Gönderen Konu: Debian, Ubuntu ve Linux Mint’te Web Bağlantısını Hızlandırma  (Okunma sayısı 6619 defa)

Çevrimdışı fortran

• Kıdemli Penguen
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
  • Dağıtım: Linux Mint

İnternet bağlantısını hızlandırmak ve sayfa yükleme süresini optimize etmek için yapılabilecek basit bir işlem var. Bu, nsswitch.conf dosyasında yapılacak küçük bir değişiklikten ibaret. Bu işlemler, Debian Squeeze, Wheezy ve Jessie; Ubuntu 12.04, Ubuntu 13.10 ve Ubuntu 14.04; Linux Mint 16 için geçerlidir. Öncelikle bir terminal açmak gerekiyor elbette. Ardından Debian GNU/Linux kullanıcıları “su” komutuyla root olabilirler. Ubuntu ve Linux Mint kullanıcıları ise nsswitch.conf dosyasını root yetkileriyle açmak için “sudo gedit /etc/nsswitch.conf” ya da “sudo pluma /etc/nsswitch.conf” komutlarını kullanabilirler. Debian GNU/Linux kullanıcıları root olduktan sonra “gedit /etc/nsswitch.conf” koduyla ilgili dosyayı açabilirler.

Şimdi yapılması gereken nsswitch.conf dosyası içinde şu satırı bulmaktır:

Kod: [Seç]
hosts:          files mdns4_minimal [NOTFOUND=return] dns mdns4
Hemen altına şu satırın eklenmesi gerekiyor:

hosts:          files dns
Şimdi dosyayı kaydedip kapatabilirsiniz.

Artık internet bağlantı hızınızda bir iyileşme görebileceksiniz. Ancak; bunun çok önemli bir gelişme olmasını da ummayın. Ayrıca bunu denemekle girdiğiniz riskin kendinize ait olduğunu da unutmayın.

Çevrimdışı RaskanNikof

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux mint
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • İşlemci: İntel İ5 2.Nesil
Merhabalar hocam

Yukarıda yaptığımız ayar ne işe yarıyor? Ben bunuda öğrenmek istiyorum kernel tarafında bazı optimizasyonlar yapıyorum. eş zamanlı soket açmak tcp rmem ve wmem değerleriyle oynuyorum local açabileceği port aralığını felan belirleyebiliyrum ama neden?

Neden distrolarda kernel network disk vs gibi konularda optimize olarak gelmiyor?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
NSS ile ilgili buradaki bilgiler incelenebilir. nsswitch.conf dosyası NSS için bir yapılandırma dosyasıdır. Bu yapılandırma dosyasındaki hosts: ile başlayan satır, adres/isim çözümleme ile ilgili metod önceliğini belirler. İlk sıradaki metod daha öncelikli olarak kullanılır.

Ayrıca bu konuda hatalı bilgi paylaşılmış, aşağıdaki satırın

aşağıdaki satırın altına eklenmesi gerekmiyor.

hosts:          files mdns4_minimal [NOTFOUND=return] dns mdns4
Kısaca yukarıdaki satırı aşağıdaki şekilde düzenleyerek çözümleme metodu önceliğini değiştirimiş oluyoruz.

Yukarıdaki satır ile adres/isim çözümlemedeki ilk önceliği hosts dosyasına, ardından DNS sunucularına vermiş oluyoruz.

Bu tür yapılandırma dosyaları genele özel gelir, özel durumlar için kullanıcı ayrıca yapılandırabilir. Özel durumlar için yapılandırma yapılmamasının pek çok nedeni olabilir, aynı paketle ilgilenen farklı bakımcıların işini zorlaştırabilir, farklı bir sürümde gelecek değişiklik ile özelleştirilmiş yapılandırma sorun yaşatabilir... Ayrıca bazı varsayılan yapılandırma dosyası bazı kozmetik ihtiyaçlar sebebiyle belirlenmiş olabilir, bu basitçe paket bakımcısı ya da ağıtımın tercihi olabilir. Bu tür kozmetik hususları önemsemeyen kullanıcılar kendi düzenlemelerini yapabilirler. Kısaca varsayılan olarak gelen hususları, basit şekilde gereksiz olarak değerlendirmek hatalı bir sonuç olacaktır.
« Son Düzenleme: 17 Temmuz 2018, 16:44:09 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı RaskanNikof

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux mint
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • İşlemci: İntel İ5 2.Nesil
TEşekkür ederim hocam :)