Gönderen Konu: ttnet faturası görünümlü cryptolocker virüsü  (Okunma sayısı 3626 defa)

Çevrimdışı mehmethanifi

• Kıdemli Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon & Mate & Xfce
  • Grafik Kartı: atı radeon
  • İşlemci: i5
ttnet faturası görünümlü cryptolocker virüsü
« : 08 Temmuz 2015, 13:07:04 »
Arkadaşlar merhaba,

ttnet faturası görünümlü cryptolocker virüsü linux mintte çalışır mı?
Önemli Olan Sevgi Saygı Anlayış

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
Ynt: ttnet faturası görünümlü cryptolocker virüsü
« Yanıtla #1 : 08 Temmuz 2015, 13:10:53 »
Aşağıdaki komut ile Tarayıcınızın ayarlarını sıfırlamayı deneyin
Kod: [Seç]
sudo rm -rf ~/.config/google-chrome
Kod: [Seç]
sudo rm -rf ~/.mozilla
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı mehmethanifi

• Kıdemli Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon & Mate & Xfce
  • Grafik Kartı: atı radeon
  • İşlemci: i5
« Yanıtla #2 : 08 Temmuz 2015, 13:14:32 »
Tarayıcı ayarlarını neden sıfırlıyoruz hocam.
Önemli Olan Sevgi Saygı Anlayış

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
« Yanıtla #3 : 08 Temmuz 2015, 13:24:21 »
Belirttiğiniz virüs sistemde çalışan bir virüs değil. Tarayıcı eklentisi olarak çalışan bir virüs. O yüzden ayarları sıfırlıyoruz.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #4 : 08 Temmuz 2015, 14:58:59 »
 Birkaç ay önce GNU/Linux Türkiye Facebook sayfasında da bayağı konuşulmuştu. Çok tehlikeli bir virüs. Tarayıcı bazlı olanlarını bilmiyordum. Virüs sürekli kendini geliştiriyor. İlk çıkan sürümler için çözüm bulunsa da son çıkan cryptolocker virüsleri için bildiğim kadarıyla çözüm yok. Bildiğim kadarıyla virüs Windows için tasarlanmış. Yeni sürümlerinde Linux desteği de ekledilerse bilemem. Zira virüs çok hızlı bir şekilde kendini yeniliyor.

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
« Yanıtla #5 : 08 Temmuz 2015, 15:15:19 »
Özür dilerim siz sorunun çözümünü sormamışsınız. :) 
Kusura bakmayın. Bu virüs .exe uzantılı olduğu için çalışmaz. Çalışsada pek bişey olmaz. Ama tarayıcı eklentisi ile tarayıcınıza bulaşmışsa tarayıcı ayarlarını sfırlamanız gerekir.

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #6 : 08 Temmuz 2015, 16:21:46 »
Cryptolocker virüsu şuan için sadece Windows sistemlerini tehdit ediyor. Bizim iş yerinde de bir den fazla bilgisayar da farklı departmanlarda çalışan arkadaşlarımızın bilgisayarına bulaştı.

Windows sistemler de kullanıcının yazma yetkisi olan her alana erişebiliyor (Örn. Samba ve bağlı bulunduğu ağlar)

Virüsün çalışma mantığı, genelde e-posta üzerinden oluyor. .zip içerisinde sıkıştırılmış PDF ikonuna sahip bir PDF dosyasıymış gibi geliyor ancak .exe uzantılı oluyor. Dosya uzantıları da windows sistemlerde varsayılan olarak gizli olduğundan kullanıcı bunu bir PDF dosyası zannederek çalıştırıyor ve zararlı yazılım bilgisayara girmiş oluyor.

Zararlı yazılım bilgisayarda başta office programları (excel, word, pps), dosyalarını ve resimleri ve önemli dosyalarının tamamını şifreliyor ve çalışmaz, kullanılamaz hale getiriliyor. Açmak istediğiniz de sizi bir siteye yönlendiriyor ve bunu açabilmeniz için bir program indirmenizi istiyor. Bu program şifrelenmiş dosylarınızı açmaya yarıyor ancak bu programı bilmem kaç bin dolar karşılığında satın alabileceğinizi söylüyor. Parasını verseniz dahi dosyalarınızı kurtarıp kurtamayacağınız da muallakta.

İlk cryptolocker virüsü çıktıktan sonra ilacı şifrelenmiş dosyaları açabilmeniz için beyaz şapkalı bilgisayar korsanları tarafından bir web sitesi üzerinden sağlanıyordu. Ancak sonrasında virüs geliştirildi ve sanıyorum ki şuan için bir çaresi mevcut değil.

Şimdilik bu virüs Linux sistemleri için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Linux sistemlere bulaşma olasılığı her ne kadar az olsa da yine de dikkatli olmak lazım, sonuç itibari ile yüzde yüz güvenli bir sistem diye birşey yoktur.

Uygulama ve programları dağıtımın kendi depolarından kurduğunuz, bilmediğiniz ve emin olmadığınız depoları ekleyip birşeyler kurmadığınız sürece gönlünüz rahat olsun :)
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...