Gönderen Konu: AMD'nin Linux tarafındaki geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?  (Okunma sayısı 3455 defa)

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
AMD'nin Linux tarafındaki geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
İlerisi için daha iyi destek geleceğini yapılan çalışmalardan dolayı olumlu olarak değerlendirebiliriz. Bununla birlikte donanımlar için destek süresi politikasını da değiştirmesi gerekiyor. Güncel donanımlar için daha iyi destek vermek olumlu görülebilir ama eski donanımlar için geriye dönük destek artırılmadığı sürece eksik kalacaktır.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
Bende memnunum AMD'nin atılımlarından ve vaatlerinden. Fakat şu an ki durum sıkıntılı, Ubuntu ve daha bir çok dağıtım artık Xorg 1.18 kullanıyor. Mevcut FGLRX sadece Xorg 1.17 'ye kadar destekliyor. Sanırım Linux Mint 18 için de aynı durum geçerli olacak eğer o zamana kadar bir şey yapmazlarsa.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Aslında önceki sürümün (Ubuntu 15.10) deposunu ekleyip Xorg sürümünü düşürmek zor bir durum değil (bununla birlikte ne gibi çakışmaların olabileceğini tahmin etmek güç) , bununla birlikte güncel çekirdek için fglrx sürücüsünü yamalamak gerekiyor. Destek geldiğindeyse xorg sürümünü düşürmek için oluşturulmuş preferences dosyasını sildiğinizde otomatik olarak xorg'un depodaki güncel sürümünü yeniden yükleyerek/güncelleyerek geçiş yapabilirsiniz.

Evet Linux Mint 18'de Ubuntu 16.04 tabanlı olduğu için aynı sorun yaşanacak, AMD tarafının kısa süre içinde tepki vereceğini hiç sanmıyorum. Sürüm çıktığında bir test sistemi kurarsanız, yukarıda bahsettiğim şekilde bir deneme yapabiliriz.

Linux Mint 13'ün ilk çıktığı dönemde Nvidia-173 sürücüsünü aşağıdaki şekilde benzer bir yöntemle kurabiliyorduk. Xorg ve çekirdekle uyumlu sürüm bayağı bir sonra yayınlanmıştı..

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=102602

« Son Düzenleme: 18 Nisan 2016, 11:17:48 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
Denenebilir, ama AMD buna niye gerek bırakıyor. Kullanıcıları soğutmaktan başka bir şey değil. Bİr taraftan açık kaynak sürücü diyor, diğer yandan hala eski sürüm bir X kullanıyor  :(

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Şu Amdgpu sürücüne geçiş nedeniyle fgrlx sürücüsü yayınlanmamış olabilir, zaten Ubuntu 15.10 sürümde dahi mevcut sürücü güncel çekirdekle uyumlu olmadığından, proposed deposundaki yamalanmış sürücü ile kurulum yapılabiliyordu. Bu tür geçiş süreçleri ne yazık ki genellikle sancılı oluyor.

Amdgpu 2-3 parçadan oluşuyormuş, açık kaynak sürücü, kapalı kaynak sürücü ve bir de pro eklentiler.

Amdgpu'nun açık kaynak sürücü kısmı genel kullanım için yeterli oluyormuş. Performans isteyenlerin uygulamalar ile çalışanlar kapalı kaynak kısmını da kurmaları gerekiyor. Bir FireGL Pro eklentileri  var, bunlar nedir ne değildir bilgim yok, büyük ihtimalle profesyonel uygulamalar içindir. Amdgpu hangi donanımlara destek verecek tam bilmiyorum, ama geriye dönük uyumluluğu da şu an oldukça muallak.
« Son Düzenleme: 04 Mart 2017, 15:35:52 Gönderen: Butterfly »