Gönderen Konu: Ubuntu casus yazılımı Mint'te de var mı?  (Okunma sayısı 8349 defa)

Çevrimdışı evrenso

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint 22 Wilma
  • Masaüstü Ortamı: Xfce 64 bit
  • Grafik Kartı: Intel Corp. Mobile GM965/GL960 Integ. Graphics ...
  • İşlemci: Intel Core2 Duo T6570 bits: 64, 2x2,1MHz
Ubuntu casus yazılımı Mint'te de var mı?
« : 30 Mayıs 2015, 02:12:47 »
Bildiğim kadarıyla Mint, Ubuntu tabanlı bir dağıtım. Ubuntu, hem özgür olmayan yazılım içermesi ve özgür olmayan yazılımlara yönlendirmesi hem de son 3 yıldır casus yazılım içermesiyle özgür yazılım camiasında tepki çekiyor. Ben bunları tesadüfen yeni öğrendim (http://www.fsf.org/blogs/rms/ubuntu-spyware-what-to-do). Acaba bu özellikler Mint'te de var mı?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Ubuntu casus yazılımı Mint'te de var mı?
« Yanıtla #1 : 30 Mayıs 2015, 09:46:04 »
Öncelikle Ubuntu'nun ana sürümü ile gelen Unity masaüstü için bir eklenti biçiminde tasarlanmış lensin (unity-lens-shopping) gerçek manasıyla bir spyware (casus yazılım) olmadığını belirteyim. Bildiğim kadarıyla bu eklenti Amozon aramaları ile ilgili istatistikleri kullanıcı ile ilgili bir kayıt tutmadan  gönderiyor. Gönderdiği bu verilerde/istatistiklerde kullanıcının sistemi ile eşleştirme olup olmadığından emin değilim. Bu sayade Ubuntu'nun geliştirici firması Conanical bu işten bir miktar para kazanıyor. Bildiğim kadarıyla ayar yöneticisi yardımıyla bu özellik pasifleştirilebiliyor. Bu yapısı itibariyle eklenti bir spyware'den çok adware benzeri bir yapı sergiliyor. Benim bu eklenti ile ilgili bildiklerim bunlar, hatalı bir husus varsa konuya ekleme yapılabilir.

Linux Mint'le Ubuntu'nun tek bağlantısı, taban alınan sürümün paket depolarını kullanmasıdır. Yani Linux Mint, Xubuntu, Kubuntu gibi bir Ubuntu türevi değildir. Bahsettiğiniz özelliği sergileyen eklenti ise sadece Unity masaüstüne entegre olarak çalışmaktadır ve Linux Mint'in hiç bir sürümü Unity masaüstü ve bu eklenti kurularak gelmez. Kısacası Linux Mint'in hiçbir sürümü bu eklentiyi veya buna muadil sayılabilecek bir eklentiyi içermez.

Bununla birlikte Linux Mint'in çoklu ortam içeren sürümleri, Flash player, görüntü ve ses çözücüleri gibi özgür olmayan yazılımları içerir. Bunları içermeyen "No Codecs" olarak etiketli sürümleri de mevcuttur. Yine Ubuntu Yazılım Merkezinde görebileceğiniz ücretli yazılımlar, Linux Mint Yazılım Yöneticisinde görülmezler ve kurulamazlar.
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2015, 10:03:28 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı eronis

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Fedora/Windows/openSUSE
  • Masaüstü Ortamı: 28/10/Tumbleweed
« Yanıtla #2 : 30 Mayıs 2015, 10:32:35 »
Alıntı yapılan: Butterfly
Öncelikle Ubuntu'nun ana sürümü ile gelen Unity masaüstü için bir eklenti biçiminde tasarlanmış lensin (unity-lens-shopping) gerçek manasıyla bir spyware (casus yazılım) olmadığını belirteyim. Bildiğim kadarıyla bu eklenti Amozon aramaları ile ilgili istatistikleri kullanıcı ile ilgili bir kayıt tutmadan  gönderiyor. Gönderdiği bu verilerde/istatistiklerde kullanıcının sistemi ile eşleştirme olup olmadığından emin değilim. Bu sayade Ubuntu'nun geliştirici firması Conanical bu işten bir miktar para kazanıyor. Bildiğim kadarıyla ayar yöneticisi yardımıyla bu özellik pasifleştirilebiliyor. Bu yapısı itibariyle eklenti bir spyware'den çok adware benzeri bir yapı sergiliyor. Benim bu eklenti ile ilgili bildiklerim bunlar, hatalı bir husus varsa konuya ekleme yapılabilir.

Linux Mint'le Ubuntu'nun tek bağlantısı, taban alınan sürümün paket depolarını kullanmasıdır. Yani Linux Mint, Xubuntu, Kubuntu gibi bir Ubuntu türevi değildir. Bahsettiğiniz özelliği sergileyen eklenti ise sadece Unity masaüstüne entegre olarak çalışmaktadır ve Linux Mint'in hiç bir sürümü Unity masaüstü ve bu eklenti kurularak gelmez. Kısacası Linux Mint'in hiçbir sürümü bu eklentiyi veya buna muadil sayılabilecek bir eklentiyi içermez.

Bununla birlikte Linux Mint'in çoklu ortam içeren sürümleri, Flash player, görüntü ve ses çözücüleri gibi özgür olmayan yazılımları içerir. Bunları içermeyen "No Codecs" olarak etiketli sürümleri de mevcuttur. Yine Ubuntu Yazılım Merkezinde görebileceğiniz ücretli yazılımlar, Linux Mint Yazılım Yöneticisinde görülmezler ve kurulamazlar.
Bilgilendirme için teşekkürler. Şahsen  ben Unity'i severim ve bu olayı bildiğim halde kullanmaya devam ettim. Gayet kararlı bir masaüstü.  Ancak dediğin gibi Unity'den başka masaüstü kullanmak da bir seçenek olabilir. Şahsen XFCE'der susarım :)

Çevrimdışı yguze7

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2015, 16:04:15 »
Rms her zamanki gibi abartıyor @butterfly in dediği gibi küçük bir unity eklentisi üstelik pasif edilebiliyor. kendisi ise bildiğim kadarı ile mac kullanıyor.

Çevrimdışı evrenso

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint 22 Wilma
  • Masaüstü Ortamı: Xfce 64 bit
  • Grafik Kartı: Intel Corp. Mobile GM965/GL960 Integ. Graphics ...
  • İşlemci: Intel Core2 Duo T6570 bits: 64, 2x2,1MHz
« Yanıtla #4 : 30 Mayıs 2015, 18:20:02 »
Eksiksiz ve aydınlatıcı cevap için çok teşekkür ederim. Kendi adıma, pasifleştirilebiliyor olsa bile, davranışlarımız hk. bilgi toplayan her türlü sisteme karşı ben de Özgür Yazılım Vakfı kurucusu Richard Stallman kadar hassasım. Pasifleştirilebiliyor ama aktif olarak geliyor, değil mi? Pasifleştirmek için ilave çaba gerektiriyor. Böyle küçük küçük başlar ve sonra artar. Bence Canonical, Ubuntu'nun ününün yeterince büyüdüğünü düşünmeye başlamış ve bu ünün, kullanıcıları, bu küçük ayıbı sineye çekmeye ikna edeceğini hesaplamış. Giderek bu tavrını artıracağını sanıyorum. Ne de olsa ticari bir şirkettir. Bugün masummuş gibi görünen bu ayıp bence gerçekten özgür yazılımın tüm dünyadaki kullanıcılara - farkında olmasalar bile - hizmet eden anafikrine zarar veren bir lekedir. Tüm bireylerin izlenmesi ve kişisel bilgilerinin çalınması üzerine kurulmuş olan günümüz bilgi/bilişim ortamında özgür yazılım şıkkını tertemiz muhafaza etmek, bilinçli insanlar olarak üstümüze vazifedir diye düşünüyorum, naçizane. Neyse ki Linux Mint bu ayıbı içermiyormuş, buna sevindim.

Çevrimdışı eronis

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Fedora/Windows/openSUSE
  • Masaüstü Ortamı: 28/10/Tumbleweed
« Yanıtla #5 : 31 Mayıs 2015, 00:26:59 »
Rms her zamanki gibi abartıyor [member=8]Butterfly[/member] in dediği gibi küçük bir unity eklentisi üstelik pasif edilebiliyor. kendisi ise bildiğim kadarı ile mac kullanıyor.

İncelemeni tavsiye ederim;

https://stallman.org/stallman-computing.html

Bilinen ilk bilgisayarı;

http://www.lemote.com/en/products/Notebook/2010/0310/112.html

Şu an kullandığı bilgisayarı;

http://www.notebookreview.com/notebookreview/lenovo-thinkpad-x60s-and-x60-review-pics-specs/

O mac kullanan linus torvalds. Mac kullanmıyor şu an. Sony Vaio kullanıyor. Macbook Air'ı ekranı kötü diye sattı, İçinde Mac OS değil, OpenSuse kullanmıştı ve sadece tasarımını sevdiği için almıştı. Ona bakarsan aynısını bir windows makineye de yapabilirdi. Ancak şöyle bir rezilliği de var;
Geçmişte verdiği röportajlardan birisinde Ubuntu ve Debian'ı "Kurulumu ve kullanımı zor olduğu için" kullanmadığını söylemiş :D

https://www.youtube.com/watch?v=qHGTs1NSB1s
« Son Düzenleme: 31 Mayıs 2015, 00:31:18 Gönderen: eronis »

Çevrimdışı yguze7

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 31 Mayıs 2015, 00:48:48 »
@eronis karıştırıyor olabilirim ama bir ara röportajinda açık kaynak olmayan bir işletim sistemini kullandığını hatırlıyorum fakat ubuntunun o lensini spy diye söylemesi bir çok kullanıcıyı tedirgin etti ve ubuntuyu zor durumda bıraktı uyarması gerekir fakat spy deyip lekelemesi bence hiç hoş değil. @evrenso sonuçta ubuntu birçok özgür kullanıcıların beğenisini kazanmış stabil bir dağıtım küçük bir reklam yüzünden spy denmesi hiç hoş değil kaldiki bunu rms bu şekilde ifade etmesi hoş değil. Canonical da biliyor ki kullanıcıları özgür yazilimci fazlaya kaçtı mi desteklerini yetirecegini biliyor fazlasını yapacağını hiç sanmıyorum

Çevrimdışı oksygen

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Xubuntu
« Yanıtla #7 : 15 Haziran 2015, 12:59:53 »
Bende diyordum bu açık kaynakçılar nereden para kazanıp karnını doyuruyor diye,bir çok kapalı kaynakçıdan daha fazla köşeyi dönüyorlar bizleri uyutarak (bazıları)
« Son Düzenleme: 15 Haziran 2015, 13:48:24 Gönderen: oksygen »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #8 : 15 Haziran 2015, 14:18:37 »
[member=1068]oksygen[/member], lütfen forumda kullandığınız ifadelere dikkat ediniz. Konulara olumlu katkı yapmayan ileti göndermemeye özen gösteriniz. Eleştirmek hakkınız ama "karnını doyurmak, uyutmak, köşeyi dönmek" gibi basit ifadeler yerine daha düzeyli yorumlarda bulunarak konuya katkıda bulunabilirsiniz. Kimsenin kimseyi kandırdığı yok, açık kaynak ve GNU ürünlerinden ücret kazanmanın önünde bir engel yok. GNU felsefesine geliştirici isterse yazılımını ücreti karşılığında da satabilir. GNU yazılımın özgürlüğü ile ilgilidir, yazılımın bedava olması ile ilgili değil. Bununla birlikte GNU yaklaşımının bir sonucu olarak özgür yazılımların çok büyük bir bölümü ücretsizdir. Ubuntu geliştiricilerinin bence yapmaması gereken bir hususdan hareketle yaptığınız genelleme sizce  insaf çerçevesine sığıyor mu?

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı oksygen

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Xubuntu
« Yanıtla #9 : 15 Haziran 2015, 14:21:02 »
[member=8]Butterfly[/member] Hocam benden izinsiz benim bilgilerimi nasıl satabilirler,benim de yeni haberim oldu,eğer doğruysa bu yaptıkları çok ayıp bir şey

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
« Yanıtla #10 : 15 Haziran 2015, 15:15:53 »
[member=1068]oksygen[/member] Ortada ben pek ayıp bir şey göremiyorum. Adamlar biz böyle bir şey yaptık, açık bıraktık eğer isterseniz açık kalsın bize bir faydanız dokunsun, biz de kendimize kaynak bulabilelim demişler. İstemezseniz de tek bir tıkla pasif hale getirebiliyorsunuz. Herhangi bir bilgi satma söz konusu değil, açık kaynak diye kullandığımız Firefox da bunu yapmakta şu an benim kullandığım Google Chrome da. Sadece istatistik toplamaktalar.
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #11 : 15 Haziran 2015, 16:00:31 »
Aslında teknik sizin verileriniz satılmıyor, ilgili Unity eklentisi (lens) yapılan aramalar ile ilgili istatistik tutulmasına izin veriyor, ama bu istatistiğin sizin sisteminizden bir veri olarak mı gittiği yoksa bu aramaların istattistiklerinin kişiden bağımsız arama motorunca mı tutulduğunu tam olrak bilmiyorum. Bu özellik sadece Unity masaüstü ile gelen ana sürümde mevcut ve istenirse kapatılabiliyor. Tüm bunlara rağmen aktif olarak gelmesi benim kanatimce hoş değil, en azından kurulum sırasında kullanıcıya bilgi verilebilir veya Ubuntu'nun geliştirilmesine bu şekilde dolaylı katkıda bulunulması tercihli hale getirilebilirdi. Bu kazanımlardan elde edilen gelirlerin projenin devamı için ve daha ileri noktalara getirilmesi için kullanılacağı taahüt edildikten sonra pek çok kullanıcının gönüllü olrak buözelliği kullanabileceğini öngörmek zor olmayabilir.

Bununla birlikte bu özellik sizin kullandığını Xfce masaüstü ile gelen Xubuntu veya Lubuntu, Kubuntu gibi türevlerde olmadığını da eklemek gerekir.

Linux Mint'de projesinin devamı için bazı sponsorluk anlaşmaları yapıyor ve bağış kabul ediyor. Bu katkılar projenin devamı ve geliştiricilerin masraflarının karşılanması gibi giderlerde kullanılıyor. Aşağıdaki sayfalardan bağış miktarlarına ve sponsorların listesine erişebilirsiniz.

http://www.linuxmint.com/donors.php
http://www.linuxmint.com/sponsors.php

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
« Yanıtla #12 : 15 Haziran 2015, 16:18:54 »
Alıntı
Hocam benden izinsiz benim bilgilerimi nasıl satabilirler ... eğer doğruysa bu yaptıkları çok ayıp bir şey
En büyük ayıbı Microsoft, Google ve Facebook yapıyor o zaman?
Bknz: Edward Snowden
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı mt8

• Yeni Penguen
  • *
  • Beklenen gün gelecekse çekilen çile kutsaldır.
  • Dağıtım: Linux Mint Rosa
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 17.3
  • Grafik Kartı: intel
  • İşlemci: intel
« Yanıtla #13 : 01 Eylül 2017, 12:02:03 »
Aslında olay şu; bilgilerimizin göndermeyen, satmayan, bizim ne yazdıklarımızı takip etmeyen yazılım var mı ki ? Mozilla Firefox 'da Amazona istatistik gönderiyor. Üstelik tüm ayarlardan veri göndermeyi kapatasnazı bile. Artık şunu kavrayın, ister açık kaynak, ister özgür yazılım, ister kapalısı fark etmez, BEDAVA  bir şey yok. Buyrun ubuntu özgür yazılım mış, ben verilerimin çalınmasını istemiyorum, ne yapmam lazım, sayayım: Gidip Python, C#, C++ gibi insan ömrünü yiyen dilleri öğrenmek, Ubuntunun kaynak kodlarını internetten idirip, casus bölümlerini bulup, kaldırıp, yeniden derleyip, SADECE kendi bilgisayarımda kullanmak, çünki dağıtım yapmak GNU lisansına göre yasaktır. Şimdi nerde bunun özgürlüğü. Buyrun diyelim ben değiştirdim, neden dağıtamıyorum. Bir kez daha anladım ki, Açık kaynak, özgür diye birşey filan tamamen hikaye.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #14 : 01 Eylül 2017, 12:15:41 »
Alıntı
Aslında olay şu; bilgilerimizin göndermeyen, satmayan, bizim ne yazdıklarımızı takip etmeyen yazılım var mı ki ?

Linux Mint'e varayılan olarak glen böyle bir yazılım yok. Depolarda böyle bir işleve sahip yazılım var mıdır bilmiyorum, araştıracak kadar paranoya değilim.

Alıntı
Mozilla Firefox 'da Amazona istatistik gönderiyor.

Firefox neden istatistik göndersin, arama motorlarından bahsediyor olabilirsiniz, bununla ilgili nasıl bir veri var lütfen paylaşınız, bununla ilgili bir bağlantı varsa paylaşabilirsiniz.

Alıntı
Artık şunu kavrayın, ister açık kaynak, ister özgür yazılım, ister kapalısı fark etmez, BEDAVA  bir şey yok.

GNU'nun derdi bedava olmak değil, yazılım özgürlüğü, lütfen GNU sayfasında 4 maddeyi inceleyiniz.

Bununla birlikte özgür yazılımların geneli ücretsizdir, mesela Gimp sizden herhangi bir ücret talep etmediği gibi, bilgilerinizi paylaşarak bir menfaat talebinde de bulunmaz. Sadece bir eklentiden hareketle böyle bir genelleme yapmanız doğruyu yansıtmamaktadır.

Alıntı
Buyrun ubuntu özgür yazılım mış, ben verilerimin çalınmasını istemiyorum, ne yapmam lazım, sayayım: Gidip Python, C#, C++ gibi insan ömrünü yiyen dilleri öğrenmek, Ubuntunun kaynak kodlarını internetten idirip, casus bölümlerini bulup, kaldırıp, yeniden derleyip, SADECE kendi bilgisayarımda kullanmak,

Böyle bir şey yapmanıza gerek yok, bu eklentiyi sistemden kaldırmanız yeterli, Unity masaüstü haricinde, en az onun kadar gelişmiş hatta fazlasını sunan bir dolu masaüstü ortamı mevcut. Bunlardan birisini kullanmak için kimsenin önünde bir engel yok. Unity kullanmak isteyipde veri gönderilmesini istemeyenler için internette bir dolu çözüm var, bunlardan bazıları sadece bir komuta bakıyor, bazıları ise güzel bir arayüzle bu özelliği kaptmanızı sağlıyor.

Alıntı
çünki dağıtım yapmak GNU lisansına göre yasaktır.

GNU lisansı ile dağıtılan bir yazılımı istediğiniz biçimde değiştirebilir ve dağıtabilirsiniz. Bu bilgi doğruyu yansıtmıyor.

Alıntı
        Özgürlük 0: Programı sınırsız kullanma özgürlüğü.
        Özgürlük 1: Programın nasıl çalıştığını inceleme ve amaçlara uygun değiştirme özgürlüğü.
        Özgürlük 2: Programın kopyalarını sınırsız dağıtma özgürlüğü.
        Özgürlük 3: Programın değiştirilmiş halini dağıtma özgürlüğü
.

Alıntı
Bir kez daha anladım ki, Açık kaynak, özgür diye birşey filan tamamen hikaye.

Anladıklarınızın sağlam bir temeli yok maalesef, bununla birlikte açık kaynak, özgür yazılım demek değil. Bir yazılımın açık kaynak olması özgür yazılım olacağına işaret etmez. Bununla birlikte GNU/özgür yazılım açık kaynak metodu ile geliştirilebilir.
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2017, 12:49:10 Gönderen: Butterfly »