Gönderen Konu: Linux Mint'e Antivirüs Kurulmalı mı ?  (Okunma sayısı 5537 defa)

Çevrimdışı eraycetin

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint 17 Cinnamon
Linux Mint'e Antivirüs Kurulmalı mı ?
« : 08 Aralık 2014, 15:53:50 »
Merhaba

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=715.msg4073#msg4073

Bu başlıkta linux minte antispyware ve antivirüs kurulumu gerekmez denmiş fakat linux için yazılmış antivirüs programları vardır.

Hangi durumlarda gerekir veya gerçekten gerekir mi antivirüs kurmak?

Çevrimdışı Toor

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Debian Stretch 9.0
  • Masaüstü Ortamı: LXDE
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics
  • İşlemci: Intel Pentium P6100 2.0GHZ
Ynt: Linux Mint'e Antivirüs Kurulmalı mı ?
« Yanıtla #1 : 08 Aralık 2014, 16:11:28 »
Hayır asla gerekmez :)

Çevrimdışı rutku

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint
« Yanıtla #2 : 08 Aralık 2014, 16:45:45 »
Eğer sunucu olarak kullanılacaksa gereklidir. Kişisel olarak kullandığınız bilgisayarda gerekli değildir. Çünkü sistem güncellemesi ve uygulama kurulumu  tek bir yerden yapıldığı için virüsten etkilenme oranınız bir hayli düşer. Geriye internet tarayıcınızdan veya internet kullanan uygulamalarınızdan gelebilecek virüsler kalıyor. Onlarda zaten çok düşük bir olasılık.

Çevrimdışı eraycetin

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint 17 Cinnamon
« Yanıtla #3 : 08 Aralık 2014, 18:16:40 »
İnternet kullanan uygulamalardan gelebilecek virüsler için Çok düşük bi olasılık  dediniz.

Bunun sebebi nedir? Linux için yazılmış virüs nadir bulunduğu için mi yoksa başka bi sebep mi?

Ben torrent uygulamalarını sıklıkla kullanıyorum ve indirdiğim bazı illegal yazılımlarda trojan olabiliyor. Bu virüsler linux'ü tanımadığı için zarar vermez mi diyorsunuz?

Çevrimdışı rutku

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint
« Yanıtla #4 : 08 Aralık 2014, 18:36:52 »
Linux kullanıcıyı hep kısıtlı izinlerle kullanımda tuttuğundan dolayı izinsiz işlemler yapılmaz. Fakat kullanılan torrent uygulamaları internet tarayıcıları vs gibi uygulamalardan sızıntı yapılarak bilgi hırsızlığı yapılabilir. Misal daha yeni sansasyonel bir açık bulundu. Ardından hemen kapatıldı. Png uzantılı dosyaları açmak için kullanılan libpng kütüphanesinde açık bulundu. Detaylar adreste : http://www.bilgiguvenligi.gov.tr/guvenlik-bildirileri-kategorisi/mozilla-firefox-png-decompress-chunk-tamsayi-tasmasi.html

İşin aslı windows taki gibi virüsler bekleme. Linux tekiler çok az ama daha detaylı yazılmış zararlı yazılımlardır. Daha fazla bilgi vermek adına exploit ve hjacking konularına bak. Misal bu sitede söylediklerimi destekleyen uygulama açıklarını mevcut. http://www.exploit-db.com/

Çevrimdışı MrtAltg

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux mint 18 Sarah
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: intel hd graphics 4600
  • İşlemci: intel core i7-4770 cpu@ 3.40Ghz x4
« Yanıtla #5 : 08 Aralık 2014, 21:51:25 »
Arkadaşların dediği gibi linux un çalışma prensibinden dolayı gerek yoktur olan virüs de windows virüsü olacağı için çalışmayacaktır dersen ki ben bu dosyaları diğer arkadaşlarla paylaşıyorum o zaman gerekli derim kişisel bilgisayarın olmasa bile diğer bilgisarda etkin bir sıkıntı yapabilr bu virüs ler

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #6 : 08 Aralık 2014, 21:59:11 »
İsmini hatırlamıyorum. Linux üzerinde virüs koleksiyonu yapan var. Malum Windows üzerinde virüs dosyalarını göremezsiniz ama Linux şeffaftır.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı hwpplayer1

• Çaylak Penguen
  • **
  • Linux Mint 17.1 Rebecca KDE :)
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1 Rebecca KDE / PTS 3.0 KDE Kararlı
« Yanıtla #7 : 03 Ocak 2015, 15:55:53 »
Merhaba arkadaşlar ilgili yazıya göz atmanızı öneririm.Teşekkürler.

http://www.enginkuzu.org/linux-virusler.php
GNU Emacs :)