Gönderen Konu: Linux ve Windows Kurulumu (Biraz Farklı Bir Soru)  (Okunma sayısı 6242 defa)

Çevrimdışı computerdoctor

• Çok Yeni Penguen
  • *
İlk önce belirtmem gerekiyor. linux ile ilgili hiç bir bilgim yok. ama bi yerden başlamak lazım. aslında asıl kullanmak istediğim ubuntu ama ubuntuda kod bilgisi daha fazla gerekiyor. linux mint ubuntuya göre biraz daha az kod bilgisi gerektiriyor. bende ilk olarak mint ile linux ortamına adım atmak istiyorum.

Merhaba makinama windows yanına linux mint kurmak istiyorum. araştırdığım kadarıyla windows kurulu iken bilgisayarım -> yönet kısmından diski bölüp linux kurulumu yapılabiliyor. grub ayarları için windows ortamında EasyBCD programı kullanılıyor. fakat ben disk bölümlendirme işini windows kurulumu aşamasında yapmak istiyorum. yani windows kurulumu yaparken 500 gb lık diskimin 130 gb lık kısmını windows için 20 gb lık kısmını (normalde minimum 5 gb olması gerektiğini gördüm) linux mint için kullanmayı düşünüyorum. geri kalan kısma ise hem windowsta hemde linux mintte ulaşabilmek istiyorum. linux un pardus versiyonunda küçük bir programla kullanılmayan iki sisteminde kullanmadığı ortak alanın hem windowsta hemde linux da görünür olması ve kullanılabilir olması mümkün. böyle bir durumda yapmam yapmam gerekenler nelerdir? bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

benim bildiğim kısımlar
windows kurulumu yaparken diski en az iki parçaya böldüğümüzde diğer kısım yada kısımlar windows ortamında görünür olduğu halde kurulum bittikten sonra windows ortamında sürücünün üzerinde sağ tıklayıp biçimlendir diyip biçimlendirme yapılmadığı sürece kullanılamıyor.

aklıma gelen fakat sizin bu forumdaki linux uzmanlarına danışmadan yapmak istemediğim bir kısım var. ben windows kurulumunu yaptıktan sonra diskte linux için ayırdığım kısıma windows ortamında biçimlendirme yapmadan linux mint kurulumunu yapabilir miyim. bu konuda olabildiği kadar ayrıntılı olarak yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux ve Windows Kurulumu (Biraz Farklı Bir Soru)
« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2015, 15:06:01 »
Windows, Linux dosya sistemlerini varsayılan olarak görmez ve erişemez. Bunun için Windows altında 3. parti yazılımlar kurmanız gerekiyor.

http://www.howtogeek.com/112888/3-ways-to-access-your-linux-partitions-from-windows

Bu 3. parti yazılımlarla uyum sorunu olmaması için Linux kurulu bölümün Ext3 olarak biçimlendirilmesi en uygunu.

Linux Mint ile Windows dosya sistemine sorunsuz erişebilirsiniz. Bununla birlikte aşağıdaki konuyu da inceleyiniz.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=264.0

Sonradan sıkıntı olmaması için Linux Mint kurulacak bölümü en az 30 Gb. ayırmanızı öneririm. Sonradan disk bölümünü büyültmekde sıkıntı yaşamayın.

Kurulum Rehberi

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=4.0
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı dustengercege

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint Cinnamon
« Yanıtla #2 : 16 Ocak 2015, 17:36:54 »
EasyBCD ya da  benzeri hatırlamıyorum, ben epey bi uğraşmıştım zamanında. Eğer gnu/linuxu kalıcı düşünüyorsanız kurulumda grubu zaten kurar. ilk başta insan tedirgin oluyor fakat,  gruba bişey olursa, nasıl onarılcağı forumda var ve basit. Windows ortamına bu konuda pek güvenesim gelmiyordu verim de alamamıştım :) Yinede tercih sizin deneyip görün.

Windows ortamındaki diski bağlama skntısı olursa.  Windowsun hazırda beklet seçeneğinden kaynaklı.  Onunda konusu mevcut forumda.

ilk başta karşılacakların böyle. Ve bence bişey olmaz nasılsa diyip yedek almayı ihmal etme.  Bişey olmaz ama.  Ya  olursa :) Olursa linux tan soğursun durduk yere. Buranın konforunu kaçırmış olursun. Kolay gelsin.
Şükran duygusu asaletin göstergesi, nankörlük sevginin mezarıdır.

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #3 : 17 Ocak 2015, 13:12:39 »
Windows, Linux dosya sistemlerini varsayılan olarak görmez ve erişemez. Bunun için Windows altında 3. parti yazılımlar kurmanız gerekiyor.

http://www.howtogeek.com/112888/3-ways-to-access-your-linux-partitions-from-windows

Bu 3. parti yazılımlarla uyum sorunu olmaması için Linux kurulu bölümün Ext3 olarak biçimlendirilmesi en uygunu.

Linux Mint ile Windows dosya sistemine sorunsuz erişebilirsiniz. Bununla birlikte aşağıdaki konuyu da inceleyiniz.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=264.0

Sonradan sıkıntı olmaması için Linux Mint kurulacak bölümü en az 30 Gb. ayırmanızı öneririm. Sonradan disk bölümünü büyültmekde sıkıntı yaşamayın.

Kurulum Rehberi

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=4.0

1. linkteki dosya linux kurmak için gereken alanı ayarlama konusunda windows ortamında yapılması gereken ayarlar için mi kullanılıyor. eğer öyleyse araştırdığım kadarıyla EasyBCD kullanımı daha kolay gibi görünüyor. ama sizin tavsiyeniz bu program olucaksa bunu kullanırım.

Çevrimdışı sakata gintoki

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #4 : 17 Ocak 2015, 13:30:28 »

1. linkteki dosya linux kurmak için gereken alanı ayarlama konusunda windows ortamında yapılması gereken ayarlar için mi kullanılıyor. eğer öyleyse araştırdığım kadarıyla EasyBCD kullanımı daha kolay gibi görünüyor. ama sizin tavsiyeniz bu program olucaksa bunu kullanırım.

1. linkte  Linux dosya sistemine win altından nasıl ulaşacağınızı anlatıyor.

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 17 Ocak 2015, 14:40:45 »
1. linkte  Linux dosya sistemine win altından nasıl ulaşacağınızı anlatıyor.

yardımınız için teşekkür ederim. iki sistem arasında sorunsuz iletişim için hangi yöntemi önerirsiniz