Gönderen Konu: Programlar USB Belleği görmüyor  (Okunma sayısı 10228 defa)

Çevrimdışı minteger

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3 KDE
  • Masaüstü Ortamı: --illede KDE
  • Grafik Kartı: Nvidia
  • İşlemci: AMD
Programlar USB Belleği görmüyor
« : 08 Şubat 2015, 00:21:21 »
LM 17 KDE yi yeni kurdum. Ancak kurulum son anda hata verip kapanmıştı. Hali hazırda kurulumun sağlam gerçekleşmiş olduğundan şüpheliyim ve sorun çıkmasından kuşkuluyum.

Bu yüzden usb ye 17.1 KDE ISO dosyasını yazıp yeni bir kurulum yapmak isitiyorum.

USB Belleği Taktıktan sonra Dolphin ile içeriğini görebiliyorum. Ancak ' " usb-live-install"  ve "usb kalıp yazıcı" - "usb bellek biçimlendirici  " ' sistemle bütünleşik ve sonradan kurduğum(live-usb-install) programlar tarafından tanınmıyor. "KDE Partition Manager" tarafından yönetilebiliyor. Farklı usb yuvalarında denememe rağmen ve 'KDE Partition Manager' ile farklı formatlarda biçimlendirmeme rağmen hiçbir şekilde bahsettiğim programlar tarafından görülmüyor.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Programlar USB Belleği görmüyor
« Yanıtla #1 : 08 Şubat 2015, 00:24:03 »
Burada önerildiği biçimde USB belek üstündeki disk bölümlemelerini sıfırlamayı deneyebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #2 : 08 Şubat 2015, 00:30:48 »
Ayrıca : Sistem tepsisinde gözüken " Bu aygıtı bağla" seçeneğini kullanmakta fayda etmemişti. Ancak son bir denemeden sonra aygıt program tarafından görüldü.

Linkini verdiğiniz konuda kırmızı harfleri nasıl kullanacağımı da anlayamadım.

Konuyu kilitlemelisiniz yoksa bu durum için bir çözüm yolu önerilmelimidir ? Size bırakıyorum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 08 Şubat 2015, 00:36:07 »
Aşağıdaki komutların çıktılarına bir bakalım.

Kod: [Seç]
sudo fdisk -l
sudo parted -l

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #4 : 08 Şubat 2015, 00:40:15 »
Aşağıdaki komutların çıktılarına bir bakalım.

sudo fdisk -l
sudo parted -l

Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500106780160 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, toplam 976771055 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x000ad93e

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1            2046   375967743   187982849    5  Ek
/dev/sda2       375969195   848039219   236035012+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3   *   848039936   848244735      102400    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4       848244736   976766975    64261120    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda5            2048     7999487     3998720   82  Linux takas / Solaris
/dev/sda6         8001536   116106015    54052240   83  Linux
/dev/sda7       202727424   375967743    86620160   83  Linux
/dev/sda8       116107264   202723327    43308032   83  Linux

Disk bölümleme tablosu girdileri diskteki sırasında değil

Disk /dev/sdb: 8004 MB 8004304896 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 973 cylinders, toplam 15633408 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x00073284

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sdb1   *          63    15631244     7815591    b  W95 FAT32

Model: ATA SAMSUNG HD502HJ (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sektör boyutu (mantıksal/fiziksel): 512B/512B
Disk bölümü Tablosu: msdos

Numara  Başlangıç  Son     Boyut   Tür       Dosya sistemi   Bayraklar
 1      1048kB     192GB   192GB   extended
 5      1049kB     4096MB  4095MB  logical   linux-swap(v1)
 6      4097MB     59,4GB  55,3GB  logical   ext4                                                                                                                                   
 8      59,4GB     104GB   44,3GB  logical   ext4                                                                                                                                   
 7      104GB      192GB   88,7GB  logical   ext4                                                                                                                                   
 2      192GB      434GB   242GB   primary   ntfs                                                                                                                                   
 3      434GB      434GB   105MB   primary   ntfs            önyükleme                                                                                                             
 4      434GB      500GB   65,8GB  primary   ntfs                                                                                                                                   

Model: SanDisk Cruzer Blade (scsi)                                                                                                                                                 
Disk /dev/sdb: 8004MB                                                                                                                                                               
Sektör boyutu (mantıksal/fiziksel): 512B/512B                                                                                                                                       
Disk bölümü Tablosu: msdos                                                                                                                                                         

Numara  Başlangıç  Son     Boyut   Tür      Dosya sistemi  Bayraklar                                                                                                               
 1      32,3kB     8003MB  8003MB  primary  fat32          önyükleme         

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 08 Şubat 2015, 00:46:27 »
Eğer USB belleği sıfırlamak isterseniz, aşağıdaki komut ile başlayabilirsiniz.

sudo fdisk /dev/sdb
Sonra daha önce bağlantısı verilen konudaki alıntı içindeki kırmızı renkle yazılmış harfleri sırasıyla uygulayacaksınız.
Kırmızı renkli olanlar sırasıyla uygulanacak harfler/tuşlar, diğerleri bunları uyguladığınızda alabileceğiniz örnek çıktılar sadece.

USB bellekde donanımsal bir sorun olma olasılığını da göz önünde bulundurunuz.

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #6 : 08 Şubat 2015, 00:51:23 »
Eğer USB belleği sıfırlamak isterseniz, aşağıdaki komut ile başlayabilirsiniz.

sudo fdisk /dev/sdb
Sonra daha önce bağlantısı verilen konudaki alıntı içindeki kırmızı renkle yazılmış harfleri sırasıyla uygulayacaksınız.
Kırmızı renkli olanlar sırasıyla uygulanacak harfler/tuşlar, diğerleri bunları uyguladığınızda alabileceğiniz örnek çıktılar sadece.

USB bellekde donanımsal bir sorun olma olasılığını da göz önünde bulundurunuz.

Teşekkür ederim. Yukarıda ki çıktıda görüldüğü üzere usb-disk' in 'Bayraklar' kısmını 'ön yükleme' olarak görüyoruz. Sanırım bu doğru işlemin yapıldığını gösteriyor. Dolayısı ile birşey yapmaya gerek yok.

Ancak açıklama için teşekkür ederim nasıl uygulayacağımı öğrenmiş oldum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 08 Şubat 2015, 00:57:46 »
Açılış/boot bayrağının işaretli olması, bu USB bellek ile sistemi çalışan bir sistem olarak açabilmeniz için gerekli.
Verdiğiniz çıktılara göre bu USB belleğe yazdıracağıız bir ISO dosyası ile açılış yapmak mümkün olacaktır.

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #8 : 08 Şubat 2015, 18:00:19 »
Açılış/boot bayrağının işaretli olması, bu USB bellek ile sistemi çalışan bir sistem olarak açabilmeniz için gerekli.
Verdiğiniz çıktılara göre bu USB belleğe yazdıracağıız bir ISO dosyası ile açılış yapmak mümkün olacaktır.

Şimdi bir sorum olacak. Bu çıktıyı alırken diğer taraftan ISO dosyası yazılmaya devam ediyordu.

Bu ' boot / flag ' ın işaretli olması bunun boot edilebilir olduğunu gösteriyor. Eğer böyleyse yanına başka veriler yazdığımda bu bayrak işaretli kalmaya devam eder mi ? Bir taraftan boot edilebilir iken diğer yandan içinde ihtiyacım olan verileri taşıyabilir miyim ?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #9 : 08 Şubat 2015, 19:12:32 »
Açılış/boot bayrağına dosya kopyalarken ya da silerken bir şey olmaz. Siz USB belleği yeniden biçimlendirmedikçe herhangi bir ek işlem yapmanıza da gerek kalmayacaktır.

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #10 : 09 Şubat 2015, 15:55:25 »
Açılış/boot bayrağına dosya kopyalarken ya da silerken bir şey olmaz. Siz USB belleği yeniden biçimlendirmedikçe herhangi bir ek işlem yapmanıza da gerek kalmayacaktır.

Benzer şekilde usb bellekte lubuntu yüklüydü. Bu dosyaları gizli dosyalar dahil New Folder isimli bir klasöre atıp üzerine LM 17 yazmıştım. Ancak sistemi ön yüklediğimde " etc/apt/sources.list" dosyasının 4. satırında bu klasör ile ilgili bilgi içeren bir satır vardı. Yüklemeyi ve programların çalışmasını engelliyordu.(synaptic dahil). Sistem gerekli dosyaları burada arıyordu sanki. Bu satırı kaldırdığımda bütün sorunlar çözüldü. Ancak nasıl olduda bu klasöre bağlantı içeren bir satır ' sources.list' dosyasına eklendi ?

Sanırım bir belleğe sistem kurulumu için ISO dosyası yazarken tamamen boş olması ve sonradanda bilgi eklenmesi tehlike yaratabiliyor.

Bu tehlikeden kaçınarak hem bilgilerimizi hemde boot edilebilir (kurulabilir) sistemi aynı anda taşımak mümkün mü ?
Yoksa eğer boot edilebilir bir sistem taşıyorsak bunu riske etmemek en iyi seçenek midir ?

Çünkü bir taraftan her ihtimale karşı boot edilebilir sistemi yanımda taşırken diğer yandan dosyalarım içinde olsun istiyorum.