Gönderen Konu: Windows'tan kalan dosyalarımı taramalı mıyım?  (Okunma sayısı 5035 defa)

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Windows'tan kalan dosyalarımı taramalı mıyım?
« : 11 Ağustos 2015, 22:49:36 »
Windows'tan Linux'a geçmeden önce önemli belgelerimi, resimlerimi, programlarımı USB Hard Disk'ime atmıştım. Şimdi de onları Linux'a attım. Acaba bu dosyalarda virüs olup olmadığını nasıl anlarım? Linux'ta tarama metodu var mıdır acaba?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Windows'tan kalan dosyalarımı taramalı mıyım?
« Yanıtla #1 : 11 Ağustos 2015, 23:28:09 »
Linux destekli bir antivirüs yükleyerek tarama yapabilirsiniz. Ya da çevrimiçi tarama yapan siteler var.(virustotal, jotti vb.) Birden fazla dosyanız varsa bu tip sitelere yüklemek sıkıntı olabilir. https://www.mertsarica.com/ 'da topluca dosya yüklemek için yazılmış bir betik vardı. Ancak şu anda bulamadım. Bulunca iletiye eklerim.
Python betiğini buldum. Şu konuda kullanımıyla birlikte indirme bağlantısı paylaşılmış: https://www.mertsarica.com/bilinen-tehditlere-karsi-antiviruslerin-durumu/
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2015, 00:26:26 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
« Yanıtla #2 : 11 Ağustos 2015, 23:32:03 »
Linux destekli bir antivirüs yükleyerek tarama yapabilirsiniz. Ya da çevrimiçi tarama yapan siteler var.(virustotal, jotti vb.) Birden fazla dosyanız varsa bu tip sitelere yüklemek sıkıntı olabilir. https://www.mertsarica.com/ 'da topluca dosya yüklemek için yazılmış bir betik vardı. Ancak şu anda bulamadım. Bulunca iletiye eklerim.

İnternete yüklemek değil de,  Yazılım Yöneticisi'nde işimi görecek bir program yok mudur acaba?
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2015, 23:41:41 Gönderen: yinemimail »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #3 : 11 Ağustos 2015, 23:45:03 »
Alıntı
Linux destekli bir antivirüs yükleyerek tarama yapabilirsiniz.
Clamav'ı yazılım yöneticisinde bulabilirsiniz.

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
« Yanıtla #4 : 12 Ağustos 2015, 00:39:12 »
arama yaptığımda en üstte Clamtk yer alıyor. Bunu diyorsunuz sanırım.
--
Ne yapıp ne ettiysem hiçbir dosya taranmadı uyarısı alıyorum.
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2015, 00:43:11 Gönderen: yinemimail »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #5 : 12 Ağustos 2015, 00:43:52 »
Clamtk grafik arayüz paketidir. Hem Clamav'ı hem de Clamtk'yı kurunuz.
Kod: [Seç]
sudo apt-get install clamav clamtk

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
« Yanıtla #6 : 12 Ağustos 2015, 07:37:25 »
Peki bir uygulamanın birden fazla uygulama gerektiğini nasıl anlıyorsunuz? Mesele ben Uygulama Yöneticisi'nde bir uygulama gözüme kestirdim ve yüklemek istiyorum, aynı zamanda bunun bir paket olduğunu nasıl anlarım. Bunu, öğrenmek için soruyorum.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #7 : 12 Ağustos 2015, 11:50:43 »
Genelde arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk sonuç ana pakettir. Onu kurduğunuzda gerekli diğer paketler otomatik olarak yüklenir. Ancak Clamav'da bir istisna olmuş. Fazla olumsuz yorum aldığından dolayı en alta düşmüş. Bir paketin grafik arayüz paketi olup olmadığını anlamak için birkaç yöntem kullanabilirsiniz.

1- Paket açıklamasını okuyabilirsiniz. Örneğin Clamtk'nın paket açıklamasında "Graphical front-end for clamav" ifadesi geçiyor. "Clamav için grafik arayüz" diye çevrilebilir.
2-Paket adında geçen tk gtk ifadeleri bazen bunun bir arayüz paketi olduğunu gösterir.
transmission-gtk, Transmission adlı torrent istemcisinin grafik arayüz paketidir.
clamtk, ClamAV'ın grafik arayüz paketidir.
vim-gtk, Vim adlı metin düzenleyicisinin grafik arayüz paketidir.
Bunun da istisnaları olabilir. Örneğin gtkhash paketi MD5Sum SHA1Sum hesaplama işlemlerini yapar. Adında gtk var ama grafik arayüz paketi değil. Yazılımın kendisi. Burada paketin açıklaması devreye girer. Grafik arayüz paketlerinin açıklamalarında gui=graphical user interface(grafiksel kullanıcı arayüzü), graphical front-end gibi ifadeler görebilirsiniz.

tk,gtk ifadeleri nereden geliyor derseniz: https://tr.wikipedia.org/wiki/GTK%2B

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
« Yanıtla #8 : 12 Ağustos 2015, 13:44:27 »
Genelde arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk sonuç ana pakettir. Onu kurduğunuzda gerekli diğer paketler otomatik olarak yüklenir. Ancak Clamav'da bir istisna olmuş. Fazla olumsuz yorum aldığından dolayı en alta düşmüş. Bir paketin grafik arayüz paketi olup olmadığını anlamak için birkaç yöntem kullanabilirsiniz.

1- Paket açıklamasını okuyabilirsiniz. Örneğin Clamtk'nın paket açıklamasında "Graphical front-end for clamav" ifadesi geçiyor. "Clamav için grafik arayüz" diye çevrilebilir.
2-Paket adında geçen tk gtk ifadeleri bazen bunun bir arayüz paketi olduğunu gösterir.
transmission-gtk, Transmission adlı torrent istemcisinin grafik arayüz paketidir.
clamtk, ClamAV'ın grafik arayüz paketidir.

vim-gtk, Vim adlı metin düzenleyicisinin grafik arayüz paketidir.
Bunun da istisnaları olabilir. Örneğin gtkhash paketi MD5Sum SHA1Sum hesaplama işlemlerini yapar. Adında gtk var ama grafik arayüz paketi değil. Yazılımın kendisi. Burada paketin açıklaması devreye girer. Grafik arayüz paketlerinin açıklamalarında gui=graphical user interface(grafiksel kullanıcı arayüzü), graphical front-end gibi ifadeler görebilirsiniz.

tk,gtk ifadeleri nereden geliyor derseniz: https://tr.wikipedia.org/wiki/GTK%2B

Bu bilgileri öğrenmem iyi oldu. Peki benzeri bilgileri öğreneceğim bir kitap var mı acaba, veya forumda bu tür bilgilerin yer aldığı konu başlığı var mı?

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #9 : 12 Ağustos 2015, 21:56:22 »
Clam, Linux ortamında meşhur olsa da alternatifleri mevcut. Son hatırladığım Avat, Eset ... gibi antivirüs tarayıcılar olması gerek.

Kim Korkar Linux'dan isimli internetten bulabileceğiniz Türkçe kitaplar mevcut.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"