Gönderen Konu: Linux kullanıyorum ama yazılımcı değil, "son kullanıcı"yım  (Okunma sayısı 3097 defa)

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Hayırlı akşamlar,

Şimdi size içimden geçen bir soruyu sormak istiyorum.

Ben iki gündür Mint kullanıcısıyım. Yıllarca "son kullanıcı" olarak Windows kullanmaktaydım. İki gün önce Linux'a geçtim ve şu an için memnunum ama kafamda bir soru işareti var. Ben Linux'a geçtim ama "son kullanıcı" olmaya devam ediyorum/edeceğim. İşim gereği kodlarla, programlama ve yazılım dilleriyle vesayre ilgilenmiyorum.

Acaba bu söylediğimden ötürü Linux'a geçmekle hata mı ettim yoksa "son kullanıcı" olarak Windows kullanmaya mı devam etmeliydim? Özetle, Linux kullanmak için yazılımcı olmak mı gerekir? Son kullanıcılara Linux hitap eder mi?

Bu soru benim için çook mühim. Gelecek cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Çevrimdışı alierennet

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.2 Rafaela
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GTX 660
  • İşlemci: Amd Phenom II 4
Ynt: Linux kullanıyorum ama yazılımcı değil, "son kullanıcı"yım
« Yanıtla #1 : 07 Ağustos 2015, 22:55:50 »
Linux kullanmaya başladığınız için sizi tebrik ederim. Genel olarak Linux daha çok bilgisayar, yazılım bilgisi ortalamanın üstünde olan kullanıcılara hitap ediyor. (Bu benim görüşüm).

Dağıtım bazında bazı dağıtımlar, özellikle Mint gibi dağıtımlar ve bazı masaüstleri Cinnamon gibi olanlar son kullanıcıya ve yeni Linux'a geçmiş olanlara bir nebze olsun, Windowslar'da ki kullanım kolaylığını hissettirecek kadar gelişmişlerdir. Bana göre son kullanıcıların pek zorlanacağını sanmıyorum.

Size gelince; eğer Windows'ta yüksek grafikli ve Linux desteği olmayan oyunları oynamıyorsanız. Veya Linux muadili olmayan gelişmiş yazılımlar kullanmıyorsanız. Günlük temel işleriniz için, internette gezinmek, sohbet etmek vd. gibi işleriniz için kullanıyorsanız Linux size fazlasını verebilecek yetenektedir.

Ayrıca Windows'u denize benzetirsek, Linux tam anlamıyla okyanustur. Yani siz farkında olmasanız bile zamanla bilgisayar kullanmak, farkında olmadan kodlarla iç içe olmak hatta benim kullandığım tabir olan bilgisayar tembelliğini ortadan kaldırır. Beyninizi aktif olarak çalışmaya zorlar.

Teknik konulara gelecek olursak, Linux size güvenlik sağlar, istediğiniz yazılımı özgürce kullanma olanağı sağlar. Windows'ta ki aktivasyon, yazılım kırıp kullanma, virüs, trojan, malware gibi zararlı yazılımlarla uğraşmazsınız. On binlerle ifade edilen yazılım geliştiricilerinden ve uzman kullanıcılardan her sorun için her an destek alabilirsiniz.

Ve yine ayrıca, Windows'un donanım canavarı yapısına nazaran, Linux tarih öncesinden kalma donanımlarda bile çok rahat çalışabilecek bir yapısı vardır.

Son kullanıcı olarak Mint tercihi yapmanız bana göre çok doğru bir karar olmuş. Kullanım kolaylığı açısından pek fazla sorun yaşayacağınız sanmıyorum.

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #2 : 07 Ağustos 2015, 23:27:32 »
Kullanım kolaylığı tartışmaya açık bir konudur bana göre. Biraz alışkanlık, biraz beklentiyle alakalı. Linux Mint Kullanım arayüzü en kolay olan linux dağıtımlarından birisi (benim beklentilerimi karşılıyor, alışması uzun sürmedi). Elinin altında uygulamaları rahatça kurabileceğin yazılım yöneticisi var. Bu gerçekten büyük nimet. Herşey güvenli ve sisteme aşırı yük bindirmeyecek kıvamda (Mate kullanıyorum KDE'de işler değişebilir.) Açık kaynak kodlu oluşu, izleniyorum şüphesini bir nebze olsun kaldırıyor. Benim düşüncelerim şimdilik bunlar.

Yazılıma odaklanmasaydım yine Linux tercih ederdim. (Odaklanma dediğime bakmayın , daha başındayım.  ;D )

Linux mint'i kullanışlı bulmadıysanız sanırım, bundan daha son kullanıcı dostu bir işletim sistemi bulamazsınız. : )

Çevrimdışı Liva

• Penguen
  • Basit Düzey Mint Kullanıcısı
  • Dağıtım: Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: AMD Radeon R4 and R5 Graphics
  • İşlemci: AMD A6 Quad Core 1.8 Ghz
« Yanıtla #3 : 08 Ağustos 2015, 10:36:19 »
Çoğu işletim sistemini kurmuş biri olarak şunu söylemeliyim ki ben de sizin gibi bir son kullanıcıyım. İlk uçbirimi gördüğümde korkmuştum bile :) Linux ile uğraşan fazlaca kodcu yazılımcı vs. var zaten. Eğer sisteminizle ilgili bir hata olursa tarayıcınızla hatayı bir araştırın, hemen çözümünü bulursunuz. Zaten çözümü de sizin bizim gibi son kullanıcılar için "Kopyala,yapıştır" olacaktır. Bu da zaten bizim için çok zor değil. Sadece birazcık araştırma yapmak gerekiyor, birazcık zaman ayırmak gerekiyor. Ubuntu da kullandım, Debian da kullandım, başlıca Linux dağıtımlarının hemen hemen hepsini denedim ancak hiçbirinden Mint kadar keyif alamadım. Linux'e ilk format attığımda "Gri" bir tonla beni karşıladığında hiç hoşuma gitmemişti. Kendime göre özelleştirdiğimde ise kendisinden kopamaz oldum. Sana tavsiyem, eğer bir sıkıntı yaşamıyorsan bir ay gibi en azından sistemini hiç bozmadan kullanmaya devam et. Eğer fikirlerinde bir değişme olmazsa Windows'a geçersin. (Ben böyle yaptım ancak Windows kurmamla kaldırmam bir oldu. :) ) Çok soğuk geldi bana. Hiçbir yerine müdahale edemiyorsun. İki günde alışılacak bir sistem değil zaten Linux'un hiçbir dağıtımı. O yüzden biraz daha keyfine bakmanı tavsiye ediyorum. :)
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #4 : 08 Ağustos 2015, 10:44:36 »
Forumda komutları sık sık görünce böyle bir soru sormaya karar verdiniz sanırım. Şu konuları inceleyebilirsiniz:
http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=3794.0
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=2487.0
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=46418.0