Gönderen Konu: yetkili kullanıcı adı değişikliği  (Okunma sayısı 2776 defa)

Çevrimdışı serdar

• Penguen
  • Dağıtım: linuxmint cinnamon 17.3 64 bit
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia geforce 210
  • İşlemci: İntel i3
yetkili kullanıcı adı değişikliği
« : 24 Kasım 2015, 16:48:06 »
İyi akşamlar olsun,
Linuxmint 17.2 KDE'yi kurarken tek kullanıcı hesabı oluşturdum. Ve bu kullanıcı doğal olarak - yanılıyorsam düzeltin lütfen - yetkili kullanıcı oldu.
Şimdi bu yetkili kullanıcı adını değiştirmek istiyorum. Acaba böyle bir değişiklik yaparsam Linuxmint sistem bazlı olarak bundan etkilenir mi? Eğer etkilenmezse bu değişikliği nasıl yapabilirim?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: yetkili kullanıcı adı değişikliği
« Yanıtla #1 : 24 Kasım 2015, 17:21:53 »
Buradaki öneriyi inceleyebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı serdar

• Penguen
« Yanıtla #2 : 24 Kasım 2015, 17:59:23 »
İyi akşamlar olsun,
Butterfly, verdiğiniz linkteki öneriyi okudum ve not aldıktan sonra nsahinbay'ın önerdiğini yaptım. ctrl+alt+F2 ile konsola geçince root yazdım önerdiği gibi, fakat "öyle bir kullanıcı yok" deyince eski kullanıcı adımı yazdım ve ardından şifremi girip nsahinbay'ın önerdiği komutları uyguladım. Sonrasında crtl+alt+F8 ile grafik arayüze döndüm. Eski kullanıcı adı hala görünmekteydi.
Oturumu kapattıktan sonra önerilen işlemi bir kez daha yineledim. Fakat sonuç değişmeyince sizin önerinizi uyguladım ve eski kullanıcı adını silip yerine yenisini yazdıktan sonra yeniden oturumu kapatıp açtığımda şöyle bir şeyle karşılaştım: eski kullanıcı adı - yeni kullanıcı adı. Yani, her iki kullanıcı adı yan yana yazıyordu.
Bu durumda ne yapabilirim?
« Son Düzenleme: 24 Kasım 2015, 18:00:58 Gönderen: serdar »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2015, 16:29:07 »
Aşağıdaki komutla root için kullanıcı şifresi belirlemeyi deneyebilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo passwd root
Root Linux Mint ile mevcut gelir, acaba farklı bir dağıtım kullanıyor olabilir misiniz?
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı serdar

• Penguen
« Yanıtla #4 : 27 Kasım 2015, 11:13:15 »
İyi günler olsun,
Butterfly, kullandığım Linuxmint 17.2 KDE. Fakat Linuxmint'le gelen root parolasına gelince, bu konuda pek bir şey anımsamıyorum.
Dediğiniz gibi root parolası belirleme konusunda  - yanılıyorsam düzeltin lütfen - sistem kararlılığını etkileyebileceği için  çekincelerim var.
Dolayısıyla şu aşamada yetkili kullanıcı adını değiştirmekten ziyade yeni kullanıcı ekleyip, yetkili kullanıcı hesabındaki bazı dosyaları belirlediğim bu yeni kullanıcı "home" dizinine atmayı düşünüyorum.
Yalnız, bu yeni kullanıcıya yetkili kullanıcı yetkisi verebilir miyim? Bu durum Linuxmint'in kararlılığını etkiler mi? Bir de bu yeni kullanıcı - yetkili kullanıcı haklarına sahip olmasa bile - yetkili kullanıcının home dizinine erişip onun dosyalarını istediği gibi - yazmak, değiştirmek ya da görüntülemek - kullanabilir mi? 
Bir de sistem güncellemeleri, uygulama kurmak vb. işlemlerde yetkili kullanıcı hesabına geçmek mi gerekiyor?
« Son Düzenleme: 27 Kasım 2015, 11:15:18 Gönderen: serdar »