Gönderen Konu: Linux Çekirdeği Üzerine Kapalı Kaynak Kodlu Masaüstü ve Uygulamalar  (Okunma sayısı 3855 defa)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
Linux kodları açık kalmak koşulu ile böyle bir şey mümkün mü? GPL'yi araştırmaya çalıştım, hatta türkçe çevrilmişini okudum bir şey anlamadım.  :-\

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Masaüstü ortamında ne olur bilmiyorum, ama Linux tarafında çalışabilen bir çok kapalı kaynak kodlu/sahipli/tescilli uygulama mevcut.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
Masaüstü ortamında ne olur bilmiyorum, ama Linux tarafında çalışabilen bir çok kapalı kaynak kodlu/sahipli/tescilli uygulama mevcut.
Kapalı kaynak kodlu uygulamaların linux üzerinde çalıştığından haberim var. En basitinden Steam uygulaması ve oyunları.
Benim merak ettiğim şey, OS X in çekirdeği nasıl açık kaynak kodluysa, linux çekirdeğini baz almış, üzerinde çalışan diğer kodları kapalı olan bir işletim sistemi yazıp, bunu ticari olarak dağıtabilir miyim? GPL buna izin verir mi? Android de linux çekirdeği üzerinde ama onun durumu farklı diye biliyorum. Aydınlatırsanız sevinirim hocam.
OS X in çekirdeği açık diye biliyorum, yanılıyorsam düzeltin.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
OSX, BSD çekirdeğini temel alıyor. BSD lisansı ise GPL'den farklı olarak kullanılan kaynak kodda değişiklik sonrasında kapnak kodun paylaşılması ile ilgili bir kısıt getirmiyor.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
OSX, BSD çekirdeğini temel alıyor. BSD lisansı ise GPL'den farklı olarak kullanılan kaynak kodda değişiklik sonrasında kapnak kodun paylaşılması ile ilgili bir kısıt getirmiyor.

Anladığım kadarıyla linux kodlarında yaptığımız değişiklikleri de açmamız gerekecek. Ticari bir girişim için sanırım BSD daha avantajlı.