüzü de onda vardı.

Bu konuda bir şeyler anlatırsanız gerçekten sevinirim. Gnome 2 zamanında son sürümlerin ilahlaştırıldığını hatırlarım.
Çalışan sistemi bozmayacaksın ağa

Çevrimdışı varulven

• Çaylak Penguen
  • **
  • non me tenent vincula, non me tenet clavis
  • Dağıtım: Linux Mint 16 Cinnamon Edition 32-Bit
Ynt: Kde - Gnome Kavgası Hakkında
« Yanıtla #1 : 03 Mart 2014, 23:27:13 »

Şöyle cevap vereyim :) Kişisel olarak kde bana oyuncak gibi geliyor :) Masaüstü ortamı dediğin biraz ağır olmalı :) Şaka bir yana bence gnome basitlik sadelik demek, sanırım bu yüzden tutuluyor.
Özgürlük, dışsal bir ayarlama değil, içsel bir kazanımdır.

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2014, 00:03:48 »
Ben her ikisini de denedim. Cinnamon kullandım uzun bir süre, sonra bir gün sırf denemek için KDE kurdum. İşte dedim, bu benim masaüstüm. Niye bugüne kadar kullanmamışım? Sonra bir şeyler oldu, sistem çöktü. Flash bellekte Cinnamon kalıplı Mint vardı. Mecburen onu kurdum, o günden beri de Cinnamon kullanıyorum.

Ben seçim yapamadım dostum   :D
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı metinolmetin

• Yeni Penguen
  • *
    • @MetinAltintas
    • metinolmetin
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia Cinnamon 64 bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: GTX960m
  • İşlemci: intel i7 6700HQ @2600 MHZ
« Yanıtla #3 : 04 Mart 2014, 01:32:44 »
KDE arayüzü gerçektende çok güzel ama Cinnamon ve Gnome ile kıyasladığımda  çok ağır çalışıyor. Performanstan ödün verilecekse KDE arayüzü olmasada olur dedirtiyor insana.

Eski bir windows kullanıcısı olduğumdan mevcut düzenimi bozmadan Linux meselesini,  disk bölümlemesinden kurulumuna ve kullanımına kadar uygulamalı olarak öğrenebilmek için 2'ci el 160GB'lik bir sata3 HDD'yi bu iş için deneme tahtasına çevirmiş bulunmaktayım. Forumlardaki önerilere uyarak ilk önce Ubuntu kullandım menülerinin sol kenarda dizili oluş şeklini çok yadırgadım.

Linux Mint arayüzü tam bir windows'a benzer arayüzlü oluşu sebebiyle tercih sebebim oldu. Pardus' ta kullandım, zaman buldukça Linux üzerine eğilmeye devam. Microsoft'a mahkum olmadığımızın ve alternatif olarak başka seçeneklerimizin de olduğunu bilmek çok güzel. Belki bir gün "elveda windows" diyebileceğimiz bir zaman da gelebilir.. kimbilir.
Bizimkisi bir αşk hikαyesi Değildi, bizimkisi 'Aşktı' gerisi hikαyeydi ..!

Çevrimdışı GAREZ

• Çaylak Penguen
  • **
  • Powered By MSI
    • Teknoloji ve Saatler
  • Dağıtım: Peppermint 9
« Yanıtla #4 : 04 Mart 2014, 02:28:24 »
cinnamon panel altta olduğundan benim hoşuma gitmiyor... KDE ve Mate varken işim olmaz... :)

ınʇǝן ʞuןןɐnɐnןɐɹ bıןƃısɐʎɐɹdɐn ɐnןɐɯɐz onןɐɹןɐ ʇɐɹʇışɯɐʎın˙˙˙ ınʇǝן pı̇şɯɐnןıʞʇıɹ ɐןdığın ƃünǝ ןɐnǝʇ ǝʇʇıɹıɹ˙˙˙
don,ʇ buʎ ınʇǝן˙˙˙ ɔɐɥıןןǝɹ ınʇǝן ʞuןןɐnıɹ˙˙˙ don,ʇ buʎ dɐndıpɥonǝ˙˙˙

Çevrimdışı Eludecraft

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: OpenSuSE/Chakra
  • Masaüstü Ortamı: KDE
« Yanıtla #5 : 05 Mart 2014, 22:48:24 »
cinnamon panel altta olduğundan benim hoşuma gitmiyor... KDE ve Mate varken işim olmaz... :)
Ben paneli yukarı alabilmiştim.  :)
Çalışan sistemi bozmayacaksın ağa

Çevrimdışı GAREZ

• Çaylak Penguen
  • **
  • Powered By MSI
    • Teknoloji ve Saatler
  • Dağıtım: Peppermint 9
« Yanıtla #6 : 27 Mart 2014, 21:40:33 »
onu bende yapmıştım ama nasıl yaptığımı hatırlamıyorum... oda hiç tüyo vermiyor... bende yasakladım... :P

ınʇǝן ʞuןןɐnɐnןɐɹ bıןƃısɐʎɐɹdɐn ɐnןɐɯɐz onןɐɹןɐ ʇɐɹʇışɯɐʎın˙˙˙ ınʇǝן pı̇şɯɐnןıʞʇıɹ ɐןdığın ƃünǝ ןɐnǝʇ ǝʇʇıɹıɹ˙˙˙
don,ʇ buʎ ınʇǝן˙˙˙ ɔɐɥıןןǝɹ ınʇǝן ʞuןןɐnıɹ˙˙˙ don,ʇ buʎ dɐndıpɥonǝ˙˙˙

Çevrimdışı kuzgun_

• Çaylak Penguen
  • **
  • oldu da "yok" mu dedik.
  • Dağıtım: Linux Mint 17
« Yanıtla #7 : 28 Mart 2014, 13:56:12 »
Ben daha size göre cok yeni ve acemiyim.. sade cinnamon kullanıyorum oda 5-6 aydır. hep kde ile arasında ki farkı araştıyorum. biri görsellik diğeri performans diye bir ön yargı oluştu :) belki fırsat bulursam Kde' yide denerim bir gün nasıl bişey miş bakarız :)

Çevrimdışı Quaoar

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #8 : 28 Mart 2014, 19:34:54 »
Eski bilgisayarımda KDE donmalar yaptığından zorunluluk olarak Mate' e geçmiştim. Yeni bilgisayarımla birlikte tekrar kullanmaya başladım. Mis gibi :)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #9 : 28 Mart 2014, 19:40:40 »
onu bende yapmıştım ama nasıl yaptığımı hatırlamıyorum... oda hiç tüyo vermiyor... bende yasakladım... :P

Cinnamon paneli üste almak için; panele sağ tıklayıp Panel ayarlarını açınız.
Panel düzeni bölümünden Bölünmüş (panel üstte) seçeneğini seçiniz.
Sonra panele sağ tıklayıp Sorun Giderme => Cinnamon'u yeniden başlat seçeneği ile masaüstünü tazeleyiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı kuzgun_

• Çaylak Penguen
  • **
  • oldu da "yok" mu dedik.
  • Dağıtım: Linux Mint 17
« Yanıtla #10 : 29 Mart 2014, 10:43:25 »

Cinnamon paneli üste almak için; panele sağ tıklayıp Panel ayarlarını açınız.
Panel düzeni bölümünden Bölünmüş (panel üstte) seçeneğini seçiniz.
Sonra panele sağ tıklayıp Sorun Giderme => Cinnamon'u yeniden başlat seçeneği ile masaüstünü tazeleyiniz.
konuyla alakası yok ama geçen hafta kurcalarken panle sağ tık - sorun gidericiydi sanırım ona tıkladım bişey açıldı x/y koordinatlı o kadar uğraştım kapatamadım :) şimdi iş yerimde oldugumdan bakamıyorum ama kapatmak için cinnamonu yeniden başalat demek zorunda kaldım.  açılan o pencereyi nasıl kapatabilirm?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #11 : 29 Mart 2014, 11:33:00 »
konuyla alakası yok ama geçen hafta kurcalarken panle sağ tık - sorun gidericiydi sanırım ona tıkladım bişey açıldı x/y koordinatlı o kadar uğraştım kapatamadım :) şimdi iş yerimde oldugumdan bakamıyorum ama kapatmak için cinnamonu yeniden başalat demek zorunda kaldım.  açılan o pencereyi nasıl kapatabilirm?

Sanırım sorunları tespit etmeyi kolaylaştıran Ayna (looking glass - çeviriyi kontol etmek lazım) isimli araçtan bahsediyorsunuz. Bu araç ESC tuşu ile kapanabiliyor.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı fmete

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: LM17+Arch+Ubuntu 12.04
« Yanıtla #12 : 29 Mart 2014, 12:53:28 »
KDE yalın hali ile birçok şeyi sizin yerinize yapar veya yapmanızı sağlar ayrıca sürüm olarak KDE 4 yıllandığı için destekleyici birçok şey gelişmiştir. Gnome sadelik felsefesi gereği size çok şey sunmaz ve çeşitli şeyleri düzenlemek için araçları KDE kadar bol keseden vermez, verse bile detaylı değildir. Gnome 3, Cinnamon ve Mate daha yeni yeni geliştiği için gnome 2 serisi kadar geliştirme ve destek henüz oluşmadı. Ben bunu özellikle MATE de hissediyorum, gnome 2 serisinden uyarlama araçlar çok stabil olmadığı için MATE ortamı kullanırsam yalın kullanmayı tercih ediyorum. Örneğin compiz geliştirilmediği (yanılmıyorsam sadece unity için ubuntu ekibi geliştiriyor) için mate ye tam adapte olamıyor.
İyi masaüstü nedir? sorusu kişiden kişiye değişeceği için KDE ve Gnome konusunda tercih sizindir.
Geliştirilen Uygulamacıklar: Window Buttons with Title | Color Picker | Cinnamon-Maximus

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #13 : 29 Mart 2014, 13:05:57 »
Örneğin compiz geliştirilmediği (yanılmıyorsam sadece unity için ubuntu ekibi geliştiriyor) için mate ye tam adapte olamıyor.

Compiz, Metacity pencere yöneticisi ile daha uyumlu, Mate'in kullandığı Marco'da Metacity tabanlı ama daha önceden yazılmış eklentiler bunu tespit edemiyor. Bu eklentilerin elden geçirilmesi sorunu çözebilir. Mate 1.8'de Metacity pencere yöneticisinin varsayılan yapılabileceği bir seçenek gelecek, bu sayede Compiz ile daha az uyumluluk sorunu yaşanabilir.

Çevrimdışı fmete

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: LM17+Arch+Ubuntu 12.04
« Yanıtla #14 : 29 Mart 2014, 14:30:47 »
Örneğin compiz geliştirilmediği (yanılmıyorsam sadece unity için ubuntu ekibi geliştiriyor) için mate ye tam adapte olamıyor.

Compiz, Metacity pencere yöneticisi ile daha uyumlu, Mate'in kullandığı Marco'da Metacity tabanlı ama daha önceden yazılmış eklentiler bunu tespit edemiyor. Bu eklentilerin elden geçirilmesi sorunu çözebilir. Mate 1.8'de Metacity pencere yöneticisinin varsayılan yapılabileceği bir seçenek gelecek, bu sayede Compiz ile daha az uyumluluk sorunu yaşanabilir.
"yıllanmaktan"  kastım tam olarak buydu  :) yoksa kötü demedim
Geliştirilen Uygulamacıklar: Window Buttons with Title | Color Picker | Cinnamon-Maximus