Gönderen Konu: linux mint kapanmıyor..ve win kuramıyorum  (Okunma sayısı 9758 defa)

Çevrimdışı sas

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: mint 17.0
linux mint kapanmıyor..ve win kuramıyorum
« : 01 Şubat 2015, 15:10:48 »
1-yeni kurduğum mint kapanmıyor...güç düğmesi ile kapatıyorum..
2-fredos pc ye önce win kurdum,sonra mint kurmak için tüm diski sildim ve tek diske mint kurdum.tekrar win7 kurmak istedim ama win7 instal tıkladığımda driver yüklemek için yer yok yada drivers yok benzeri hata alıyorum.disk in son durumu;

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2015, 18:35:24 Gönderen: sas »

Çevrimdışı sakata gintoki

• Çaylak Penguen
  • **
Ynt: linux mint kapanmıyor..ve win kuramıyorum
« Yanıtla #1 : 01 Şubat 2015, 15:18:13 »
Mint yada başka bir linux dağıtımı cd si ile tüm diski silin veya ntfs formatına cevirerek biçimlendirin, daha sonra win. kurmayı deneyin sorununuz çözülecektir.
Mintin kapanmaması da çözülebilecek bir sorun gibi ama bu konuda tecrübem yok bilen arkadaşlar size yardım eder ancak bilgisayarınızın donanım özelliklerini burada paylaşmanız çözümü hızlandıracaktır.
Aşadaki konuda bahsedilen çıktıları burada paylaşın
http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=2484.0

Birde ekran kartı sürücüsünü kurdunuz mu ?

Çevrimdışı sas

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 01 Şubat 2015, 15:20:36 »
mevcut mint yükleyicide ntfs seçeneği yok bu nedenle olmadı.onuda denemiştim

ekran kartını yüklememiştim..(ilgisi olacağını düşünmediğim için)
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2015, 15:28:00 Gönderen: sas »

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #3 : 01 Şubat 2015, 15:31:28 »
mevcut mint yükleyicide ntfs seçeneği yok bu nedenle olmadı.onuda denemiştim

KDE nin disk aracında gözüküyor ? olmadı KDE partition manager paketini kurup deneyin . Benim çok önceleri butip bir sorunum oldu ve live cd ile buna benzer bir şekilde çöze bilmiştim.

Kapanmama sorunu ekran kartı sürücüsünden olabilir isterseniz kapalı kaynak kodlu sürücü ile bir deneyin

Çevrimdışı sas

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 01 Şubat 2015, 15:52:11 »
KDE nin disk aracında gözüküyor ? olmadı KDE partition manager paketini kurup deneyin . Benim çok önceleri butip bir sorunum oldu ve live cd ile buna benzer bir şekilde çöze bilmiştim.

Kapanmama sorunu ekran kartı sürücüsünden olabilir isterseniz kapalı kaynak kodlu sürücü ile bir deneyin
özür dilerim..minti kuralı 1 gün oldu..yani linux la tanışalı..yıllardır win kullanan birisi için emeklemeden de kötü bir durum ???söylediklerinizi detaylandırarak anlatabilirseniz sevinirim.örneğinkapalı kaynak kodlu sürücü nedir?Ekran kartım 2 tane tümleşik olan intel hd ayrık olanda amd r5 230..şimdi amd den linux olan sürücüyü indirdim dosya aç dedim..intall a çift tıkladım..''/home/sas/.cache/.fr-pDL…4.501.1003-x86.x86_64.run dosyası açılamadı.''komutu çıktı..yani gülünç bir durumdayım bir dosya açmayı dahi beceremedim.................................... >:(

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #5 : 01 Şubat 2015, 16:26:51 »
Şu komutları sırası ile konsola (uçbirim) yazarak burada paylaşır mısınız (böylece konuyu okuyanlar donanımınız hakkında bilgi sahibi olacaktır.)
Bilgisayar dizüstümü ve hibrit ekran kartımı kullanıyorsunuz ?

Kod: [Seç]
inxi -Fx
glxinfo | grep render

Sürücü kurulumu için aşağıdaki konuya bakın :
http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=1541.msg9666#msg9666

İlk başlarda winden Linux'a geçmek biraz sıkıntılıdır dertetmeyin. Benimde çok olaya vakıf olduğum söylenemez  sadece konuyu görünce yardımcı olamaya çalıştım

« Son Düzenleme: 01 Şubat 2015, 16:30:29 Gönderen: sakata gintoki »

Çevrimdışı sas

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 01 Şubat 2015, 16:44:04 »
ilginize teşekkür ederim...istediğiniz konular:

« Son Düzenleme: 01 Şubat 2015, 16:46:50 Gönderen: sas »

Çevrimdışı sas

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #7 : 01 Şubat 2015, 16:48:29 »

Çevrimdışı gokhan09

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Fedora25,Mint18,Ubuntu14,ChromiumOS(neverware)
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon,kde,mate,xfce
  • Grafik Kartı: Nvdia gtx960
  • İşlemci: intel i5-6400
« Yanıtla #8 : 01 Şubat 2015, 19:03:59 »
Kapanmama sorununu uzman arkadaslar yardimci olacaktir eminim,buraya gelince,yanliz disk bu sekildeyken windows kurulamaz,windowsun gicik kaptigim bir ozelligide,herzaman diskin ilk bolumune kurulmak ister 50 gb olan yere,yani o 50gbyi silmen yada ntfs.olmuyorsa fat 32 yapman lazim.ha yine olmazsa is buyur.cunku win kurulurken 100mb boot bolumu ayiriyor vista loader diye.Bu durumda diski 3 adet birincil ve 1 adet mantiksal bolum diye ayarlaman lazim.Mantiksal bolumu istedigin kadar bolumlere ayirabilir,istedigin dagitimlari kurabilirsin.

Çevrimdışı gokhan09

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #9 : 01 Şubat 2015, 19:11:46 »
su anda gordugum kadariyla,diskde zaten 3 tane birincil primary bolum var,windowsu kurarken 50 gb olan yeri ntfs yaparsin,hata verirse kurulum bilki 100mb boot olusturamadigi icindir,cunku onunda birincil olmasi lazim ama kurulabilir belkide denemen lazim.Eger windows kurulduysa sorasinda linux baslangicini onarman lazim,boot repair yada grup customizer programi ile forumda arattir.Bu 2 programla ilgili yeterince kaynak var forumda,kolay gelsin.

Çevrimdışı gokhan09

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #10 : 01 Şubat 2015, 19:41:10 »
su anda gordugum kadariyla,diskde zaten 3 tane birincil primary bolum var,windowsu kurarken 50 gb olan yeri ntfs yaparsin,hata verirse kurulum bilki 100mb boot olusturamadigi icindir,cunku onunda birincil olmasi lazim ama kurulabilir belkide denemen lazim.Eger windows kurulduysa sonrasinda linux baslangicini onarman lazim,boot repair yada grup customizer programi ile forumda arattir.Bu 2 programla ilgili yeterince kaynak var forumda,kolay gelsin.
bir yanlis anlasilma olmasin,yukaridaki mesaji duzelteyim.Kullandigimiz mbr disk yapisi en fazla 4 birincil(primary),yada 3 birincil ve 1 mantiksal(logical)olmak uzere toplam 4 bolumden olusabilir.Mantiksal bolumu 4den fazla bolume ayirabiliriz.windows kurulumundan once en garantilisi 2 birincil ve 1 mantiksal bolumun olsun diskte,eger windows baslangic bolumu kurmak isterse hata cikmaz bu sekilde.

Çevrimdışı sas

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #11 : 01 Şubat 2015, 20:52:12 »
bir yanlis anlasilma olmasin,yukaridaki mesaji duzelteyim.Kullandigimiz mbr disk yapisi en fazla 4 birincil(primary),yada 3 birincil ve 1 mantiksal(logical)olmak uzere toplam 4 bolumden olusabilir.Mantiksal bolumu 4den fazla bolume ayirabiliriz.windows kurulumundan once en garantilisi 2 birincil ve 1 mantiksal bolumun olsun diskte,eger windows baslangic bolumu kurmak isterse hata cikmaz bu sekilde.
Şu anda 50 gb lik bölüm de mint var (50+20+130 hepsini silsem 100 lük 2 kısıma ayırsam ntfs olarak o anda mintle çalışırken olurmu?)

yada sakata arkadaşın dediği gibi tekrar KDE li bir minti yeniden yüklesem disk bölümlendirmede (ntfs seçeneği var demişti)tüm diski silip kurabilirmiyim acaba...?
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2015, 20:56:26 Gönderen: sas »

Çevrimdışı gokhan09

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #12 : 01 Şubat 2015, 21:09:16 »
50 ve 130 u silmen yeterli,eger 50 gb windows icin yeterli gelmezse ki bence yeterli,ucunu silersin,siligin 130 olan bolumu sonra genisletilmis bolume ekleyebilirsin.

Çevrimdışı sas

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #13 : 01 Şubat 2015, 21:14:15 »
50 ve 130 u silmen yeterli,eger 50 gb windows icin yeterli gelmezse ki bence yeterli,ucunu silersin,siligin 130 olan bolumu sonra genisletilmis bolume ekleyebilirsin.
mintle çalışırken olurmu yani m,nt silinmezmi

Çevrimdışı gokhan09

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #14 : 01 Şubat 2015, 21:17:14 »
mint 50 deyse 20 de ne var?