Gönderen Konu: Kurulum öncesi son hazırlıklar....  (Okunma sayısı 4535 defa)

Çevrimdışı qaso

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • QASOX
  • Dağıtım: LinuxMint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: nvidia gtx 680
  • İşlemci: intel i7 2600K
Kurulum öncesi son hazırlıklar....
« : 23 Mayıs 2015, 00:14:04 »
Merhabalar! Eğer kısmet olursa, bu gece Linux Mint kuracağım bilgisayarıma. Fakat, kafamda bazı sorular var, bunları sizinle paylaşıp; önerileriniz ışığında hareket etmek istiyorum. Hah! Bu arada ilk Linux deneyimim olacak. Bilgisayarımda 2TB'lik bi HDD ve 128 Gb SSD mevcut. Sorularım;
1) Kurulumda SSD'yi Seçebiliecek miyim? Nasıl?
2)SSD'ye sistem kurduysam Hdd'yi kullanabilecek miyim?(Yani sizin meşhur deyiminle kök dizin SSD'de ve onun alt dizinlerinin bir kısmı HDD'de olabilir mi? Anlamsız bir soru galiba)
3)Samsung marka bir harici HDD var bende onun içindeki resim ve videoları Linux Mint kurulduktan sonrada bilgisayarımda görebilir miyim?

Not: Windows kurmayacağım sadece Linux Mint kurmaya çalışacağım.
İlgi ve alakanız için şimdiden teşekkürler.

Düzenleme: İmla
« Son Düzenleme: 23 Mayıs 2015, 01:34:19 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Kurulum öncesi son hazırlıklar....
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2015, 00:46:13 »
İyi geceler, foruma hoşgeldiniz,

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=2869.0 HDD ve SSD birlikte kullananlar var.

1-)Kurulumda SSD'yi seçebilirsiniz. Linux'u tanımanız için ufak birkaç bilgi: Linux'ta disk isimlendirmeleri /dev/sdX şeklinde yapılır. Örneğin 2 HDD'ye sahip biri Mint'te disklerini /dev/sda ve /dev/sdb şeklinde görecektir. 1.HDD'sinin 3 bölümü olduğunu düşünelim(Windows'taki C: D: E: gibi). Bu durumda disk isimlendirmesi şöyle olacaktır. /dev/sda1 /dev/sda2 /dev/sda3
2-) HDD'nin sorunsuz bir şekilde görüneceğini düşünüyorum. Ancak alt dizin demek ne kadar doğru olur bilemiyorum. Linux'ta bağladığınız diskler /media dizini altında görünür.
3-)Windows'ta görüyorsanız Mint'te de görmeniz gerekli.

[Rehber] Linux Mint Resimli Kurulum Rehberi

Çevrimdışı qaso

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • QASOX
« Yanıtla #2 : 23 Mayıs 2015, 01:01:50 »
Cevablarınız için müteşekkirim sizlere.
Vira Bismillah!  Başlıyorum. Eğer 1 saat sonra size tekrardan yazıyor olacaksam;  muhtemelen yeni işletim sistemi kurulu bilgisayardan olacak.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #3 : 23 Mayıs 2015, 01:04:03 »
Cevablarınız için müteşekkirim sizlere.
Vira Bismillah!  Başlıyorum. Eğer 1 saat sonra size tekrardan yazıyor olacaksam;  muhtemelen yeni işletim sistemi kurulu bilgisayardan olacak.
SSD'ye kurulum yapacaksanız, kurulumun 15 dakikadan fazla süreceğini sanmıyorum.

Çevrimdışı qaso

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • QASOX
« Yanıtla #4 : 23 Mayıs 2015, 02:15:09 »
Umarım uyumuyorsunuzdur. Acaba 12GB SSD için önerebileceğiniz bir bölümleme olur mu home için takas için?

Düzenleme:İmla
Cümleler büyük harfle başlar.
Türkçe karakter kullanımına dikkat ediniz.
« Son Düzenleme: 23 Mayıs 2015, 11:19:24 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı daligo5

• Yeni Penguen
  • *
    • http://piyonsatranc.blogspot.com
  • Dağıtım: linux mint 19.2
  • Masaüstü Ortamı: mate
  • Grafik Kartı: nvidia
  • İşlemci: g2330
« Yanıtla #5 : 23 Mayıs 2015, 09:32:38 »
Peki acaba root olarak SSD home olarak HDD seçebilirmiyiz? Yoksa iki bölümde aynı disk üzerinde olmak zorunda mıdır?

Düzenleme:İmla
« Son Düzenleme: 23 Mayıs 2015, 19:01:22 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı qaso

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • QASOX
« Yanıtla #6 : 23 Mayıs 2015, 15:47:06 »
Merhaba! Uyarılarınız için teşekkürler. Türkçe karakter kulan(a)mama nedenim; kurulum sırasında; http://helpsite.org/wp-content/uploads/2011/12/7-Erase-disk-and-Install-Linux-Mint.jpg sayfasında olduğum içindir. Kurulumun bu aşamasında, klavyemdeki Türkçe karakterlerin yerini, farklı karakterler aldığındandır. Selametle kalın.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #7 : 23 Mayıs 2015, 16:56:28 »
[member=1800]qaso[/member] ,
Takas alanı bellek(Ram) yetersiz kaldığında sabit diskin bir bölümün bellek(Ram) gibi kullanılmasını sağlar. Bilgisayarınızda kaç GB RAM var? 8GB ve üstüyse ayırmanıza gerek olduğunu sanmıyorum. En fazla ne kadar belleğe(ram) ihtiyaç duyuyorsanız ona göre bir ayarlama yapabilirsiniz. Örneğin 2 GB belleğe sahipseniz ve en fazla 4 GB kullanacağınızı düşünüyorsanız 3gb takas alanı ayırabilirsiniz. Böylece 4gb sınırına geldiğinde 1 gb daha boşluk olacaktır. https://tr.wikipedia.org/wiki/Takas_alan%C4%B1

/home (ev dizini) dizinini ayrı bir bölüm olarak kurarsanız, ileride sistemi yeniden kurduğunuzda özelleştirmeleriniz silinmez. Tarayıcınızdaki yer imleri, Masaüstü tasarımınız vs.
Kendi kullandığım bilgisayarda 50 GBMint'e 50GB Ubuntu'ya ayırdım. 100Gb'ta /home dizini var. İnternette gezinme, ofis işlemleri, vb. işler için rahatlıkla yetiyor. Bölüm boyutlarını ihtiyaçlarınıza göre şekillendirmelisiniz.

[member=182]daligo5[/member]
Evet seçebilirsiniz. Bu kouda şuradaki resimleri inceleyebilirsiniz: http://askubuntu.com/questions/194457/installing-ubuntu-os-on-ssd-and-install-home-on-other-hdd