Gönderen Konu: Kaydedilmiş Videonun Arkasındaki Hışırtıyı Kaldırmak  (Okunma sayısı 6381 defa)

cinnamon

• Ziyaretçi
Ekran görüntüsünü kaydederek ders işliyorum. Bu sırada mikrofon ile de dersi anlatıyorum. Elimizde sesli bir video oluyor. Ama bu videonun arkasında gürültü var (hışırtı vs). Bu gürültüden kurtulmaya çalışıyorum. BİLGİSİ OLAN VAR MI ARKADAŞLAR? SAYGILARIMLA

Düzenleme: Yazım. Yazım kurallarına dikkat ediniz.
karakartala
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2015, 10:22:38 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

cinnamon

• Ziyaretçi
Ynt: Kaydedilmiş Videonun Arkasındaki Hışırtıyı Kaldırmak
« Yanıtla #2 : 23 Ağustos 2015, 01:16:49 »
Butterfly kardeşim ilgilendiğin için teşekkür ederim ama Audacity programı sadece mp3ler için. Onu denedim bir türlü olmadı veya ben kullanmasını bilemedim. Çok araştırdım ve böyle bir makale buldum. Lakin anlayamadım.
Alıntı
Linux'ta ekran video kaydı yapmak için çeşitli programlar mevcut. recordMyDesktop ve SimpleScreenRecorder bunlardan ikisi. Ancak CamStudio ve Camtasiadaki gibi gürültü önleme özellikleri hali hazırda mevcut değil. Bu sebeple kaydettiğim videolarda arkaplan gürültüsü olarak tiz bir ses duyuluyor. Bunu nasıl giderebilirim diye düşünürken şu yazıyı buldum ve bunları script haline çevirdim. Buradan indirebilirsiniz. ffmpeg ve sox adlı araçlara ihtiyaç duymakta.

Öncelikle mikrofona hiç konuşmadan birkaç saniyelik boş bir video kaydı yapın. Arkaplanda sadece gürültüyü duyuyor olmalısınız. Sonra bu gürültünün profilini videonun (noise_sample.mp4) ilk 4 saniyesinden çıkarın:

sh profile_noise.sh noise_sample.mp4 4

Artık noise.prof adlı, gürültüyü tanımlayan bir dosyamız mevcut. Bundan sonra kaydedeceğimiz videoları bu dosyayı kullanarak gürültüden arındırabiliriz. Mesela noisy_full_video.mp4 adlı gürültülü dosyayı noiseless_full_video.mp4 adlı gürültüsüz dosyaya çevirmek istediğimizi varsayalım:

sh clear_noise.sh noisy_full_video.mp4 noiseless_full_video.mp4

Artık elimizde gürültüsüz video mevcut.

http://www.emrealadag.com/videolardan-gurultu-kaldirma-769.html Emre aladağ abimiz yayınlamış.

Düzenleme: İletiler birleştirildi. Lütfen art arda ileti göndermek yerine son iletinizi düzenleyiniz. Yazım kurallarına dikkat ediniz. karakartala
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2015, 10:31:50 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 23 Ağustos 2015, 02:42:00 »
Gürültü temizliği yapacağınız dosyanızı Audacity ile açınız. Hiç konuşma bulunmayan bir alanı seçiniz. Bunun için videoların başında 4-5 saniye hiç konuşma olmayan bir kısım üretebilir, bu yeni kaydedeceğiniz videolar için geçerli tabii ki.

Şimdi bu seçimi bir profil olarak kaydedeceğiz. Bunun için Etkiler menüsünden Gürültü Kaldır seçeneğini açın.

Şimdi seçilen alanı profil olarak tanımlamak için Gürültü Profilini Getir düğmesine tıklayınız. Böylece Gürültü Profilini tanımlamış oldunuz.

Şimdi CTRL+A tuşuna basarak alanın tümünü seçeceksiniz. Seçim işlemi tamamlandıktan sonra yine Etkiler menüsünden Gürültü Kaldır seçeneğini açın.

Artık Kaldır seçeneği işaretli olduğu halde Tamam düğmesine tıklayarak ses gürültüsünü silmeyi deneyebilirsiniz.

Bu şekilde videolarınızdaki ses hışırtısını temizlemeyi deneyebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

cinnamon

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 23 Ağustos 2015, 02:44:44 »
Abicim denedim olmadı. mp3 olarak kaydediyor.

Butterfly, özelden görüşebilme ihtimalimiz var mı abicim?

Düzenleme: İletiler birleştirildi. Lütfen art arda ileti göndermek yerine son iletinizi düzenleyiniz. Yazım kurallarına dikkat ediniz.
karakartala
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2015, 10:20:48 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #5 : 24 Ağustos 2015, 00:44:33 »
Önce aşağıdaki komutlarla ffmpeg'i ve sox'u kurunuz.
Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:mc3man/trusty-media
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install sox ffmpegBuradan indirdiğiniz dosyaları ev dizinine atın. (İndirmek için, profile_noise.sh ve clear_noise.sh dosyalarına sağ tıklayıp bağlantıyı farklı kaydet deyin.)
Sonra mikrofona hiç konuşmadan birkaç saniyelik boş bir video kaydı yapın. Arkaplanda sadece gürültüyü duyuyor olmalısınız. Sonra bu gürültünün profilini, videonun (örnek_kayıt.mp4) ilk 4 saniyesinden çıkarmak için uçbirimi açıp aşağıdaki komutu verin.
Alıntı
sh profile_noise.sh örnek_kayıt.mp4 4

gurultulu_video.mp4 adlı gürültülü dosyayı gurultusuz.mp4 adlı gürültüsüz dosyaya çevirmek isterseniz aşağıdaki komutu kullanmalısınız:
Alıntı
sh clear_noise.sh gurultulu_video.mp4 gurultusuz.mp4
Paylaştığınız bağlantıdaki anlatım bu şekilde.

Forumda uzak bağlantı, özel iletiyle yardım gibi şeyler bilgi paylaşımını sınırlandırdığından dolayı yasak.

cinnamon

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 24 Ağustos 2015, 13:16:45 »
Dediklerinizi yaptım sonuç:
sh: 0: Can't open profile_noise.shHata veriyor galiba.

Düzenleme: Çıktıları lütfen kod etiketi içerisinde paylaşınız. İletilerde code Etiketi Kullanımı
karakartala
« Son Düzenleme: 24 Ağustos 2015, 14:01:17 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #7 : 24 Ağustos 2015, 13:59:53 »
Alıntı
...indirdiğiniz dosyaları ev dizinine atın. ...

cinnamon

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 25 Ağustos 2015, 00:20:21 »
Valla hiç bir şey anlamadım be abi... 58 saattir üzerinde çalışıyorum ama bir türlü bulmadım, yapamadım...
Düzenleme: Yazım. Lütfen yazım kurallarına dikkat ediniz. Kullanıcı adlarıyla hitap ediniz.
« Son Düzenleme: 25 Ağustos 2015, 01:10:51 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #9 : 25 Ağustos 2015, 01:09:33 »
Dosyaları mı indiremediniz? Komutlarda hata iletisi mi görüntüleniyor? Sorun nedir?Eğer dosyaları indirip ev dizinine atamadıysanız uçbirimi açın, aşağıdaki komutlarla dosyaları indirin:
wget https://github.com/aladagemre/misc/blob/master/scripts/noise_removal/clear_noise.sh
wget https://github.com/aladagemre/misc/blob/master/scripts/noise_removal/profile_noise.sh Sonrası önceki iletide var.
« Son Düzenleme: 31 Ağustos 2015, 23:47:20 Gönderen: karakartala »