Gönderen Konu: Kali Linux  (Okunma sayısı 16891 defa)

Çevrimdışı uyusuk

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GeForce GTX 960M/intel HD Graphics 530
  • İşlemci: İntel Core i7
Kali Linux
« : 10 Ekim 2015, 23:13:54 »
Daha önce kali linux kullanan var mı?Beğendiniz mi yada önerir misiniz?Mint' yanına farklı bir linux dağıtımı kurmayı düşünüyorum.İnternetten araştırdığım kadarıyla  "sanırım" kali linux, normal masaüstü kullanıcılardan daha çok güvenlik işi ile uğraşanlara hitap ediyor.Kararsız kaldım :)
"İnsanlar,diğer insanların hep onların yerine işleri yapmasını bekliyorlar."

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
Ynt: Kali Linux
« Yanıtla #1 : 10 Ekim 2015, 23:17:55 »
Kali Linux yerine Debian 8'i deneyin derim. Aynı zaten sadece önyüklü olarak gelen araçlar farklı.
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı uyusuk

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #2 : 10 Ekim 2015, 23:26:39 »
Hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?Mint,ubuntu gibi mi?

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
« Yanıtla #3 : 12 Ekim 2015, 19:37:06 »
Pek bir farkı yok. Debian Gnome masaüstü kullanıyor.

Ubuntu-Debian karşılaştırmasını incelemek isterseniz;
http://www.arasindakifark.net/ubuntu-ve-debian-arasindaki-fark/
https://lists.debian.org/debian-user-turkish/2005/04/msg00653.html
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #4 : 13 Ekim 2015, 10:34:54 »
[member=2353]uyusuk[/member], Kali Linux genel olarak farklı hususlar için ünlenmiş olsa da güvenlik testleri yapmak üzere özelleştirilmiş bir dağıtım. Bu sebeple günlük kullanım için çok ideal olacağını sanmıyorum.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı uyusuk

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #5 : 13 Ekim 2015, 13:15:35 »
[member=286]Reddet[/member] [member=8]Butterfly[/member] bilgiler için teşekkür ederim.

Çevrimdışı Lin_Win

• Yeni Penguen
  • *
  • Grafik Kartı: NVIDIA GeForce GT 630
  • İşlemci: Intel Core 2 Quad Q9300 @ 2.50GHz
« Yanıtla #6 : 24 Mayıs 2016, 22:20:51 »
Daha önce, Windows 7 ve Linux Mint 17.3 kurulu bilgisayarıma üçüncü işletim sistemi olarak Kali Linux kurmayı denemiş ama bir türlü kuramamıştım. Ben de bugün WMware'de sanal işletim sistemi olarak kurdum.

Kali'nin arayüzü çok hoşuma gitti. Sanal makinede olmasına rağmen gayet seri çalışıyor. Sade ve çekici bir görüntüsü var. Sanal makine olarak 1,5GB RAM, 768MB da grafik kart belleği ayarladım. Gayet iyi çalışıyor. Sözün özü -bu özellikleri bakımından- Kali Linux beni cezbetti...

Fakat bu işletim sistemi, sistem güvenliği üzerine çalışmalar yapmak için tasarlanmış. Açıklamalarda öyle diyorlar da külahıma anlatsınlar onu. Dünyada kaç sistem araştırmacısı var ki? Yoksa 750 milyon mu? Hmmmm...

Hepimiz biliyoruz bu işletim sisteminin çoğunluk tarafından ne amaçla kullanıldığını (azınlığı ise bir kenara koyup bu sözlerimden tenzih ediyorum); daha doğrusu kullanılmaya çalışıldığını... Hiçbir şey bilmeyen taze yeniyetme lamer'lar, bu işletim sistemiyle kendilerini hacker'lığın zirvesinde sanabilirler... Kali'nin sunduğu çok sayıdaki kapsamlı araç bunu kendilerine hissettirebilir, hatta bir çok kişiye hissettirmiş ve hissettirmektedir de...

Neyse; herkes bizim gibi bilinçli olmak zorunda değil (öylemiyiz acaba???)...

Şimdi soracaksınız "Sen niye kurdun o zaman bu işletim sistemini kardeşim?" diye. Niye olacak? İnsanoğlunun en köklü ve fren tutmayan duygusu yüzünden: "Merak"... (Bırakın şimdi o özdeyişi düşünmeyi... Anladınız siz onu... Evladım üzerim bak...  ;) )

"E merak etme kardeşim!" diyenler de çıkabilir... Cevabı ise şu: "Yok ya?"... Adamlar cillop gibi bir işletim sistemini, bilişim deryasının içinde fink atman için hazırlayıp sana altın tepside sunsunlar, sen de merak etme... Var mı böyle bir şey? Gerçekten merak etmeyen biri varsa ya bilgisayar dünyasından çok uzaktır ya da zeka katsayısı yerlerde sürünüyordur (merak, zekanın özelliklerinden bir değil midir zaten?)...

Neyse efendim... Sevdim bu Kali Linux'u... Ama bir süre kurcaladıktan sonra kaldıracağım... Merak da bir yere kadar... Öyle değil mi?..

Not: Bu satırları Kali Linux 2016.1'in Iceweasel adlı web tarayıcısından yazdım...
« Son Düzenleme: 24 Mayıs 2016, 22:24:34 Gönderen: Lin_Win »
Toplumun genelinin neler döndüğünden haberi yoktur, hatta haberi olmadığından bile haberi yoktur. (Noam Chomsky)

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #7 : 25 Mayıs 2016, 11:26:07 »
[member=3275]Lin_Win[/member] Türk Ceza Kanunu'nun 7 Nisan'da yürürlüğe giren 245/A maddesine göre Kali Linux'u bulundurmanız dahi suç teşkil ediyor. Bilginize.
http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/04/20160407.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/04/20160407.htm 30.MADDE
https://www.sertels.av.tr/avukat/hukuk/bilisim-hukuku/zararli-yazilim-imal-etme-bulundurma-sucu.html
http://webrazzi.com/2016/04/21/hukukiweb-turkiyede-drone-yasaklari-bilisim-sucu-duzenlemeleri-ve-abnin-yeni-kisisel-veri-yasasi/ (1.dakikada bu maddeden bahsediliyor.)
Alıntı
Madde 245/A- (Ek: 24/3/2016-6698/30 md.)
(1) Bir cihazın, bilgisayar programının, şifrenin veya sair güvenlik kodunun; münhasıran bu Bölümde yer alan suçlar
ile bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenebilen diğer suçların işlenmesi için yapılması veya
oluşturulması durumunda, bunları imal eden, ithal eden, sevk eden, nakleden, depolayan, kabul eden, satan, satışa arz eden,
satın alan, başkalarına veren veya bulunduran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile
cezalandırılır.
Türk Ceza Kanunu: http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=1.5.5237&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

Çevrimdışı Lin_Win

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 25 Mayıs 2016, 12:17:55 »
Güzel ülkemin hali...  :D

İşletim sisteminin dağıtımı serbest (Kali Linux dağıtımını yapan siteleri nedense engelleyemiyor) ama kullanmak yasak. Yani eroin satmak serbest ama içmek yasak gibi bir durum... Gerçi ilgili maddede bunun tersi ima edilmiş ama Kali Linux dağıtımı yapan sitelere gayet rahatça erişebiliyorum...

Yasakları severiz biz ülke olarak, yasaklar yasakçıları yasaklamadıkça...

Düzenleme : Forum kurallarına aykırı ifade çıkartılmıştır.
Bakınız
=> Forum Kuralları
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2016, 12:35:23 Gönderen: Lin_Win »
Toplumun genelinin neler döndüğünden haberi yoktur, hatta haberi olmadığından bile haberi yoktur. (Noam Chomsky)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #9 : 25 Mayıs 2016, 12:36:04 »
Ben kendi adıma Kali Linux gibi dağıtımlara bu forum altında destek vermek istemiyorum zaten, daha önce açılan bir kaç konuyu da ya cevapsız bırakmışımdır ya da gönüller kırılmasın babından bir şeyler yazmışımdır. Bu dağıtımların amacının günlük kullanımla en ufak alakasının olmadığı ve genel kullanım amacının ne olduğu ortada. Olaya basitçe test dağıtımı yaklaşımıyla bakamıyorum, pratikte kimse (ya da çok az kimse yapıyordur - onların da yeterli bilgi seviyesi olduğu için forumdan destek almıyorlardır) test yapmıyor çünkü. İlerleyen günlerde yasa ile ilgili husus netleştiğinde, forumda bu tarz dağıtımlar ve içerdikleri yazılımlarla ilgili sınırlama getirebilir ve mevcut mesaj ve konuları temizleyebiliriz, forum kurallarına gerekli maddleri ekledik ama henüz bir işlem yapmadık. Bu vesileyle bu hususun duyurulmasını da sağlamış olalım.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Lin_Win

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #10 : 25 Mayıs 2016, 12:51:19 »
Haklısın dostum... Kali Linux'un kullanımı ile ilgili fikirlerimiz üç aşağı beş yukarı örtüşüyor zaten...

Ülke koşullarında forum yönetme sorumluluğu almak da ayrı bir sıkıntı... Bu durumda sana sabır ve şans dilemekten başka elimden bir şey gelmiyor...

Not: Mesajlarımda elimden geldiğince forumu suçlu duruma düşürecek cümlelerden kaçınmaya da çalışıyorum...

Çevrimdışı minteger

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3 KDE
  • Masaüstü Ortamı: --illede KDE
  • Grafik Kartı: Nvidia
  • İşlemci: AMD
« Yanıtla #11 : 27 Mayıs 2016, 02:19:49 »
[member=3275]Lin_Win[/member] Türk Ceza Kanunu'nun 7 Nisan'da yürürlüğe giren 245/A maddesine göre Kali Linux'u bulundurmanız dahi suç teşkil ediyor. Bilginize.
http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/04/20160407.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/04/20160407.htm 30.MADDE
https://www.sertels.av.tr/avukat/hukuk/bilisim-hukuku/zararli-yazilim-imal-etme-bulundurma-sucu.html
http://webrazzi.com/2016/04/21/hukukiweb-turkiyede-drone-yasaklari-bilisim-sucu-duzenlemeleri-ve-abnin-yeni-kisisel-veri-yasasi/ (1.dakikada bu maddeden bahsediliyor.) Türk Ceza Kanunu: http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=1.5.5237&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

Buradan niçin ve nasıl kali-linux dağıtımını doğrudan yasaklandığına dair bir sonuç çıkardınız ? Düşüncenizin aksine kali linux kullanılmasını yasakladığını varsayamayız.

Doğrudan suç işlemek amacıyla yapılmış yazılım ve donanım kastediliyor. Kali-linux vb. dağıtımın doğrudan suç işleme amaçlı olduğunu varsayamayız. Olaki emniyet güçleri bir yasal işlem yaptı mahkemece suçlu bulunmanız pek mümkün değil. Hadi suçlu bulundunuz diyelim, temyiz yolu açık olacaktır ve yargıtay çok geçmeden emsal olacak bir kararla suç teşkil etmeyceği kararına varacaktır.

Ayrıca benim eskiden sistem güvenliği konusunda bir dağıtım sorulduğunda bir cevabım vardı. Peki sizin şimdi var mı ?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #12 : 31 Mayıs 2016, 17:16:19 »
[member=660]minteger[/member]
Alıntı
Buradan niçin ve nasıl kali-linux dağıtımını doğrudan yasaklandığına dair bir sonuç çıkardınız ? Düşüncenizin aksine kali linux kullanılmasını yasakladığını varsayamayız. Doğrudan suç işlemek amacıyla yapılmış yazılım ve donanım kastediliyor. Kali-linux vb. dağıtımın doğrudan suç işleme amaçlı olduğunu varsayamayız. ...
Bilişim hukuku alanında çalışan avukatların bu konudaki görüşleri yukarıdaki bağlantılarda mevcut. İlgili kanunu okuduğumda aynı şey benim de aklıma geldi. Ancak avukatların da konu hakındaki görüşleri üzerine böyle bir uyarı yapma gereksinimi duydum.
Alıntı
...Olaki emniyet güçleri bir yasal işlem yaptı mahkemece suçlu bulunmanız pek mümkün değil. Hadi suçlu bulundunuz diyelim, temyiz yolu açık olacaktır ve yargıtay çok geçmeden emsal olacak bir kararla suç teşkil etmeyceği kararına varacaktır.

Ayrıca benim eskiden sistem güvenliği konusunda bir dağıtım sorulduğunda bir cevabım vardı. Peki sizin şimdi var mı ?...
Bu sorunun muhatabı ben değilim. Sorunun oluşturacağı tartışma ortamının da burada oluşması doğru olmaz.

Hukuk alanında çalışıyorsanız bu konuda ki görüşlerinizi, bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Zira bu konuda ne yapılması gerektiği pek de açık değil.

Çevrimdışı minteger

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3 KDE
  • Masaüstü Ortamı: --illede KDE
  • Grafik Kartı: Nvidia
  • İşlemci: AMD
« Yanıtla #13 : 02 Haziran 2016, 15:06:36 »
[member=660]minteger[/member] Bilişim hukuku alanında çalışan avukatların bu konudaki görüşleri yukarıdaki bağlantılarda mevcut. İlgili kanunu okuduğumda aynı şey benim de aklıma geldi. Ancak avukatların da konu hakındaki görüşleri üzerine böyle bir uyarı yapma gereksinimi duydum.Bu sorunun muhatabı ben değilim. Sorunun oluşturacağı tartışma ortamının da burada oluşması doğru olmaz.

Hukuk alanında çalışıyorsanız bu konuda ki görüşlerinizi, bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Zira bu konuda ne yapılması gerektiği pek de açık değil.

Kusura bakma ama ben saldırgan bi tavırla bir şey yazmadım. Ayrıca yukarıda da bu konuda hangi avukat ne demiş bilmiyorum. Adetimdir ilgimi çeken konuyu sonuna kadar okurum. Bu yüzden avukatların bu konuyla ilgili yaklaşımını görmedim.  Şunu söyliyim ki her zaman her avukatın söylediğini değişmez kabul etmem. Ayrıca yukarıda ki linkte verilen yazıyı tam olarak okumadınız galiba. Yazının bir kısmı benim ne demek istediğimi gayet açıklıyor :

Alıntı
Maddede tanımlanan suçun oluşumunda kişinin suç işleme kastı dikkate alınmak zorundadır. Buna göre, bu tür cihaz ve programların, bilişim sistemlerinin güvenliğini test etmek amacıyla yapılması veya oluşturulması halinde belirtilen suç oluşmayacaktır.

Daha nasıl açıklanır bilmiyorum. Doğrudan suç teşkil eden şeyleri bulundurmayacak, kullanmayacak ve imal etmeyeceksiniz. Birisin kişisel bilgilerini çalmaya yönelik program vs. İşletim sistemleri buna dahil değil şu aşamada. Çünkü onlar donanımı tanır ve sizin için kullanılabilir hale getirirler. Dolayısı ile kali linux bulundurmak suç teşkil etmez. Bazı ön ayarları olması onun suç işleme amacıyla yapıldığını suç işleme aracı olduğunu kanıtlamaz. Çünkü ekstra bir bilgi birikimi ve - veya programlar olmadan hack vs. yapmak çokta mümkün değil.

Burada en fazla dikkat edilecek husus bulundurma hususu. Çünkü bulundurmakta suç kapsamında. Umarım anlatabilmişimdir.

Benim kanunla ilgili yorumum budur. Ne amaçla çıkarıldığı da kannımca ortadadır. Tabi kali-linux suç aracı sayabilir bir hakim. Ancak büyük ihtimalle yargıtay bu kararı onamayacaktır. Tabi kestirme yollardan kali-linux  un ve kötü amaçla yazılmış programların dağıtımı yasaklanabilir. Eğer gerçekten işiniz gereği bulunduruyorsanız bulundurmaktan çekinmeyin. Hele ki kali-linux bulundurmaktan ve kullanmaktan.

Ekeleme: Hukuk ve açık kaynak kod ile ilgili bir başlık açıp orada paylaşımda bulunmayı düşünüyorum.

Mesajlar Birleştirildi.
Güzel ülkemin hali...  :D

İşletim sisteminin dağıtımı serbest (Kali Linux dağıtımını yapan siteleri nedense engelleyemiyor) ama kullanmak yasak. Yani eroin satmak serbest ama içmek yasak gibi bir durum... Gerçi ilgili maddede bunun tersi ima edilmiş ama Kali Linux dağıtımı yapan sitelere gayet rahatça erişebiliyorum...

Yasakları severiz biz ülke olarak, yasaklar yasakçıları yasaklamadıkça...

Düzenleme : Forum kurallarına aykırı ifade çıkartılmıştır.
Bakınız
=> Forum Kuralları

Sizin oralara erişmeniz dağıtımının serbest olduğu anlamına gelmiyor. İma edilmemiş doğrudan yasaklanmış. Ve Kali-linux un suç teşkil ettiği konusu kesinlikle tartışmalı olacaktır ve ispatıda çok zor olacaktır. Ön yüklü ayarlar ve programlara rağmen.
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2016, 15:16:10 Gönderen: minteger »

Çevrimdışı Lin_Win

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #14 : 02 Haziran 2016, 20:13:50 »
Güzel bilgiler, güzel yorumlar... Teşekkürler [member=660]minteger[/member] ...

Bu yasaklar artık gerçekten bunlatıcı olmaya başladı... Yasaklarla durumu kotarmaya çalışma acziyetinden kurtulmalıyız artık... Ben kendi adıma, dünyada birçok kişinin denediği, kullandığı, kurcaladığı bir işletim sistemini bilgisayarında bulundurmanın suç sayılması mantığını kavrayamıyorum...

Mesele bir kişinin belli bir aracı kullanması değil, o aracı kullanma yöntemidir... Mesela ben arabamı çocuğumu doktora götürmek için de kullanabilirim, birini ezip öldürmek için de... Aynı şey Kali Linux vb işletim sistemleri için de geçerli...

Ama gel de anlat işte...