1) Dediğiniz gibi artık Mint gelişti ve diğer dağıtımların da bir tık önüne geçti diyebilirim.
2) Sisteminiz için paşalar gibi yeter Linux Mint. Diğer dağıtımlar için de öyle. Ama gerçekten "İşletim Sistemi" diyebileceğim tek dağıtım Linux Mint. Nedeni de 1,5 GB bir ISO kalıbı indiriyorsun ve içinde CD yazma aracından tut da PDF okuyucusuna kadar her şey var. Dışarıdan bir uygulamaya ihtiyaç duymuyorsun. Ben de Linux mu Windows mu diye arada kalan insanlardandım ancak Windows kurduğumda artık keyif almadığımı fark ettim.
3) Yazıcı hakkında bir bilgim yok maalesef. Eğer dilerseniz bir müddetliğine de olsa Windows'un yanına kurup deneyin Linux Mint'i.
4) Hem paket depolarında hem de Opera'nın resmi sitesinde Linux için yükleme paketleri mevcut. Eğer sürücülerinizle ilgili bir sorun olmazsa Windows'tan daha iyi çalışacağını düşünüyorum çünkü Windows'a göre Linux daha az kaynak harcıyor.
5) Fare kullanma alışkanlığı olan birisi olarak şunu söylemeliyim ki touchpad gerçekten fazlasıyla iş görüyor. Fazlasıyla da kişiselleştirilebilir ayarı mevcut. Fare imlecinin kaybolma gibi bir sorunu olmaz, eğer olursa da forumda bir konu içerisinde halledilir diye tahmin ediyorum.
6) Linux Mint'in en dert yandığım konularından birisiydi tam Türkçe olamaması. Son birkaç sürümdür tam Türkçe haline geldi ancak yeni gelen özelliklerin depoya eklenmesi biraz zaman alıyor. O da bir sonraki dağıtımda uygulanıyor yani. Sadece ufak tefek Türkçe hataları bulursunuz bulabilirseniz.
7) Kendi açımdan söyleyim. Windows'ta %40'ı gören CPU kullanımım %10lara düştü. Arkaplanı değiştirmeye Windowstan herkes alışkındır. Ancak başlat menüsü (Linux'da panel diye geçer) özelleştirme, masaüstüne Conky denilen özel temalar, Cairo-Dock, Docky gibi MacOS'a benzer kısayolları kurup bilgisayara çok farkı bir hava katabilirsiniz. Bu sadece görünüm için... Benim en çok hoşuma giden özelliklerinden birisi çat diye kapanıyor olması

Hele ilk kurduğumda korkmuştum yani bir şey mi oldu diye ama 3 saniyede kapanınca bilgisayar bir süre sonra hoşuna gidiyor insanın

Windows'ta güncelleştirmeler çok çok ağır sürer. İndir dersin indirmez, beklersin beklersin bir şey olacağı yoktur ya da güncelleştirmeleri bilgisayar kapanırken yapmaya kalkar. Linux'da öyle bir olay yok. Güncelleştirmeyi kur dersin çatır çatır indirip kurar 900 MB/sn'de

Sistemi yeniden açarsın kullanırsın rahat rahat. Ben de yeni bir kullanıcıyım ancak çok yabancısı sayılmam artık

Benim şimdilik diyeceğim bu kadar. Yine aklına takılan olursa yardımcı olmaya çalışırım.