Gönderen Konu: [Çözüldü] Yeni Başladım Linux'a ; Fikir Alış-Verişlerine İhtiyacım Var.  (Okunma sayısı 5527 defa)

Çevrimdışı Clough

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • Turkce Yama
  • Dağıtım: Linux Mint
Merhabalar

2001 yılından beri bilgisayar kullanıyorum. Bende çoğu kişi gibi kendi başıma öğrendim. Ortalamanın üstünde bir kullanıcıyım ve biraz da yeni şeyler denemeye merakım vardır. Öncelikle artık bilgisayarımda korsan işletim sistemi, yazılım vs. istemediğimden dolayı ücretsizlere yöneldim. (Biraz merak biraz vicdani bir durum, hırsızlık bir nevi)

Linux Mint kurdum ama tabi ki yaklaşık 15 yıllık bir işletim sisteminin alışkanlıklarını bir anda bırakmak mümkün değil. Öncelikle belirli programlarım vardı, onları çalıştırabilir miyim veya yerlerine bir başka program koyabilir miyim acaba ? Nedir bunlar ;

Driver Booster :
Bilgisayardaki tüm sürücüleri kuran ve güncelleyen bir program. Linux kurdum ama sürücülerle ilgili hiçbir şey yapmadım. W7 gibi tüm sürücüler kendiliğinden mi kuruluyor veya kuruluyorsa güncelleniyor mu ?

CCleaner :
Çerez ve kayıt defteri temizleyicisi ve düzenleyicisi bildiğiniz üzere.

Advanced System Care :
Genel bir bakım programı, en iyisiydi tahminimce.

ve en önemlisi :

Internet Download Manager :
Bilmeyen yoktur herhalde, sıradan bir video indirme programı değil. Netteki neredeyse bütün video programlarını indirebiliyor, vazgeçemeyeceğim bir program o yüzden.

Yazılım yöneticisinde ''wine'' isimli bir program var, uyumluluk programı bunlar gibi tüm programları çalıştırabilir mi ?

Otomatik Bilgisayar Kapatma :

Bir başka nokta oto kapanmaydı benim için. Bilgisayar da download açar veya bir iki işlem yapar açık bırakır yatardım. Ek bir programla 2 saat sonra otomatik olarak kapanırdı bilgisayar. Bir iki bildiğim temiz programı Linux'ta çalıştıramadım. Önerileriniz var mı ?

Antivirus ve Güvenlik Duvarı :
Çok kurcalayan meraklı biriyim. O yüzden Antivirus olarak tavsiye edebileceğiniz var mı Linux'a özel, yoksa bildiğim yoldan mı gideyim ; Comodo  ;) (Hem antivirüsü hem güvenlik duvarı ücretsizdi)

Arka Plan Programları :
Windows da arka plan da çalışan veya gereksiz yere ağırlık yapan programlar vardı. (Defender gibi) Linux'ta da bu tip şeyler var mı ? Yeni kurulumdan sonra bir iki pratik ayar yapmam gerekir mi ? Gerekirse tam olarak nedir ?

Ekran Çözünürlüğü :
Değiştirmeyi başaramadım henüz, nereden ne şekilde yapıyoruz acaba ?

Tarayıcılar :
Normalde Chrome tabanlı tarayıcılar kullanırım ama Google ve Microsoft ürünlerine karşı bir soğukluğum oldu. Linux da Midori için güzel şeyler duyuyorum. Ne dersiniz veya bir öneriniz var mı ? (Firefox ile Opera hariç)

Ek Olarak :
Sizin yeni bir kullanıcıya başka bir öneriniz veya söylemek istediğiniz düşünceniz mevcut mu ? :)

Teşekkürler

Düzenleme : Okuma zorluğuna sebep olduğu için center (ortala) kod etiketi düzenlendi.
« Son Düzenleme: 11 Ekim 2014, 20:42:21 Gönderen: Clough »

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
Driver Booster ve  Antivirüs olayini unutabilirsiniz :) ikisininde sikintisini cekmeyeceksiniz. Tarayici olarak Chromium onerwbilirim. Chrome'un acik kaynak kodlu olan versiyonu. Google'ın sayilmaz yani. Ccleaner için Bleachbit İDM için de birkaç program var muadil olarak bu tarafta.
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı Quaoar

• Çaylak Penguen
  • **
Merhaba, öncelikle Linux'a hoşgeldiniz. :)
-Sürücü sorunuz için öncelikle donanımınızı öğrenmemiz gerek.
Kod: [Seç]
inxi -F komutunun çıktısı yeterli olur.

-CCleaner alternatifi olarak Bleachbit kullanabilirsiniz. Kendisini bu adresten indirebilirsiniz. Kurmak için çift tıklamanız yeterli.

-Advanced System Care gibi bir programa Linux'ta ihtiyaç duyacağınızı sanmıyorum. Bir alternatifide yok sanırım.

-Internet Download Manager alternatifi Flare Get ve JDownloader var. Kurulumu aşağıdaki komutları uygulayarak yapabilirsiniz:
JDownloader:
sudo add-apt-repository ppa:jd-team/jdownloader
sudo apt-get update
sudo apt-get install jdownloader-installer

Flareget:
wget http://www.flareget.com/files/flareget/debs/amd64/flareget_3.2-42_amd64.deb
sudo dpkg -i flareget_3.2-42_amd64.deb

-Otomatik kapatma ise "shutdown" komutunu kullanabilirsiniz:
18:30'da kapat:
shutdown 18:3040 dakika sonra kapat:
shutdown +40
Ayrıca bunun için GShutdown adında grafiksel arabirim de varmış:
sudo apt-get install gshutdown
-Linux'da antivirüs programına ihtiyaç yok. Ama isterseniz Firewall kullanabilirsiniz.
sudo ufw enable
-İstediğiniz ekran çözünürlüğü nedir? Ekran ayarlarından denediniz mi? Ayrıca "xrandr" komutunun çıktısını aktarın.
-Ben tarayıcı olarak Firefox ve Opera kullanıyorum. Midori'nin hafif ve kullanışlı olduğunu duydum. Denemekte fayda var.
« Son Düzenleme: 09 Ekim 2014, 21:50:22 Gönderen: Quaoar »

Çevrimdışı Clough

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • Turkce Yama
Merhabalar

Öncelikle ilginiz için teşekkürler, hoş bulduk.

Donanımım hakkında bilgi sahibiyim ayrıca verdiğiniz koddan da detaylı olarak öğrenebiliyorum ama sonrası ? Tek tek mi güncelleyeceğim ?

CCleaner alternatifi olarak önerdiğiniz programı indirdim. Memnunum şuan tek eksi yönü görsel açıdan çok zayıf ne yazık ki.

IDM'den vazgeçmek zor geliyor aslında. FlareGet ve JDownloader le herhangi bir sitedeki istediğim videoyu indirebiliyor muyum ? Henüz deneyemedim de.

Otomatik kapanma için verdiğiniz kodları denediğimde ''Yönetici olmanız gerekiyor'' diye bir hata ile karşılaşıyorum, ne yapabilirim ?

Ekran çözünürlüğü (tahmini olarak söylüyorum) 1280x1024 herhalde. Bakamadım, nereden bakacağımı bilemediğim için. Ek olarak istediğim gibi değiştirme imkanım da bulunuyor mu ?

Midoriyi deneme fırsatı buldum da pek beğendiğimi söyleyemem. Sanırım Firefox ile devam edeceğim veya Chromium.

Antivirüs programına neden ihtiyaç yok ?

Teşekkürler

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Aslında aynı konu altında birden fazla soru ve sorunun çözümünü yapmıyoruz. Bu durum; konuyu oldukça karıştırabiliyor, sonradan benzer sorunları yaşayanlara bir yol gösterici olma özelliğini de azaltıyor.

[member=56]Quaoar[/member], sisteminizi otomatik olarak kapatmanızı yarayacak bir grafik arayüzlü uygulama paylaşmış halihazır, bununla birlikte farklı 2 küçük uygulamayı da aşağıdaki bağlantılardan indirebileceğiniz .deb ile kurabilirsiniz.

Easyshutdown

Complexshutdown

Her iki uygulamayı da aynı kişi geliştiriyor, aralarındaki fark Esayshutdown uygulamasının çok basit, Complexshutdown uygulamasının ise daha fazla seçenek sunması.

İndirdiğiniz .deb uzantılı pakete sağ tıklayığ Gdebi ile kurabilirsiniz.

Linux'da donanım ile ilgili öğelerden sorumlu olan çekirdekdir (yani kernel). Genel sürücüler bu çekirdek ile birlikte gelirler. Çekirdek güncellendikçe sürücülerinizde güncellenecektir. Bununla birlikte sisteminizde bir sorun yoksa ve özel bir sebep bulunmuyorsa çekirdek güncellemesine ihtiyaç duymayabilirsiniz.

Çözünürlük sorunu ile ilgili yeni bir konu açmanızı rica edelim.

Linux ve virüsler ile ilgili aşağıdaki bağlantıdaki yazı faydalı olabilir.

http://www.enginkuzu.org/linux-virusler.php

Güvenlik duvarı için depodan Gufw (ufw uygulamasının grafik arayüzü) uygulamasını kurabilirsiniz. Yapılandırması ateşduvarları ile tecrübeli birisi için kolaydır.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Clough

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • Turkce Yama
Aynı konu altında birden çok soru sorulmasını istemiyor olabilirsiniz ama yeni bir kullanıcı için bir SSS veya Rehber yok, en azından ben göremedim.

Önerdiğiniz oto kapan programlarını akşam deneyeceğim, teşekkür ederim.

Donanımımla ilgili özel bir sorunum bulunmuyor meraktan sormuştum, teşekkür ederim.

Çözünürlük ayarı bir sorun değil aslında yeni konuya gerek olduğunu düşünmüyorum. Sadece o kısmı bulamadığım için yazmıştım.

Virüslerle ilgili yazıyı okudum. Yeterince açıklayıcı olmuş ama biraz tuhaf geldi nedense. Biraz daha araştıracağım bu konuyu, teşekkür ederim.

Güvenlik duvarı önerisi için teşekkür ederim ona da akşam bakacağım.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
[member=850]Clough[/member], evet aynı konu altında birbirinden bağımsız birden fazla konunun çözümünü veya cevaplamasını yapmak istemiyoruz. Bunun nedenleri olduğu hususunu bahsetmiştim. Bir sık sorulan sorular başlığı olup olmamasının, aynı konuda birden fazla konu hakkında konuşulup konuşulmaması ile bir bağlantısının olabileceğini düşünmüyorum. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Cinnamon masaüstünü kullanıyor iseniz, Menü => Sistem Ayarları => Görüntü bölümü altında çözünürlük ile ilgili ayarlara ulaşabilirsiniz. İstediğiniz çözünürlük değeri burada mevcut değilse, yeni bir çözünürlük değerinin nasıl ekleneceği ile ilgili forumda bir kaç konu mevcut bunları inceleyebilirsiniz. Anlamadığınız ya da yardıma ihtiyaç duyduğunuz bir husus için yeni bir konu açabilirsiniz.

Bu konu ile ilgili sorun çözüldü ve aradığınız sorulara cevaplar bulabildiniz ise konunun ilk mesajını düzenleyip konu başlığına [Çözüldü] etiketi eklerseniz konuyu kilitleyebiliriz.
« Son Düzenleme: 11 Ekim 2014, 14:56:15 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Clough

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • Turkce Yama
Evet tüm sorunlarım çözüldü, ''çözüldü'' etiketini de ekledim. Teşekkür ederim.