Gönderen Konu: Nedir Bu PPA Depoları ?  (Okunma sayısı 7262 defa)

Çevrimdışı Depresif

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Ryzen 3 2200G
  • İşlemci: Ryzen 3 2200G (APU)
Nedir Bu PPA Depoları ?
« : 08 Haziran 2016, 23:03:39 »
    Dostlar ben bu PPA olayını çözemedim.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=76.0   

Bu bağlantıda kısa bir bilgi verilmiş ama olayın tam olarak anlaşılmasına yetmiyor. Kullandığımız tüm uygulamaların PPA adreslerini eklememiz mi gerekyor buraya ?  Eklemediğimiz takdirde güncelleyemiyor muyuz uygulamalarımızı ? Güncellemenin başka yolu yok mu, güncellemeler kendiliğinden gelmiyor mu güncelleme yöneticisine. Peki bu PPA adreslerini tek tek nereden bulacağız.
« Son Düzenleme: 26 Ağustos 2017, 16:00:02 Gönderen: Depresif »
Kitapların şarjı bitmez, bisikletler benzin istemez. Özgürlük budur.

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
Ynt: Nedir Bu PPA Depoları ?
« Yanıtla #1 : 08 Haziran 2016, 23:44:17 »
Takip

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 08 Haziran 2016, 23:47:00 »
Açılımı Personel Package Archive (Bireysel Paket Arşivi) anlamına gelmektedir. PPA depoları bazı yazılım gelişticilerinin ya da bireysel kullanıcıların resmi depolar haricinde Launchpad üzerinde sunduğu depolardır. PPA'lar Ubuntu ve tabanlı dağıtımları desteklemektedir, Debian tabanlı dağıtımlar için desteği bulunmamaktadır.

Gelişticiler ve ya bireysel kullanıcılar, resmi paket bakımcıları haricinde yazılımların depolardaki güncel sürümlerini, depolarda olmayan yazılımları ya da kaynak kodlarında düzeltme yaptıklarını bu alandan sunubiliyorlar. Yazılımların kaynak kodları ve düzeltme vb. sürüm bilgileri ile Launchpad'e yüklenirler, Launchpad ortamı bu kaynak dosyalardan otomatik olarak .deb paketleri üretip sunmaktadır.

PPA depolarındaki paketleri Launchpad üzerinden araştırabilirsiniz.

https://launchpad.net/ubuntu/+ppas

Burada dikkat edilecek nokta PPA deposunun kullandığınız sürüme destek verip vermediğidir. Örneğin Linux Mint 17.x serisi Ubuntu Trusty tabanlıdır. Bu durumda trusty desteği olan PPA depoları Linux mint 17.x serisine yüklenebilir olduğunu anlayabilirsiniz. Aksi durumda paket bilgisi önbelleğini güncellerken hatalar alabilir, sistem güncellemesi ve uygulama kurulumları sırasında sorunlar yaşabilirsiniz. Linux Mint 17.3 sürümle birlikte PPA depolarını eklerken uyumluluk kontrol edilmekte ve taban ile uyumu olmayan PPA depolarının eklenmesi engellenmektedir.

YPPA isminde, PPA depolarını  araştırıp, sisteminize yükleyebilmenize ve yönetmenize kolaylık sağlayan grafik arayüzlü bir uygulama da bulunmaktadır. Bu uygulamayı aşağıdaki komutlarla sisteminize kurabilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/y-ppa-manager
sudo apt-get update
sudo apt-get install y-ppa-manager

Resmi depolarda her paketin  veya güncel sürümlerinin olmamasına; sürüm politikası, paket bakımının ve takibinin zor olması ya da resmi depolar belirli bir uygulamanın belirli bir sürümünün kararlılık vb. açılardan tercih edilmesi neden olabilir.

[member=980]abdyek[/member]  takip etmek için konuya mesaj göndermek yerine, "Haberdar et" kısayolunu kullanmanızı önerebilirim.
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2016, 23:52:43 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #3 : 08 Haziran 2016, 23:53:35 »
[member=8]Butterfly[/member] Dikkat edeceğim.
AUR nin muadili diyebilir miyiz?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #4 : 09 Haziran 2016, 00:18:30 »
Evet Arch Linux'daki AUR gibi, ama bir miktar farklılıkları var.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı oerentr

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: NVIDIA
  • İşlemci: CORE İ7
« Yanıtla #5 : 02 Ağustos 2016, 03:33:10 »
Arkadaşlar merhaba, bi sorum olacak, yeniyim yanlışım varsa lütfen düzeltin.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:chromium-daily/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install chromium-browser

Buradaki ilk komut ile bilgisayara şu repository'deki chromium dizinine gideceksin diye path tanımlıyoruz galiba.

İkinci komut ile o repository'deki güncellemeleri hazırlıyoruz

Üçüncü komut ile de oradaki chromium'u yüklüyoruz, fakat bu yüklenince eski sürüm otomatik kaldırılıyormu, yoksa üzerine yama mı yapılıyor?

Teşekkürler.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #6 : 02 Ağustos 2016, 09:22:31 »
İlk komut paketlerin indirileceği depo bilgisini/adresini ve doğrulama sağlayacak güvenlik anahtarı vb. öğeleri ekler.

İkinci komut sisteme ekli depolardaki paketler hakkında son bilgileri alamak için paket bilgisi önbelleğini günceller.

Son komut paketi indirip kurulum yapar.

İndirilen paket, eğer önceki bir sürüm mevcutsa bunun üstüne yazar, indirilip kurulan sadece güncellemeler değil tüm pakettir.