Gönderen Konu: Linux Mint XFCE disk alanını genişletme  (Okunma sayısı 9238 defa)

Çevrimdışı tako

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Xfce
  • Grafik Kartı: Nvidia
  • İşlemci: intel i5
Linux Mint XFCE disk alanını genişletme
« : 19 Mayıs 2016, 16:44:21 »
Herkese merhabalar. Linux Mint'i kurarken 30 GB.'lık bir alana kurmuştum ve artık bu alan bana yetmiyor. Diskimde 100 GB.'lık bir boş alan var. Ben bu boş alanı Linux Mint'i kurduğum yere nasıl dahil edebilirm?

NOT : Linux Mint'i çalışan cd ile başlatıp Gparted ile yapmayı denedim lakin hata verdi.

Düzenleme : Tümü kalın ve renkli metinler düzenlendi
« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2016, 17:17:02 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux Mint XFCE disk alanını genişletme
« Yanıtla #1 : 19 Mayıs 2016, 17:27:53 »
Nasıl bir hata verdi, hata içeriğini paylaşmadan yorumda bulunmak zor.

Gparted ile ilgili BoyutlandırTaşı seçeneği yardımıyla disk bölümlerini yeniden boyutlandırabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki komutları sırasıyla uçbirimde çalıştırıp, çıktıları kod etiketi içinde paylaşınız.

Kod: [Seç]
sudo fdisk -l
sudo parted -l
sudo lsblk
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı tako

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 19 Mayıs 2016, 17:38:07 »
Nasıl bir hata verdi, hata içeriğini paylaşmadan yorumda bulunmak zor.

Gparted ile ilgili BoyutlandırTaşı seçeneği yardımıyla disk bölümlerini yeniden boyutlandırabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki komutları sırasıyla uçbirimde çalıştırıp, çıktıları kod etiketi içinde paylaşınız.

sudo fdisk -l
sudo parted -l
sudo lsblk

işte hata dediğim o boyutlandır , genişlet seçeneği pasif , root olarak başlattığım halde

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 19 Mayıs 2016, 17:41:26 »
Çalışan DVD/USB ile uygulama zaten yönetici hakları ile başlar, komutların çıktılarına bakalım.

Forumda Türkçe'nin doğru kullanımını önemsiyoruz ve yazım kurallarına uyulması forum kurallarımız arasındadır. Lütfen elimizden geldiğince bu hususlara dikkat edelim.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı tako

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 19 Mayıs 2016, 18:00:02 »
Çalışan DVD/USB ile uygulama zaten yönetici hakları ile başlar, komutların çıktılarına bakalım.

Forumda Türkçe'nin doğru kullanımını önemsiyoruz ve yazım kurallarına uyulması forum kurallarımız arasındadır. Lütfen elimizden geldiğince bu hususlara dikkat edelim.

Mesajlar Birleştirildi.
Bir fikri olan varmı
« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2016, 19:55:53 Gönderen: tako »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 19 Mayıs 2016, 20:47:51 »
[member=3279]tako[/member], mesajlarınızda tümü kalın metinler kullanmayınız, peş peşemesaj göndermekte daha çabukdestek alacağınız anlamına gelmiyor. Lütfen bu hususlara özen gösterelim. Forum Kuralları

Paylaştığınız çıktılara göre bahsettiğiniz soruna neden olabilecek bir durum göremiyorum. Sistemi çalışan DVD/USB ile açtığınızda herhangi bir disk bölümüne erişmemeniz gerekir. Eğer disk bölümlerini açıp erişim sağlarsanız, ilgili disk bölümünü düzenleyemezsiniz.
« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2016, 20:50:50 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı tako

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 19 Mayıs 2016, 20:58:09 »
[member=3279]tako[/member], mesajlarınızda tümü kalın metinler kullanmayınız, peş peşemesaj göndermekte daha çabukdestek alacağınız anlamına gelmiyor. Lütfen bu hususlara özen gösterelim. Forum Kuralları

Paylaştığınız çıktılara göre bahsettiğiniz soruna neden olabilecek bir durum göremiyorum. Sistemi çalışan DVD/USB ile açtığınızda herhangi bir disk bölümüne erişmemeniz gerekir. Eğer disk bölümlerini açıp erişim sağlarsanız, ilgili disk bölümünü düzenleyemezsiniz.

Verdiğiniz komutları live cd den mi yapmam gerekirdi? Ben o çıktıyı kullandığım sistemden yaptım

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 19 Mayıs 2016, 21:31:28 »
Nerden paylaştığınız farketmez, komutlar sistemdeki diskler ile ilgili bilgi veriyor. Sistemi çalışan DVD/USB ile açıp, Gparted'ı aşağıdaki komutla uçbirimden başlatmayı deneyebilirsiniz.

sudo gparted

Çevrimdışı tako

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 19 Mayıs 2016, 21:47:27 »
Nerden paylaştığınız farketmez, komutlar sistemdeki diskler ile ilgili bilgi veriyor. Sistemi çalışan DVD/USB ile açıp, Gparted'ı aşağıdaki komutla uçbirimden başlatmayı deneyebilirsiniz.

sudo gparted

Onu denemiştim , sonra gparted'dan sistemimin kurulu olduğu yere gelip sağ tık yaptıgımda resize bölümüne geliyorum lakin o bölümde benim 100 gb lik boş alanım görülmüyor yani ordan hiçbir şekilde genişletme işlemi yapamıyorum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #9 : 19 Mayıs 2016, 21:56:39 »
Paylaştığınız çıktılarda 100 GB'lık bir boş alan görülmüyor. Bu alan Linux kurulu bölümün yanında değilse zaten ilgili bölümü genişletemezsiniz. Diskler uygulamasının ekran görüntüsüne bakalım.
« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2016, 21:57:46 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı tako

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #10 : 19 Mayıs 2016, 22:36:41 »
Paylaştığınız çıktılarda 100 GB'lık bir boş alan görülmüyor. Bu alan Linux kurulu bölümün yanında değilse zaten ilgili bölümü genişletemezsiniz. Diskler uygulamasının ekran görüntüsüne bakalım.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #11 : 19 Mayıs 2016, 22:58:43 »
Linux Mint'in kurulu olduğu bölümle paylaştığınız resimde görünen alanın arasında önyükleme bölümleri mevcut. Bu bölümleri silmeniz uygun olmayacaktır, bu sebeple ilgili bölümle Linux Mint kurulu bölümü birleştiremezsiniz. Bunun yerine /dev/sda5 disk bölümünü küçültüp, kazandığınız alanı Linux Mint kurulu bölüme eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu işlemler oldukça fazla verinin taşınmasını gerektireceği için oldukça fazla zaman alacaktır, bu sebeple yeniden boyutlandırma işlemlerini sistemi kullanmadığınız bir zamanda ve sistem fişe takılıyken yapmaya dikkat etmelisiniz.

Çevrimdışı tako

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #12 : 20 Mayıs 2016, 18:33:27 »
Linux Mint'in kurulu olduğu bölümle paylaştığınız resimde görünen alanın arasında önyükleme bölümleri mevcut. Bu bölümleri silmeniz uygun olmayacaktır, bu sebeple ilgili bölümle Linux Mint kurulu bölümü birleştiremezsiniz. Bunun yerine /dev/sda5 disk bölümünü küçültüp, kazandığınız alanı Linux Mint kurulu bölüme eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu işlemler oldukça fazla verinin taşınmasını gerektireceği için oldukça fazla zaman alacaktır, bu sebeple yeniden boyutlandırma işlemlerini sistemi kullanmadığınız bir zamanda ve sistem fişe takılıyken yapmaya dikkat etmelisiniz.

Dediğiniz yerde windows kuruludur. Bu işlemi windows disk manager den mi yapmam gerek. Ve küçülttükten sonra gene boş bir alan artacaktır. Yani aynı hesap olmuyormu ?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #13 : 20 Mayıs 2016, 22:26:11 »
Evet, Windows Disk Yöneticisinden yapabilirsiniz.
Alıntı
Ve küçülttükten sonra gene boş bir alan artacaktır. Yani aynı hesap olmuyormu ?

Bu alanı NTFS şeklinde biçimlendirerek Windows ve LinuxMint için ortak bir depo gibi kullanabilirsiniz. Kurulum sırasında gelecekte yapılması muhtemel değişiklikler göz önünde bulundurulup disk ona göre bölümlendirilmeli. Aksi halde sizin yaşadığınıza benzer sıkıntılar yaşanabiliyor.

Çevrimdışı tako

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #14 : 20 Mayıs 2016, 22:59:44 »
Evet, Windows Disk Yöneticisinden yapabilirsiniz. 
Bu alanı NTFS şeklinde biçimlendirerek Windows ve LinuxMint için ortak bir depo gibi kullanabilirsiniz. Kurulum sırasında gelecekte yapılması muhtemel değişiklikler göz önünde bulundurulup disk ona göre bölümlendirilmeli. Aksi halde sizin yaşadığınıza benzer sıkıntılar yaşanabiliyor.

Ben öyle yapmak istemiyorum , şuanki alanımı genişletmek istiyorum.