Gönderen Konu: [Çözüldü] USB Hard Disk biçimlendirmesi yapacağım, hangi format kullanmalıyım?  (Okunma sayısı 10037 defa)

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
USB 500 GB Hard Disk'ime biçimlendirme yapacağım. Linux kullanmaktayım. Hard Disk'imi Windows bir bilgisayarda da görülmesini, kullanılmasını istiyorum. Fakat hangi formatta biçimlendirme yapacağımı bilmiyorum.

FAT32
NTFS
EXT4

Hangisinde biçimlendirme yapayım?
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2015, 08:37:09 Gönderen: yinemimail »

Çevrimdışı Trpser

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3 x64
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
Ext4 windowsta açılmaz.Fat ise bildiğim kadarıyla belirli bir boyuttan büyük dosya kabul etmiyor.Bu yüzden NTFS 500 gb için en iyi seçenektir.Zaten 500gb hard disk aldığınızda NTFS olarak gelir.

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Ext4 windowsta açılmaz.Fat ise bildiğim kadarıyla belirli bir boyuttan büyük dosya kabul etmiyor.Bu yüzden NTFS 500 gb için en iyi seçenektir.Zaten 500gb hard disk aldığınızda NTFS olarak gelir.

Hard disk bilgilerine baktım, NTFS olduğu yazıyor. Bunu da ayrıca soracaktım zaten ama sormadan siz cevabı vermişsiniz.

Konuyu çözüldü olarak etiketliyorum. Ayrıca yorum yapacak olanlar buyursun yapsınlar.

Teşekkür ederim.

---

Ek ileti: Biçimlendirmeyi yaptım. Uzun uzun dakikalarca sürmesini beklerken taş çatlasa dört saniye sürdü. :)
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2015, 18:14:07 Gönderen: yinemimail »

Çevrimdışı serdar

• Penguen
  • Dağıtım: linuxmint cinnamon 17.3 64 bit
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia geforce 210
  • İşlemci: İntel i3
İyi akşamlar olsun,
Geçen hafta ben de benzer bir sorun yaşamıştım ve bu forumda anlatılanların sayesinde çözdüm. Önce harici diskinizi içinde veri olmadan Linuxmint'te açın ve açılan aygıt bağlama kısmındaki formatı seçip Fat olarak formatlayın. Bundan sonra harici diskiniz usb bellek olarak görünecektir Linux dağıtımlarında. Fakat aynı zamanda harici diskinizi Windows Fat formatını desteklediği için rahatlıkl görecektir.
Eğer Ntfs biçiminde formatlarsanız harici diskinizi Windows görecek fakat Linuxmint ve Linux dağıtımlarında sorun çıkacak ve harici disk içeriği görünmeyecektir ki benzer sorun geçen hafta başıma geldi. Ntfs formatı harici diskimi ilk önce rahatlıkla linuxmint'te görüntüleyip veri aktarmama karşın ertesi gün Linuxmint'te ve Pardus'da açtığımda diskin içeriğine ulaşamayıp linuxmint'te Fat biçimde formatladıktan sonra hem Linuxmint'de hem Pardus'da hem de Windows'da rahatlıkla görüntüleyip istediğim işlemi yapabilmiştim.
Bir de harici diskinizi kapatmadan önce aygıt yöneticini tıklayıp güvenli kaldır yapmayı unutmayın. Yoksa harici diskinizi ne Linuxmint'te ne de Windows'da görüntülemiyebilirsiniz. 

Çevrimdışı Trpser

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3 x64
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
İyi akşamlar olsun,
Geçen hafta ben de benzer bir sorun yaşamıştım ve bu forumda anlatılanların sayesinde çözdüm. Önce harici diskinizi içinde veri olmadan Linuxmint'te açın ve açılan aygıt bağlama kısmındaki formatı seçip Fat olarak formatlayın. Bundan sonra harici diskiniz usb bellek olarak görünecektir Linux dağıtımlarında. Fakat aynı zamanda harici diskinizi Windows Fat formatını desteklediği için rahatlıkl görecektir.
Eğer Ntfs biçiminde formatlarsanız harici diskinizi Windows görecek fakat Linuxmint ve Linux dağıtımlarında sorun çıkacak ve harici disk içeriği görünmeyecektir ki benzer sorun geçen hafta başıma geldi. Ntfs formatı harici diskimi ilk önce rahatlıkla linuxmint'te görüntüleyip veri aktarmama karşın ertesi gün Linuxmint'te ve Pardus'da açtığımda diskin içeriğine ulaşamayıp linuxmint'te Fat biçimde formatladıktan sonra hem Linuxmint'de hem Pardus'da hem de Windows'da rahatlıkla görüntüleyip istediğim işlemi yapabilmiştim.
Bir de harici diskinizi kapatmadan önce aygıt yöneticini tıklayıp güvenli kaldır yapmayı unutmayın. Yoksa harici diskinizi ne Linuxmint'te ne de Windows'da görüntülemiyebilirsiniz.
NTFS her ikisinde görülebilir.Aygıtı güvenle kaldır demeden windowstan çıkarırsanız linux harddiskinizi görmez.Tekrar windows'a bağlayıp güvenle kaldır derseniz sorun çözülür.Fat çok eski bir dosya sistemi.Şu anda çok az kullanılıyor.Onun  yerine fat32 kullanabilirsiniz ama onda da dosya kopyalama limiti var.Vikipedi:
Alıntı
FAT (File Allocation Table; Dosya Yerleşim Tablosu), dosya sistemi'nin orijinali 1970'lerde ve 1980 yılları başında Microsoft MS-DOS işletim sistemi'nin desteklediği dosya sistemi olarak başlar.

Orijinalinde 500 Kbden küçük diskler için uygun olarak tasarlanmış basit bir dosya sistemidir.
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2015, 18:53:16 Gönderen: Trpser »

Çevrimdışı serdar

• Penguen
  • Dağıtım: linuxmint cinnamon 17.3 64 bit
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia geforce 210
  • İşlemci: İntel i3
İyi akşamlar olsun,
Trpser, maalesef dediğin gibi değil işte! Az önceki iletimi deneyimlerime dayanarak yazdım.
Ve bu işi bilmediğin ortaya çıkıyor. Ben bilgisayar programcısıyım ve bazı konularda bile kendimi yetkin görmeyip bu işi bilenlerden bilgi alıyorum. Hatta deneyimli bir Linux kullanıcısı olduğum halde oturup ahkam kesmek yerine Linuxmint forumundaki bu işi bilen uzmanlardan aldığım bilgiyle Linuxmint'teki bir çok sistemsel işlerimi halledip sistemi yerine oturttum.
Aygıtı güvenle kaldır kısmındaki ahkam kesmene gelince, dediğin bir bakıma doğru fakat Linux tabanlı sistemlerden de güvenli kaldır yapmadan harici diski ayırırsan ne linux tabanlı sistemler ne de Windows harici diski görür ne de içindeki verilerine ulaşabilirsin.
Fat eski bir dosyalama sistemi olabilir ama hiç bir zaman geçerliliğini yitirmez. Bilgisayar teknolojisi durdukça fat ve ntfs gibi dosya sistemleri geçerliliğini koruyacaktır. Ayrıca bilgisayar konusunda programcı olduğum ve ister istemez donanım eğitimi de aldığım için şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki. Fat32'nin hiç bir zaman dosya kopyalama limiti olmadı. Bunu istediğin uzmana sorabilirsin. Hatta sor ki deneyimin artsın ve yalan yalnış bilgilerle bir daha ahkam kesme!
Ve sana bir abi önerisi bir daha üzerinde konuşacağın ya da yazacağın konu hakkında gerçekten bu işin uzmanlarından bilgi al. Bunca deneyimime karşın ben öyle yapıyorum. Aynısını sana da öneririm.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Normalde Linux tarafında NTFS dosya sistemi ile biçimli disklere veri yazma ve okuma konusunda sıkıntı yok. Linux tarafında bu desteğin sağlanması için ntfs-3g paketinin yüklü olması gerekiyor. Bu paket dağıtımlarının pek çoğu ile önyüklü olarak geliyor, ama belki Pardus tarafındaki sorun bu paketin varsayılan olarak yüklenmemiş olmasıdır.

Bununla birlikte Fat32 dosya sisteminin belli sınırları mevcut, örneğin Fat32 biçimli bir dosya sistemine 4 Gb.'dan büyük dosya kopyalayamaz ya oluşturamazsınız. Bu sebeple büyük depolama alanına sahip bir harddiskiniz varsa ve çok büyük boyutlu dosyalarınızda mevcutsa en uygun çözüm NTFS olacaktır.

Linux dosya sistemlerinin bazılarına (Ext 2,3,4 gibi) Windows altından 3.parti uygulamalar kurarak erişebilirsiniz.

Fat32 Linux, Windows, Mac ve bazı oyun konsollarında sorunsuz tanınan bir dosya sistemi olduğu için tercih edilebilir.

NTFS, Windows ve Ntfs-3g paketinin kurulu olması kaydıyla Linux dağıtımları için uygun olabilir. Bu dosya sistemine Mac PC'lerden salt okunur olarak erişebilir, pek çok oyun konsolundan erişemezsiniz.

Aşağıdaki tablo hangi dosya sistemine hangi işletim sistemi üzerinden erişebileceğinize yardımcı olabilir.

Bununla birlikte Fat ve NTFS dosya sistemleri Linux dosya sistemlerindeki izin yapısını desteklemez. Örneğin Linux dosya sistemleri altında oluşturduğunuz ve Linux izinlerini isteyen bir dizini ve içindeki dosyaları NTFS dosya sistemine taşırsanız bu izinler silinir. Dizini ve içindekileri yeniden Linux dosya sistemine taşırsanız bu izinler için uğraşmanız gerekebilir. Bu durum günlük kullanımdaki basit dosyalar (video, resim, ofis belgesi vb.) için bu durum sorun çıkartmayabilir.

Not: Lütfen, forum içinde kırıcı olabilecek hitap tarzlarını kullanmamaya özen gösterelim.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Elimde ayrıca 8 GB Flash Bellek var. Öncelikle FAT32 ile biçimlendirme yaptım, kullanılabilir alan olarak 4 GB gösterdi; sonrasında ise NFTS olarak biçimlendirdim ve kullanılabilir alan olarak 8 GB gösterdi.