Arkadaşlar ben linuxta yeniyim. Daha önceleri duymuştum, ama ne olduğunu nasıl olduğunu bilmiyordum. bir ara benim sistem çökünce dormat atayım dedim ve aklıma linux geldi. Oda acaba nasıldır deyip merak ettim ve internetten araştırdım. Bildik şeyler, virus bulaşmaz, özgürdür, bir çok alternatif vb... Çok hoşuma gitti ve denemeye başladım. İnternette tavsiyeler Linuxmint ve ubuntuda yoğunlaşıyordu. Ubuntuyu denedim, linuxminti denedim, debian, opensuse, manjaro vb onlarcana fefa yukle kaldır yaptım, baktım yeteri ihtiyaç gidermiyor (benimde bilişimden bir şey anlamamam eklenince) tekrar windowsa döndüm.
Ama bir merak vardı ve yine linuxsu kurdum, tekrar farklı dağıtımları denedim ve en son mint yukledim.
bütün bunlar olurken linuxsu az çok tanıdım ve bazı sıkıntılar eksiklikler gördüm. ingilizce bilseydim ingilizce forumda bunları yazacaktım, görüşlerimi burda paylaşıyorum inşallah linux için benimde böylelikle katkım olmuş olur.
1- Yeterince linux için yazılım yoktur. tabi bu da yazılımcıların işidir. Ama insanların her ihtiyacını karşılayacak şekilde uygulamalara ihtiyaç var.
2- Kullanımı zordur. öğrenmek için internette çok arama-araştırma yapmak lazımdır. bu da benim gibi kullanıcıları linuxtan uzaklaştırmaktadır. Bunun çözümü için türkçe bir kulloanım lılavuzu hazrlansa ve bu iso ya entegre edilse, yani yuklediğn gibi menude veya masaüstünde bir smgesi olsa, yazılımdan anlamayanların işini kolaylaştırır. linuxmint 16 için bir kullanım kılavuzu var ama yetersiz kalıyor. Yine sistemde mevcut olan yardım dosyası ingilizce olduğu için ondan istifade edilmesi zorlaşıyor. onun türkçesi yapılsa ve daha ayrıntıya gidile bilse bu çok yararlı olur.
3-Bir diğer sorun, ilk yuklemede dil dosyaları tam olarak gelmiyor, internete bağlanığp güncellemek-indirmek lazım. bu durum da internet bağlansısı olmayan bir bilgisayar için sıkıntı oluyor. Dil dosyaları isoya tam olarak eklense çok faydalı olacaktır.
4- Bir başka sorun uygulama yuklenmesidir. Uygulamalar ancak paket yöneticileriyle yuklenebiliyor. Bu linux için bir avantaj olarak gösterilse de dez avantajı vardır. İnternet bağlantısı olmadığında vey bağlantısı olmayan bir pc de bir uygulama yuklemek imkansız gibi oluyor. Forumda bazıları "uygulamayı indir sonra yukle diyenler linuxsu diğer sistemlerle karıştırıyorlar" deniliyor. Ancak bu linux için de geçerli ve gereklidir. Çünkü her daim internet yok hatta kimi pc lerde hiç olmayabiliyor. Bunları için uygulamayı, bağlantısı olan bir pc de indirip sonra yuklemek zorunludur yoksa o pc de linux çalıştırmak manasız olur.
bunun için de depodaki uygulamaların farklı bir şekilde indirilip yuklenmesi veya buna imkan tanınması zarunludur. (Varsa da ben bilmiyorum) Örneğin evde bir masaüstü var ve internet yok. Ben ona linux yuklesem ve her lbir uygulama lazım olduğunda onu sırtıma alıp bağlantı olan bir yere götürüp söz konusu uygulamaları indirmek imkansız bir şey gibi...
5- uygulamaları derlemek .gz. uzantıları gibi ve onları yuklemek malessef biraz uzmanlığı olanlar hariç benimgibileri bir türlü başaramaz. bir çok forumda bundan yakınılıyor. Varsa bunu genel bir yöntemi söz konusu kılavuzlarda belirtilse, bir çok kullanıcı için linux zevkli bir hale gelebilir. mesela ben Wine yi indirip yuklemeye çalıştım ne ettimse, ne kadar internette araştırdımsa yine de başaramadım.
7- Windowsta bir uygulama hata verdiği vakit hemen bir hata raporu oluşturuyor ve windowsa gönderilsin mi? denilior. Manjaroda böyle bir şey vardı ama her hatada "bunu bildirmek faydasızdır" denilip istiyorsan bilmem nerde paylaş deniliyor. Linuxmint tede böyle bir hata raporu oluşturulsa ve bunlar windovstaki gibi gönderilse, geliştiriciler için iyi bir geri dönüş kaynağı olmuş olur diye düşünüyorum. Çünkü hatayı kendin analiz edip bunu forumlarda paylaşmak hem zor olur hemde herkes bunu yapmaz.
8- Wine -playonlinux gibi çokça indirilen-kullanılan uygulamalar direk sürümle beraber gelirse kullanıcılar için daha kolay ve faydalı olacağını düşünüyorum.
***Bunlar bu forumdaki arkadaşlar için çok basit şeyler gözükebilir ama basit değildir. Çünkü forumdakilerin çoğu belki %99 ve faha fazlası, hatta linux kullanıcılarının %99 u bilişimci insanlardır. Bunlar yazılımlarla uğraşıyor, geliştiriyorlar. Yani meslekleridir. Oysa Linux bir işletim sistemidir. Bunun her türlü kullanıcıya hitap etmesi lazımdır. 10 yaşın pc de oyun oynayan bir çocuktan tutun, marketinde, dükkanında internete giren haber okuyan, video izleyen bir esnaf, ofis uygulamalrıyla çalışan bir öğrenci, eğitimci ve her türlü iş için kullananlara da hitap etmesi lazımdır. Bunlar rahatlıkla bunu kullanabilmeleri lazımdır.
Farzedin arkadaşım pcsine format atacak, ona linux mint yukledim ve kendisi bir yerde tıkanınca veya aradığı uygulamayı bulamayınca veya internet bağlantısı yok ve başka yerden uygulama getirip yuklemeyi beceremeyinde yapacağı şey bir bilgisayarcıya gidip ben şunu yapacağım olmuyor diyecek, o da bakacak ya bu değişik bir şey ver 20 tlyi sana temiz bir format atayım diyecektir.
Benim temennim bu gun gerkes nasıl windowsta işini göre biliyorsa Linuxunda aynı şekilde kullanılabilmesidir. şayet 10 pc de windows varsa en az 2-3 pc de de linuxsun olmasıdır.
Çok uzattım ama inşallah önerilerim rahatsızlık verici değil faydalı olur.