Gönderen Konu: [Çözüldü] Merhaba... Linux'a adım atma çabası...  (Okunma sayısı 4265 defa)

Çevrimdışı Lin_Win

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: NVIDIA GeForce GT 630
  • İşlemci: Intel Core 2 Quad Q9300 @ 2.50GHz
Herkese merhabalar...

Bugüne kadar hep Windows sistemleri (98SE, ME, XP, Vista, 7) kullandım. Ama Windows 8'e geçmedim, 10 ise görünüş bakımından çok zayıf, benden habersiz işler çevirmesi bakımından da çok güvensiz geldi. Bu yüzden Linux sürümlerine kısaca bir göz attım ve Linux Mint'e geçmeye kara verdim. Siz usta Linux kullanıcılarına birkaç soru sormak istiyorum.

* Linux'un hangi sürümüne geçmemi önerirsiniz:
   - Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon
   - Linux Mint 17.3 Rosa MATE
   - Linux Mint 13 Maya Cinnamon
   - Linux Mint 13 Maya KDE
   - Linux Mint 13 Maya Cinnamon

Şu anda VMware'de sanal olarak "Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon" kurulu ve deniyorum. Önerileriniz doğrultusunda diski üçe bölüp C:'ye Windows 7, E:'ye Linun Mint kurup, D:'de ise verileri barındıracağım. Fotoğrafçılıkla uğraştığım için veriler benim için çok önemli. Alıştıktan sonra ise Windows 7'yi kaldırıp Windows'a elveda diyeceğim.

* Bankacılık işlemleri gerçekleştirdiğim ve internet üzerinden alışveriş yaptığımdan dolayı güvenlik benim için çok önemli. Şu anda Windows 7'de Norton Security, Malwarebytes, Emergency Kit, Zemana AntiLogger kurulu. Bunlardan Norton ile AntiLogger aktif, diğerleri tarama amaçlı. Bu programları Mint'te kullanabilir miyim? (Programlar lisanslı.)

* Lisanslı olarak kullandığım Photoshop, Mint'te de kullanılabilinir mi? (RAW dosyaları işlemekteyim.)

Son olarak sistemim hakkında bilgi vereyim. Eski bir sistem ama gayet güzel çalışıp bana yettiği için yenilemeyi düşünmüyorum:  Intel Core 2 Quad Q9300 @ 2.50GHz / 4,00GB İkili-Kanal DDR2 / ASUSTeK Computer INC. P5KPL-AM SE (Socket 775) / NVIDIA GeForce GT 630 (Gigabyte) / 1TB Seagate ST1000DM003-1CH162 ATA Device (SATA) / ASUS DRW-24F1ST a ATA Device

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2016, 23:31:41 Gönderen: Lin_Win »
Toplumun genelinin neler döndüğünden haberi yoktur, hatta haberi olmadığından bile haberi yoktur. (Noam Chomsky)

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Merhaba... Linux'a adım atma çabası...
« Yanıtla #1 : 18 Mayıs 2016, 20:12:20 »
Foruma hoşgeldiniz,
Bkz:[warning]Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler [/warning]
Alıntı
Soru sorarken:
1 - Yeni bir konu açmadan önce forumda arama yapınız. Sorunuzun yanıtını arama sonuçlarında bulamazsanız, yeni konu açınız. Bu sayede hem siz hem de size cevap verecek olan üyeler zaman kaybetmeyecektir.
Alıntı
7 - Her sorun için uygun kategoride yeni bir konu açın. Aynı başlıkta birden fazla soru sormayın. Forum düzeni için bu oldukça önemli.
Linux Mint 13'ün desteği Nisan 2017'de bitiyor. 17.3'ün ise Nisan 2019'da bitecek. Bu nedenle 17.3'ü kurmanızı öneririm. Masaüstü seçimi ise size kalmış. Şuradan masaüstleri hakkında bilgi alabilirsiniz: https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=1331.0

GNU/Linux dağıtımlarında şimdiye kadar yayılmış tehlikeli bir virüs bildiğim kadarıyla yok.-Windows virüsleri GNU/Linux'ta çalışmaz.- Antivirüse gerek olmadığını düşünüyorum. Söylediğiniz yazılımlara baktım. Linux sürümlerini göremedim. İsterseniz ClamAV kurabilirsiniz. Forumda virüs şeklinde arama yaparak benzer konulara ulaşabilir, Linux'ta virüsler hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=320.msg2544#msg2544
https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=2035.0

Photoshop Wine ile kurulabiliyor. Ancak ne kadar sağlıklı çalışıyor bilmiyorum. CC2015'in oldukça iyi çalıştığını belirtmişler. Photoshop yerine muadillerine de bakabilirsiniz. Gimp, Krita vb.

Çevrimdışı Lin_Win

• Yeni Penguen
  • *
Ynt: Merhaba... Linux\'a adım atma çabası...
« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2016, 22:36:24 »
Teşekkürler karakartala...

Foruma ilk girişim olduğu için acemiliğimin kusuruna bakmayın... :)

Az önce Mint'i kurdum ve bu satırları Mint'ten yazıyorum. C-D-E olarak üç bölümlü sabik diskimden E'ye kurmaya çalıştım ama başaramadım; ben de Windows'un yanına kurdum. Daha Wndows'a girmedim, umarım -en azından şimdilik- Windows yerindedir. Ama yerinde olmasa da sorun değil; verileri yedeklemiştim.

Linux Mint incelemem eğlenceli gidiyor... Bakalım zaman neler göstercek..?

Ama bankacılık işlemleri için Windows 7 altında Norton'un korumasıyla işlem yapmayı düşünüyorum (kızımın laptop'ında). Korkum virüsler değil; bankacılık işlemlerini yaparken kartımın, hesabımın birilerinin eline geçmesidir. Tabi internet alışverişinde de aynı korkum var...

Cinnamon sürümünün yavaş olduğunu duymuştum (Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon yüklü) ama hiç de öyle değil; Windows 7'den daha hızlı...  ;)

Mesajlar Birleştirildi.
Az önce Win/ ile açtım bilgisayarı. Sandığım gibi C'nin üstüne değil E'ye kurmuş (istediğim gibi). Nasıl oldu bilmiyorum ama isteğim gerçekleşmiş. Yalnız Linux, Windows bölümlerini görürken, Windows Linux'un olduğu E bölümünü görmüyor. Windows virüslerinin Linux'a etki etmeme nedenlerinden biri de budur belki; göremedikleri dosya sistemine nasıl musallat olacaklar ki...
« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2016, 22:54:52 Gönderen: Lin_Win »
Toplumun genelinin neler döndüğünden haberi yoktur, hatta haberi olmadığından bile haberi yoktur. (Noam Chomsky)

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Merhaba... Linux'a adım atma çabası...
« Yanıtla #3 : 18 Mayıs 2016, 23:27:42 »
Rica ederim [member=3275]Lin_Win[/member]  .
Alıntı
Ama bankacılık işlemleri için Windows 7 altında Norton'un korumasıyla işlem yapmayı düşünüyorum (kızımın laptop'ında). Korkum virüsler değil; bankacılık işlemlerini yaparken kartımın, hesabımın birilerinin eline geçmesidir. Tabi internet alışverişinde de aynı korkum var...
Bankacılık işlemleri için Linux Mint kullanmanızı öneririm. Antivirüslere çok güvenmek yanlış olur. Meşhur cryptolocker virüsü ilk çıktığında yalnızca birkaç küçük antivirüs cryptolocker'ı tanıyabiliyordu.

Alıntı
Yalnız Linux, Windows bölümlerini görürken, Windows Linux'un olduğu E bölümünü görmüyor. Windows virüslerinin Linux'a etki etmeme nedenlerinden biri de budur belki; göremedikleri dosya sistemine nasıl musallat olacaklar ki...
Windows ext4 dosya sistemini tanıyamaz. Ancak LinuxMint NTFS dosya sistemini tanıyabilir. Bu yüzden Windows altında ek bir yazılım kullanmadan LinuxMint kurulu bölüme ulaşamazsınız. Ancak Linux Mint'te Windows kurulu bölüme ulaşabilirsiniz.

GNU/Linux'la Windows'un mimarisi farklı olduğu için Windows virüsleri yalnızca Windows'ta çalışır. Önceki iletimde bulunan bağlantılardan veya forumda arama yaparak daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Kurulumu yaptığınıza göre başlık etiketlenebilir. Farklı sorularınız için yeni konular açmanız forum düzeni açısından iyi olacaktır.
[okay] Çözülen Başlıkların Etiketlenmesi[/okay]

Çevrimdışı efes3434

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint KDE, Kubuntu
  • Masaüstü Ortamı: Kde
  • Grafik Kartı: GTX 1080
  • İşlemci: AMD 1800x
Ynt: [Çözüldü] Merhaba... Linux'a adım atma çabası...
« Yanıtla #4 : 19 Mayıs 2016, 06:54:28 »
Iyi bir son kullanicinin Windowsta bile antivirus kullanmasina gerek yok. Hele Linuxta ...
AMD Ryzen 7 1800X 3.6 GHZ//NZXT Kraken X62 (NOCTUA NH-U12S SE)// ASUS C6H/ ASUS ROG GeForce GTX 1080 STRIX-A8G-GAMING//  GSKILL 32GB (4x8GB) TRIDENT Z DDR4 3600MHz CL16 1.35V Dual kit RGB LED Ram// Samsung 970 PRO NVMe 512GB // ASUS 27" MX279H Full HD HDMI IPS Monitör// 8tb seagate// 4 Tb WD// 2 Tb wd (Sabertooth x79 , i7 4930K, 8x4gb ddr3 ram)

Çevrimdışı Lin_Win

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 19 Mayıs 2016, 10:48:26 »
Iyi bir son kullanicinin Windowsta bile antivirus kullanmasina gerek yok. Hele Linuxta ...

efes3434 merhabalar...

Benim çekincem -Linux'un sağlam yapısına bağlı olarak- virüslerin bilgisayarıma sızıp dosyalarıma zarar vermesi değil. Kuşkum finans işlerini yaparken bilgilerin birisi tarafından ele geçirilmesi. Piyasada bilgisayarlara sızmak için bir sürü program mevcut ve buna hergün yenileri ekleniyor. Öyle ki, bilgisayarlara sızmak için hacker olmaya bile gerek yok; basit bir lamer olmak yeterli.

Ayrıca ben Linux'ta iyi bir kullanıcı sayılmam (şunun şurasında iki günlük kullanıcıyım). Sistemin işleyişi hakkında hemen hemen hiçbir bilgim yok. Mesela şu anda "Gufw Firewall" açık ama programın verilerini yorumlamak için tecrübe kazanmalıyım. Gufw'nin anlık log dosyası şöyle:

[19-05-2016 10:40:55] Renamed profile: Public > Genel
[19-05-2016 10:40:55] Renamed profile: Office > Ofis
[19-05-2016 01:04:37] Renamed profile: Public > Genel
[19-05-2016 01:04:37] Renamed profile: Office > Ofis
[19-05-2016 00:59:21] Renamed profile: Public > Genel
[19-05-2016 00:59:21] Renamed profile: Office > Ofis
[19-05-2016 00:57:57] Durum: Etkin
[19-05-2016 00:57:56] Durum: Pasif
[19-05-2016 00:57:54] Durum: Etkin
[19-05-2016 00:57:53] Durum: Pasif
[19-05-2016 00:57:51] Durum: Etkin
[19-05-2016 00:57:50] Incoming: Reddet
[19-05-2016 00:57:49] Changing profile: Genel
[19-05-2016 00:57:10] Durum: Pasif
[19-05-2016 00:57:08] Durum: Etkin

Bunları nasıl yorumlayacağımı bilmiyorum. Ama Windows altında Norton Security verdiği raporda ne yaptığını, ne ettiğini günlük konuşma diliyle anlatıyordu ve ben de anlıyordum. Bu yüzden belli bir ustalık elde edene kadar finans işlerini internet üzerinden gerçekleştirirken Windows 7 altında Norton ve diğer güvenlik uygulamaları korumasında yapmayı düşünüyorum.

Linux, ustalıkisteyen bir işletim sistemi. Ustalık için de zaman gerek...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #6 : 19 Mayıs 2016, 12:01:28 »
[member=3275]Lin_Win[/member], forumda aynı başlık altında birden fazla konu hakkında konuşmuyoruz, Gufw günlükleri için başka bir konu açabilirsiniz.

Şu an paylaştığınız günlük içeriği sadece etkinleştirme, pasifleştirme ve profil ayarlarıyla ilgili.

Bu konuyla etiketlendiği  için, konuyu kilitleyelim.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]