Gönderen Konu: [Çözüldü] Dağıtımlar arasındaki farklar  (Okunma sayısı 3286 defa)

Çevrimdışı Mefa

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
[Çözüldü] Dağıtımlar arasındaki farklar
« : 26 Haziran 2015, 00:26:55 »
Merhabalar.
Başlıktanda anlaşılacağı üzere dağıtımlar arasındaki farkları biraz açıklar mısınız bana?
Öğrenmek istediğim bir kaç şey var.
1) Paket yöneticileri.
deb. rpm gibi paketler var ve hepsinin depoları aynı. Peki rpm kullanan bir sisteme deb kurulabilir mi? Yada tam tersi.
2) Sistem yapısı
Chrome'yi ele alalım. Chrome'nin yapılandırma dosyaları ev dizini altında .config dosyasında tutuluyor. Bu arch yada başka dağıtımlar içinde geçerlimidir? Yani aynımıdır? Ve komutlar. Redhat olsun fedora olsun vs. Hepsinde komutlar aynımıdır? Mesela ls komutu Arch'da yada Redhat'ta kullanılabilir mi?
« Son Düzenleme: 27 Haziran 2015, 01:25:21 Gönderen: Mefa »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Dağıtımlar arasındaki farklar
« Yanıtla #1 : 26 Haziran 2015, 01:09:57 »
1-Hepsinin depoları aynı derken kastettiğiniz hepsinde aynı yazılımların paketlenmesi mi? Eğer bunu kastediyorsanız Debian depoları yanlış bilmiyorsam biraz daha zengin. Paketlenmiş yazılım sayısı biraz daha fazla. Alien yazılımıyla iki tür paketler de birbirine dönüştürülüp kurulabiliyor. Bu dönüşüm ne kadar sağlıklı gerçekleşiyor onu bilmiyorum.

2-Deb tabanlı dağıtımlarda paketler /var/cache/apt/archives/ dizinindeyken, Arch tabanlı dağıtımlarda paketler /var/cache/pacman/pkg/ dizininde oluyor. Ancak sisteme kurulan yazılımların ayarları deb dışındaki dağıtımlarda nerede oluyor bilmiyorum.

3-Linux'un komutları bütün Linux kullanılan yerlerde geçerlidir. Arch'ta da openSUSEta da Linux kullanılan bir uydu alıcısında da. :)(Çekirdek üzerinde değişiklik yapılmadıysa) Android cihazınız da bir uçbirim yükleyip ls komutunu kullanabilirsiniz. :)

Çevrimdışı Mefa

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 26 Haziran 2015, 01:36:56 »
Aynı değil ayrı olacaktı o :)
Demek istediğim şey sistemimin rpm kullansın. Ama ben örn. Chrome'nin deb paketini indirdim. Bunu kurmak mümkün müdür? Kurarsam bir sorun çıkar mı?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #3 : 26 Haziran 2015, 06:25:24 »
Yardımcı yazılımlarla çeviri yaparak kurmak mümkündür. Ancak ne kadar sağlıklı çalışır, sorun çıkarır mı bilmiyorum. Chrome gibi çok kullanılan yazılımlarda da zaten .rpm paketi sıkıntısı çekmezsiniz. En iyisi sisteme uygun olan paketi kurmaktır.

Çevrimdışı Mefa

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 27 Haziran 2015, 01:20:28 »
Anladım teşekkürler.