Cinnamon panelimizi transparan yapmak istiyorsak aşağıdaki işlemleri uygulayabiliriz:
1- Alt-F2 ile kod panelini açalım.
2- Kod paneline gksudo gedit komutunu girelim ve enter'a basalım. Önümüze boş bir gedit dosyası çıkacak. Bunu daha sonra kullanacağız.
3-Şimdi Cinnamon.css dosyasını bulmamız gerekiyor. Cinnamon.css dosyası cinamon konfigürasyonlarının saklandığı dosyadır. Yönetici haklarıyla düzenlenebilir. Cinnamon.css dosyası dosya sistemi>usr>share>themes>Linux Mint>Cinnamon klasöründe bulunur. (Eğer bu klasörlerden birini göremiyorsanız üstteki panelden görünüm>gizli dosyaları göster seçeneğini aktif hale getiriniz.
4- Cinnamon.css dosyasını ilk açtığımız boş gedit dosyasının üstüne sürükleyip bırakınız. Bu sayede bu dosyayı düzenleyebileceğiz.
5-Sürükledikten sonra dosyadaki kodlar içinde #panel kodunun olduğu bölüme geliniz ve bu bölümün en alt satırına background-color: rgba(0,0,0,0.35) kodunu ekleyiniz. rgba diziliminde son hane yani bizim örneğimizde 0.35 yazan hane transparanlığı ayarlayabileceğimiz bölümdür. Bu bölüm 0 ile 1 arası değerler alır. Eğer panelinin oldukça şeffaf olmasını istiyorsanız 0.10 , 0.25 , 0.35 gibi 0'a yakın değerler seçiiz. 0 değeri tam şeffaf yapar. 1 değeri ve bir değerine yaklaşan değerler ise şeffaflığın azaldığı değerlerdir. Bizim örneğimizde ben 0.35 değerini verdim ve aşağıda görüldüğü üzere ilgili konuma ekledim. Bu tema Cinnamon'un standart temasıdır fakat diğer temalarda da aynı ayarları yapabilirsiniz.
Örnek;
#panel {
color: #ffffff;
background-gradient-start: rgba(70,70,70,0.7);
background-gradient-end: rgba(50,50,50,0.7);
background-gradient-direction: vertical;
font-size: 9pt;
font-weight: normal;
height: 25px;
box-shadow: 0px 0px 2px 2px rgba(0,0,0,0.5);
background-color: rgba(0,0,0,0.35);
6- Sonrasında dosyayı kaydedip kapatın.
7- Sonuçları görmek için oturumunuzu kapatım tekrar açın.
Edit: ibrahimt arkadaşımızın katkısıyla rgba açılımını anlatalım. r=red(kırmızı), g=green(yeşil), b=blue(mavi) ve a=alpha (baskınlık) değeri demektir. r,g,b kodları 0-255 arası değer alırken a kodu bizim durumumuz için 0 ile 1 arası değerler alır. Siz panel renginizi de (0.0.0.0.35) diziliminde 0 olan değerleri kendinizce uygun miktarlarda değiştirerek düzenleyebilirsiniz.
Yardımları için @Butterfly ve @ibrahimt rumuzlu arkadaşlarımıza teşekkür ederiz:)