Gönderen Konu: Linux - Virüs  (Okunma sayısı 3326 defa)

Çevrimdışı dlyalcin

• Penguen
  • Dağıtım: Qiana
Linux - Virüs
« : 10 Nisan 2014, 02:50:31 »
Her ülkede kendi iç pazarlarında faaliyet gösteren bir çok büyük şirket, firma Linux kullanırken, bunun yanında uluslararası faaliyet gösteren bir çok şirketin Linux kullanmasına rağmen hâlen Linux' a virüs yazılmaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Benim düşüncelerim:

1 - ) Belki yazıldı; bilmiyoruz.

2 - ) Linux kullananların sayısı az olduğu için antivirüs yazılım şirketleri ortalığı karıştıracak virüsleri yazma zahmetine girmiyorlar. Maliyet politikası gereği. Eğer böyleyse bu, virüsleri yazanların bizzat antivirüs yazılımları üretenlerin kendileri olduğunun ispatı niteliğinde.

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
Ynt: Linux - Virüs
« Yanıtla #1 : 10 Nisan 2014, 05:25:58 »
Kernel'i dunya kadar kisi didikledigi icin yazilsa da etkilenmiyor. Cunku kernel devamli guncellendigi icin viruse girecek arka kapi birakilmiyor.
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı kuzgun_

• Çaylak Penguen
  • **
  • oldu da "yok" mu dedik.
  • Dağıtım: Linux Mint 17
« Yanıtla #2 : 10 Nisan 2014, 13:04:18 »
Kernel'i dunya kadar kisi didikledigi icin yazilsa da etkilenmiyor. Cunku kernel devamli guncellendigi icin viruse girecek arka kapi birakilmiyor.

+1
Ayrıca sistem kararlığığını etkileyen tüm işlemlerde root şifresi istendiği için virusler işlem kararlılığına etki edecek bir faaliyet gösteremiyor.
bununla birlikte linux için viruslerin var oldugu bunlarında laboratuvar ortamından cıkmadığı yönünde söylentilerde var..

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #3 : 10 Nisan 2014, 13:07:29 »
Linux altında kullanıcı için tam yetkiye sahip olamayan zararlı yazılımlar, program kurup kaldıramaz, önemli programları çalıştıramaz ve önemli ayarları değiştiremez. Bu nedenle bir virüs veya zararlı yazılım çalıştırıldığında sadece kullanıcını ev dizini altındaki dosyalara zarar verebilir yada bulaşabilir. Bunu dışındaki hiçbir dizine virüs zarar veremez. Linux altında tam yetkiye sahip olsanız bile Linux altındaki bazı dizin yapılarını farklı bir disk bölümündeki bir alana taşıyabilir ve bu bölümü sadece okunabilir (read-only) olarak sisteme bağlar ve kullanabilirsiniz. Bu yöntem ile haklarınız ne olursa olsun o bölüme yazma yapılamaz. Bu anlattığım bazı farklılıklar nedeniyle casusu yazılımlar da Linux altında bulunmazlar. Açık kaynak kodlu sistemlerde yamalar çok hızlı hazırlandıkları için bir açığı kullanarak zararlı bir yazılımın çoğalıp yayılması çok zordur. Çünkü yama birkaç saat sonra hazır olur.

Windows kullanıcılarının en güzel bahanesi "Windows çok kullanılıyor onun için bu kadar çok virüs yazılmakta. Bir gün Linux da yaygınlaşırsa onun için de virüsler yazılacaktır. Windows çok kullanıcıya sahip olduğu için bu kadar çok saldırıya maruz kalmaktadır." şeklindedir. Durum aslında böyle değildir, Linux virüslerin yayılamayacağı doğal bir savunma mekanizmasına sahiptir.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Eludecraft

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: OpenSuSE/Chakra
  • Masaüstü Ortamı: KDE
« Yanıtla #4 : 10 Nisan 2014, 13:47:01 »
Pek çok kişi sadistlik olsun diye virüs yazmıyor, Windows'un dandik yapısına tepki olarak virüs yazıyor. Bu bir çeşit protesto. Yoksa ciddi anlamda tehlikeli Linux virüsleri çıkmamışta değildir.

Şimdi, Linux kullanıcısı için bir kaç kıyamet senaryosu yazalım.
Kazara bir dikkatsizlikte sudo hakkı alıp bir virüslü uygulamayı çalıştırmak gibi bir gaflete düşebilirsiniz. Mesela oxygen-transparent'i bir başka siteden kurup dolphin üzerinde sudo komutları beraber açtınız yada internetten crackli Minecraft indirdiniz ve yine root hakları ile beraber açtınız. Olmadı "zorttihortlak.com" gibi siteden elle kurulan bir Intel driverı indirip bütün sisteme virüsü bulaştırdınız. Tebrikler, virüsü sisteminize kaptırdınız.

Ek olarak Linux'un sisteminin doğal bir koruma mekanizmasının çok çok güçlü olduğuna inanmıyorum. Sonuçta bu mekanizmanın benzeri Windows Vista ve sonrasındaki Windows sürümlerine eklendi. İşe yaradığı kesin ancak sonuçta virüsler yazılmaya devam etti.

Ancak Linux'ta bir uygulamayı kuracak iken internetteki saçma sapan siteleri araştırmak zorunda değilsiniz. Mis gibi uygulama depoları var. Uygulama depolarından da Virüs bulaşmaz artık.

Şunu da okuyabilirsiniz, yeni bir Linux Virüsü.
http://www.zdnet.com/linux-worm-darlloz-targets-intel-architecture-to-mine-digital-currency-7000027515/#ftag=RSSf468ffe
Çalışan sistemi bozmayacaksın ağa