Gönderen Konu: [Çözüldü]İlk Linux Deneyimim İçin Tavsiyeleriniz  (Okunma sayısı 7836 defa)

Çevrimdışı RickGrimes

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Emeklemek Üzere
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1 / Cinnamon
Merhaba arkadaşlar,

Uzun süredir bilgisayar kullanan birisiyim ve artık windows sıkmaya başladı. 2-3 yıl önce sanırım Pardus dikkatimi çekmişti ve yükleyeyim demiştim masaüstü bilgisayarıma. İndirdim DVD ile kurulum yaptım ama internete bağlanamadığım için tekrar windowsa döndüm.
Artık dizüstü bilgisayarımda Linux kullanmak istiyorum ve hangi dağıtımı kullanacağımı bilmiyorum.

İşletim sistemine alışacağımı düşünüyorum elbette ama hangi sürüm bir türlü anlam veremedim.

LinuxMint dedim ama linuxmint dağıtımının da kendi içerisinde bir çok çeşidi bulunmakta. Ben performans kadar görsellikte istiyorum. Estetik ve özelleştirilebilir masaüstü istiyorum. İndirmem gereken sürüm nedir?

Ayrıca driver sıkıntısı yaşarmıyım internet bağlantısı grafik sorunu ses problemi vs.. gibi.

Bilgisayarımın özellikleri şunlar;

ASUS-X550LN

i5-4200U CPU

4GB RAM

Nvidia GeForce 840M

Öneri ve cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim,

Bende özgür yazılımcılar arasına girmek istiyorum  :D
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2015, 01:43:36 Gönderen: RickGrimes »
Özgür yazılım dünyasında yeni doğmuş bir bebek gibiyim, emeklemek üzereyim.

Çevrimdışı hwpplayer1

• Çaylak Penguen
  • **
  • Linux Mint 17.1 Rebecca KDE :)
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1 Rebecca KDE / PTS 3.0 KDE Kararlı
Ynt: İlk Linux Deneyimim İçin Tavsiyeleriniz
« Yanıtla #1 : 31 Ocak 2015, 21:44:09 »
Linux Mint 17.1 dağıtımından Cinnamon veya KDE ortamlarından birini seçebilirsiniz diye düşünüyorum.Teşekkürler.
GNU Emacs :)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 31 Ocak 2015, 21:46:20 »
Bugün benzer özellikde bir Asus PC'ye Linux Mint kurulumu yaptım. Yeni bir sistem olduğu için BIOS/EFI ayarlarına girip secure-boot özelliğini kapatmam gerekti. Ek olarak çift sistem olarak kullanacaksanız, burada bahsedilen Windows kurulu NTFS disk bölümlerine erişim sorunu yaşamamak için hızlı başlatma seçeneğini pasifleştirmeyi unutmayın.  Kurulu sonrasında Optimus destekli Intel + Nvidia hibrit sistemler için burayı incelemeniz gerekecek. Kurulum için forumda bir konumuz mevcut. Çok fazla sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.

Görsellik ve özelleştirme bakımından Cinnamon veya KDE sürümleri deneyebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı dustengercege

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint Cinnamon
« Yanıtla #3 : 31 Ocak 2015, 21:47:39 »
Linux Mint 17.1 KDE veya Cinnamon masaüstü ortamlarının her ikisini de ayrı ayrı deneyin bence. Her ikisinin ayrı bir güzelliği var.
Şükran duygusu asaletin göstergesi, nankörlük sevginin mezarıdır.

Çevrimdışı RickGrimes

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Emeklemek Üzere
« Yanıtla #4 : 31 Ocak 2015, 21:49:05 »
Linux Mint 17.1 dağıtımından Cinnamon veya KDE ortamlarından birini seçebilirsiniz diye düşünüyorum.Teşekkürler.

Cevabınız için çok teşekkürler.

Bugün benzer özellikde bir Asus PC'ye Linux Mint kurulumu yaptım. Yeni bir sistem olduğu için BIOS/EFI ayarlarına girip secure-boot özelliğini kapatmam gerekti. Ek olarak çift sistem olarak kullanacaksanız, burada bahsedilen Windows kurulu NTFS disk bölümlerine erişim sorunu yaşamamak için hızlı başlatma seçeneğini pasifleştirmeyi unutmayın.  Kurulu sonrasında Optimus destekli Intel + Nvidia hibrit sistemler için burayı incelemeniz gerekecek. Kurulum için forumda bir konumuz mevcut. Çok fazla sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.

Görsellik ve özelleştirme bakımından Cinnamon veya KDE sürümleri deneyebilirsiniz.

Cinnamon veya KDE sürümleri arasında fark var mıdır? Birde BIOS ayarlarını benimde uygulamam gerekir mi ? Çift sistem kullanmayacağım fakat formattan sonra internete direk bağlanabilir miyim?

Çevrimdışı RickGrimes

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Emeklemek Üzere
« Yanıtla #5 : 31 Ocak 2015, 21:51:05 »
Linux Mint 17.1 KDE veya Cinnamon masaüstü ortamlarının her ikisini de ayrı ayrı deneyin bence. Her ikisinin ayrı bir güzelliği var.

Mutlaka ikisini de deneyeceğim teşekkürler.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #6 : 31 Ocak 2015, 22:01:09 »
Cinnamon veya KDE sürümleri arasında fark var mıdır? Birde BIOS ayarlarını benimde uygulamam gerekir mi ? Çift sistem kullanmayacağım fakat formattan sonra internete direk bağlanabilir miyim?

Benim kurduğum sistemde internet bağlantısı ile ilgili sorun olmadı.
Secure-boot ayarını sizinde pasifleştirmeniz gerekecek.
Aşağıdaki bağlantıdan Cinnamon ve KDE masaüstlerinin ekran görüntülerine ulaşabilirsiniz.

Linux Mint 17.1 Cinnamon sürüm ekran görüntüleri

Linux Mint 17.1 KDE sürüm ekran görüntüleri

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı RickGrimes

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Emeklemek Üzere
« Yanıtla #7 : 01 Şubat 2015, 00:36:50 »
Benim kurduğum sistemde internet bağlantısı ile ilgili sorun olmadı.
Secure-boot ayarını sizinde pasifleştirmeniz gerekecek.
Aşağıdaki bağlantıdan Cinnamon ve KDE masaüstlerinin ekran görüntülerine ulaşabilirsiniz.

Linux Mint 17.1 Cinnamon sürüm ekran görüntüleri

Linux Mint 17.1 KDE sürüm ekran görüntüleri

Şuan LinuxMint 17.1 Cinnamon 'dan yazıyorum bu yorumu.

Fakat kurulumu yaptım mausede seklemer oluyor. Touchpadi kullanamıyorum asus marka kablosuz mause um var.

Ayrıca akıcılık göremedim kasma oluyor ilk başta mause kullanamıyordum şuan kulanımı sorun çıkarmıyor gibi ama imleç sürekli sekerek sol tarafa doğru hareket ediyor.

Grafik sürücü vs yüklemem gerekir mi nereden yüklemem lazım

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #8 : 01 Şubat 2015, 00:47:08 »
Akıcılık sorunu için buradaki düzenlemeyi yapmayı deneyiniz, bu şekilde video yırtılma sorunu da çözülmüş olacaktır.
(Sonrasında sistem yeniden başlatılmalı)

Optimus destekli Intel + Nvidia hibrit GPU sistemler için sürücünün nasıl kurulacağını önceki mesajlarımda paylaşmıştım.

Donma vb. sorunları çözmek için ilk yapmanız gereken sistemi güncellemek.

Bunun için; Güncelleme Yöneticisi => Düzenle menüsü => Tercihler => 4. seviye güncelleme seviyesini etkinleştiriniz ve sisteminizi güncelleyiniz.

Güncelleme Yöneticisi => Görünüm menüsü => Linux Çekirdekleri => En son çekirdek (şu an için 3.16.0-30) sürümünü yüklemeyi ve sisteminizi yeniden başlatmayı deneyiniz.

Asus 4X552LDV-SX701H sistemde bu şekilde Cinnamon masaüstü ile sıkıntısız çalışmaktayım.

« Son Düzenleme: 01 Şubat 2015, 00:51:14 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı RickGrimes

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Emeklemek Üzere
« Yanıtla #9 : 01 Şubat 2015, 01:37:37 »
Akıcılık sorunu için buradaki düzenlemeyi yapmayı deneyiniz, bu şekilde video yırtılma sorunu da çözülmüş olacaktır.
(Sonrasında sistem yeniden başlatılmalı)

Optimus destekli Intel + Nvidia hibrit GPU sistemler için sürücünün nasıl kurulacağını önceki mesajlarımda paylaşmıştım.

Donma vb. sorunları çözmek için ilk yapmanız gereken sistemi güncellemek.

Bunun için; Güncelleme Yöneticisi => Düzenle menüsü => Tercihler => 4. seviye güncelleme seviyesini etkinleştiriniz ve sisteminizi güncelleyiniz.

Güncelleme Yöneticisi => Görünüm menüsü => Linux Çekirdekleri => En son çekirdek (şu an için 3.16.0-30) sürümünü yüklemeyi ve sisteminizi yeniden başlatmayı deneyiniz.

Asus 4X552LDV-SX701H sistemde bu şekilde Cinnamon masaüstü ile sıkıntısız çalışmaktayım.

İlginiz için gerçekten çok teşekkür ederim. Sistemin oturduğunu hissettim önerilerinizden sonra fakat imleç sekmesi hala devam ediyor.

Yani fareyi hareket ettirsemde ettirmesemde fare imleci sol tarafa sekerek ilerliyor. Touchpad im sürekli deaktif konumda bunun bir etkisi olabilir mi?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #10 : 01 Şubat 2015, 01:41:45 »
Fare/imleç sorunu ile ilgili farklı bir konu açabilirseniz oradan devam edelim.
Forumda aynı başlık altında tek soru/sorun hakkında konuşuyoruz.
Bu konu çözüme kavuştu ise, konu başlığını düzenleyip başına [Çözüldü] etiketi eklerseniz kilitleyelim.