Gönderen Konu: UEFI Kurulumu  (Okunma sayısı 3900 defa)

Çevrimdışı cagrialdemir

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • CagriAldemir
    • Çağrı Aldemir | Kişisel Blog
UEFI Kurulumu
« : 02 Aralık 2015, 01:04:17 »
Merhaba. ben Windows 8.1 kullanıcısıyım ve isletim sistemim legacy olarak kurulu, UEFI değil. Ve yanına linux mint kurmak istiyorum ancak bunu nasıl kurmalıyım diye sormak istedim. Yani bunu da aynı şekilde legacy modda kursam herhangi bir problem olur mu olmaz mı diye sormak istedim. Bir de kurulum esnasında "windows işletim sisteminin yanına kur" seçeneği ile kurulum yaparsam windowsun kurulu olduğu diskten belli bir bölümü alıp ayrı bir bölüm oluşturarak onu mu kullanacak yoksa direk o diskin içine mi kurulum yapacak acaba? Ve son olarak eğer "windows işletim sisteminin yanına kur" seçeneğini seçersem kendisi otomatik olarak swap alanını ve diğer gerekli tüm alanları en doğru şekilde oluşturacak mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: UEFI Kurulumu
« Yanıtla #1 : 02 Aralık 2015, 01:16:27 »
Öncelikle diskiniz tek bölümden oluşuyorsa, Linux Mint kurulumu için yeni bir disk bölümü oluşturmanız gerekiyor. Örneğin C: disk'inde Windows kurulu ise D: diskine de Linux Mint kurmanız gerekiyor. Dolayısıyla, Linux Mint için ayrı bir diske ihtiyacınız var. Yeni bir disk alanı oluşturduğunuzda, Linux Mint kurulumunda isterseniz otomatik olarak Windows'un yanına kur seçeneğini seçebilir, isterseniz elle yapılandırma yapabilirsiniz. Böylelikle bilgisayarınızı açtığınızda hangi sistem ile başlamak isterseniz grub ekranından onu seçerek başlayabilirsiniz. Forumda detaylı olarak kurulum rehberi mevcuttur bakınız :  [Rehber] Linux Mint Resimli Kurulum Rehberi

UEFI kapatıp Legacy modunda kurulumu gerçekleştirebilirsiniz, herhangi bir sorun olmayacaktır.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı cagrialdemir

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • CagriAldemir
« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2015, 01:18:14 »
Affedersiniz tam kavrayamadım. Yani windowsun yanına kur desem dahi benden yeni bir disk mi isteyecektir kurulum?

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #3 : 02 Aralık 2015, 01:19:45 »
Windows'un yanına kur seçeneği çıkıyorsa zaten iki veya daha fazla disk alanınız mevcut demektir. Bilgisayarıma girdiğiniz de, C:\ dışında hangi disk alanlarını görüyorsunuz ?
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı cagrialdemir

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • CagriAldemir
« Yanıtla #4 : 02 Aralık 2015, 01:23:00 »
İki diskim var aynı hddye ait C ve D diski. Aslında benim istediğim tam olarak şu. Ben yazılım geliştiriciyim ve işim gereği windows da kullanmalıyım. Ancak linuxa da merakım var. Ve linux kurulacak alanın diğer tüm bölümlerden ayrı olmasını istiyorum. http://i.imgur.com/IQw0eFO.png Bu linkteki fotoğrafta sağa sola sürükleme yaparak istediğimiz alanı belirlediğimiz yazmakta. Ben burdan bir alan belirlediğimde bu alanı ayırarak yeni bir disk oluşturup onun içine kurulum yapacak sanırım doğru mu anlamışım. Cahiliyetimi mazur görün her şeyi öğrenmek istediğim için böyle sorular yöneltiyorum aslında :)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #5 : 02 Aralık 2015, 09:28:39 »
Yanına kur seçeneği ile Windows kurulu bölümden bir alan ayrılarak Linux Mint kuruluyor, ayrıca takas alanı da otomatik olarak ayarlanıyor olması gerek. Bununla birlikte özellikle MBR disk bölümleme tablosuna sahip disklerde 4 bölüm kısıtı sebebiyle bazı sorunlar olabilir. Örneğin sisteminizde hali hazırda 3 disk bölümü varsa ve siz bu şekilde kurulu yapmak isteseniz, takas alanı ile birlikte 5 disk bölümüne ihtiyacınız olaca, bu da sıkıntı yaşamanıza sebep olacaktır. Bu sebeple Linux Mint'i kurmak için "Başka bir şey" gelişmiş seçenekleri tercih edip, öncesinde oluşturmuş olduğunuz disk bölümünü seçerek kurulum yapmayı deneyebilirsiniz. MBR disk bölümleme tablosuna sahip disklerde 4 bölüm kısıtını aşmak için, uzatılmış disk bölümü üstünde mantıksal disk bölümleri oluşturabilirsiniz. Sıkıntı yaşamamak için disk bölümleme işlemini alışık olduğunuz Windows üzerinde yapmanız daha uygun olabilir. Disk bölümleme için buradaki aracı kullanabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı cagrialdemir

• Çok Yeni Penguen
  • *
    • CagriAldemir
« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2015, 00:50:48 »
Çok teşekkür ederim yardımınız için. Kurulum öncesinde sanal pc ile kurulum yapıp her şeyi denedim sayılır. Ancak bir şeye daha denk geldim. Kurulumdan önce windows 8 ve üzerinde olan hızlı başlat özelliği açıksa kurulum sonrasında boot sorunu olabilir diye bir yazı okudum. Sanal pcde de bu özelliği açamadığım için deneyemedim. Bu konuda da beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.