Gönderen Konu: windows UEFI 8.1 yanına lınux mint dual boot yapamıyorum.  (Okunma sayısı 4580 defa)

Çevrimdışı cefecan

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • @canfatihefecan
  • Dağıtım: mint
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: nvidia
  • İşlemci: intel i7
Merhaba arkadaşlar problemimdende anlayacağınız üzere yeni linux kullanıcısıyım. Benim problemim şu şekilde lenova ideapad dizüstü bilgisayarıma ssd harddisk alıp taktım ve kendi harddiskini yedek olarak kullanıyorum. SSD harddiske UEFI win 8.1 kurdum. Bilgisayarın orjinal olan ve benim yedek için kullandığım 1 tb 8gb SSHD harddisini önceleri recovery bölümünü ve gpt formatını bozmadan kullanmıştım fakat linuxu ssd harddiskimin yanına kuramadığım için sinirlenip acaba yedek olarak kullandığım harddiskmi enggelliyor diye düşünüp onunda  kalan her bölümünü silip tek parça yaptım ve daha bölüm bile oluşturmadım  o şekilde bekliyor. Şimdi sonuç olarak SSD harddiskim GPT ye çevrilmiş ve UEFI 8.1 win kurulu ben linuxmint 17 cinnamon 64 bit işletim sistemini flash bellekten yüklemeye kalktığımda yükleme ekranında bu bilgisayarda başka işletim sistemine rastlanmadı ne yapmak istersiniz diyor ve ya silmemi istiyor yada yeni bölüm oluştururarak yapmamı istiyor. Bende ssd ye 20 gb bir bölüm açıp oraya mint kurabildim. Fakat ben ssd yi bölmeden iki işletim sistemini birden kuramak istiyorum neden bende kurulu windowsun yanına kur diye bir seçenek çıkmıyor. Olduğu halde neden windows işletim sistemini görmüyor. Eğer böyle bir imkan yoksa zaten 120 gb olan ssd den 20 gb gibi küçük bir bölüme kurmak mı daha iyi yoksa 120 gb ssd ye sadece windows yedek olarak kullandığım harddiskten bir 100 gb alanada mint kurmam ve sonra grup yapmammı daha iyi olur.
Biraz uzun bir mesaj oldu. Sabırla okuyup yardım etmeye çalışacak arkadaşlar şimdiden teşekkür ederim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: windows UEFI 8.1 yanına lınux mint dual boot yapamıyorum.
« Yanıtla #1 : 09 Nisan 2015, 09:28:45 »
Windows'un kurulum sırasında görülmemesi, burada bahsi geçen nedenden kaynaklı olabilir. Siz Windows'un yanına kur seçeneği ile işlem yaptığınızda da, Windows kurulu disk bölümünden bir bölüm ayrılarak yeni bir disk bölümü oluşturulur ve kurulum bu alana yapılır. Windows'u ve Linux Mint'i aynı disk bölümüne kuramazsınız, Linux ile kendine özgü dosya sistemlerini (ext3, ext4 gibi) kullanabilirsiniz çünkü.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı cefecan

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • @canfatihefecan
  • Dağıtım: mint
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: nvidia
  • İşlemci: intel i7
« Yanıtla #2 : 09 Nisan 2015, 14:30:10 »
Dediğiniz başlığı daha öncesinden okumuştum hazırda bekletme olarını kapatarak da denedim sizin o başlık altındaki

Kod: [Seç]
sudo mkdir /media/win
sudo mount -t ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/sda2 /media/win
Alternatif olarak disk bölümünü salt okunur olarak bağlamayı deneyebilirsiniz.
sudo mkdir /media/win
sudo mount -t ntfs-3g -o ro /dev/sda2 /media/win

komutlarınıda denedim ama yinede olmadı kafayı yiyecem. Ne garip bir durum muş. Hayır diğer bir harddiskim var ama ben linuxminti da ssd içinde kullamak istiyorum elimle 20 gb bir alan bölüp mint kurmuştum bu seferde windows açamıyorum biosdan ayar değiştirmem gerekiyor. Gerçi daha grub olayı varmış o nedir ona bakamadım ama bir türlü istediğimi yapamadım. Mınt için öğrenmek amaçlı 20 gb alan yeterli midir acaba.

Bknz: İletilerde code Etiketi Kullanımı
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2015, 17:52:14 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #3 : 09 Nisan 2015, 19:07:38 »
Kurulum sırasında GRUB kurulmadıysa şu konuda anlatıldığı şekilde kurabilirsiniz:
http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=99.msg566#msg566
Kurulumdan önce burayı okuyup bu iletiye göre kurulum yapınız.
http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=99.msg9708#msg9708

EFI nedir, neden bu ayarlamaları yapmak gerekiyor diyorsanız şu sayfayı inceleyebilirsiniz: http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UEFI_modunda_Ubuntu_kurulumu