Gönderen Konu: Intel G41 Chipset ve Diğer Intel Onboard Ekran Kartıları Linux Mint'e Kurulumu  (Okunma sayısı 9104 defa)

Çevrimdışı PerayKnox

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.2 - Rafaela
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Onboard
  • İşlemci: Intel
Merhaba arkadaşlar, yeterli bir Türkçe kaynak yoktu bu konuda. Ben de g41 kullanıcısı olarak bayağı uğraştım ve en sonunda yabancı bir forumdaki küçük bir trick sayesinde yükleyebildim grafik sürücümü.

Sizlerle de paylaşmak istedim. Aslında günlük şeklinde not alım tüm yaptıklarımı ancak fark ettim ki en başta yabancı forumda gördüğümü yapsaydım gerek kalmayacakmış. O yüzden sadece o kısmı paylaşacağım sizinle.

Forumun linkini vermiyorum etik olmaz diye. Biraz eski sürümlere göreydi bilgiler. Dağıtım isimlerini güncelledim ben.

Öncelikle şu siteden  kendinize uygun dağıtım versiyonunu seçin. Ben Ubuntu için 32 bit sürümünü seçtim. Sizler de Linux Mint kullanıcısı olarak Ubuntu dağıtımından kendinize uygun bit'i seçeceksiniz.

İndirdikten sonra .deb uzantılı olduğu için açarsanız paket yöneticisi ile kuruluma geçecek. Kurup çalıştırdığınızda Linux Mint dağıtımınızın desteklenmediğine dair hata alacaksınız ve kurulum yarıda kesilecek. O yüzden kurmadan ve çalıştırmadan önce şu düzenlemeleri yapın.

Şu komut ile lsb-release dosyasını gedit ile düzenlemek için açın:
Kod: [Seç]
gksudo gedit /etc/lsb-release
Şöyle bilgiler çıkacak:
DISTRIB_ID=LinuxMint
DISTRIB_RELEASE=17.02
DISTRIB_CODENAME=rafael
DISTRIB_DESCRIPTION="Linux Mint 17.2 Rafaela"

Bu bilgileri şu şekilde değiştirin:
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=14.04
DISTRIB_CODENAME=utopic

DISTRIB_ID'deki Ubuntu'nun baş harfinin büyük olduğundan emin olun yoksa sorun yaşayacaksınız. Eğer bu yazıyı gelecekte bir tarihte okuyor ve farklı bir Ubuntu dağıtımı stabil olarak yayınlandı ve siz buna uygun kurmak istiyorsanız, dağıtım adını DISTRIB_CODENAME kısmına küçük harflerle yazarsınız. Eğer iki kelimeden oluşan bir dağıtımsa ilk kelimesini tek yazacaksınız. DISTRIB_RELEASE kısmına sürüm numarasını yazacaksınız. İsmi yine Ubuntu kalacak. Aynı zamanda yine gelecek bir tarihte okuyor ve Linux Mint'in farklı sürümünü kullanıyorsanız bu dosyadaki varsayılan bilgileriniz değişik olabilir. Sorun değil.

CTRL + S kısayoluyla veya istediğiniz şekilde dosyayı kaydedip kapatın.

Şimdi indirdiğiniz intel graphics intaller dosyasını çalıştırın ve kurun. Kurduktan sonra sol alttaki menünüzde programlar arasında göreceksiniz. Çalıştırın ve "Begin" diyerek kurulumu başlatın. Kurulum bitince "Report" butonu ile yapılan işlemlerin raporuna ulaşabilirsiniz.

Bende 16 yeni ekleme, 15 yeni güncelleme yapıldı ve 1 paket kaldırıldı.

İşlem bu kadar. Kurulum sonundaki uyarıda da göreceğiniz üzere etkinleşmesi için reset atmalısınız bilgisayara. Ben de şimdi kurdum ve bunu foruma yolladıktan sonra reset atıyorum. Eğer gönderiyi düzenlememişsem ve ortalıkta yoksam bilin ki bir şeyler ters gitmiştir. (https://www.youtube.com/watch?v=ihZvHpm19eM)

Kurulumun ardından güncelleme yöneticisinde 4. ve 5. seviye güncellemeleri etkinleştirdiyseniz tercihlerden, bir adet mesa güncellemesi gelecek intel bağlantılı. Ben şimdi onu da kurdum.

Bu arada yetkili bir abi, düzenlediğimiz dosyayı geri eski haline getirmeli miyiz, getirsek ne olur getirmesek ne olur konusunda bilgi verirse şükela olur. İyi buzlamalar!
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2015, 15:01:28 Gönderen: PerayKnox »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Düzenlenen dosyayı eski haline getirmek gerekmeyebilir, ama ileride Linux Mint 17.3 sürüme yükseltme yapılacağı zaman sıkıntıya sebep olabilir. Orjinal hali aşağıdadır.

DISTRIB_ID=LinuxMint
DISTRIB_RELEASE=17.2
DISTRIB_CODENAME=rafaela

Bu tip durumlarda düzenleme öncesi dosyanın yedeğini almak da uygun olabilir. Böylece sonradan yedek dosya yardımıyla orjinal hale geri dönüş yapabilirsiniz.

sudo cp /etc/lsb-release /etc/lsb-release.ydk
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı PerayKnox

• Yeni Penguen
  • *
Düzenlenen dosyayı eski haline getirmek gerekmeyebilir, ama ileride Linux Mint 17.3 sürüme yükseltme yapılacağı zaman sıkıntıya sebep olabilir. Orjinal hali aşağıdadır.

DISTRIB_ID=LinuxMint
DISTRIB_RELEASE=17.2
DISTRIB_CODENAME=rafaela

Bu tip durumlarda düzenleme öncesi dosyanın yedeğini almak da uygun olabilir. Böylece sonradan yedek dosya yardımıyla orjinal hale geri dönüş yapabilirsiniz.

sudo cp /etc/lsb-release /etc/lsb-release.ydk

Merhaba, reset attıktan sonra kendiliğinden eski haline geldi onu farkettim, yalnız birden fazla problem var şu anda.

Sorun yaşayan olmamış gözattığım forumda fakat ben yaşadım. Yeniden başlatma sonrasında masaüstü simgelerime ulaşamıyorum. Masaüstünde sağ tık yapabiliyorum fakat simgeler yok. Uçbirimi açınca tamamen şeffaf bir pencere geliyor, bir şey görünmüyor. Buna rağmen komutları algılıyor.

Gnome shell ile giriş yaptım fakat bir şey değişmedi. Cinnamon'u yeniden başlatma ve sıfırlama da işe yaramadı. Çözüm aramaya devam ediyorum.

Edit: Eski haline yeniden döndürmek en iyisi olabilir. Çünkü cinnamon'u tekrar başlatmak ile çözülecek bir problem değil gibi duruyor. Mesela Firefox'ta yer imleri listesini açarken bile kilitleniyor ta ki başka bir yere tıklayıp her ne kadar görünmese de sözde yer imleri listesinin kapanmasını sağlayana kadar.. Tünelin ucu cidden berbat bir yere çıktı. :-)

Yazılım kaynaklarına da giremiyorum. Ekran donuyor ve esc'ye basmayana kadar düzelmiyor. Yani ctrl+alt+f1 komut satırıyla halletmem gerekecek her şeyi. Komut satırında güncellemelerde dikatimi çeken şey intel sürücüsü için bağlanılan downloads01.org sitesi hala yazılım kaynaklarında görünüyor ve hata veriyor. Belki yazılım kaynakları listesini -sourcelist- sıfırlayabilirsem çözülebilir.
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2015, 16:11:24 Gönderen: PerayKnox »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Yazılım Kaynakları aracını açıp PPA veya Ek depolar bölümlerinde Intel grafik sürücü deposu ile ilgili bir girdi varsa kaldırınız. Ardından pkaet bilgisi önbelleğini güncelleyiniz. Sonra Bakım bölüme gelip "Dış paketlerin sürümünü düşür" seçeneği ile işlemi sürücü kurulumu sırasında güncellediğiniz paketleri geri almayı deneyiniz.

Not: Linux dağıtımlarında Intel GPU için bu tarzda ek bir sürücü kurulması gereksizdir. Intel açık kaynak sürücü geliştirmeye destek verdiği için zaten sürücüler kurulu gelir ve kurulum sırasında etkinleşir. Bunun yerine kurulumu geri almak daha kolay olabileceği için buradaki gibi bir PPA deposu yardımıyla güncelleme yapmak daha mantıklı olabilir.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı PerayKnox

• Yeni Penguen
  • *
Yazılım Kaynakları aracını açıp PPA veya Ek depolar bölümlerinde Intel grafik sürücü deposu ile ilgili bir girdi varsa kaldırınız. Ardından pkaet bilgisi önbelleğini güncelleyiniz. Sonra Bakım bölüme gelip "Dış paketlerin sürümünü düşür" seçeneği ile işlemi sürücü kurulumu sırasında güncellediğiniz paketleri geri almayı deneyiniz.

Not: Linux dağıtımlarında Intel GPU için bu tarzda ek bir sürücü kurulması gereksizdir. Intel açık kaynak sürücü geliştirmeye destek verdiği için zaten sürücüler kurulu gelir ve kurulum sırasında etkinleşir. Bunun yerine kurulumu geri almak daha kolay olabileceği için buradaki gibi bir PPA deposu yardımıyla güncelleme yapmak daha mantıklı olabilir.

Merhaba, yazılım kaynakları aracına da ulaşamıyorum, ekran kilitleniyor. Yazıyı editledim ancak siz daha önce davranıp yazdınız.

Ubuntu'da kasma sorunu yaşamadığım için sorunun bundan olacağını düşündüm ve paket de yayınladıklarına göre kurmalıyız dedim kendi kendime. Anlaşılan fazla kasmamak gerekiyormuş. .)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Alıntı
Komut satırında güncellemelerde dikatimi çeken şey intel sürücüsü için bağlanılan downloads01.org sitesi hala yazılım kaynaklarında görünüyor ve hata veriyor. Belki yazılım kaynakları listesini -sourcelist- sıfırlayabilirsem çözülebilir.

Aşağıdaki komutun çıktısını paylaşınız.

inxi -r

Çevrimdışı PerayKnox

• Yeni Penguen
  • *
Aşağıdaki komutun çıktısını paylaşınız.

inxi -r

CTRL + ALT + F1 shell sanırım burada çalışmıyor mouse ve seçemiyorum.  Görmeden, tahmini olarak mousela seçtim ve buraya yapıştırdım oldu sonunda.

perayknox[member=2243]PerayKnox[/member]-O-E-M ~ $ inxi -r
Repos:     
Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/aseman-desktop-apps-trusty.list
           deb http://ppa.launchpad.net/aseman/desktop-apps/ubuntu trusty main
           deb-src http://ppa.launchpad.net/aseman/desktop-apps/ubuntu trusty main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/kazam-team-unstable-series-trusty.list
           deb http://ppa.launchpad.net/kazam-team/unstable-series/ubuntu trusty main
           deb-src http://ppa.launchpad.net/kazam-team/unstable-series/ubuntu trusty main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/maarten-baert-simplescreenrecorder-trusty.list
           deb http://ppa.launchpad.net/maarten-baert/simplescreenrecorder/ubuntu trusty main
           deb-src http://ppa.launchpad.net/maarten-baert/simplescreenrecorder/ubuntu trusty main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
           deb http://packages.linuxmint.com rafaela main upstream import #id:linuxmint_main
           deb http://extra.linuxmint.com rafaela main #id:linuxmint_extra
           deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu trusty main restricted universe multiverse
           deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu trusty-updates main restricted universe multiverse
           deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security main restricted universe multiverse
           deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ trusty partner
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/whatsapp-purple-ppa-trusty.list
           deb http://ppa.launchpad.net/whatsapp-purple/ppa/ubuntu trusty main
           deb-src http://ppa.launchpad.net/whatsapp-purple/ppa/ubuntu trusty main
perayknox[member=2243]PerayKnox[/member]-O-E-M ~ $

Bu arada usb diske tekrar mint yazdırdım, format atmam pek de üzmez beni.  Fakat sorunu çözelim ki başkaları da yaparsa faydalansın. Belki de konuyu silmek en hayırlısı olur ama neyse.

Intel sürücüsünü kaldırdım autoremove --purge intel-graphics-installer komutuyla ama kurucuyu mu kaldırdı paketleri mi emin dğeilim.

Ayrıca adresinden cinnamon paketini indirip tekrar kurdum ve cinnamon'u yeniden başlattım fakat sorun düzelmedi hiçbir şekilde.
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2015, 16:38:59 Gönderen: PerayKnox »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Intel grafik sürücü yükleyicisi ile ilgili depoyu sildiniz sanırım, çıktıda görünmüyor.

Çevrimdışı PerayKnox

• Yeni Penguen
  • *
Intel grafik sürücü yükleyicisi ile ilgili depoyu sildiniz sanırım, çıktıda görünmüyor.

evet sudo apt-get autoremove --purge intel-graphics-installer komutunu kullandım. Başka bir çözüm öneriniz yoksa format atayım ben? Varsa beklerim çözelim sonra format atayım.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Kaynak listesi sorunu çözüldü ise Yazılım Kaynakları aracı ile yukarıda belirtilen biçimde paketleri geri almak denenebilir. Buna benzer soruna daha önce burada ve başka bir ortamda rastlamış ama çözüm bulamamıştık.

Düzenleme : hatalı bağlantı
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2015, 17:41:04 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı PerayKnox

• Yeni Penguen
  • *
Kaynak listesi sorunu çözüldü ise Yazılım Kaynakları aracı ile yukarıda belirtilen biçimde paketleri geri almak denenebilir. Buna benzer soruna daha önce burada ve başka bir ortamda rastlamış ama çözüm bulamamıştık.

Peki, son bir işlem yaptım göremeden bayağı uğraştırdı, terminaldeki görünmeyen yazıları not defterine kopyalayıp inceleyerek yaptım. Şimdi reset atacağım bakalım düzelecek mi.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Cinnamon masaüstünü 2D yazılımsal işleme kipinde açarsanız uçbirimi sorunsuz kullanabilirsiniz. Bunun için oturumu kapatıp MDM görüntü (giriş) yöneticisindeki aşağıdaki resimde işaretli kısma tıklayıp "Cinnamon (Software Rendering)" seçeneğini seçerek oturum açabilirsiniz.

Çevrimdışı PerayKnox

• Yeni Penguen
  • *
Cinnamon masaüstünü 2D yazılımsal işleme kipinde açarsanız uçbirimi sorunsuz kullanabilirsiniz. Bunun için oturumu kapatıp MDM görüntü (giriş) yöneticisindeki aşağıdaki resimde işaretli kısma tıklayıp "Cinnamon (Software Rendering)" seçeneğini seçerek oturum açabilirsiniz.

Bu sekilde oturum acmayi denedim zaten. Yanilmiyorsam ayni sekilde masaustum yuklendi ve simgeler yine yoktu ben de pek fark olacagini dusunmedim sadece donanim yerine yazilim ile render yapmasi olayini dusundum.

Simdi format atiyorum cunku resetten sonra linux logosunda bekliyor oylece. Bu hale getiren son islemim github\gist uzerinde bulunan bir belgeye gore intel suruculerini kaldirmayi denememdi.

Bu konu burada dursun ki benim gibi fazla merakli arkadaslara rehber olsun |((( bak gulemiyorum bile  :)

Tesekkur ederim yardimlarinizdan dolayi Butterfly sagolun.