Gönderen Konu: [Çözüldü] Asus N61JQ Laptop Secure Boot Kapatma Sorunu / Manjaro UEFI Mod Sorunu  (Okunma sayısı 16003 defa)

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia 940m
  • İşlemci: i5-6200u
Arkadaşlar bilgisayarıma deneme amaçlı dördüncü işletim sistemi olarak uefi modda Manjaro kurmak istiyorum. Ama usb den kuruluma başladığım sırada secure boot un açık olduğu hatasını alıyorum. Kısa bir araştırma sonucu uefi modda manjaro kurulumu için bios'dan secure boot u kapatmak gerektiğini öğrendim. Gelin görün ki benim biosumda böyle bir ayar yok. UEFİ modu aktif edebildiğim bir sekme bulunmakta zaten şu an windows, linux mint ve kubuntuyu uefi modda kullanyorum. Ama biosun altını üstüne getirdim ( en güncel sürüm dahil bütün bios sürümlerini yükleyip didik didik ettim ) secure boot u andıran bir ayar dahi yok. Konuyla ilgili asus müşteri temsilcisiyle uzunca yazıştım. Bios menülerinin ayrıntılı fotoğraflarını da gönderdim ( sağolsunda bakmadılar ). Sonuç servise gönderin bir bakalım oldu. Benzer bir sorunla karşılaşan ya da çözüm önerisi olan var mı acaba ?

« Son Düzenleme: 11 Nisan 2015, 01:48:17 Gönderen: boranoglu »

Çevrimdışı Çağrı07

• Penguen
    • Kayıt Formu
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: XFCE
  • Grafik Kartı: Nvidia GeForce GT 730m (4 GB VRAM)
  • İşlemci: İntel Core i7 3630QM
Ynt: Asus N61JQ Laptop Secure Boot Kapatma Sorunu
« Yanıtla #1 : 06 Nisan 2015, 21:56:43 »
Fotoğrafları başka siteler aracılığıyla yükleyin lütfen
Kısa yoldan düşünürsek yapmanız gereken uefi bios'u legacy bios'a çevirip önceden ayırdığınız diske yüklemek olabilir.
Yaşlanıyorum...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 06 Nisan 2015, 23:02:56 »
Linux Mint'i kurabildiniz ise Manjaro'nun da kurulabilmesi gerekir. Çünkü Linux Mint'in kurulumu için secure boot seçeneğinin kapalı olması gerekiyor.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #3 : 07 Nisan 2015, 10:47:48 »
Fotoğrafları başka siteler aracılığıyla yükleyin lütfen
Kısa yoldan düşünürsek yapmanız gereken uefi bios'u legacy bios'a çevirip önceden ayırdığınız diske yüklemek olabilir.
Başlangıçta sürekli ayar değişikliği ile uğraşmak istemiyorum. Bütün sistemlerim grub ekranında olmalı.

Linux Mint'i kurabildiniz ise Manjaro'nun da kurulabilmesi gerekir. Çünkü Linux Mint'in kurulumu için secure boot seçeneğinin kapalı olması gerekiyor.
Banada garip gelmişti bu durum. Zaten mint yada ubuntuda kullandığım bilinen usb oluşturma programları manjaro iso dosyasını seçmiyordu. Suse İmage Writer ile usb ye yazabiliyorum dosyaları.

Bilgisayarda windows, mint ve kubuntu yüklüyken windows da yaşadığım bir hata sebebiyle  windowsu baştan kurmuştum. Acaba uefi dosyalarına zarar vermiş olabilir miyim ? Lakin windows kurulumu sonrası hiç bir sorunla karşılaşmadan Debian  kurabilmiştim.
« Son Düzenleme: 07 Nisan 2015, 11:11:12 Gönderen: boranoglu »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #4 : 07 Nisan 2015, 18:02:36 »
Insyde H2O BIOS'larda güvenli önyüklemeyi kapatmak için BIOS'a şifre koymak gerekiyor. Şifre koyunca "Güvenli Önyükleme" seçeneği görünür hale geliyor. Aynı durum sizde de olabilir.

Dikkat: BIOS'a koyduğunuz şifreyi kesinlikle kaybetmeyiniz. Mümkünse şifreyi koyup kurulumu yaptıktan sonra şifreyi iptal ediniz.

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 07 Nisan 2015, 18:21:36 »
Insyde H2O BIOS'larda güvenli önyüklemeyi kapatmak için BIOS'a şifre koymak gerekiyor. Şifre koyunca "Güvenli Önyükleme" seçeneği görünür hale geliyor. Aynı durum sizde de olabilir.

Dikkat: BIOS'a koyduğunuz şifreyi kesinlikle kaybetmeyiniz. Mümkünse şifreyi koyup kurulumu yaptıktan sonra şifreyi iptal ediniz.

Biosa ve hdd ye şifre koyup denemiştim. Ama emin olmak için tekrar bakıcam

Düzeltme:  Fotoğraflarda görülen Administrator, User ve HDD için şifre koyup denedim bir farklılık yok malesef.
« Son Düzenleme: 07 Nisan 2015, 20:24:04 Gönderen: boranoglu »

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 07 Nisan 2015, 21:55:48 »
Fotoğrafta gözüken UEFİ Firmware Settings sekmesi bende yok.

Acaba uefi modda kurulumu yapamadım mı diye EasyBcd ile kontrol ettim. Windows EUFİ modda kurulmuş gözüküyor. UEFİ dosyalarını onarsam bir etkisi olur mu acaba ?

« Son Düzenleme: 07 Nisan 2015, 22:03:44 Gönderen: boranoglu »

Çevrimdışı boranoglu

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #7 : 10 Nisan 2015, 19:21:05 »
Arkadaşlar bütün diskimi silip baştan windows 10 kurdum UEFİ modda. Lakin ne windows ortamında UEFİ Bellenim ayarlarını bulabiliyorum ne de biosta '' launch efi shell from filesystem device '' sekmesini çalıştırabiliyorum (sanırım secure boot burdan kapatılıyor ). Bunlara rağmen windowsun yanına UEFİ modda Linux Mint ve Ubuntu kurabiliyorum ama Manjaro kuramıyorum secure boot a takılıyorum. Mint ve Ubuntu kurabilmişken nedir nasıl bir iştir bu en ufak fikrim yok. İyice takıntı haline getirdim meseleyi bilgisayarda bu konuyu araştırmak dışında bir şey yapamaz oldum. Bir şey duyan eden fikri olan yok mu yahu ?

Düzeltme: !! Çözüldü !! Sonunda rahat uyuyabilirim, benim gibi ingilizceden bi haber takıntlı arkadaşlar için çözüm şurada '' https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=169354 '' Kısaca anlatayım; UEFİ modda uygun olarak hazırladığım manjaro kurulum usbsini açıyoruz. EFI/boot klasörüne gidiyoruz. Buradaki '' loader.efi '' dosyasını kopyalayıp aynı yere yapıştırıyoruz. Yine bu klasörde ki '' bootx64.efi '' dosyasını siliyoruz. Oluşturduğumuz kopya loader.efi dosyasının adını '' bootx64.efi '' olarak değiştiriyoruz ve Manjaro UEFİ modda kuruluma hazır, secure boot a takılmadan :)
« Son Düzenleme: 11 Nisan 2015, 01:47:15 Gönderen: boranoglu »