Gönderen Konu: Linux Mint Ses Seviyesi Problemi  (Okunma sayısı 10062 defa)

Çevrimdışı selocan2666

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: GeForce 9800
Linux Mint Ses Seviyesi Problemi
« : 21 Ağustos 2015, 17:29:02 »
Öncelikle Merhabalar, forumunuza bugün katıldım ve 3-4 gün önce Linux Mint kullanmaya başladım..

Küçük bir hoparlörüm var ve çok az ses çıkıyor. Yüksek ses alabilmem için, Linuxtan ses seviyesini %150'ye getirmem gerekiyor.

%150'ye getirdiğimde sürekli çatırtılar oluyor seste, sürekli takılmalar oluyor ve ANALOG ÇIKIŞTAN, KULAKLIK ÇIKIŞINA GEÇİYOR KISA SÜRELİK.

Önceden de linux mint kullanmıştım, gayet stabil çalışıyordu sistemimde.
Hatta ekranda 3 boyutlu küp falan oluyordu, çalışma alanı bölümleri ekranın sağ alt köşesindeydi, o sürümün hangisi olduğunu hatırlamıyorum.
Şuan sürümüm Cinnamon 17.
Kısaca şuanlık sizlerden istediğim ses seviyesini arttığımda bu tarz problemler yaşamamak.

Yardımcı olursanız çok sevinirim, Teşekkürler..

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux Mint Ses Seviyesi Problemi
« Yanıtla #1 : 22 Ağustos 2015, 02:17:13 »
Öncelikle çıktıları rica edelim.

Ses Kartı ile İlgili Sorularda Verilmesi Gereken Çıktılar

Bahsettiğiniz sürüm Gnome 2 olabilir. Gnome 2 artık geliştirilmiyor. Ancak gönüllü geliştiriciler bu masaüstünü Mate adı altında devam ettiriyor. Mate sürümü incelemeyi deneyebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı selocan2666

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 22 Ağustos 2015, 18:57:15 »
Öncelikle bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. O zaman ben mateye geçiş yapayım, O sürüm çok hoşuma gitmişti, birde elementary yüklemiştim, kod gir gir bitmiyor :D En sonunda sistemi bozmuştum :)

Herneyse çıktıları vereyim hocam :)

Kod: [Seç]
Audio:     Card: Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio driver: snd_hda_intel Sound: ALSA ver: k3.16.0-38-generic
3.16.0-38-generic x86_64
Codec: Realtek ALC662 rev1
0 snd_hda_intel
snd_hda_codec_realtek    77467  1
snd_hda_codec_generic    69011  2 snd_hda_codec_realtek
snd_hda_intel          30469  4
snd_hda_controller     30228  1 snd_hda_intel
snd_hda_codec         139682  4 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel,snd_hda_controller
snd_hwdep              17698  1 snd_hda_codec
snd_pcm               104112  4 snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_hda_controller
snd_seq_midi           13564  0
snd_seq_midi_event     14899  1 snd_seq_midi
snd_rawmidi            30876  1 snd_seq_midi
snd_seq                63074  2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
snd_seq_device         14497  3 snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_midi
snd_timer              29562  2 snd_pcm,snd_seq
snd                    79468  17 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device
soundcore              15047  2 snd,snd_hda_codec
**** PLAYBACK Donanım Aygıtlarının Listesi ****
kart 0: MID [HDA Intel MID], aygıt 0: ALC662 rev1 Analog [ALC662 rev1 Analog]
  Altaygıtlar: 1/1
  Altaygıt #0: subdevice #0
kart 0: MID [HDA Intel MID], aygıt 1: ALC662 rev1 Digital [ALC662 rev1 Digital]
  Altaygıtlar: 1/1
  Altaygıt #0: subdevice #0

Düzenleme: Kod Etiketi
« Son Düzenleme: 22 Ağustos 2015, 20:03:26 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 22 Ağustos 2015, 19:10:15 »
Aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırıp /etc/modprobe.d/alsa-base.conf dosyasını açınız.
(Mate masaüstü için gedit yerine pluma yazmalısınız.)

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
Açılan dosyanın en altında aşağıdaki satırı ekleyip dosyayı kaydetmeyi deneyiniz.

options snd-hda-intel model=generic
Sonrasında sistemi yeniden başlatınız. Ya da aşağıdaki komut ile ses servisleri yeniden başlatılabilir.

pulseaudio -k && sudo alsa force-reload

Bu ses çözücüsü için aşağıdaki değişkenleri de kullanmak mümkünmüş. Konuya bilgi/referans amaçlı eklenmiştir.

ALC662/663/272
==============
  3stack-dig    3-stack (2-channel) with SPDIF
  3stack-6ch     3-stack (6-channel)
  3stack-6ch-dig 3-stack (6-channel) with SPDIF
  6stack-dig     6-stack with SPDIF
  lenovo-101e     Lenovo laptop
  eeepc-p701    ASUS Eeepc P701
  eeepc-ep20    ASUS Eeepc EP20
  ecs        ECS/Foxconn mobo
  m51va        ASUS M51VA
  g71v        ASUS G71V
  h13        ASUS H13
  g50v        ASUS G50V
  asus-mode1    ASUS
  asus-mode2    ASUS
  asus-mode3    ASUS
  asus-mode4    ASUS
  asus-mode5    ASUS
  asus-mode6    ASUS
  dell        Dell with ALC272
  dell-zm1    Dell ZM1 with ALC272
  samsung-nc10    Samsung NC10 mini notebook
  auto        auto-config reading BIOS (default

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı selocan2666

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 22 Ağustos 2015, 19:17:09 »
İlk yazdığınız komutları daha önce yabancı forumlardan bulup uygulamıştım, işe yaramamıştı hocam.

Bu son verdiğiniz değişkenleri nereye yapıştırmam gerekiyor ?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 22 Ağustos 2015, 19:20:47 »
Değişkenleri foruma referans için ekledim. Aşağıdaki komut ile sistemin model bilgilerini öğrenebilir miyiz?

inxi -M

Çevrimdışı selocan2666

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 22 Ağustos 2015, 19:34:49 »
Machine:   Mobo: Foxconn model: H55MXV Series version: 1.0 Bios: American Megatrends version: 080015 date: 11/11/2011

Düzenleme: Kod Etiketi
« Son Düzenleme: 22 Ağustos 2015, 20:03:53 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 22 Ağustos 2015, 19:59:48 »
/etc/modprobe.d/alsa-base.conf dosyasını açıp aşağıdaki eklediğimiz satırı siliniz.

options snd-hda-intel model=generic
Yerine aşağıdaki satırı eklemeyi deneyiniz.

options snd-hda-intel model=auto

Çevrimdışı selocan2666

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 22 Ağustos 2015, 21:16:24 »
Her yolu denedim olmadı, en sonunda sistem yine bozuldu, yani bu linux sistemleri baya problemliymiş, daha stabil yapamamışlar hocam, yardımlarınız için çok teşekkür ederim, sanırım Windows'a geçerim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #9 : 22 Ağustos 2015, 22:38:01 »
Bazı şeyler boza boza öğreniliyor. Sistemin bozulması sorunu kararlılık ile ilgili olamaz değil mi? Belki yanlış birişlem yapmış olabilirsiniz, bu da ihtimal dahilinde değil mi?

Çevrimdışı selocan2666

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #10 : 23 Ağustos 2015, 03:42:47 »
Şimdi Linux kod ile çalışan bir sistem olduğu için, bende çözüm aramak için yola koyuluyorum, sorunu çözmek için bir sürü kodlar deniyorum ve en sonunda sistem bozuluyor.
Mesala Windows'ta veya Mac'te böyle bir problem yok, zaten kod ile çalışan neredeyse hiç bir şey yok. Her şeyin çözümü belli, kuralı belli. Bir boot dosyası siliniyor ve çok ufak kodlarla o boot dosyası geri geliyor.
Linux'ta bir problemi çözmek için baya bir uğraşmak gerekiyor. 

Elementary kuruyorum, masaüstüne sırf yeni klasör açabilmek için bilgisayarımı, cd-dvd'yi, home klasörünü göstermesi için 1 ton program yüklemek kod girmek gerekiyor. Ekran kartının en güncel driverini kuruyorum, windowsta en baba oyunları bile destekleyen ekran kartı linuxta sadece sistem çalışarak kasıyor. Bunlarda donanımı o kadar iyi algılamadığını ve stabil çalıştırmadığını gösteriyor...

Tabii ki bunlar gerçek ama bir yandan da benim bahanem. Çözüm bulmak zor, yine de sevdiğim bir sistem. İnşallah ki; .dmg dosyaları, .exe dosyaları çalışır ve sistemi kuranlar daha iyi bir şeyler başarabilirlerse tekrar geçebilirim. Programcı değilim sonuçta sadece bir kullanıcıyım, bu yüzdende mecburi olarak kendi rahatlığıma düşkün olacağım..

Tekrardan yardımlarınız için çok Teşekkür Ederim, sizi de uğraştırdım kusura bakmayın. Linux'un ethernet driveri gittiği için geri getiremediğim için silmek zorunda kaldım.

Saygılarımla.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #11 : 23 Ağustos 2015, 11:56:41 »
Şimdi Linux kod ile çalışan bir sistem olduğu için, bende çözüm aramak için yola koyuluyorum, sorunu çözmek için bir sürü kodlar deniyorum ve en sonunda sistem bozuluyor.
Mesala Windows'ta veya Mac'te böyle bir problem yok, zaten kod ile çalışan neredeyse hiç bir şey yok. Her şeyin çözümü belli, kuralı belli. Bir boot dosyası siliniyor ve çok ufak kodlarla o boot dosyası geri geliyor. Linux'ta bir problemi çözmek için bayağı bir uğraşmak gerekiyor. 
Komutları yanlış girerseniz veya yanlış anlatımlardan(sizin donanımınız için olmayan anlatımlardan) faydalanırsanız sisteminiz zarar görebilir.
Sürekli komut kullanılması farklı bir konu. Söyledikleriniz yeterince araştırmadan yazılmış. Sizin söylediklerinizin tam tersini söyleyen üyelerimiz de var. Şu sayfaları incelemenizi öneririm.
http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=3794.0
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=2487.0
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=46418.0
http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=3941.msg25178#msg25178
Alıntı
Elementary kuruyorum, masaüstüne sırf yeni klasör açabilmek için bilgisayarımı, cd-dvd'yi, home klasörünü göstermesi için 1 ton program yüklemek kod girmek gerekiyor.
[member=980]abdyek[/member] Elementary ile ilgili bir konu açmıştı geçen gün. Yeni klasör açabilmek için bir ton yazılım kurulup kurulmadığını ona soralım. Elementary kullanan başka üyelerimiz varsa onlar da deneyimlerini paylaşabilir.
Alıntı
Ekran kartının en güncel driverini kuruyorum, windowsta en baba oyunları bile destekleyen ekran kartı linuxta sadece sistem çalışarak kasıyor. Bunlarda donanımı o kadar iyi algılamadığını ve stabil çalıştırmadığını gösteriyor...
Bu sorun da daha çok donanım üreticisiyle ilgili. Nvidia'dan başlayalım.
Hibrid ekran kartları için resmi destek yok. Bu desteği sağlayacak olan Nvidia değil mi? (Gerçi gönüllülerin geliştirmiş olduğu Bumblebee ve Prime projeleri de oldukça başarılı. Bu da göz ardı edilemez. Linus Torvalds geçmişte şöyle demişti: https://www.youtube.com/watch?v=_36yNWw_07g -Bumblebee o zamanlar yeterince gelişmemişti.- )
Amd'de de durum çok farklı değil.
Hibrid kartlar için resmi destek yok. Biraz eski kartlar için de sürücü desteği kesiliyor. Bunları sağlaması gereken Amd değil mi? Donanım üreticileri diğer sistemlere verdiği kadar desteği Linux'a da verse bahsettiğiniz sıkıntıların yaşanmayacağını düşünüyorum.
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2015, 12:03:24 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı selocan2666

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #12 : 23 Ağustos 2015, 13:39:12 »
Dediklerinizde haklısınız, yalnız Türkiye'de Linux kullanan çok az sayıda insan var. Ben zaten Linux'un görünümünü ve sistemi seviyorum. Yalnız dediğim gibi sadece bir kullanıcı olduğum için öğrenme yolunda da pek ilerlemiyorum. Windows kullanırmış gibi kullanmak istiyor insan.

Benim derdim kendi ses problemimi çözmekti. Alsa driverda "Butterfly" yardımcı olmaya çalıştı sağolsun. Zaten internette yazan bir sürü kodlar var, sizlerde Linux ile içli dışlı olmuşsunuzdur artık, buna rağmen bu kodları yazıpta problemleri çözememek mantıksız geliyor. Belki problem ses driver'ı da değildi, belkide başka bir donanımla uyum sağlayamadı ve ses kartına yansıdı bu durumda, bu bilinmez. Yalnız bunu düzeltmekte Linuxun işi, kullanıcıların işi değil.

Birde Nvidia olsun, Ati olsun veya diğer ekran kartları olsun, bu adamlar Linux için ekran kartları üretmiyorlar, yazılım desteği sağlamıyorlar, doğru söylüyorsunuz. Tabii az çok o bölümlerle de ilgilenen vardır, yalnız bu adamlar daha çok oyuna yönelik ekran kartları üretiyorlar. Windows için, Mac için üretiyorlar. Bu da Linux'un suçu.

Linux yeterince atılım yapabilseydi, daha problemsiz bir sistem olsaydı, adı duyulsaydı; Bu adamlarda zaten biz deliymişiz, bu zamana kadar Linux'un kıymetini bilememişiz deyip Linux için ekran kartları, audio driverları, daha bir sürü şey yapabilirlerdi bence. Realtek Ses Paneli olacağı yerde, saçma sapan Alsa Driverları ile uğraşılıyor. Dediğiniz gibi driver desteğini sağlamıyorlar. Bunun nedeni de Realtek mi sizce ?

Linux kendi çapında gelişmek isteyen bir sistem, adamlar gidip Linux için driver yapın demezlerse, Realtek, Nvidia niye driver desteği sağlasın durduk yere. Bazı Nvidia driverlarını yüklüyorum, kendi sitesinden indiriyorum birde, internette belirtildiği şekilde paketi yüklemeye çalışıyorum, paketi yüklerken hata veriyor. Root'ta yapın diyorlar, rootta yapıyorum bu sefer başka bir hata veriyor, başka şekilde yapın diyorlar, başka bir hata veriyor. Bir driver yüklemek için bu kadar uğraşmak bence işkence.

Sizce driver desteklerini daha iyi sağlamaları için Linuxun kendini geliştirmesi gerekmez mi ?

Örnek verecek olursak bu şuna benziyor. "Ben şarkı söylemek istiyorum, normal güzellikte bir sesim var, beni oturduğum yerden birileri keşfetsin, benim sesimi çok güzel yapsın, beni ünlü yapsın"

Linux'unda aynı hesap, linux sistemi kurmuş açık kaynaklı, kullanıcılar istedikleri gibi ayarlasınlar diyor. Yalnız bunları ayarlamaları için bir problemin tam çözülmesi için yeterince bilgi yok.
Yabancı forum sitelerini araştırırken ne sorunlarla karşılaşan adamları görüyorum, adamlar bir format atarak kurtaracakları ubuntu sistemini kod girerek kurtarmaya çalışıyorlar. Yine de kurtaramıyorlar.
Aynı sorundan 10-15 foruma konu açılmış, düzgün bir cevap yok. Böyle problemler adamı sistemden soğutur. Herkesin bir yerlerde yardıma ihtiyacı oluyor sonuçta, üstünde üstü var.

Amacım Linuxu küçümsemek değil, sadece Linux'un daha çok bir şeyler yapmaları gerektiğine inanıyorum. Kullanıcılara tamamen düzgün bir sistem verdikten sonra, kullanıcılar kendileri sistemde geliştirmek istedikleri şeyleri geliştirsinler.

Adamlar Windows ve Mac Os X yapmışlar, her şeyi destekliyor, stabil çalışıyor.

Linux şunu düşünüyor; Linux sadece bir sistem olsun, Apple'ın ve Windowsun önüne geçmesin, kullanıcılar kendi çaplarında geliştirip dursunlar.

Yahu belki Linux kullanmak isteyen bir insan o sistemde doya doya oyun oynamak isteyecek, belki müzik yapmak isteyecek, belki grafik tasarımıyla uğraşacak, hani Linux'un bu sistemlerin önüne geçmesi için bunlarla içli dışlı olması lazım. Kullanıcılara veriyor sistemi, kod yazın geliştirin. Bu işin böyle yürümesi biraz saçma geliyor bana.

Ben açıkcası çok isterim Linux'un diğer formatları desteklemesini. Exe dosyalarını desteklemesini, .dmg dosyasını desteklemesini. Millet oyun meraklısı, program meraklısı, iş böyle olunca da Linux için firmalar ne yapsın.
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2015, 13:51:38 Gönderen: selocan2666 »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #13 : 23 Ağustos 2015, 18:00:38 »
[member=2210]selocan2666[/member] , Linux dağıtımları, Windows ve Mac sistemlerinin yapıları birbirinden farklı işletim sistemleri. Elbet benzerlikleri vardır ama kullanım usullerinin birbirinden farklı olması normal.

Aslında sizin sorununuzu çözmek belki çok kolaydır. Bu bilgi bizim dağarcığımızda olmadığı için hızlı bir çözüm üretilemiş olabilir. Bunlar ihtimal tabii ki.

Bununla birlikte yeni kullanıcıların arama motorları yardımıyla buldukları her komutu uygulamaları sistemde soruna neden olabilir. Bu uğraşlardan sonra dağıtımın forumunda konu açtığınızda daha önce neler yaptığınızı net olarak belirtmediğiniz takdirde de üst üste çakışabilecek öneriler de sunuabilir. Tüm bunlara rağmen alsabase.conf dosyasında yapılacak hatalı bir şeyler dahi olsa sistemin açılmamasına, kararlılığın bozulmasına yol açmaz.

Pek çok sistemde ses sürücüsü yüklemek zorunda kalırken Linux ortamında hiç bir sürücü yüklemeden ses kartını kullanmak da Linux'un bir zenliği değil mi? Bu husus da daha iyi destek için ne yapılabilir, bunlar bizi aşan hususlar maalesef. Bununla birlikte basit bir değişken ile ilgili donanımlardan istenilen randımanın alındığı da az değildir.

Aslında siz alsa sürücüleri ile uğraşmadınız, aslında çok fazla da uğraşmadınız desem yeridir.

Windows ve özellikle Mac her sistemi desteklemiyor. Hele Mac sadece kendi donanımlarını destekler. Donanım ile satılan bir işletim sistemidir denilebilir. Örneğin Windows'un güncel sürümleri desteğini yitirmiş pek çok donanım bugün çöp konumundadır. Ama bu donanımların pek çoğu Linux altında çalışabilmektedir. Yani özetle bireysel olan bir sorunu genellemekle hata yapıyorsunuz.

GNU yazılımları, Linux ve bunları harmanlayan dağıtımlar bir ekosistem. Birbirinden bağımsız ama açık kaynak kodlu olduğu için bir o kadar iç içe geliştiriliyorlar denilebilir. Yani dağıtımlar bu ekosistemde geliştirilen çekirdek ve uygulamaları alıp mümkün olduğunca harmanlayarak işletim sistemlerini ortaya koyuyorlar. Aslında bunun mahiyetini tam olarak yeni birine anlatmak zor. Kafa karışılığını sebebi önüne hazır yemek konan birisinden yumurta kırmasını istemek gibi düşünülebilir. Yumurta kırmak zor mu, ilk defa yapacak biri için olabilir.

Bu arada kimse sizden kod yazmanızı da istemiyor. Burada yapılan işlemler bazı komutlarla bazı ayar dosyalarını açıp, kodlarla yazılmış ve derlenip paketlenip önümüze konmuş uygulamalar için bir ayar dosyasını düzenlemek sadece.

Elbet bizde Linux dağıtımlarının çok daha bilinir, çok daha fazla kişi tarafından kullanılır olmasını isteriz. Ama bahsettiğiniz .exe, .dmg gibi yapılar Linux dağıtımlarının kullandığı paketleme sistemlerinde zor görünüyor. Bunu anlatmak için niçin paket sistemi, paket sisteminin avantajları gibi hususlara girip konuyu dallandırıp budaklandırmak ve konuyu bir sohbet mahiyetine getirmek istemiyorum. Bu kadar yazdıklarınızı da elimden geldiğince cevapsızbırakmak istemedim.

Hasılı kelam, eğer Linux kullanmaya devam etmek yardım almak isterseniz biz buradayız. Tercih sizin neden Linux kullanmıyorsun diye kimseyi kınayacak durumumuzda yok.

Çevrimdışı selocan2666

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #14 : 23 Ağustos 2015, 22:04:14 »
Cevaplandırdığınız için çok teşekkür ederim öncelikle, yardımlarınız içinde tekrardan teşekkür ederim.

Linux'u öğrensem belki kod yazmakta hoşuma gidebilir, insan bir şeyler yaptıkça mutlu olur sonuçta, vay be ben bunları yapabiliyorum diyebilir kendisine.

Tabii ki sizinde belirttiğiniz gibi yeni bir kullanıcıyım sonuçta. Bahsettiğiniz gnome 2 sürümünde sistem güzel çalışıyordu. Bazen windowsa virüs girdiği için farklı bir sistem kurmayı düşündüm.
Windows 10'da keylogger olduğunu duydum ve direk Linux'a geçme kararı aldım.
Mac konusuna değinmek gerekirse, Hackingtosh kurdum 3 sene uğraşıp. Bilgisayarıma uyan sürümü bulmuştum sonunda, onu da boot edebilmek için kodlar girmek gerekiyordu.
Tabii ki onu kurduğumda bile ekran kartı daha güzel çalışıyordu. Bilirsiniz belki, Hackingtosh kurarken yükleme esnasında seçiyorsunuz her şeyi. Ses kartını, Ekran Kartı, Ethernet kartını, İşlemcisi, Anakartı vs. bunlar doğru uygulandığında sistem stabil bir şekilde çalışıyor, hatta oyun bile oynuyordum. Yalnız eski bir ekran kartı da kullanmama rağmen, Windows'ta ve Mac'te düzgün çalışan bir ekran kartının Linux'ta video izlerken dahi kasması beni çok üzdü. Linux'tan beklentilerim daha fazlaydı, biraz hayal kırıklığına uğratmıştı beni.

Arkadaşlarım bazen evime geldiklerinde; Ne bu sistem böyle, interneti çalışmıyor, ses kartını desteklemiyor falanda deyince tabii insanın morali biraz bozuluyor.

Şu saatten sonra Linux'a geçmek istersem Mate'i denerim. Ekran Kartını umarım iyi bir şekilde destekler. Temaları falan olsun hoşuma gitmişti.

Tabii benim fikrim yinede, Linux'un kendini aşmasından yana yinede. Burası destek forumu tabii ki, sadece bende düşüncelerimi size açıklamak istedim.

Tekrardan rahatsızlık verdiğim için Özür Dilerim, Yardımlarınız için Teşekkür Ederim. Umarım bir gün Linux'a geri dönersem mutlaka görüşürüz. Her şey için teşekkürler :)