Gönderen Konu: [Çözüldü] Kurulum sirasinda disk bölümleme hakkında soru ??  (Okunma sayısı 3828 defa)

Çevrimdışı mustafacandan211

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: nvdia
  • İşlemci: intel dual core
Diski bolumlerken bir c: diski linux icin 200gb, bir D: diski 200gb, bir E: diski dosyalar icin 590gb, 1 gb swap istiyorum. Bu sayede ileride linux surumunu degistirdigimde direkt c: bicimlendirip kuracagim ve dosyalarimi koruyacagim, ileride D diskine windows kurup E diskindeki dosyalarima ulasabilmek istiyorum. Bilgisiyarıma girince bu 3 diskide gormek istiyorum. Nasıl yapmaliyim ?
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2016, 00:07:22 Gönderen: mustafacandan211 »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Kurulum sirasinda disk bölümleme hakkında soru ??
« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2016, 11:48:51 »
Öncelikle Gparted ile yeni disk nölümü oluşturmak için aşağıdaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=238.0

Diski bahsettiğiniz şekilde biçimlendirirken bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum, E olarak tasvir ettiğiniz bölümü NTFS olarak biçimlendirirseniz, her iki işletim sisteminden de ulaşabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2016, 16:06:01 »
Peki ya bağlama noktası ve mantıksal mı olmalı birincil mi ?
Linux yuklenicek olan yer c: diski , birincil ve baglama noktasi olarak' ""/""
Dosyalari saklamak istedigim yer D: diski , birincil ve baglama noktasi ""/home""
Swap mantiksal ve baglama noktasi takas alani
Windows ile ulasabilmek istedigim ve belki windows kurmak istedigim disk E: diski , birincil ve bağlama noktası su an ""/local"" ama icinde root olmadan dosya olusturamiyorum

Ve birde bilgisiyarima girince: bir cd resmi olarak ram bellek, usb giris cogaltici, st30000528bas adli ne oldugunu anlamadigim ve giremedigim hard disk resmi, ve dosya sistemi yazan hard diskim var

Windowstaki gibi C: D: E: olarak bilgisiyarima girince gozukmuyor normalmi ? O sekle nasil getiririm ?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2016, 16:43:23 »
/home dizinini dosyaları saklanacak bölüm olarak görmemelisiniz. Çalıştırdığınız uygulamaların ayar dosyalarından, sistem ile ilgili kullanacı bazlı değişiklikler bu bölümde yapılandırma dosyaları olarak saklanır. Ayrıca, masaüstü gibi diğer kullanıcı dizinleri de burada konumlanır.

D disk bölümünü /home dizini olarak kullanacaksanız, NTFS olarak biçimlendiremezsiniz. Bu durumda bu disk bölümünü de EXT4 gibi bir dosya sisteminde biçimlendirmeniz gerekir.

Windows altından EXT4 dosya sistemlerine erişim için 3. parti uygulamalar yardımcı olabilir. Ama siz herhangi bir eklenti olmadan her iki işletim sisteminden de kolayca erişim sağlayacak bir bölüme ihtiyaç duyuyorsanız, bu durumda başka bir disk bölümüne daha ihtiyacınız olacak. Bu durumda MBR disk bölümleme tablosuna sahip bir harddiskte, 4 disk bölümü oluşturabilme kısıtından kurtulmak için, uzatılmış bir disk bölümü üstünde mantıksal disk bölümü oluşturmanız gerekecek.

Linux'da disk bölümleri C, D, E olarak görünmezler, bunu değiştiremezsiniz. Disk bölümleri sırası ile /dev/sda1, sda2 gibi sıralanarak isimlendirilir.
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2016, 16:44:45 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 10 Haziran 2016, 17:39:23 »
Tamam hatamı sanırım buldum. Kurulumda dışkı bölme aşamasında bağlantı noktası seçmeyi yanlış yapmışım.
Ben her bölümü bir yere bağlıyordum çünkü bağlamayanıca bir uyarı veriyordu. Bu sefer bağlamadım diğerlerini sadece root dizini seçtim / bir tane.
Şu an bilgisiyarıma girince sistem dosyaları 100gb, ikincil 500gb, üçüncül 400gb olarak gözüküyor. İstediğim gibi.
Ama ikincil ve üçüncül bölümlerde dosya atamıyorum erişim engellendi diyor ama root olarak dosya atabiliyorum.
Nerde yanlış yaptım ? Nasıl çözebilirim?
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim :)
Düzenleme: Yazım. Türkçe karakterler düzeltildi.
karakartala
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2016, 23:54:28 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #5 : 10 Haziran 2016, 23:51:49 »
Aynı başlık altında bir soru/sorun hakkında konuşuyoruz. Erişim engellendi hatsıyla ilgili yeni bir konu açınız. Bu sorunuz cevaplandıysa konuyu etiketleyebilirsiniz.
[okay]Çözülen Başlıkların Etiketlenmesi[/okay]
Açacağınız yeni konuda aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşırsanız çözüm önerileri sunulacaktır.
Kod: [Seç]
sudo fdisk -l
sudo parted -l
sudo lsblk
sudo blkid
cat /etc/fstab