Gönderen Konu: Aylardan beri ne yapıp ettiysem Ekran Parlaklığı'na çözüm bulamadım.  (Okunma sayısı 27143 defa)

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Öncelikle grub dosyasına eklediğiniz değişkenleri silip, grub dosyasını eski haline getiriniz. Sonra aşağıdaki komut ile grub ayar dosyasını güncellemeyi deneyiniz.

Kod: [Seç]
sudo update-grub
Sonrasında Intel GPU için buradaki öneriyi uygulamayı deneyebilirsiniz.

İşe yarayıp yaramadığını anlamak için, Başlangıç Uygulamalarına eklediğiniz girdiyi de pasifleştiriniz.

Not: Daha önce grub ile ilgili yaptığınız düzenlemeyi geri aldığınızdan emin olunuz.

Dikkatlice denememe rağmen sonuç hüsran. O linkteki #13'üncü yanıt benim sisteme uygun ise onu da deneyeyim. Uygun mu?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Hayır, diğer çözüm sizin sisteminize uygun değil.

Aşağıdaki komutların çıktılarına bir bakalım.

cat /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
cat /proc/cmdline
ls /sys/class/backlight/
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Hayır, diğer çözüm sizin sisteminize uygun değil.

Aşağıdaki komutların çıktılarına bir bakalım.

cat /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
cat /proc/cmdline
ls /sys/class/backlight/

muhammed@muhammed-SVE1513G1EW ~ $ cat /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
muhammed@muhammed-SVE1513G1EW ~ $ cat /proc/cmdline
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.19.0-32-generic root=UUID=8469ad3f-3329-468d-b768-d8b1c069f193 ro quiet splash vt.handoff=7
muhammed@muhammed-SVE1513G1EW ~ $ ls /sys/class/backlight/
intel_backlight

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Alıntı
ls /sys/class/backlight/
intel_backlight

[member=2130]yinemimail[/member], çıktılara göre bağlantıdaki öneri şu an etkin görünmüyor.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
[member=2130]yinemimail[/member], çıktılara göre bağlantıdaki öneri şu an etkin görünmüyor.

muhammed@muhammed-SVE1513G1EW ~ $ cat /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Section "Device"
        Identifier  "card0"
        Driver      "intel"
        Option      "Backlight"  "intel_backlight"
        BusID       "PCI:0:2:0"
EndSection
muhammed@muhammed-SVE1513G1EW ~ $ cat /proc/cmdline
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.19.0-32-generic root=UUID=8469ad3f-3329-468d-b768-d8b1c069f193 ro quiet splash vt.handoff=7
muhammed@muhammed-SVE1513G1EW ~ $ ls /sys/class/backlight/

Mesajlar Birleştirildi.
Çıktıdaki son satırın ardından Enter'e bastığımda  "intel_backlight" da var.
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2015, 21:49:28 Gönderen: yinemimail »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Buradaki mesajdaki öneriyi deneyebilirsiniz.

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Hiçbir değişiklik olmadı. Bilgisayar yine maksimum seviyede açılıyor. Sanırım bu sorunun hiçbir çaresi yok.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Buradakini deneyebilirsiniz.

acpi_backlight=vendor değişkeni yerine acpi_backlight=video değişkeni de denenebilir. Değişiklik sonrasında aşağıdaki komut ile grub ayar dosyasını güncellemelisiniz.

sudo update-grub
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2015, 23:46:56 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Maalesef yine işe yaramadı. Ümidimi keseyim mi peki?

Çevrimdışı mt8

• Yeni Penguen
  • *
  • Beklenen gün gelecekse çekilen çile kutsaldır.
  • Dağıtım: Linux Mint Rosa
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 17.3
  • Grafik Kartı: intel
  • İşlemci: intel
Merhaba, zannedersem sorunun kaynağı, monitöre ait driver uyumsuzluğu. Sistem ayarlarından " ekran " uygulamasına girdiğinizde monitörünüzün tam ismini göremiyorsanız büyük ihtimal driver uyumsuzluğudur. Yine " sürücü yöneticisi "  ne girip önbelleği güncelleyip güncel driver varsa bakabilirsiniz. Bu tip bir sorun benim başıma windows da geldi, anlattığınızın bire bir aynısı. Aynı monitörü iki farklı bilgisayarımdan birinde normal ( ışık ayarları kalıcı ) kullanıyordum, diğer bilgisayarda ayarladığım gibi değil, parlak olarak kullanıyor, gözlerim ağrıyınca ayar aklıma geliyordu. Driver güncellemesi ile halletmiştim. Umarım faydalı olur.

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Merhaba, zannedersem sorunun kaynağı, monitöre ait driver uyumsuzluğu. Sistem ayarlarından " ekran " uygulamasına girdiğinizde monitörünüzün tam ismini göremiyorsanız büyük ihtimal driver uyumsuzluğudur. Yine " sürücü yöneticisi "  ne girip önbelleği güncelleyip güncel driver varsa bakabilirsiniz. Bu tip bir sorun benim başıma windows da geldi, anlattığınızın bire bir aynısı. Aynı monitörü iki farklı bilgisayarımdan birinde normal ( ışık ayarları kalıcı ) kullanıyordum, diğer bilgisayarda ayarladığım gibi değil, parlak olarak kullanıyor, gözlerim ağrıyınca ayar aklıma geliyordu. Driver güncellemesi ile halletmiştim. Umarım faydalı olur.

Sistem ayarlarından Ekran'a geldiğimde monitör ismi görünmüyor. Sürücü Yöneticisi'ne girip ön belleği güncellediğimde "Kullanımda olan sahipli sürücü yok" diyor, hiçbir şey çıkmıyor. Peki driver nasıl yükleyebilirim, nasıl güncelleyebilirim?

Mesajlar Birleştirildi.
https://01.org/linuxgraphics/downloads buradaki Graphics Installer 1.2.1 for Ubuntu* 15.10, 64-bit indirip kurayım mı?

Şuna da https://01.org/linuxgraphics/downloads/intel-graphics-installer-linux-1.2.0 bir bakın isterseniz.
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2015, 10:56:06 Gönderen: yinemimail »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Linux sürücülerini güncellemek için bir PPA deposu mevcut, aşağıdaki şekilde sürücüleri güncellemek denenebilir.

Aşağıdaki komutları sırasıyla uçbirimde çalıştırarak PPA deposu yardımıyla açık kaynak sürücüleri güncellemeyi deneyiniz.

sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade

Bu güncelleme sırasında bazı ayar dosylarının değiştirilmesi ile ilgili uyarılar alabilirsiniz. Bu durumda varsayılan ayarları korumak için N tuşuna basmanız gerekecek.

Ayrıca aşağıdaki şekilde Çekirdek güncellemesi de yapabilirsiniz.

Ardından, Güncelleme Yöneticisi => Görünüm menüsü => Linux çekirdekleri aracı yardımıyla 4.2.x serisi çekirdeğin son sürümünü (şu an itibariyle 4.2.0-22 sürümde) kurunuz.

Sonrasında sistemi yeniden başlatınız.

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Söylenenleri aynen uyguladım ama yine bilgisayar maksimum seviyede açılıyor. Umudumu kestim, eğer varsa başka önerileri beklerim.

Çevrimdışı mt8

• Yeni Penguen
  • *
  • Beklenen gün gelecekse çekilen çile kutsaldır.
  • Dağıtım: Linux Mint Rosa
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 17.3
  • Grafik Kartı: intel
  • İşlemci: intel
Monitörünüz bilgisayara muhtemelen vga bağlı, eğer böyleyse ve hdmi seçeneğiniz mevcutsa, hdmi kablosu alarak bunu da  deneyebilirsiniz. Burdaki amaç belki işletim sisteminin hdmi sürücüsü desteği, sizin donanımınıza uyum sağlama olasılığı vardır. Zaten hdmi ise vga deneyebilirsiniz, vga denediğinizde sürücüleri güncellemeyi ve bilgisayarı yeniden kapatıp açmayı unutmayın. Bu şekilde sorun halledilirse sorunun kaynağı kesinlikle ilgili bağlantı donanımının driverinda demektir.

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Monitörünüz bilgisayara muhtemelen vga bağlı, eğer böyleyse ve hdmi seçeneğiniz mevcutsa, hdmi kablosu alarak bunu da  deneyebilirsiniz. Burdaki amaç belki işletim sisteminin hdmi sürücüsü desteği, sizin donanımınıza uyum sağlama olasılığı vardır. Zaten hdmi ise vga deneyebilirsiniz, vga denediğinizde sürücüleri güncellemeyi ve bilgisayarı yeniden kapatıp açmayı unutmayın. Bu şekilde sorun halledilirse sorunun kaynağı kesinlikle ilgili bağlantı donanımının driverinda demektir.

Ben dizüstü kullanıyorum ama. Bunun için bir çözüm yok mu acaba?