Gönderen Konu: Bilgisayarım Kasıyor  (Okunma sayısı 9175 defa)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Bilgisayarım Kasıyor
« Yanıtla #15 : 09 Haziran 2015, 09:48:45 »
Cinnamon masaüstünde yeterli performans alamıyorsanız öncelikle Sistem Ayarı => Efektler bölümünden pencere efektlerini kapatmak denenebilir. Bununla birlikte önceki bağlantıda verilen GPU için EXA hızlandırma seçeneğini etkinleştirecek düzenlemeyi yaptınız mı? Eğer yaptı iseniz yine önceki mesajda değinilen daha güncel sürücüleri PPA deposu yardımı ile kurmak denenebilir. Cinnamon pencere yönetiminde Muffin isimli GPU'nun özelliklerini OpenGL ile kullanan bir pencere yöneticisi kullandığı için GPU ile ilgili iyileştirmeler doğrudan sistem performansını etkileyecektir.

İsterseniz Cinnamon masaüstünü Romeo deposundan 2.6 sürüme yükseltebilirsiniz, nasıl yapılacağına daha önce değinmiştim. Ben bayağıdır bu şekilde kullanıyorum, henüz bir sorunla karşılaşmadım.

Yeni alacağınız bir sistem Cinnamon masaüstünü daha performanslı çalıştırma ihtimali oldukça yüksek. Yeni nesil sistemlerde gelen entegre GPU'lu sistemler dahi bu tür masaüstü ortamları için oldukça iyi OpenGL performansı sergileyebiliyor. Açık kayanak sürücü desteğinden dolayı yeni nesil bir entegre Intel GPU'ya sahip bir sistemin dahi başarım düzeyinin iyi olacağı söylenebilir.

Bir miktar daha fazla performans için, Cinnamon pencere yöneticisi Muffin'in gölge efektini kapatabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırıp /etc/environment dosyasını açınız.

Kod: [Seç]
sudo gedit /etc/environment
Açılan dosyanın en altına aşağıdaki satırı ekleyip dosyayı kaydedinizve sistemi yeniden başlatınız.

Kod: [Seç]
MUFFIN_NO_SHADOWS = 1
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı oksygen

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Xubuntu
« Yanıtla #16 : 15 Haziran 2015, 02:04:03 »

1- İslemci performansı Cinnamon masaüstü için düşük ise ne yapmalıyım 

Laptop um var 4-5 senelik artık eskidi , cinnamon masaüstü  ve yeni linux sistemi için yetersiz kaldı   ve  donmalar yavaslamalar kasmalar olmaya başladı .     

yeni bir laptop alısam cinnamon masaüstü daha stabil ve daha hızlı  sorunsuz  kasmadan donmadan yavaşlamadan çalıstırabilir miyim  ?

(yeni bilgisayar alınca  işlemci performansı ram vs.. cinnamon masaüstü için yeterli gelip sistemi donmadan kasmadan yavaşlamadan sıkıntı yasamadan stabil  bir şekilde kullanabilir miyim ? )     yani kısacası  yeni bir bilgisayar alsam sorun düzelir mi ? 

not: almayı planladığım  bilgisayarı sizinle paylaşıp fikrinizi alacağım zaten

yeni bir bilgisayar almadan bu sorunlarımı çözemeyeceğim galiba  ?   siz ne düşünüyorsunuz bu konuda yeni bilgisayar almadan da çözebilir miyim ? 

laptop işlemcisini değiştirsem ram arttırsam ekran kartı  arttırsam  gerçi bunlar laptop için mümkün değil galiba 
 sorun donanımsal galiba   o zaman yeni bir bilgisayar almam gerek gibi duruyor

2- yeni bir bilgisayar alana kadar  ya  mate masaüstünü kurarak devam edeceğim (mate yi hiç sevmiyorum ama ) yada dediğiniz yolları kullanarak cinnamon masaüstünü biraz daha kullanılır hale getireceğim

eğer cinnamon masaüstünü kurtarmak istersem birkaç soru daha sormak istiyorum bu  konu altına sormaya devam edebilirim  ama önce sizden yukarıda sorduğum sorulara cevap bekliyorum....

yada  Haziran'ı bekleyip Linux Mint  17.2  yi vedahi  Cinnamon 2.6 ile sorunlarım çözülebilir galiba

Hocam
http://manjaro-tr.org/indir

Bu linkte manjaronun netbook sürümü var,bir deneyin isterseniz,belki sisteminiz rahat çalışabilir
paket yöneticisi daha değişik sadece,apt-get yerine pacman deniliyor, apt-get install yerine pacman -S kullanılıyor,bunun dışında gerisi aynı

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #17 : 15 Haziran 2015, 09:05:28 »
Alıntı
2- yeni bir bilgisayar alana kadar  ya  mate masaüstünü kurarak devam edeceğim (mate yi hiç sevmiyorum ama ) yada dediğiniz yolları kullanarak cinnamon masaüstünü biraz daha kullanılır hale getireceğim

Böyle demiş [member=950]osmanturkq[/member], bu ifadeden Mate masaüstü ile bir performans sorunu olmadığı sonucu çıkarılabilirse, bir miktar optimize edilmiş Xfce masaüstü ile gelen Manjaro Netbook sürümü tavsiye etmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Bunun yanında Linux Mint 17.x Xfce sürüm dahi netbook sistemlerde oldukça başarılı, bunun yanında Linux Mint Xfce son kullanıcı için daha ideal bir sistem. Mate masaüstünün bile yavan geleceği biri için Xfce  daha yavan gelecektir.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]