Gönderen Konu: Hangi Linux Dağıtımı Neden?  (Okunma sayısı 30861 defa)

Çevrimdışı mhborazan

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • Pisi
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1
Hangi Linux Dağıtımı Neden?
« : 16 Ocak 2015, 10:11:50 »
Hangi Linux dağıtımını kullanıyorsunuz? Bu soruya sadece kullandığınız dağıtımı yazmak yerine, neden kullandığınızı ve (size göre) diğer dağıtımlara kıyasla  artı - eksilerini yazmanızı rica ediyorum. Böylece yeni kullanıcılar için hangi dağıtımı seçmeleri gerektiği konusunda bir fikir oluşturabiliriz.

Kendi cevabımı vermem gerekirse; Ben bir çok dağıtım denedim yıllar içerisinde ancak kıyas yapacak durumda olduğumu sanmıyorum. Şunu söyleyebilirim, Linux Mint Ubuntu'nun güçlü yanını alıyor ve zayıf kalan yönelerini de tamamlayıp (özellişteme sınırlılıklarını kaldırmak gibi) ortaya çok güzel bir ürün çıkarıyor. Mate ve Cinnamon ise Linux'a en güzel hediyeleri bence.

Düzenleme: Yazım yanlışı.

Çevrimdışı sakata gintoki

• Çaylak Penguen
  • **
Ynt: Hangi Linux Dağıtımı Neden?
« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2015, 11:14:18 »
Linux mint 17 KDE versiyonu

Gelelim nedenlere birincisi UEFI konusunda diğer dağıtımlarda yaşadığım sıkıntıyı yaşamamam
.deb paketleri kullanması ve paket deposunda yer alamayacak programların çok rahat .deb paketini bulmam ve rahatça kurabilmem.
Diğer dağıtımlara göre daha iyi Türkçe topluluk sayfasına sahip olması.
Adam gibi yardım bulabilmek.
Ve benim için en önemlisi adam gibi KDE desteği olması ve sıkıntısız çalışması.

Çevrimdışı Toros

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Fedora
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: AMD Vega 11
  • İşlemci: AMD Ryzen 5
« Yanıtla #2 : 16 Ocak 2015, 13:46:30 »
Yeni başlayanlar için Ubuntu ve türevlerini tavsiye ederim.
Ben Netrunner ve Manjaro kullanıyorum. Netrunner'ı Ubuntu ve KDE alışkanlığı nedeniyle ki; Ubuntu ile başladım ve bırakmak çok zor. Alışkanlık.
Manjaro'yu ise paket yöneticisinin hızına ve sistemin kullanıcı dostu olmasına hayran olduğum için kullanıyorum.
Bana göre; ileri bir zamanda Manjaro, Ubuntu ve Mint'ten sonra en popüler dağıtım olacak.

Çevrimdışı hwpplayer1

• Çaylak Penguen
  • **
  • Linux Mint 17.1 Rebecca KDE :)
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1 Rebecca KDE / PTS 3.0 KDE Kararlı
« Yanıtla #3 : 16 Ocak 2015, 21:30:28 »
Merhaba arkadaşlar 10 gün önce bu konuyla ilgili bir anket başvurusunda bulundum.Anket seçeneklerine yorum yapabilirseniz sevinirim.Anket yapalım konu daha net anlaşılsın.Teşekkürler.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=855.0
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2015, 21:32:45 Gönderen: hwpplayer1 »
GNU Emacs :)

Çevrimdışı Eludecraft

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: OpenSuSE/Chakra
  • Masaüstü Ortamı: KDE
« Yanıtla #4 : 16 Ocak 2015, 23:55:55 »
Masaüstünde Arch Linux kullanıyorum. Kurmayın, kullanmayın, elletmeyin ne bileyim sitesine bile bakmayın. O kadar emek verdim başka dağıtım kurmaya çekiniyorum ama uğraşmayın vaktinize yazık. Laptobumda ise Pisi Linux kullanıyorum, her şey güzel ama paketlerin eski olması bu canımı sıkıyor biraz. Zaten ki beş kişilik bir ekip uğraşıyor diye biliyorum, ne beklersin adamlardan. Bu kadarını çıkarmaları bile tebrik gerektirir.

Eğer beğendiğim dağıtımları merak ediyorsanız şöyle bir sıralama yapayım:
Fedora: Gerçekten kaliteli bir dağıtım. Ubuntu ve Linux Mintten daha iyi bana kalırsa, hakkı yeniyor. Üstün olduğu çok fazla nokta var ama en çok dikkatimi çeken şey şu: Fedora'da ilk Gnome 3 ile beraber kurdum ve Gnome 3 gereksiz yere sistemi sömürdüğü için KDE'ye geçtim. Hiçbir sıkıntı çıkarmadı. KDE ve Gnome ikisi sorunsuz olarak çalışabilir haldeydi. Ayrıca Linux Mint kurulumuna gerekli driverlar olmadığı için başlayamıyorken Fedora tak diye tanıdı. Fedora'ya yüklü gelen SELinux gayet iyi, ben troubleshooting modunda kullanıyordum ve yaptığım salakça şeylere karşı sistemi çok iyi korudu. Ehehe...  Kullandığım sürüm Fedora 19'du ve kaldırdığım sırada Fedora 22 çıkmıştı. "Bende eskidi bu artık" diyip FreeBSD kurayım dedim ama FreeBSD sağolsun gözlerim yaşlı arattı bana Fedora'yı. Çalışıyorsa bozmayacaksın sistemi. :D

Ama siz siz olun bu dağıtımın son sürümünü yeni çıkmışsa bam diye kullanmayın. Adamlar beta sürümü kararlı diye yutturuyorlar resmen. Ama bir süre sonra tadından yenmeyecek halede getiriyorlar.
Pardus (2011 sürümüne kadar)/Pisi:
Pardus benim ilk kullandığım Linux dağıtımı ve Pardus gibi KDE işini iyi halledebilen dağıtım göremedim ben. Dandik ekran kartımı Ubuntu tanımadığından kurulumda saçma sapan görüntüler veriyordu ve kuramıyordum ama Pardus tak diye o dandik ekran kartını tanıyordu. Sağlam dağıtımdı, hakkını yemeyin. Sağda solda Pardus reise laf attıklarını gördüm "Çalıntı resmen, üstüne sadece pisi arayüzü koymuşlar milli işletim sistemi diye de bize yutturuyorlar." tarzı, bir daha görürsem tekme tokat dalarım haberiniz olsun.

Uğraşmayın dediğim dağıtımlar:
OpenSuSE: Bu güne kadar adam akıllı kurabileniniz var mı? Novell var bu dağıtımın arkasında ama ne bileyim çıkardığı saçma salak hatalardan bir kez adam akıllı kuramadım.
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2015, 12:13:42 Gönderen: Eludecraft »
Çalışan sistemi bozmayacaksın ağa

Çevrimdışı sakata gintoki

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #5 : 17 Ocak 2015, 01:09:35 »
Uğraşmayın dediğim dağıtımlar:
OpenSuSE: Bu güne kadar adam akıllı kurabileniniz var mı? Novell var bu dağıtımın arkasında ama ne bileyim çıkardığı saçma salak hatalardan bir kez adam akıllı kuramadım.

OpenSusenin hakkını yemişsiniz. hatat vura vura öldürmüşsünüz :) Fedora ve OpenSusenin sıkıntısı Türkçe destek alabileceğiniz kaynağın az olmasıdır. Ama OpenSuse çok güçlü bir dağıtımdır. Uzun süre kullandım bu dağıtımı . Ben ki bu celaletimle kullana bildiysem  herkes kullanabilir.

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
« Yanıtla #6 : 17 Ocak 2015, 08:58:14 »
Opensuse muhteşem bir dağıtımdır. Bana gore bir kullanıcının herhangi bir komut kullanmadan tüm işlerini halledebileceği tek dağıtımdır. Su ara Manjaro KDE kullanıyorum ve gayet memnunum. Bana kalırsa öyle ekstrem kurulum maceralarına gerek yok. Benim gözümde bu da Arch Chakra da Arch. :)  Ama denemeyenlere kesinlikle KaOS, Netrunner, Manjaro, PCLinuxOS, Rosa ve OpenSuse denemelerini tavsiye ederim :)
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı Eludecraft

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: OpenSuSE/Chakra
  • Masaüstü Ortamı: KDE
« Yanıtla #7 : 17 Ocak 2015, 11:55:24 »

OpenSusenin hakkını yemişsiniz. hatat vura vura öldürmüşsünüz :) Fedora ve OpenSusenin sıkıntısı Türkçe destek alabileceğiniz kaynağın az olmasıdır. Ama OpenSuse çok güçlü bir dağıtımdır. Uzun süre kullandım bu dağıtımı . Ben ki bu cehaletimle kullanabildiysem  herkes kullanabilir.
Ne zaman OpenSuSE kurmaya kalkışsam öyle hatalarla karşılaştım ki ufkum genişledi, hayal gücüm iki kat arttı. Kurabildiyseniz ne hoş, bana OpenSuSE kurmak Hackintosh kuruyormuş tadı veriyor. Sonu tabii ki de başarısızlık. :P
Çalışan sistemi bozmayacaksın ağa

Çevrimdışı mhborazan

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • Pisi
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1
« Yanıtla #8 : 17 Ocak 2015, 15:45:19 »
Değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Konu bölünmesin diye cevap yazmak istemiyordum ama tartışma ortamına dönüşmüş biraz o nedenle yazayım dedim. Sadece kullandığınız dağıtımı neden kullandığınızı yazsanız daha faydalı olur diye düşünüyorum. Yoksa diğer konulardan bir farkı kalmayacaktır.

Çevrimdışı hwpplayer1

• Çaylak Penguen
  • **
  • Linux Mint 17.1 Rebecca KDE :)
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1 Rebecca KDE / PTS 3.0 KDE Kararlı
« Yanıtla #9 : 17 Ocak 2015, 18:29:21 »
En temelde Debian tabanlı olan Linux Mint 17.1 Rebecca ile Red Hat tabanlı CentOS 7 kullanıyorum.Öğrenme planıma göre Debian tabanlı ve Red Hat tabanlı dağıtımları öncelikli olarak öğreniyorum.Sonra OpenSUSE ve başka dağıtımlara bakacağım.Tabi biraz yıllanmak gerekiyor.Teşekkürler.
GNU Emacs :)

Çevrimdışı Toor

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Debian Stretch 9.0
  • Masaüstü Ortamı: LXDE
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics
  • İşlemci: Intel Pentium P6100 2.0GHZ
« Yanıtla #10 : 17 Ocak 2015, 21:29:19 »
Bir tane arayüzsüz Debianım ve genel olarak kullandığım Crunchbangim var. Eskiden arayüze çok vakit ayırır, sürekli özelleştirirdim. Şimdi ise sadece internette gezinmek için kullanıyorum. Nedense çok sakin bir GNU kullanıcıs oldum. İlginç bir şekilde artık hiç sistemle uğraşma ihtiyacı hissetmiyorum :) Birazdan Pardus Topluluk Sürümü kuracağım. Win7, Crunchbang, Pardus üçlüsü ile devam etmeyi planlıyorum.

Huyum bozuldu galiba.

Çevrimdışı mancar

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • -Xfce, Lxqt, Fluxbox-
  • Dağıtım: Manjaro Linux
  • Masaüstü Ortamı: Fluxbox & Xfce Red White
  • Grafik Kartı: intel
  • İşlemci: p4
« Yanıtla #11 : 29 Ocak 2016, 22:05:49 »
Konuyu beğendim bende birşey yazayım dedim.
2 sene pardus, 2 sene ubuntu ve xubuntu ,3 sene mint cinnamon kullandım. Şu an manjaro linux kullanıyorum.
Hepsinide türkçe destek olduğu için seçtim.  Hepside birbirinden güzel dağıtımlar. ( Bir süredir fedora23 deniyorum oda fena degilmiş.)
Dağıtım farketmez hepside Linux.

Çevrimdışı rafael

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: linuxmint 17.2
  • Masaüstü Ortamı: xfce
  • Grafik Kartı: hp bütünleşik
  • İşlemci: i7
« Yanıtla #12 : 01 Şubat 2016, 23:56:14 »
Linuxmint.
Neden?
-Kolay kuruluyor.
-Kurulumda problem çıkarmıyor, Grub2 ile önünü arkasını görüyor.
-Bir işletim sistemi yoğunlukla ne için kullanılır: video izlersin, youtube seyredersin, kitap okursun, internette dolaşırsın... Bütün bunları en iyi yapan dağıtım budur. Video izleyeceğim, codec yok, codec indir.... Kitap okuyacağım, uzantı tanınmadı, şunu indir bunu indir...Bunlar yok Linuxmint'te. Sevdiğin bir yazılım mesela windows yazılımı mı, wine'yi indirip hemen çalıştırabiliyorsun. İnternette gezinmek dedik, Firefox yetiyor, isteyen Chromium veya Opera kurabiliyor. Video izleme dedik, flash hazır geldiğinden istediğin sitede video izleyebiliyorsun. Kitap mı yazacaksın, Libreoffice var, resimliroman mı okuyacaksın calibre var, comix var.
Daha ne olsun?

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
« Yanıtla #13 : 02 Şubat 2016, 00:37:44 »
Her ne kadar Slackware sevdam kaynayıp dursa da bir köşede Linux Mint diyorum. Bir kere illa yeni kernel, en güncel sürüm paketler derdi olmayan biri için stabil. Herkes için stabil. Yayınladıkları her masaüstüne adam gibi destekleri ve göze hitap eden çalışmaları var. Az önce dedim güncel paketler diye. PPA depoları ile istediğin programın en güncel sürümüne, hatta günlük snapshotlarına erişebilirsin. AMD ve Nvidia kartlar için en stabil tabanı da bu dağıtımda buldum. Nasıl yapıyor bu Lefevbre bilmiyorum ama en sağlam dağıtımı yapmayı başarıyor. Diğer dağıtımlarda sayamadığım onlarca sorun sunabilirim. Ama Mİnt'te onda birini yaşıyorsam neyim.
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı yuci

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #14 : 15 Mart 2016, 00:31:38 »
Merhaba. core 2 duo 1.83 ve 2gb ram'lı eski bir Asus Notebookum var.
Vista da artık kullanılamaz hale geldi.Çok ağır çalışıyordu.
Dün biraz araştırma sonunda linux mint 17.3 mate 32 bit versiyonunu yükledim.
Çoğu zaman internet ve nadiren ofis işlemleri için kullanıyorum.
Linuxla bilgisayar resmen nefes aldı.
Linuxla ilk tanışmam oldu.Mintin cinnamon versiyonunu da kaldırır mı bilgisayar bilmiyorum ama cinnamon
versiyonunu da denemek istiyorum.