Gönderen Konu: [Çözüldü] Düşük Sistem İhtiyacı İçin Dağıtım Önerisi  (Okunma sayısı 11131 defa)

Çevrimdışı dest

• Çaylak Penguen
  • **
    • Facebook Adresi
  • Dağıtım: Xubuntu 18.04.1

Merhaba arkadaşlar genel bir sorum olucak ilgilenen arkadaşların cevaplarını bekliyorum. Kurulum öncesinde olduğum için bu forum başlığı altını uygun gördüm gerek görülürse taşınmasında bir sorun yok.

"AMD Athlon(tm) 65 Procssor 3000+ 1.81 GHz, 512 MB RAM ve 128 lik ekran kartıyla beraber 80 gb HDD"

Sisteme sahip bir bilgisayarım var masaüstüdür(!) kendisini nereden baksanız 15 senedir felan kullanıyorum. Artık kendisi xp yi bile çalıştırmak istememekte. Birkaç güne kadar flash sorunları tarayıcı ağırlığıyla felan kasmalar başgösterip internete girip basit müzik dinleme flash bellek düzenleme gibi işlemlerde sıkıntı yaşıyor.

Önceden linux mint 14 ya da 13 emin değilim kurmuştuk XFCE idi sanırım o zamanlar çalışıyordu 2 2.5 sene kadar gayet stabil bir şekilde çalıştı. Sonra hard diski değiştirmek zorunda kaldık ve linux mint'in o sürümünün desteği kalktığı için tekrar kurmada güncelleme paketlerinde felan sıkıntı çektim. Linux mint 17 kurmaya niyetlendim XFCE felan ama korkuyor ve güvenemiyorum bu bilgisayara.

Birkaçgün önce kendisine linux slax dağıtımını CD üzerinden çalıştırdığımda. İnternete sorunsuz girdiğini felan deneyimledim. Tabiki stabilitesi nedir bilemem. Ama slaxı hard diske kurmam çok zor bir durumuş araştırdığım kadarıyla. Bu yüzden internetten birkaç dağıtım ismi öğrendim. Bunları birazdan sizlerle paylaşacağım.

Bu bilgisayarı bilgisayardan hiç anlamayan babam kullanacak. Ben zamanında bahsettiğim linux dağıtımında kısayollara internet google felan diye internet sayfalarını koymuştum ve o şekilde işini görüyordu. XFCE xp ve windows yapısına en yakın ve en hızlı masaüstü olduğu için tercih etmiştik.

Şimdi yine bunun gibi Windowsa en yakın en stabil ve en hızlı işletim sistemini bu ÖLÜ ! bilgisayara kurmak istiyorum.

İnternette araştırıp bulduğum işletim sistemi isimleri.

Zenwalk
ArchLinux
Puppy Linux
Damn Small Linux
Xubuntu
Slax
Fluxubuntu
Yoper
VectorLinux

Ve son olarak linux mint 13 ü gördüm download bölümünde. Onun orda olması stabil bir sistem olması anlamına geliyor heralde. 15 16 yok ama 13 ve 17.1 orda mevcut. Yani eğer sıkıntı çıkarmaz derseniz 13 sürümünüde kurabiliriz.

Teşekkürler.

Edit: Farklı bir forumda daha açtım konuyu çözüme ulaşırsam ordaki bilgiyide aktarabilirim buraya bakalım.
« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2015, 09:33:33 Gönderen: dest »
Intel Pentium Dual Core P6200 (3M cache, 2.13 GHz) | 4GB DDR3 | Integrated Intel GMA HD

facebook.com/destfuat

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Düşük Sistem İhtiyacı İçin Dağıtım Önerisi
« Yanıtla #1 : 16 Mayıs 2015, 09:05:24 »
Daha önce Linux Mint 13 veya Linux Mint 14 kurdu ve sorun yaşanmadı ise, Linux Mint 17.1 Xfce ile de aynı deneyimi yaşamanız çok büyük olasılık. Linux Mint 14'dün desteği bitti ama Linux Mint 13 LTS (yani uzun süre destekli sürüm) olduğu için hala kullanılabilir durumda. Linux Mint 13 kurarsanız, hemen sonrasında ilk yapmanız gereken iş buradaki düzenlemeyi yapmak olmalı.

Sistemdeki bu CPU'nun SSE2 desteği yok sanırım, bu durumda SSE2 desteklerini sona erdirdikleri için Chrome, Chromium ve Skype gibi uygulamaları kullanamazsınız.

Xfce yerine LXDE tabanlı bir dağıtım ile bu sistem daha rahat edebilir. Özellikle RAM 512 Mb. olunca LXDE seçeneği bir adım daha öne çıkacaktır. Bence Lubuntu deneyebilirsiniz ya da LXDE ile gelen başka bir dağıtım olabilir, örneğin Debian Testing tabanlı Sparky Linux'a bakabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı dest

• Çaylak Penguen
  • **
    • Facebook Adresi
« Yanıtla #2 : 16 Mayıs 2015, 10:52:31 »

Öncelikle konu başlığını editlemeniz ve güzel açıklayıcı bir dilde anlatımınız için teşekkür ederim.

Linux mint 14 XFCE kurmuşum daha önce bunu uzun uzun aradıktan sonra öğrendim. Bunun ışığında ve Chrome chormium ve skype gibi programları babamın kullanmayacağını düşünerek firefoxlada işini göreceğini varsayarak. Linux Mint'in kurulumunun aşırı derecede olay olması ardından bu durumların hepsini göz önüne alıp bana tek bir seçenek sunarsanız daha tutarlı hareket edebilirim.

Daha önce sadece linux mint dağıtımı kullandım. LXDE'ninde windowsa yakın bir masaüstü ortamı olduğunu varsayıyorum ve bana linux mint 13 XFCE Lubuntu ve Sparky Linux arasından hangisini seçmeliyim bunu söyler misiniz.

Uzun soluklu bir işletim sistemi olması şart. Yani baya kararlı olmalı. LTS dediğiniz mevzu sanırım linux mint 13 XFCE yi bu dediğim lansmana sokuyor. Lubuntu'nunda buna sahip olduğunu biliyorum başka bir forumda LTS Lubuntudan bahsedildiğini duydum. Lubuntununda kurulumu kolaysa ya da ilk defa duyduğum Sparky Linux unda kurulumu ve son olarak LXDE masaüstü ortamınında XFCE gibi ve windowsa yakın olup olmadığınıda göz önünde bulundurarak sorumu cevaplamanızı isterim.

Tekrar bütün yardımlarınız için teşekkür ederim. Pek bilgili olmadığım ve sizinde yardım edeceğinizi düşünerek sıkılmadan utanmadan soruyorum izninizle.
Intel Pentium Dual Core P6200 (3M cache, 2.13 GHz) | 4GB DDR3 | Integrated Intel GMA HD

facebook.com/destfuat

Çevrimdışı baranay06

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: mint, pardus
  • Grafik Kartı: ati
  • İşlemci: intel
« Yanıtla #3 : 16 Mayıs 2015, 11:19:36 »
dostum senin işini pardus 2013 sürümü çözer on numarada kullanabilirsin. indirmek http://mehmetdeveci06.blogspot.com.tr/2015/05/milli-isletim-sistemi-pardus-2015.html . Diğer linux dağıtımlarını incelemek için http://mehmetdeveci06.blogspot.com.tr/2015/05/en-iyi-linux-isletim-sistemi-hangisi.html adresine bakabilirsin. Kolay gelsin...  :) :) :)

Çevrimdışı dest

• Çaylak Penguen
  • **
    • Facebook Adresi
« Yanıtla #4 : 16 Mayıs 2015, 11:24:04 »
Teşekkür ederim kardeşim ama daha stabil bir dağıtıma ihtiyacım var. Tüm platformlarda lubuntu dan kesinlikle bahsedildi ve bu beni baya tav etmiş durumda.

Şuan butterfly arkadaşımızın bahsettikleri dışında dağıtımlarıda katarsam işin içine zaten çıkamayacağım :))

Verdiğin linux dağıtımları listesi linki için ayrıca teşekkür ederim.

facebook.com/destfuat

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 16 Mayıs 2015, 11:56:56 »
Daha önce Linux Mint Xfce kurup memnun kaldığını hesaba katarsak, bence bu sürümü tercih listenizde ilk sıraya koyabilirsiniz. Linux Mint 13 LTS, Nisan 2017 tarihine kadar destek alacak.

Destek süresi Nisan 2019'da bitecek olan Linux Mint 17.x  ya da Ubuntu 14.04 tabanlı LTS sürümler ikinci tercih olabilir. Lubuntu'nun LTS sürümü de 14.04 oluyor. Güncel sürüm yerine bu tercih edilebilir. LXDE masaüstü ile gelen yine Ubuntu tabanlı bir başka dağıtım ise Peppermint 5, bence denenesi bir dağıtım. LXDE'de karar kılarsanız bunlardan birini tercih edebilirsiniz. Peppermint adından da anlaşılacağı üzere Linux Mint'den pek çok unsur barındırıyor.

Windows masaüstü düzenine biraz benzemesi önemli bir kriterse, Linux Mint Xfce ile gelen Whisker menü bunu daha iyi sağlayacaktır. LXDE'nin menüsünün buna göre daha basitbir yapısı var. Ayrıca özelleştirme açısından da Xfce, LXDE'ye göre çok daha başarılı. Bununla birlikte sistem kaynaklarını kullanma açısından LXDE daha başarılı.

Aşağıdaki bağlantılardaki ekran görüntüleri karşılacağınız ortam hakkında bir fikirverebilir.

http://distrowatch.com/gallery.php?distribution=lubuntu
http://distrowatch.com/gallery.php?distribution=peppermint
http://www.linuxmint.com/screenshots.php

Dokümantasyon konusunda destek bulamama ihtimaline karşı Sparky Linux'u liste dışı bırabilirsiniz.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı dest

• Çaylak Penguen
  • **
    • Facebook Adresi
« Yanıtla #6 : 16 Mayıs 2015, 12:31:09 »
Şuan gönlüm kesinlikle Linux Mint 13 LTS den yana ama birkaç caydırıcı noktada olmadı değil Lubuntu konusunda ve LXDE konusunda.

Sistemim çok eski olduğundan ötürü her türlü donanımsal desteğe açık durumda LXDE de bunu karşılıyor sanırım XFCE ye nazaran. Ve benim için yeni bir dağıtım olmasından ötürü denemek istemiyor değilim.

Linux mint  kurduktan sonra winrar yahut hiçbir yardımcı program kurmamak çok güzel dolu bir dağıtım. Belki bir Firefox TR dil paketi ve Flash playerle 2 sene kullanmayacağımıda göz önüne alıp Chrome ve tr dil paketiyle kurulumu tamamlayabiliyoruz. Lubuntu LXDE de bu rahatlığı bulabileceksem Tercihimi Lubuntudan değilsede LXDE masaüstünden yana yapmayı bilgisayara güvenmediğimden ötürü yeğlerim.

Bu durumda sadece 2 dağıtım kaldı geriye. Diğerlerini satıyorum çünkü linux mint ve ubuntuda forum desteği alma ihtimalim çok daha yüksek sanırım.

facebook.com/destfuat

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #7 : 16 Mayıs 2015, 18:07:23 »
Elementary-Freya 32Bit deneyin olmazsa Luna sürümüne de bakabilirsiniz.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı dest

• Çaylak Penguen
  • **
    • Facebook Adresi
« Yanıtla #8 : 16 Mayıs 2015, 19:46:30 »
Elementary-Freya 32Bit deneyin olmazsa Luna sürümüne de bakabilirsiniz.

Konuyu okuyanların ihtiyacına yarayacaktır teşekkürler kardeşim. Ama ben şuanda linux mint 13 LTS ve lubuntu LTS den yana karar verdim [member=8]Butterfly[/member] da son inceliklerde karar vermemde yardımcı olursa ya linux mint kurucam ya da lubuntuyu deniyecem. Teşekkür ederim dağıtım önerin için bunlar hep zamanla insanalrın arayıp bulacağı şeyler :)

facebook.com/destfuat

Çevrimdışı oaydik

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Debian-Gnome, LMDE
« Yanıtla #9 : 16 Mayıs 2015, 21:20:39 »
Mate masaüstünden şaşma derim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #10 : 16 Mayıs 2015, 22:40:56 »
Elementary OS pencere yöneticisi olarak Gnome'un Mutter pencere yöneticisinden çatallanma Gala'yı kullanıyor, bu OpenGL desteği iyi bir GPU'nun (OpenGL 1.4 veya üstü desteğe sahip GPU) sistemde bulunmasını gerektirir. Örneğin benim eski ekran kartım Geforce FX 5500 bile  bu gereksinimi tam sağlayamıyordu.

Evet Mate bence de Xfce'den çok daha başarılı bir masaüstü ortamı, ama sistemde en az 1 Gb. RAM ile ramdımanlı çalışacağı kanaatindeyim. 512 Mb. ile Xfce ortalama bir performans sergilerken, LXDE ile daha iyi bir başarım sağlayacaktır.

Bir de Enlightenment masaüstü ile gelen Bodhi Linux denenebilir. Bodhi'nin Ubuntu tabanlı sürümünü kurarsanız destek bulmanız daha kolay olabilir.

Bence Lubuntu veya Peppermint'i ilk sırada deneyin. Beğenmezseniz Xfce masaüstünü yanına kurarsınız, bu şekilde dilediğiniz masaüstü ile oturum açma imkanı olacaktır. Hatta aynı sisteme deneme amaçlı Mate bile kurulabilir.

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #11 : 17 Mayıs 2015, 01:02:21 »
512 MB RAM makine 80 GB HDD ve dahili ekran kartı olan eski bir kasayı arkadaşım 1,5 sene ElementaryOS-Luna ile rahatlıkla kullandı. Chrome ile 15-20 sekme açıldığı oldu çocuklar işte. :) Ayrıca da teknik detay bilmem.  :)
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı dest

• Çaylak Penguen
  • **
    • Facebook Adresi
« Yanıtla #12 : 17 Mayıs 2015, 06:29:03 »

Tüm öneriler için teşekkür ederim.

Lubuntu deniyeceğim. Babam kullanacağı için hiçbirşeyin tadına varamayacak zaten. Bende Lubuntudan biraz deneyim kazanmış olurum sonra Beğenmezsem Linux mint geçerim büyük ihtimal.

Peppermint'i en son seçenek olarak görüyor ve Bodhi Linux'u hiç kafamı karıştırmasın diye araya katmıyorum.

Lubuntu LXDE masaüstüyle geliyor dediniz yanına XFCE masaüstü kurabildiğimi ilk defa duydum. Bunun hakkında kendi yazmış olduğunuz makale varsa önerebilirsiniz yoksa zaten bi ton başka makale bulurum ama sizin uslubunuz ve kullancıının kafasını hiç karışırmadan sade anlatımınızı seviyorum.

Düzenleme: Yazı boyutu düzeltildi.
karakartala
« Son Düzenleme: 17 Mayıs 2015, 16:04:25 Gönderen: karakartala »

facebook.com/destfuat

Çevrimdışı eronis

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Fedora/Windows/openSUSE
  • Masaüstü Ortamı: 28/10/Tumbleweed
« Yanıtla #13 : 17 Mayıs 2015, 16:59:06 »
Lubuntu'yu önermem, ne kadar düşük sistem olursa olsun göz zevki de önemli...

Linux Lite

http://distrowatch.com/table.php?distribution=lite

https://www.linuxliteos.com/

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #14 : 18 Mayıs 2015, 09:27:41 »
Lubuntu LXDE masaüstüyle geliyor dediniz yanına XFCE masaüstü kurabildiğimi ilk defa duydum. Bunun hakkında kendi yazmış olduğunuz makale varsa önerebilirsiniz yoksa zaten bi ton başka makale bulurum ama sizin uslubunuz ve kullancıının kafasını hiç karışırmadan sade anlatımınızı seviyorum.

Aşağıdaki komut ile Lubuntu'ya Xfce masaüstünü kurabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo apt-get install xfce4 xfce4-goodies xubuntu-desktop xubuntu-wallpapers xubuntu-icon-theme
Bu şekilde kurulunca Whisker menü etkin gelmeyebilir. Aşağıdaki komut ile xfce4-whiskermenu-plugin paketi ile menüyü kurabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo apt-get install xfce4-whiskermenu-plugin
Daha sonra varsayılan menü ile Whisker menü değiştirilebilir.