Gönderen Konu: Sildiğim 2 disk bölümü neden tek bir bölümde birleşmiyor?  (Okunma sayısı 7161 defa)

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Windows 8.1
  • Grafik Kartı: Nvidia GTX-460
  • İşlemci: Intel Q9550
Arkadaşlar iyi günler. 500GB'lik bir diskim var. Bu diskte Windows Server 2012 R2 yüklü. Linuxmint 17.2 Cinnamon 64Bit'i dün itibari ile diskimde ki bu Windows Server'in yayına sorunsuzca kurup bir süre kullandım. Bilgisayardan ses gelmeyince sanırım stabil kurulmadı diyerek bugün Linux'ı usb'ye yazıp tekrar kurayım dedim ama kurulumdan önce dikkatimi bir şey çekti.

500GB'lik diskimden sadece Windows Server ve Linux Mint için 50 şer GB bölüm oluşturdum. Yani 400GB bölümlenmemiş alan olarak duruyor. Linux için oluşturduğum bölümü ve takas bölümünü sildim ama sildiğim bölüm, bu bölümlenmemiş diğer alan ile birleşmesi gerekirken ayrı kaldı. Sanırım bunun nedeni birisinin birincil disk olması diğerinin mbr'de son bölüm olduğu için mantıksal disk olmasından kaynaklanıyordur dedim ama iki bölümü de MiniTool Partition Wizard ile birincil bölüm yapmama rağmen hala birleşmedi. Galiba Linux'ı kuracağım bölümü "mantıksal" değil de "birincil" olarak formatladıktan sonra bu başıma geldi.

Bu 2 bölümü tekrar nasıl birleştireceğim? Umarım komple diski silmem gerekmiyordur zira Windows Server'da ki o kadar rolü tekrar oluşturmak zulüm olur.

İkinci bir sorum: Linux kurulumunda, kurulumun yapılacağı disk olarak ayırdığım 50GB'yi mantıksal olarak mı yoksa birincil olarak mı biçimlemeliyim? Aynı şekilde oluşturacağım takas alanını da birincil mi yoksa mantıksal mı biçimleyeceğim ve takas alanı için 10GB yerine bu sefer 1GB versem yeter mi?

Yardımcı olursanız minnettar kalırım.

Düzenleme: Görüntü imgur.com sitesine yüklendi
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2015, 12:37:04 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı Scipio

• Penguen
Bir arkadaşta daha aynı sorun vardı. Sağ tık > Yeni Bölüm Oluştur'dan oluşturunca birleşmişti. Disk Yönetimi'nde yine ayrı gözükür ama boyutlar birleşir.

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *

Cevap için teşekkürler lakin tatmin etmedi hocam. Gparted de ki son durum bu.

Bu anormal bir durum, yani iki diski de birincil yada mantıksal disk de yapsam birleşmiyor. Sinirden Windows Server ve onun ön yükleme bölümünü de silip diski komple biçimleyeceğim lakin o zaman da aynı sorun devam ederse boşu boşuna Windows Server'ı sileceğimden korkuyorum zira o kadar ayar gidecek.

Düzenleme: Görüntü imgur.com sitesine yüklendi
Lütfen görüntüleri imgur.com yada postimage.org sitesine yükleyin.
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2015, 13:32:52 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Aralarında disk bölümleri olduğu için, bu iki bölümü birleştirebileceğinizi sanmıyorum. Bununla birlikte bir imaj alma yazılımı ile Windows kurulu bölümü yedekleyin ve sonrasında diskin başındaki bölüme kurmayı deneyin. En son diskin başına kurduğunuz Windows için önyükleme onarımı yapmak gerekebilir. Başka sorunlar çıkar mı bilemiyorum.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
Aralarında disk bölümleri olduğu için, bu iki bölümü birleştirebileceğinizi sanmıyorum. Bununla birlikte bir imaj alma yazılımı ile Windows kurulu bölümü yedekleyin ve sonrasında diskin başındaki bölüme kurmayı deneyin. En son diskin başına kurduğunuz Windows için önyükleme onarımı yapmak gerekebilir. Başka sorunlar çıkar mı bilemiyorum.

Cevap için teşekkürler hocam. Aslında istediğim sadece silik olan iki bölümünde tek bölüm haline gelmesi. Ve bunun olmamasının sebebi, arada kalan bölümde Windows Server'ın yüklü olması ise garip. Ama dediğiniz doğru zira tüm dosyaları partition programı ile, nasıl olacağını görmek için değişiklikleri uygulamadan silip baktım ve birleştiğini gördüm;

Neyse dediğiniz yöntem ile de image alıp tekrar uğraşmak istemediğimden diski kompile biçimlemeye ve akşam uğraşmaya karar verdim. O zamana kadar sormak istediğim bir kaç soru var, cevaplarsanız akşam geldiğimde kurulumlara başlayabilirim hocam;

Aynı sorundan tekrar muzdarip olmamak için soruyorum;

1. Önce Linux'ı mı yoksa Windows Werver' i mi yükleme liyim?

2. Linux'ı yüklerken 500GB'lik diskimde 50GB boyutunda bir bölüm oluşturup buraya yüklüyorum. Acaba bu böldüğüm diski ext4 formatında biçimlerken birincil'i mi seçmeliyim yoksa mantıksal'ı mı? (Zira sanki bu sorun başıma, ayırdığım diski mantıksal değilde birincil yaptığım için geldi çünkü daha önce ki linux kurulumum da böyle bir sorun yaşamamıştım.)

3. Zorunlu olarak oluşturmam gereken takas alanı içinde 2. sorum geçerli. Birincil mi yoksa Mantıksal mı olmalı yoksa onda böyle bir özellik seçmeme gerek yok mu (zira önceden linux yüklediğimde takas alanında bu özellikler var mıydı yok muydu unuttum. Tekrar bakmaya da akşama kadar zamanım yok diye şimdi soruyorum)

Linux'ın hiç başıma böyle büyük bir sorun açacağı aklıma gelmezdi, Windows server'da ki bütün rollerimi sildirecek bana meret iyi mi. Neyse sağlık olsun.

Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar hocam. Akşama kadar bunları cevaplar isen kuruluma başlayacağım, aklıma sorular gelir ise de o zaman sorarım. Kolay gelsin.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Önce Windows'u kuraranız, daha sonra kuracağınız Linux Mint Grub önyükleyicisi ile her iki işletim sistemini de erişebilirsiniz.  Linux Mint'in kurulacağı disk bölümünün birincil ya da uzatılmış disk bölümü üstünde olması bir şey değiştirmez, aynı durum takas alanı içinde geçerli.

Sorun olarak gördüğünüz ses gelmemesi mi?

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Conqueror

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: LMDE 2
  • Masaüstü Ortamı: Mate
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics 4600
  • İşlemci: i7-4800MQ
1. Önce Linux'ı mı yoksa Windows Werver' i mi yükleme liyim?
Windows'u kurun, eğer önce Linux'u kurup ardından Windows kurarsanız Server versionlarında da aynısı yapacaktır, bütün GRUB'u silip sadece Windows Loader'ı yükleyecektir.
2. Linux'ı yüklerken 500GB'lik diskimde 50GB boyutunda bir bölüm oluşturup buraya yüklüyorum. Acaba bu böldüğüm diski ext4 formatında biçimlerken birincil'i mi seçmeliyim yoksa mantıksal'ı mı? (Zira sanki bu sorun başıma, ayırdığım diski mantıksal değilde birincil yaptığım için geldi çünkü daha önce ki linux kurulumum da böyle bir sorun yaşamamıştım.)
Eğer klasik partition yapısını kullanacaksanız BİRİNCİL disk oluşturma sınırlı, yanlış hatırlamıyorsam 3'tü. Buna göre bir plan yapabilirsiniz.
3. Zorunlu olarak oluşturmam gereken takas alanı içinde 2. sorum geçerli. Birincil mi yoksa Mantıksal mı olmalı yoksa onda böyle bir özellik seçmeme gerek yok mu (zira önceden linux yüklediğimde takas alanında bu özellikler var mıydı yok muydu unuttum. Tekrar bakmaya da akşama kadar zamanım yok diye şimdi soruyorum)
Linux alanlarının hepsini UZATILMIŞ(MANTIKSAL) bir alan içerisinde yapılandırabilirsiniz.

Ek olarak, HDD'nizi LVM olarak yapılandırmayı da düşünebilirsiniz. Windows kuruluyor mu bilmiyorum fakat, bir bölümün alanını küçültüp/büyültmek  eski sistemlere göre çok daha kolay oluyor.

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
Bir arkadaşta daha aynı sorun vardı. Sağ tık > Yeni Bölüm Oluştur'dan oluşturunca birleşmişti. Disk Yönetimi'nde yine ayrı gözükür ama boyutlar birleşir.

Ek olarak, HDD'nizi LVM olarak yapılandırmayı da düşünebilirsiniz. Windows kuruluyor mu bilmiyorum fakat, bir bölümün alanını küçültüp/büyültmek  eski sistemlere göre çok daha kolay oluyor.

Arkadaşlar yardımcı olmaya çalıştığınız için hepinize canı gönülden teşekkür ederim.

Bu sorunu, 500GB'lik diski komple biçimleyerek işletim sistemlerini yeniden yüklemek sureti ile çözdüm. Önce Windows Server 2012 R2'yi, ardından Linux Mint Cinnamon'u kurdum lakin linux'ı kurarken bu sefer, kurulum için ayırdığım 50GB'lik ana bölümü ve 1GB'lik takas bölümünü birincil değil mantıksal bölüm yaptım. Tahminimce önceki kurulumda bu bölümleri birincil yaptığım için bu sorun başıma geldi.

Ön yükleyici olarak EasyBCD'yi kullanarak gerekli boot ayarlarını da yaptım.

ve sonuç;

Lakin hala, linux ile birincil olarak ayırdığım bölümü tekrar sildiğim de silinen bu bölümün neden ayrılmamış alana tekrar eklenmek yerine ayırdığım şekilde kaldığını anlamış değilim. Şu anda linux'ı kurduğum bölüm mantıken 4. bölüm oldu sanırım zira mbr diskler en fazla 4 birincil bölüme ayrılabiliyor ve 4. bölüm sınırsız olarak mantıksal bölümlere ayrılabiliyor. Windows Server 2012 R2'yi birincil, Linux Mint'i ise Mantıksal (4. bölüm) kurdum sanırım, sizce durumun mantığı bu mu?

Ayrıca linux için başka bir konu açmak yerine buradan, şimdilik aklıma gelen ve çözemediğim soruları sormak istiyorum, anca cevaplamaz iseniz bunun için ayrı bir konu açacağım.

1- Masaüstü simgelerini, Windows'da ki gibi komple küçültüp büyültemiyor muyuz? (Tek tek değil, toptan) Ve bu simgeleri, sağda ve üstte boşluk kalmayacak şekilde sıfıra sıfır ekranın en sol üst köşesine yaslayamıyor muyuz? Zira klavuz çizgisine yasla diyorum ama bu çizgi, ekranın solundan 1cm, üstünden de 0,5cm boşluk bırakarak simgeleri otomatik yasladığından önce bu klavuz çizgisini sıfırlamam gerekiyor sanırım ama nasıl?

2- Linux'ı Windows programlarını çalıştırmak için Wine programı kurup bunun üzerinden Windows Media Player Classic'i yüklemek için K-Lite Codec'i kurdum ama hata verip açılmadı. Bu programın amacı Windows platformunda ki programları Linux'da çalıştırmak ise, yüklediğim bu medya oynatıcısı neden açılmadı? Yani bu program ne kadar bu iş için olsa da, farklı platformlarda ki uygulamaları birbirlerinde çalıştırmak stabil olmuyor mu?

3- Kullandığım, Nvidia GTX 460 ekran kartı driver'ına, sürücü yöneticisinden baktığımda "xserver-xorg-video-nouveau" ayarının seçili olduğunu fark edip, kartın şu anki sürücüsüne en yakın sürümdeki "nvidia-346-updates" i seçip "Değişiklikleri Uygula" dedim. 

Lakin Nvidia'nın sitesinden baktığımda, ekran kartıma uygun
en güncel sürücünün 352.41 sürüm olduğunu fark edip indirdim ama kuramadım. Şöyle ki;

Neden ekran kartımın en güncel linux 64bit sürücüsünü kuramıyorum?

Şimdilik aklıma gelen 2 soru bu, aklıma geldikçe diğer soruları da yeni konu açmadan buradan sorabilirim sanırım.
« Son Düzenleme: 19 Eylül 2015, 18:44:00 Gönderen: radyoaktif »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
[member=2140]radyoaktif[/member], birbirinden farklı her konu için yeni bir başlık açınız.

Disk bölümleme ile ilgili aşağıdaki komutların çıktısını paylaşınız.

Kod: [Seç]
sudo fdisk-l
sudo lsblk

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
Ynt: Sildiğim 2 disk bölümü neden tek bir bölümde birleşmiyor?
« Yanıtla #10 : 21 Eylül 2015, 10:45:06 »
[member=2140]radyoaktif[/member], birbirinden farklı her konu için yeni bir başlık açınız.

Disk bölümleme ile ilgili aşağıdaki komutların çıktısını paylaşınız.

sudo fdisk-l
sudo lsblk

Buyurun hocam;

imwheel aracı ile ilgili ufak bir sorunum var ve bunun için de cinnamon başlığı altına yeni bir konu açarsam art arda iki konu birden sırıtacak hocam ve bu konu ile benzer forumdaki konular sorunumu çözmedi. O yüzden buradan soruyorum;

Mouse orta tuşunun ileri geri kaç tık gideceğini aşağıdaki kodu kullanarak uyguluyorum ama bilgisayarı yeniden başlattığımda ayar gidiyor ve her seferinde bu programı çalıştırmaktan da bıktım. Bunun kalıcı bir yolu yok mu?

Ve Google Chrome için orta tuş hareketlerini (Firefox taki gibi yukarı aşşağı sağa sola)  nasıl etkin kılabilirim.

Sizin gibi kendini Linux'a adamış insanlardan gelecek yardımlarda olmasaydı şu ana kadar çoktan silmiştim ama sayenizde Windows'a alternatif olarak kullanabileceğim bir işletim sistemi var artık.
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2015, 10:47:29 Gönderen: radyoaktif »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #11 : 21 Eylül 2015, 11:39:17 »
Aşağıdaki komutun çıktısını yeniden rica edelim, komutu hatalı olarak paylaşmışım.

sudo fdisk -l
Imwheel ile ilgili Genel bölümüne yeni bir konu açınız. Forumda farklı soru ve sorunlar için yeni konu açmanız yönünde bir kısıtımız yok. Tersine konuların birbirine karışmamasını özellikle tercih ediyor ve istiyoruz.

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #12 : 25 Eylül 2015, 20:29:52 »
Aşağıdaki komutun çıktısını yeniden rica edelim, komutu hatalı olarak paylaşmışım.

sudo fdisk -l
Imwheel ile ilgili Genel bölümüne yeni bir konu açınız. Forumda farklı soru ve sorunlar için yeni konu açmanız yönünde bir kısıtımız yok. Tersine konuların birbirine karışmamasını özellikle tercih ediyor ve istiyoruz.

Hayırlı bayramlar hocam. Buyurun;

volkan[member=2140]radyoaktif[/member] ~ $ sudo fdisk -l
[sudo] password for volkan:

Disk /dev/sda: 128.0 GB, 128035676160 bytes
14 heads, 18 sectors/track, 992340 cylinders, toplam 250069680 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x8ee56a97

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *        2048     1026047      512000    7  HPFS/NTFS/exFAT