Gönderen Konu: Linux Mint - Gparted ile disk bölümleme  (Okunma sayısı 4547 defa)

Çevrimdışı viimeee01

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • viimeee
  • Dağıtım: mint
Linux Mint - Gparted ile disk bölümleme
« : 26 Mart 2015, 18:57:01 »
Merhaba arkadaşlar, öncelikle şunu belirtmeliyim ki ilk defa linux kullanmaktayım ancak bununla beraber çeşitli sorunlarla da uğraşmak mevburiyetindeyim. Lütfen bana şu konuda yardım edin.
Benim 1T büyüklüğünde harddisk'im mevcut ve linux kurarken çok fazla kurcalamak istemediğimden bölümlendirmedim. Şİmdi cihazın üzerinde bir linux mint kurulu ve forum sitelerinden araştırıp bulduğum kadarıylada gparted ile diski bölümlendirebiliyoruz ancak benim sorunumda tam olarak burada başlıyor.
Ben bunu yapamıyorum. Seçenekleri göremiyorum. Linux fazlasıyla az alan kullanmasına rağmen, geri kalan disk alanımı linux'un kurulu olduğu alandan ayıramıyorum ve tahmin edersiniz ki bu da çeşitli sorunları beraberinde getiriyor.
Boyutlandır ya da ayır dediğimde uyarı alıyorum ve bunu kullanamıyorum. Lütfen bana bu konuda yardım edin en kısa zamanda.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Linux Mint - Gparted ile disk bölümleme
« Yanıtla #1 : 26 Mart 2015, 20:26:50 »
Aldığınız hata nedir? Paylaşabilir misiniz?

Çevrimdışı viimeee01

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • viimeee
« Yanıtla #2 : 26 Mart 2015, 21:00:27 »
Tek bir parça halinde görünüyor. Kullanılan alan 42GB geriye kalan alan 900Gb küsür. Ayır dediğimde uyarıdı olarak, büyük olasılıkla bu bölüm başka bir alana bağlı uyarısı alıyorum ve bu diski bir türlü parçalayamıyorum. Yalnızca istediğim, linux kurulu alanımın 100GB da kalıp geri kalan alaıma film atmak ve işletim sistemi kurarken sıkıntı yaşamamak.

Çevrimdışı viimeee01

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • viimeee
[Çözüldü] Ynt: Linux Mint - Gparted ile disk bölümleme
« Yanıtla #3 : 26 Mart 2015, 23:00:17 »
Sorunu tekrar kurulum yaparak hallettim. Teşekkür ederim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #4 : 27 Mart 2015, 08:46:10 »
Burada yeni disk bölümü oluşturma ile ilgilikonumuz mevcut.

(Not: Sisteminizin kurulu olduğu bölümü düzenlemek isterseniz, sisteminizi çalışan CD/DVD/USB ile açmanız gerekmektedir.
Sisteminizin kurulu olduğu disk bölümünü düzenledikten sonra /etc/fstab dosyasında değişiklik yapmanız ve Grub önyükleyicisini yeniden kurmanız gerekebilir. )

Sistemin kurulu olduğu bölümü düzenleyemezsiniz, çünkü bu bölüm o an için kullanılmaktadır ve ayrılamaz. Bu sebeple disk bölümleme işlemlerini, sistemi çalışan DVD/USB ile açıp yapmanız gerekir.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]