Gönderen Konu: LMDE 2. Sürümü Betsy İle Debian Kararlı (Jessy) Tabana Geçiş Yapacak  (Okunma sayısı 13697 defa)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Linux Mint Debian Sürümün (LMDE) 2. sürümünü yayınlanması için çalışmalar devam ediyor. Burada yapılan ankete istinaden burada yapılan duyuruda, LMDE'nin taban aldığı Debian Jessie'nin Kasım ayında dondurularak kararlı etiketi almasının akabinde, LMDE'nin yeni Testing sürüme geçmeyip kararlı sürümü takip edeceği ilan edilmişti.

Buradaki Linux Mint Segfault sayfasında LMDE Betsy ile ilgili yol haritası hakkında ipuçları paylaşıldı. Buna göre LMDE için güncelleme paketi 9'un yayınlanması yerine, adapte edilen paketler ile LMDE 2 Sürüm Betsy'e (Debian Kararlı Tabana) geçiş sağlanacak.

LMDE Betsy için hazırlanan depoya buradan ulaşarak inceleyebilirsiniz. Depoya yakın zamanda Cinnamon 2.2 ve Mate 1.8 sürüm ile ilgili paketlerde eklenecek.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı fortran

• Kıdemli Penguen
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
  • Dağıtım: Linux Mint
Teşekkürler Butterfly.

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
Aslında bu haber iyi oldu. Testing depolardaki programlar bazen sorun yartıyordu.  Bu sorun da sistem geneline mal olup kararsızlık namına ün yapıyordu.

Tek masaüstü Cinnamon ile devam etse daha güçlü olacağı ve daha fazla yenillik ile daha fazla kararlılık sağlanacağı düşüncesindeyim. Bazı arkadaşlar özellikle KDE, Mate benzeri masaüstü kızacaklar ama gelişim için şart arkadaşlar bu kadar sene geçmesine rağmen GNU/Linux kullanım oranı belli. 800 yakın dağıtım yapılmış ve yayınlamış şaka gibi ya bu kadar emek ve işgücü kaybı var.Aktif olan dağıtım sayısı ise 287. Burada ifade etmek istediğim dağınıklığın önüne geçip zırt, pırt isimlerle bir dağıtım çıkarmanın kimseye faydası yok.

Son olarak Cinnamon 2.2 çok güzel düşünülmüş detaylar var. Geliştirildiği süre boyunca Unity'ten daha fazla yenilik sunup daha fazla özelleştirebilir oluşu çok güzel. Ayrıca son LTS sürümlerin haricinde Ubuntu gibi ara sürümler yayınlamayacak olmaları iyi bir karar.

Clem ve ekibine teşekkürler.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Cinnamon 2.2 LMDE 2 Betsy deposuna girmiş durumda. LMDE 1 UP8'den geçiş için biraz daha beklemek gerekecek. Bununla ilgili depo adreslerinin nasıl güncellenmesi gerektiği geliştirici ekip tarafından açıklanacaktır.

LMDE yakın zamana kadar sadece Cinnamon ve Mate masaüstü ile geliyordu. Büyük ihtimalle LMDE 2. sürümde de sadece bu iki masaüstü öntanımlı olduğu ISO dosyaları yayınlanacaktır.
« Son Düzenleme: 29 Ağustos 2014, 17:06:31 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı mhborazan

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • Pisi
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1
LMDE 2 hakkında biraz bilgi verebilecek var mı? Ne zaman çıkması planlanıyor? Bir de Ubuntu tabanı ne zaman terk edilecek. Kesin olmasa da tahmini bir bilgi de olabilir.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
LMDE 2  Betsy'nin süreci Debian Jessie'nin kararlı olarak yayınlanması süreciyle bağlantılı. Yani LMDE 2'nin yayyınlanması hazırlık ve test süreçleriyle birlikte Mart ayının sonlarını bulur.

Ubuntu tabanını neden terkedilsin? Zaten kısıtlı geliştirici ekibine sahip olan Linux Mint takımının (en azından şu an) fantezilere ayıracak vakti olduğunu sanmıyorum.

Çevrimdışı mhborazan

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • Pisi
Ubuntu tabanını neden terkedilsin? Zaten kısıtlı geliştirici ekibine sahip olan Linux Mint takımının (en azından şu an) fantezilere ayıracak vakti olduğunu sanmıyorum.

Daha önce bi kaç yerde dağıtımın ana tabanının LMDE geliştirilerek Debian'a geçiş yapılacağıyla ilgili birkaç yazı okudum. O nedenle sordum aslında.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Aslında Linux Mint'in gelişiminde varılacak adımlardan bir tanesi Debian tabanına geçilmesi olarak öngörülebilir. Bununla ilgili Ubuntu tabanı bırakılıp Debian tabanına şu zaman geçilir diye bir tarih vermek oldukça zor. Şu an ki hedefler, geliştici kadrosu ve topluluk talepleri dikkate alındığında bunun oldukça ötelendiğini söyleyebilirim. Benim nazarımda ise Ubuntu tabanının terkedilmesi meselesine yaklaşımlar bir fantezi mesabesindedir. Zaten LMDE oldukça olgunlaşmış bir yapıya kavuştu. LMDE 2 ile birlikte kararlı yapıya geçilecek olması da güncelleme paketleri ile ilgili yaklaşım sorununun etrafından dolaşarak bir çözüm getirecek. Şu haliyle bile LMDE son kullanıcıya uygun bir dağıtım haline geldi denilebilir. Debian tabanlı dağıtımlar arasında EFI kurulum desteğini ilk defa LMDE getirdi. LMDE 2 ile gündeme gelecek sorunlardan bir tanesi çok kullanılan uygulamaların güncel sürümlerinin yüklenmesi olabilir. Bununla birlikte paket zenginliği açısında Ubuntu tabanı kadar zengin olmayacağı da aşikar.  Bu mesele de gönüllü paket bakımcıları ve bir paket derleme çiftliği ile çözülebilir. Bu sorunlar bir miktar tecrübeye sahip kullanıcılar için kolayca aşabileceği cinsten aslında.

Muhasebesel yaklaşımla, (Debian tabanına kesin geçişle birlikte) getirenin götüreceği hesabı yapıldığında mevcut şartlar altında durumun negatif görünüyor.

İşin özüne bakacak olursak Linux Mint, LMDE ile biraz daha tecrübeli kullanıcılar için, Ubuntu tabanı ile yeni kullanıcılar için olmak üzere 2 farklı ana sürüm ile yoluna devam edecek gibi duruyor.

Çevrimdışı mhborazan

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • Pisi
Aslında Linux Mint'in gelişiminde varılacak adımlardan bir tanesi Debian tabanına geçilmesi olarak öngörülebilir. Bununla ilgili Ubuntu tabanı bırakılıp Debian tabanına şu zaman geçilir diye bir tarih vermek oldukça zor. Şu an ki hedefler, geliştici kadrosu ve topluluk talepleri dikkate alındığında bunun oldukça ötelendiğini söyleyebilirim. Benim nazarımda ise Ubuntu tabanının terkedilmesi meselesine yaklaşımlar bir fantezi mesabesindedir. Zaten LMDE oldukça olgunlaşmış bir yapıya kavuştu. LMDE 2 ile birlikte kararlı yapıya geçilecek olması da güncelleme paketleri ile ilgili yaklaşım sorununun etrafından dolaşarak bir çözüm getirecek. Şu haliyle bile LMDE son kullanıcıya uygun bir dağıtım haline geldi denilebilir. Debian tabanlı dağıtımlar arasında EFI kurulum desteğini ilk defa LMDE getirdi. LMDE 2 ile gündeme gelecek sorunlardan bir tanesi çok kullanılan uygulamaların güncel sürümlerinin yüklenmesi olabilir. Bununla birlikte paket zenginliği açısında Ubuntu tabanı kadar zengin olmayacağı da aşikar.  Bu mesele de gönüllü paket bakımcıları ve bir paket derleme çiftliği ile çözülebilir. Bu sorunlar bir miktar tecrübeye sahip kullanıcılar için kolayca aşabileceği cinsten aslında.

Muhasebesel yaklaşımla, (Debian tabanına kesin geçişle birlikte) getirenin götüreceği hesabı yapıldığında mevcut şartlar altında durumun negatif görünüyor.

İşin özüne bakacak olursak Linux Mint, LMDE ile biraz daha tecrübeli kullanıcılar için, Ubuntu tabanı ile yeni kullanıcılar için olmak üzere 2 farklı ana sürüm ile yoluna devam edecek gibi duruyor.

Teşekkürler. Şimdi taşlar oturdu.

Çevrimdışı kodadiirem

• Yeni Penguen
  • *
  • ÖzgürYazılımSeverim!
    • Blogum
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1 Mate - 64 Bit
Kararlı tabana geçiş yapması LMDE'nin -yanlış biliyorsam düzeltin- yarı yuvarlanan sürüm olma özelliğini kaybettirir mi?
Lütfen Türkçemizi doğru kullanalım.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Kararlı tabana geçiş yapması LMDE'nin -yanlış biliyorsam düzeltin- yarı yuvarlanan sürüm olma özelliğini kaybettirir mi?

[member=6]kodadiirem[/member], sizin mesajnızı farketmemişim. Evet bahsettiğiniz biçimde, LMDE yarı yuvarlanan sürüm olma özelliğini kararlı tabana geçince yitirmiş olacak.

LMDE 2 Betsy için test ISO dosyaları hazırlanmış ve kontrolden geçiriliyor.

Gelişmeleri aşağıdaki bağlantıdan takip edebilirsiniz.

http://community.linuxmint.com/iso

Bu ISO dosyaları bir nevi kalite testi içn hazırlanmışlar.
LMDE 2 Betsy'nin ayak sesleri olarak değerlendirilebilir.
« Son Düzenleme: 23 Şubat 2015, 23:47:14 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
Bu gelişme çok iyi. Ubuntu tabanlı Debian tabanlı'yı kapıştırmak lazım ama sonuç şimdiden belli Debian tabanlı hız konusunda daha önde olacak ama kararlılık konusunda bence Ubuntu. Sebebi ise Ubuntu tabanlı Mint kullanıcı sayısı daha fazla gibi. Bu da hata yakalama oranını arttıracağından daha az hata olacağı anlamına geliyor.
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2015, 00:35:10 Gönderen: meda »
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Linux Mint'in Debian kararlı sürümü (Jessie) taban alan, Betsy kod isimli 2. sürümünün olan Sürüm Adayı ISO dosyaları test sürecini geçerek FTP sunucularında yerlerini almaya başladılar.

LMDE 2 Betsy Sürüm Adayı (RC) ISO dosyalarını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

LMDE 2 2015-03 Cinnamon 32 Bit

LMDE 2 2015-03 Cinnamon 64 Bit

LMDE 2 2015-03 Mate 32 Bit

LMDE 2 2015-03 Mate 64 Bit

Md5sum Güvenlik Kodları

Kod: [Seç]
17566c6518b9a12d1c36a7204357f58e  lmde-2-201503-cinnamon-32bit-rc.iso
e241ff278ad51ba2fe9a47dcec50d032  lmde-2-201503-cinnamon-64bit-rc.iso
ea683ce80296312857023f141c62163f  lmde-2-201503-mate-32bit-rc.iso
2ddc1dc930b3b5a092f44d893df1cc25  lmde-2-201503-mate-64bit-rc.iso

Not : Sürümler henüz resmi blogda yayınlanmadı. Yayınlanmasını müteakiben indirme yansıları ve torrent bağlantıları ile birlikte, sürüm bilgilerini de içeren yeni bir konuyu hazırlayacağız.