Gönderen Konu: Paket Bağımlılıklarını Bulmak; Derleyip Kurmak  (Okunma sayısı 1887 defa)

Çevrimdışı dlyalcin

• Penguen
  • Dağıtım: Qiana
Günümüzde paket yöneticileri sayesinde kendimiz paketleri derleyip kurma gibi zahmetler çekmiyoruz. Fakar ben Linux' u Windows gibi kullanmak istemediğimden paket bağımlılıklarını bulup, derleyerek kurma hakkında bir ön bilgi rica ediyorum. Bunun dışında bunları tam olarak öğrenebileceğimiz bir kaynak kitap, makale, yazı var mı? Ne tavsiye edersiniz

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: Paket Bağımlılıklarını Bulmak; Derleyip Kurmak
« Yanıtla #1 : 18 Nisan 2014, 09:45:02 »
Indirdiğiniz bir yazılımı kurmadan önce, yazılım sistemde bu kütüphaneleri ve paketleri tarayacak, bulamaz ise kurulum gerçekleşmeyecektir. Bu duruma "bağımlılık" denir.

GIMP yazılımı, çalışmak için babl, gegl paketlere ve  zlib, glib ve yerel dil seçenekleri gibi kütüphanelere gereksinim duyar. Yazılımın çalışması için sistemde bu kütüphane ve paketlerin yüklü olması gereklidir, Amarok'u GNOME ortamını kullanan bir dağıtıma kurmak için KDE'nin temel kütüphanelerini de yüklemek zorundasınız.

Paket yöneticisi dışında elle kurduğunuz yazılımlar "make" yaparken, bağlılığı varsa ve bu bağlılıklar sistemimiz de yüklü değilse, kurulum gerçekleşmez ve bağlılığı olan paketler terminalde listelenir. Böylelikle bir yazılımın hangi bağımlılıklarla ihtiyaç duyduğunu görebiliriz.

İnternet üzerinde muhakkak daha detaylı bilgiler vardır, araştırdınız mı hiç ?

yüzeysel olarak baktım ama belki ilgilini çekebilir ;

http://www.cagataycebi.com/linux/dependency_hell/dependency_hell.html
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2014, 09:54:17 Gönderen: Ocean »
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı dlyalcin

• Penguen
  • Dağıtım: Qiana
Ynt: Paket Bağımlılıklarını Bulmak; Derleyip Kurmak
« Yanıtla #2 : 18 Nisan 2014, 16:29:54 »
Üstâdım bir de kaynak koddan elle derleyip kurmak diye bir kavram var. Bu kavram anlattığınız şey mi yoksa bu ondan farklı mı