Gönderen Konu: Dosya şifreleme  (Okunma sayısı 8630 defa)

Çevrimdışı noneednick

• Yeni Penguen
  • *
Dosya şifreleme
« : 09 Mart 2014, 01:56:56 »
herhangi bir dosyayı şifreleme veya açmayı engellemek için parola sorulması yada görünmez yapıp görünmesi için parola sorulması tarzında bir önlem alma şansım var mı?

Çevrimiçi Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: Dosya şifreleme
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2014, 02:27:41 »
rar veya p7zip paketi kurularak sıkıştırma yolu ile şifre atanabilir dosyalara.

Kod: [Seç]
sudo apt-get install rarveya
sudo apt-get install p7zip-full
dosya ve dizinleri sağ tıklayarak arşivlerken, dosya tipini rar seçerek ve şifre vererek oluşturabilirsiniz. Arşivin içeriğinin görüntülenmemesi için de, "Dosya listesini şifrele" seçeneğini tıklamayı unutmamak gerekiyor.  Şuan için aklıma gelen ilk yöntem bu, biraz araştırmak lazım farklı alternatifler de olabilir.
« Son Düzenleme: 09 Mart 2014, 02:29:27 Gönderen: Ocean »
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 09 Mart 2014, 02:32:07 »
Cryptkeeper isimli uygulama tam bu işler için.

sudo apt-get install cryptkeeper

Bir de Gnome Encfs Manager uygulaması varmış, aşağıdaki komutlar ile yüklenebilir.

sudo add-apt-repository ppa:gencfsm/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install gnome-encfs-manager
« Son Düzenleme: 09 Mart 2014, 02:37:33 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı kental

• Çaylak Penguen
  • **
  • Can sıkıntısı işte. Bir dala tutunamadık.
    • Kişisel Blog
  • Dağıtım: Linux Mint Cinnamon 18.1 64 Bit
  • Grafik Kartı: ATI HD4850
  • İşlemci: Core 2 Quad
« Yanıtla #3 : 19 Mart 2014, 14:14:00 »
Merhabalar. Bu soruyu suracaktım ki konu varmış zaten. Cryptkeeper programını biliyorum. Rar dosyası olarak da biliyorum. Fakat bu dosya gizlemeyi veya şifrelemeyi programsız olarak, uçbirim aracılığı ile yapabilir miyiz?

Uçbirim ile, gizli dosyaları göster dendiğinde bile görünmeyen bir klasör oluşturulabilir mi?

Mesela "chmod" ile başlayan komutla klasör haklarını değiştiriyormuşuz sanırım. Bununla bir klasörü tamamiyle gizleyebilir miyiz.
« Son Düzenleme: 19 Mart 2014, 14:16:54 Gönderen: kental »

Çevrimiçi Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #4 : 19 Mart 2014, 14:30:19 »
zannetmiyorum böyle birşey olacağını, uçbirimden görüntülenebilir tüm gizli dosyalar. chmod, dosya ve belgelerde yazılma, okunma ve calıştırılma iznleri hakkında değiştirme yapma imkanı sağlıyor sadece.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı kental

• Çaylak Penguen
  • **
  • Can sıkıntısı işte. Bir dala tutunamadık.
    • Kişisel Blog
  • Dağıtım: Linux Mint Cinnamon 18.1 64 Bit
  • Grafik Kartı: ATI HD4850
  • İşlemci: Core 2 Quad
« Yanıtla #5 : 19 Mart 2014, 14:46:58 »
Klasörü uçbirim ile görebiliyoruz. Fakat normal olarak klasörün içeriğini gizleyebiliriz herhalde.

Şöyle ki;

chmod -R ugo-rwx x_klasoruHerhalde böyle birşey oluyor. Şu anda linuxte değilim ama bu komutun kullanıcı, grup ve diğerlerine karşı klasör içindekileri göstermeyip hiçbir işlem yapamaz hale getiriyor. Fakat ;

ls
komutunu kullanarak etkin klasör içindeki bütün içerikler görülebiliyormuş. Kişi, arayüzde göremediği klasörü veya içeriğini bu komut ile görebilir. Fakat sadece isim olarak. Süperuser değilse başka bir işlem de yapamaz.

Öyleyse ben superuser şifremi değiştirerek bu  şekilde gizleyebilirim.

Yanlış mıyım ?

Düzenleme:

chmod seçeneği ile dosyanın erişim haklarını kısıtlayarak normal girişe engellemiş bulunuyorum. Dosya görünüyor, fakat içine girerken hata veriyor.  "ls" komutu ile içeriğini gene göremiyorum. Superuser olduğumda içeriğini görüyorum.
« Son Düzenleme: 19 Mart 2014, 22:23:16 Gönderen: kental »

Çevrimdışı dlyalcin

• Penguen
  • Dağıtım: Qiana
« Yanıtla #6 : 12 Nisan 2014, 06:01:50 »
  Dosya şifreleme programlarının güvenli modda başlatılınca çalışmadığı söyleniyor. Güvenli modda gereken minimum donanım - program çalıştırıldığı için diğerleri devre dışı kalınca şifre de çalışmıyor diyorlar. Doğru mu? Aynı dosyayı rar ile sıkıştırıp şifre versek sonra aynı dosyayı Cryptkeeper ile üstüne başka bir şifre vererek şifrelesek olur mu?

Masaüstünde deneme adlı bir dosya oluşturdum. Başına nokta koyunca terminalde ls dediğimizde görünmüyor. Ama masaüstünde görünüyor. Masaüstünde görünmemesini sağlamak mümkün mü

edit: Masaüstünde görünüyor ama başka bir klasöre taşıyınca görülmüyor.
« Son Düzenleme: 12 Nisan 2014, 19:15:20 Gönderen: dlyalcin »