Gönderen Konu: [Çözüldü] UEFİ Bozulması  (Okunma sayısı 3122 defa)

Çevrimdışı timur-75

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1 64-bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel® HD Graphics 620 - AMD Radeon 530
  • İşlemci: Intel(R) Core(TM) i5-7200U CPU @ 2.50GHz
[Çözüldü] UEFİ Bozulması
« : 05 Aralık 2015, 12:27:48 »
Merhaba arkadaşlar öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam özür dilerim nereye açacağmı tam karar veremedim. Sorunuma gelicek olursak, öncelikle sistemimde hem UEFİ windows 8.1 hem de mint 17.2 var. BİOS'daki boot menüsünden ubuntu girdilerini üstte bulundurup hangi sisteme gireceğimi grub üzerinden seçiyordum. 13.11.2015 de "grub-efi-amd64-signed", "grub-efi-amd64-bin", "grub-efi-amd64", "grub-common", "grub-common" isimli günclleştirmeler güncelleme yöneticisine düştü ve ben de yükledim. Yükledikten sonra bir pencere geldi ve başlangıcı aynı tutmamı ya da efi şeklinde mi almamı soruyordu ben de efi yi seçmiştim. Bundan sonra açılırken grub gelmiyordu direk mint açılıyordu. Bu durumdan çokta şikayetçi değildim. Yakın bir zamanda diskimdeki windows bölümlerine bir format aıp yine efi şeklinde tekrardan windows 8.1 kurdum. Bu sıradasanırım linux önyükleyicisi bozuldu ve biosta hiç görünmedi girdileri. Bende bir live disk ile boot repair uygulamasını kullandım recommend repair dedim ve sistemi yeniden başlattığımda bu sefer grub daha önce hiç göstermediği seçeneklerle karşıladı beni. Şimdi ben tekrar mintime kavuşmuşken bu yüklemiş olduğum ve güncelleştirme geçmişinde görünen güncelleştirmeleri nasıl tekrar yükleyebilirim çünkü o şekilde gayet memnundum.
« Son Düzenleme: 09 Aralık 2015, 20:11:27 Gönderen: timur-75 »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: UEFİ Bozulması
« Yanıtla #1 : 05 Aralık 2015, 13:02:05 »
EFI sistemde grub önyükleyiciyi burada önerildiği biçimde yapmayı denemelisiniz.

Aşağıdaki komutun çıktıları ile EFI açılış bölümünü tespit edebilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo parted -l
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı timur-75

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 08 Aralık 2015, 21:52:06 »
Bunu zaten yapmıştım. Benim anlatmak istediğim asıl şey şu: Grub yüklü idi ancak görünmüyordu açılışta direk boot oluyordu, bunu tekrar nasıl yapabilirim ?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 08 Aralık 2015, 22:10:58 »
Aşağıdaki komutları sırasıyla uçbirimde çalıştırarak Grub Customizer uygulamasını kurunuz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository -y ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y grub-customizer

Kurulum sonrasında menüden aratarak uygulamayı açınız. Genel ayarlar sekmesine gelip, açılıştan sonraki varsayılan bekleme süresini (Boot defaul entery after... ) seçeneğini 0 (sıfır) yapınız ve düzenlemeyi kaydediniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı timur-75

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 09 Aralık 2015, 20:11:13 »
Çözülmüştür teşekkür ederim.