Gönderen Konu: Linux Mint + Windows Çoklu Önyükleme EasyBCD Sorunu  (Okunma sayısı 9726 defa)

Çevrimdışı new ser mnt

• Çok Yeni Penguen
  • *
Linux Mint + Windows Çoklu Önyükleme EasyBCD Sorunu
« : 31 Ağustos 2015, 11:41:50 »
Selam arkadaşlar; bende de benzer bir sorun var.

ÇİFT HDD Lİ BİR LAPTOP.
İLK HDD UEFİ WİN 10  64 BİT
İKİNCİ HDD SADECE VERİLER VAR. Bu HDD de bir bölüm oluşturup mint 17.2 mate 64 bit kurdum. AMA AÇILMIYOR.

Akrabamda zevkli bir şekilde Linux Mint kullandığını görünce eski makineme Windows 10-32 bit(d bölümünde) yanına -(c bölümüne) Linux Mint 17.2 Mate 32 bit kurdum. Kurarken kurulumda (Linux Mint'i Windows 8(şimdi güncelleme ile Windows 10 home 64 bit) işletim sisteminin yanına kur) seçeneğini seçtim. Her şey yolunda gitti ve makine açılırken Grub çıkıyor, oradan seçip Linux ya da Windows'u çalıştırıyoruz. Hem de çok hızlı.

Asıl arzetmek istediğim sorun şudur ki:

Dv7 envy diğer makinem i7 li ve çift hdd li. Windows 8 orjinal önyüklü makinelerden. Makaledeki şekilde Windows disk yönetiminden, ikinci 1 tb lık MBR olan diskte, 21 gblık bölüm oluşturdum ve makaledeki şekilde Linux Mint Mate 64 bit çalışan(live) usb ile adım adım zor da olsa kurdum. Kurulumun en son kısmında makaleden farklı şeyler olmaya başladı. --ÖLÜMCÜL(FATAL ) HATA --GRUB OLUŞTURULAMIYOR uyarısı çıktı. Uyarıyı kapatınca 3 seçenek çıktı(1-kurulumu iptal 2-önyükleme daha sonra elle oluşturulsun 3-çık) şeklinde idi. Ben de ---elle oluşturulsun---- seçtim. Yeniden başlattım, küçük bir önyükleme penceresi çıktı. Windows 10 vardı sadece. Windows açılınca EasyBCD üzerinde makaledeki ayarları yaptım, kaydedip...

Yeniden başlattım, ilk seçenek Windows 10, ikinci seçenek Easybcd ile tanımladığım Mate 64.

Windows seçersem çalışıyor.

Mate 64 seçersem çalışmıyor ve

\NST\AutoNeoGrub0.mbr
Status: 0xc000007b

hatalarını veriyor. Windows 10 üzerinden gelişmiş başlangıç -------BAŞLANGIÇ ONARIMI denedim ama --onarılamıyor---- şeklinde bitti.

Windows açılıyor ama gördüğünüz gibi önyükleme(boot) ayarları ve dosyaları zarar görmüş.
-Güvenli önyükleme(Secure boot) açıkken ve kapalıyken denedim değişmedi.
-powercfg 0ff komutu ile HIZLI BAŞLAMA VE HAZIRDA BEKLET özelliğini yabancı makalelerden bakıp kapattım yine Linux açılmıyor.
-Windows 10 yüklü olan hdd malumunuz 64 bit önyüklü gelmişti ve GPT disk.
-Mint' in kurulu olduğu sabit disk MBR olan diğer diskin son kısmında 21 gb lık bir bölüm.
-Linux Mint Mate açılmıyor nasıl sorunu çözeriz?
-Bence bu çift sabit disk olayı ve UEFI Windows olan GPT diğer disk MBR olması bu soruna sebep oldu. Çümkü HP 6910P diğer eski makinede kurdum problem yok. O makine tek hdd ve MBR halinde windows 10, UEFI değil ve Linux Mint 32 bit kurdum. Kurarken de (Windows 8 işletim sistemi yanına kur) seçtim ve ayrı bir bölüme kurdum. DURUM BU...

1 AYDAN FAZLA OLDU HİÇ BİR CEVAP  GELMEDİ,BÖYLE OILUNCA LİNUX MİNT  KURULU VE ÇALIŞMIYOR HALDE  BEKLİYORUZ.

YARDIMLARINIZI BEKLİYORUZ.

Düzenleme: Yazım. Lütfen yazım kurallarına dikkat ediniz. Türkçe sözcükler kullanmaya özen gösteriniz.
partition==>bölüm,   restart==>yeniden başlatma,   save==>kaydetmek,   boot==>önyükleme veya açılış,   harddisk==>sabit disk,   dual boot==>çoklu önyükleme
karakartala
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2015, 15:38:46 Gönderen: new ser mnt »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux Mint + Windows Dual Boot EasyBCD Sorunu
« Yanıtla #1 : 31 Ağustos 2015, 13:02:20 »
EasyBCD'nin bildiğim kadarı ile UEFI desteği mevcut değil. Bunun yerine buradaki öneriyi referans alarak buradaki şekilde Boot Repair uygulamasını kurup Grub önyükleyi kurmayı deneyebilirsiniz.

EasyBCDD'ye alternatif olarak EasyUEFI isimli bir uygulama davarmış, öncelikle bu denenebilir.

Her olasılığa karşı elinizin altında Windows önyükleme onarımı ile ilgili bir araç bulunmasında fayda var.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı new ser mnt

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 31 Ağustos 2015, 14:13:12 »
SELAM  ARKADAŞIM;
Şu anda iş saatleri olduğundan bahsettiğiniz uygulamayı deneyemedim. Ancak sizlerin benim karşılaştığım soruna zahmetsizce çözüm bulabilmeniz açısından bazı önemli noktaları tekrar vurgulamak isterim. Bendeki dizüstü Hp dv7 envy. Makina iki hdd li ve orjinal Windows ilk hdd UEFI olarak yüklü.
Diğer sabit disk üzerinde son kısmında 21 gb lık bir bölüm oluşturup orada kurulumu başlatmak istedim (Linux Mint 17.2 Mate 64 bit iso ile)

-Ama "Kurmak istediğiniz yerde kök dizini bulunamadı" iletisi çıktı karşıma.
-Sonra kurulumda "başka bir şey " seçip açılış(boot), takas, kök ve ev(home) kısımlarını Enpedi sitesindeki "Çoklu önyükleme Ubuntu ve Windows " yazıya göre oluşturdum. Kurulumun en sonunda "grub oluşturulamadı " hata iletisi verdi.

Sonrası zaten ilk iletide anlattığım gibi Linux Mint önyüklemede seçmeme rağmen açılmıyor.
Bence açılışta ikinci sabit disk üzerinden F9 ile başlatma seçeneği olsaydı Linux Mint'te ikinci hdd de yüklü olduğundan sorunsuz çalışırdı diye düşünüyorum. Ama Güvenli önyükleme(Secure boot) kapalıyken F9 ile makineyi başlatınca usb aygıtları ve network ve internal harddrive seçenekleri var. Internal
harddrive seçince de zaten birinci sabit diskten açılıyor yani Windows 10 açılıyor.

Konuyu biraz daha izah edince belki daha net çözüm sunabilen arkadaşlar olur.

EASY UEFI uygulamasını nasıl kullanılacağı konusunda bir video veya anlatım var mı? Şu anda benim makinede EasyBCD ile tanımlanan ikinci işletim
sistemi Linux Mate tanımlamıştım. Çalışmıyor. O yanımı EasyUEFI'yi kullanmadan önce kaldırayım mı?

Ayrıca yeniden linux mate 64 bit kurulum yaparsam "kök dizini bulunamadı" hatası alırsam nasıl çözüm sunarsınız? Yani böyle bir hata vermezse açılış(boot), takas gibi bölümleri kendisi oluşturur. Çok daha iyi olur. açılış(boot), takas, gibi bölümler elle oluşturacaksak bunların hepsi ext4 dosya sistemi mi olsun? Yoksa sadece açılış(boot) ext2 diğerleri, ext4  mü olmalı? Bu işin aslı nedir? Bu oluşturulacak bölümlerden hangileri BİRİNCİL BÖLÜM olmalı?

Düzenleme: Yazım. Lütfen yazım kurallarına dikkat ediniz. Türkçe sözcükler kullanmaya özen gösteriniz.
notebook==>dizüstü,   harddisk==>sabit disk,   swap==>takas,
karakartala
« Son Düzenleme: 31 Ağustos 2015, 15:03:07 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 31 Ağustos 2015, 14:19:41 »
Alıntı
-ama "kurmak istediğiniz yerde kök dizini bulunamadı" iletisi çıktı karşıma.
-sonra kurulumda "başka bir şey " seçip boot,swap,kök ve home kısımlarını enpedi sitesindeki "dual boot ubuntu ve windows " yazıya göre oluşturdum.

Kurulum sırasında süreçlere çok vakıf değilseniz boot ve home gibi disk bölümleri oluşturmayın. Kök dizin sistemin çalıştığı ana dizindir, / ile ifade edilir. Ayarıntılı bilgi için forumdaki kurulum rehberi incelenebilir.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Linux Mint + Windows Çoklu Önyükleme EasyBCD Sorunu
« Yanıtla #4 : 01 Eylül 2015, 00:43:44 »
İsterseniz Grub yerine rEFInd kullanabilirsiniz. [Nasıl] rEFInd Kurulumu

Çevrimdışı new ser mnt

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 01 Eylül 2015, 10:16:05 »
Selam arkadaşlar; tavsiyelerinize uyarak aynı lokasyona yeniden Linux Mint 17.2 Mate 64 bit kurdum, sonuç yine başarısız. EasyUEFİ uygulamasını da indirdim, inceledim ve kullandım, sonuç olumsuz.

Dün gece aynı  makinaya  arkadaşın anlattığı şekilde mevcut kurulumun olduğu kısımdaki, boot,  kök,  home, swap bölümlerini kur ekranındaki - işareti ile boş alan yaptım. 21 GB. tek boş alan haline getirip sizlerin tavsiye ettiğiniz şekilde change butonuna basıp 21 GB.lık alan için kök dizini yani  /  işareti ile ext4 dosya sistemi ile primer birim halinde oluşturdum. Şimdi Kur seçeneğine basınca bu defa  sorun çıkmadı sadece SWAP oluşturmayı tavsiye eden bir uyarı verdi fakat "Devam" düğmesine basınca kurulum sorunsuz bitti. Şimdi kur ekranında önyükleyicinin kurulacağı yer (alttaki menü) kısmından ise sdb'yi seçtim bu defasında, yani içinde Windows olmayan ikinci harddiski. Daha önceki kurulumlarda galiba  bu kısım sda yani UEFI Windows kurulu olan hdd seçili kalıyordu. Böyle yapmam daha öncekilerden farklı olarak kurulumun en son kısmında "Grub Oluşturulamıyor" hatasını vermedi. Yani tüm kurulum başarıyla bitti. Yeniden başlat yapınca yine sonuç aynı, başarısız.

Açılışta, windows ön yükleme ekranında sadece windows 10 var, Linux yok. Tabii Grub menüsü de çıkmıyor.

Ayrıca  benim durumuma çözüm bulmanız açısından ilk Linux Mint kurulum denememden sonra "Linux Minti Windows 8 işletim sisteminin yanına kur" seçeneği çıkmıyor. Linux Mint açılmıyor.(Notebook çift harddiskli.)

Yardımlarınızı bekliyorum.

Düzenleme : İmla ve düzenleme etiketleri
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2015, 10:33:00 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı Liva

• Penguen
  • Basit Düzey Mint Kullanıcısı
  • Dağıtım: Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: AMD Radeon R4 and R5 Graphics
  • İşlemci: AMD A6 Quad Core 1.8 Ghz
« Yanıtla #6 : 01 Eylül 2015, 10:28:55 »
Açılışta F12 yapıp Mint'i kurduğun harddiskini seçmeyi denedin mi? Ayrıca Secure Boot (Güvenli Önyükleme) seçeneği BIOS menüsünde aktifse onu da kapat.
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 01 Eylül 2015, 10:34:44 »
Şu durumda EasyBCD ile açılış menüsüne eklemeyi denediniz mi?

Çevrimdışı new ser mnt

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 01 Eylül 2015, 10:44:50 »
selam makinanın biosmenüsü çok kısıtlı.belirttiğiniz aklıma gelmişti ama  bios ta ve tek seferlik f9 ile
başlangıç yaptığımız aygıt  menüsünde ikinci hdd seçeceğim bir seçenek yok.sadece İNTERNAL HARDDRİVE
seçeneği var.onu seçincede malum windows önyükleyici ve tek madde halinde windows 10 yazıyor.
easy bcd üzerinde BOOT DEVİCE CHANGE kısmından E sürücüsü seçip SAVE YAPTIM.
yeniden başlat  yaptım.f9 da sizin de belirttiğiniz gibi İNTERNAL HARDRİVE seçeneği farklı fontla
iki tane olmuştu.ikinci yani yeni oluşan internal harddrive seçip ENTER yaptım.
Siyah ekran açıldı.komut satırında olduğu gibi - işareti bir  var bir yok şeklinde. .fakat 5 dk yakın bekledim.bi sonuç yok.
EASY BCD ile önyükleme kısmına ilgili menüden MATE 64 adında new entry kısmından tanım yaptım.OLUMSUZ.
Ancak easy bcd programına tam vakıf olmadığımızdan --tanımlanan linux işletim sisteminin ikinci hdd kurulu olduğu ve
dosyaların burdan başlatılacağına dair---bir ayar yapmak gerekiyormu acaba.Autoımatically locate and.... ayarı
bu işi  otomotik çözüyormu bilmiyorum.eğer özel bir ayar tavsiyeniz varsa EASY BCD  üzerinde  basitçe yazın
uygulayalım.ilginiz için teşekkürler.
selam arkadaşlar...
yardımlarınızı bekliyorum.umarım ilginizi esirgemezsiniz.
hepinize hayırlı akşamlar.
Düzenleme:İletiler birleştirildi. Lütfen art arda ileti göndermek yerine son iletinizi düzenleyiniz.
karakartala
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2015, 23:44:59 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #9 : 01 Eylül 2015, 23:43:59 »
İsterseniz Grub yerine rEFInd kullanabilirsiniz. [Nasıl] rEFInd Kurulumu

Lütfen art arda ileti göndermek yerine son iletinizi düzenleyiniz. Daha çok ileti yazmak daha erken veya daha fazla cevap geleceği anlamına gelmez.
Lütfen bizlerinde aslında sizin gibi gönüllü normal kullanıcılar olduğunu gözönüne alarak mesaj gönderiniz. Forumda mesaj gönderdiğiniz anda konuya vakıf biri olmayabilir. Ya da forumda halihazırda konuya vakıf biri de bulunmayabilir. Ama bu sizin sorununuzu araştırıp öneriler sunmayacağımız anlamına da gelmez. Bu sebeple forumda uygun bir öneri sunulmasını beklemek en uygunu olacaktır.