Gönderen Konu: Linux Mint 17.2 Rafaela Cinnamon ve Mate Kararlı Sürüm ISO Dosyaları Yayınlandı  (Okunma sayısı 20040 defa)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3

Linux Mint 17.2 Cinnamon 2.6 Masaüstü

Linux Mint 17.2 Mate 1.10 Masaüstü

Sürüm Adayı Haziran ayı ortasında test ve geri bildirimler amacıyla yayınlanan Linux Mint 17.2 Rafaela'nın Cinnamon 2.6 ve Mate 1.10 masaüstü ortamlarını içeren Kararlı Sürüm ISO kalıpları ftp sunucularında yerlerini almaya başladı.

Aşağıdaki bağlantılardan sürüm duyurusu, sürüm notları ve yeni özellikler ile ilgili resmi blog sayfalarına ulaşabilirsiniz.

Linux Mint 17.2 Rafaela Cinnamon Kararlı Sürüm Duyurusu
Linux Mint 17.1 Rafaela Cinnamon Yeni Özellikler
Linux Mint 17 Rafaela Cinnamon Sürüm Notları

Linux Mint 17.1 Rafaela Mate Kararlı Sürüm Duyurusu
Linux Mint 17.1 Rafaela Mate Yeni Özellikler
Linux Mint 17.1 Rafaela Mate Sürüm Notları

2019 yılına kadar (güvenlik güncellemesi) desteği sürecek olan Linux Mint 17.x ailesinin yeni üyesi Linux Mint 17.2 Rafaela ile gelen yeniliklerden bazıları şunlar.

Çekirdek 3.16.0-38

Libre Office 4.4.3

Cinnamon 2.6

Cinnamon masaüstü 2.6 sürüm ile gelen yeniliklerden bazı başlıklar şunlardır.

• Çekirdek İyileştirmeleri
  • Çoklu Ekran ve Çoklu Panel Desteği
  • Ekran Koruyucu İyileştirmeleri
  • Panel ve Uygulamacık İyileştirmeleri
  • Sistem Ayarları Aracı İyileştirmeleri
  • Nemo Dosya Yöneticisi İyileştirmeleri
  • Erişebilirlik İyileştirmeleri
Cinnamon 2.6 sürüm ile ilgili yenilikler hakkında daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz.

Cinnamon Masaüstü Ortamı 2.6 Sürüm Yayınlandı

Mate 1.10

Mate masaüstü 1.10 sürüm ile ilgili yenilikler aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

• Mate masaüstünün tüm bileşenleri artık GTK2 veya GTK3 ile derlenebiliyor. Bununla birlikte bu GTK3 desteği henüz deneysel düzeyde, Mate masaüstünün tam anlamıyla GTK3 desteği için 1.12 sürümü bekleyeceğiz.
  • Caja dosya yöneticisi için eklenti yönetimi desteği geldi.
  • Belge görüntüleyici Artil artık Epub desteğine sahip.
  • Marco pencere yöneticisi artık mate-dialogs yerine zenity kullanıyor.
  • Yeni ses kütüphanesi libmatemixer.
Mate masaüstü 1.10 sürüm ile ilgili yenilikler hakkında daha ayrıntılı bilgi için, aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz blog sayfasındaki sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

http://mate-desktop.org/bhttp://mate-desktop.org/blog/2015-06-11-mate-1-10-released/log/

Güncelleme Yöneticisi

Güncelleme Yöneticisine yeni eklenen özellikler ile güncelleme sonrası sistem çekmecesi simgesinin gizlenmesini ya da sistem çekmecesi simgesinin sadece güncelleme veya bir hata durumunda görünmesini tercih edebileceğiz.

Yazılım Kaynakları Aracı

Linux Mint 17.2 sürüm ile gelen Yazılım Kaynakları aracına PPA depolarının yönetimi ile ilgili yenilikler getirildi. Artık PPA depolarının içerdiği paketleri kontrol edip dilediğimizi kolayca yüklemek mümkün olacak.

Ayrıca dışarıdan yüklenen paketlerin depodaki sürümüne düşürülebileceği yeni bir bölüm daha eklenmiş.

MDM Pencere Yöneticisi

2.0 sürüme ulaşan MDM pencere yöneticisine otomatik oturum algılama özelliği eklendi.

Dil Ayarları

Dil ayarları aracı "mintlocale" tasarımı elden geçen bir başka uygulama.

UEFI, Nvidia ve Optimus İyileştirmeleri

Daha iyi UEFI desteği için Linux Mint 17.2 için Grub önyükleyicisi güncellendi.

Linux Mint deposuna güncel Nvidia ekran kartları için Nvidia-346.72 sürücüsü eklendi.

MDM Nvidia Prime Optimus desteği için iyileştirildi. Artık sistemi yeniden başlatmaya gerek kalmadan, sadece oturumu kapatıp açarak GPU değişimi sağlanabiliyor.

Linux Mint 17.2 Rafaela Nvidia Prime Optimus desteği için aşağıdaki konumuzu inceleyebilirsiniz.

[Nasıl] Intel + Nvidia Optimus Destekli Hibrid GPU İçin Nvidia Prime Kurulumu

Sistem İyileştirmeleri

Uçbirim Bash komut tamamlama ve uçbirim geçmişi ile ilgili özellikler iyileştirildi.
Yeni apt komutu (apt recommends) eklendi. Bu komut ile yüklenecek bir paketin bağımlılıkları incelenebiliyor.

İndirme Bağlantıları

Linux Mint 17.2 Cinnamon Kararlı Sürüm 32 Bit
Linux Mint 17.2 Cinnamon Kararlı Sürüm 64 Bit
Linux Mint 17.2 Mate Kararlı Sürüm 32 Bit
Linux Mint 17.2 Mate Kararlı Sürüm 64 Bit

Torrent Bağlantıları

Linux Mint 17.2 Cinnamon Kararlı Sürüm 32 Bit
Linux Mint 17.2 Cinnamon Kararlı Sürüm 64 Bit
Linux Mint 17.2 Mate Kararlı Sürüm 32 Bit
Linux Mint 17.2 Mate Kararlı Sürüm 64 Bit

Md5sum Doğrulama Kodları

Kod: [Seç]
3aada27e78ed61984f763ca620213524  linuxmint-17.2-cinnamon-32bit.iso
b8a0651bb0086519fbf7a70fc12db17e  linuxmint-17.2-cinnamon-64bit.iso
52a5c295d7f78e7907891666399653ee  linuxmint-17.2-mate-32bit.iso
2d4c015f0c686e00a57a5771aa4a03c9  linuxmint-17.2-mate-64bit.iso
« Son Düzenleme: 30 Haziran 2015, 14:46:29 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı ertanx

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 18.1 Cinnamon x64
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 3.2.6
  • Grafik Kartı: APU Radeon R7
  • İşlemci: AMD A10-7870K
Linux'ta yeniyim. Ubuntu ve Mint arasında git gel konumundayım. Bu kararlı sürümden kasıt son kullanıcı için 17.2'nin final sürüm mü mü oluyor?
Mint için Wiki Türkçe içerik var mı? Yada sıfırdan Mint'e karar kılsam nereden başlamalıyım. Üç günden beri Ubuntu Wiki okuyorum her fırsatta.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Foruma hoşgeldiniz,
Alıntı
Linux'ta yeniyim. Ubuntu ve Mint arasında git gel konumundayım. Bu kararlı sürümden kasıt son kullanıcı için 17.2'nin final sürüm mü mü oluyor?
Kararlı sürümden kasıt hataları giderilmiş, test sürecini geçmiş sürümdür.
Alıntı
Mint için Wiki Türkçe içerik var mı?
Mint için maalesef Türkçe bir wiki yok. Ancak forumda bulunan rehberlerimiz var. Ubuntu wiki'sinde okuduğunuz bir çok şey Mint için de geçerlidir.
Alıntı
Yada sıfırdan Mint'e karar kılsam nereden başlamalıyım.Üç günden beri Ubuntu Wiki okuyorum her fırsatta.
Alışmakta sıkıntı çekeceğinizi sanmıyorum. Kurulumdan önce bilgisayarınız hakkında küçük bir araştırma yapmanızı öneririm. Bazı bilgisayarlarda kurulumdan önce çekirdek değişkeni ekleme ihtiyacı olabiliyor. Bu vb. durumlara karşı tedbir almış olursunuz.

Çevrimdışı hakanormanci

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • jorgeismm
  • Dağıtım: Mint 17.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia
  • İşlemci: Intel i5
Linux Mint 17.1 kullanıyorum.ISO dosyalarını indirmeden 17.1 (Cinnemon masaüstü) üzerinden güncelleme yaparak 17.2'ye geçiş yapabilir miyim?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
[member=1898]hakanormanci[/member] Bildiğim kadarıyla evet.

Çevrimdışı cmertkucuk

• Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: KDE
teyit etmek için soruyorum
şuan kernel.org dan indirdiğimiz linux mint 17.2 ,kararlı sürüm doğru mu 
 Linux mint in forum sitesinde(http://www.linuxmint.com) 17.2 indirme bağlantısını bulamadım  neden acaba
kernel.org dan indirdiğim kararlı sürüm de sıkıntı çıkmaz değil mi yoksa (http://www.linuxmint.com) adresteki indirme bağlantısını mı beklemeliyim
kernel.org dan indirdiğimiz linux mint 17.2 kaynak kodu değil  masaüstü sürümü değil mi 
kararlı sürüm için resmi duyuru yapılmadı ise bu bağlantılardan indirdiğimiz iso dosyalarından kuracagımız sistemde sıkıntı  çıkar mı
« Son Düzenleme: 29 Haziran 2015, 18:35:31 Gönderen: osmanturkq »
ϜϓſϞ EY TÜRK!
Üstte mavi gök çökmedikçe altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir TİTRE ve KENDiNE DÖN !
(Bilge Kağan)ϜϓſϞ

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
Alıntı
şuan kernel.org dan indirdiğimiz linux mint 17.2 ,kararlı sürüm doğru mu 
Doğru. 17.2 Kararlı sürüm.
Alıntı
Linux mint in forum sitesinde(http://www.linuxmint.com) 17.2 indirme bağlantısını bulamadım  neden acaba
Henüz siteye eklememişler. Yakın zamanda eklerler.
Alıntı
kernel.org dan indirdiğim kararlı sürüm de sıkıntı çıkmaz değil mi yoksa (http://www.linuxmint.com) adresteki indirme bağlantısını mı beklemeliyim
Sorun çıkacağını sanmıyorum.
Alıntı
kernel.org dan indirdiğimiz linux mint 17.2 kaynak kodu değil  masaüstü sürümü değil mi
Evet masaüstü sürümü.

Çevrimdışı hakanormanci

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • jorgeismm
  • Dağıtım: Mint 17.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia
  • İşlemci: Intel i5
Türkçe dil desteği var mı Rafalea'da? Çeviri beklememiz gerekecek mi?

Çevrimdışı Dede

• Yeni Penguen
  • *
  • Ya Linux Ya Mint :)
  • Dağıtım: Mint 17.2 Rafaela
  • Grafik Kartı: Intel
  • İşlemci: Intel Duo
17.1 kde kullanıyorum. 17.2'ye güncelleme ilegeçiş yapılabilecek mi?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
Türkçe dil desteği var mı Rafalea'da? Çeviri beklememiz gerekecek mi?
Var, gerekmeyecek.

17.1 kde kullanıyorum. 17.2'ye güncelleme ilegeçiş yapılabilecek mi?
Bildiğim kadarıyla evet.

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
Gördüğüm hatalardan bir tanesi çeviri hatasından kaynaklanan AÇIK-KAPALI gibi seçimlerinden 1harfin dışarı taşması çirkin bir duruş sergiliyor. Ayrıca yeni sürüm duyurusu yapılmış dağıtımın 30 MB güncelleme alması hoş olmadı. Ubuntu depolarından kaynaklanan hash alınanamadı gibi hata ile karşılaşanlar
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Komutlarını kullansın.
sudo update-initramfs -u gibi komut sonucunda yerelleştirmeden kaynaklanan hata bu sürümde de mevcut.

Sistemin motor kısımda birçok yenilik olması sonucunda zamanla 17.1'den daha akıcı bir kullanım suncağı kesin. Güncellemek isteyener kesin güncellesin. Bu arada sıfır kurulum yaptım. :)
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Açık Kapalı düğmesi ile ilgili durum çeviri hatasından kaynaklanmıyor. Düğme boyutu sabit olduğu için bizim Türkçemize yeterli gelmiyor. Ortada kozmetik bir durum var kısaca.

ISO dosyaları hazırlanalı 2 gün oldu, bu sürede 30 Mb.'lık güncelleme normal bir durum, bunlardan birinin depoya yeni giren Firefox 39 sürüm olduğunu da göz önüne almak gerekir.

Ubuntu depoları ile ilgili "hash" sorunu yaşayan başka üyelerimiz olursa lütfen komutun çıktısnı paylaşsınlar. Linux Mint için uçbirimden güncelleme yapmak uygun olmayabilir, bu şekilde güncelleme seviyelendirilmiş güncelleme metodu gözardı ediliyor. Bu sorunu yaşayanlar önce Yazılım Kaynakları aracının bakım bölümündeki "Liste Birleştirme sorunu çöz" seçeneğini uygulamayı denesinler.
« Son Düzenleme: 30 Haziran 2015, 10:47:37 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
Açık Kapalı düğmesi ile ilgili durum çeviri hatasından kaynaklanmıyor. Düğme boyutu sabit olduğu için bizim Türkçemize yeterli gelmiyor. Ortada kozmetik bir durum var kısaca.
Anlatmak istediğim tam da buydu. Dijital çevirilerde takdir edersiniz ki kelimenin geleceğe yer ya genişletilir ya da kelime karakter boyutu belirtilen alana sığacak şekilde küçültülür. Bu konuda Mint ekibiyle ortak bir çalışma iyi olur. Ayrıca çevirisi en hızlı yapılan dillerden bir tanesi Türkçe olduğuna eminim. Onun için bu kadar çaba için birşeyler yapılabilir.
« Son Düzenleme: 30 Haziran 2015, 11:09:44 Gönderen: meda »
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı oaydik

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Debian-Gnome, LMDE
Bu başlıkta ilk yayınlanan iso kalıbını kurarken çöktü ama bu gece distrowatch'te yayınlanan kalıbı kuruyorum an itibariyle ve inceliyorum. Hakikaten mint'in kararlı sürüm üzerinden geliştirilmesinin meyvesini yiyeceğiz bu sürümde emeği geçenlere teşekkürler on numara efektler harika.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
[member=126]oaydik[/member], burada ve Distrowatch'da paylaşılan ISO kalıpları birebir aynıdır. İlk yayınlanan indirme bağlantıları şu an halen resmi sitede yansı olarak sunuluyor.