Gönderen Konu: Linux Mint`te Kendi Kendiliğinden Harddisk Dolması Sorunu  (Okunma sayısı 7535 defa)

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: gnome
  • Grafik Kartı: intel
  • İşlemci: intel
Birkaç ay önce aldığım 1 tb 7200 devir harddiskimde Linux Mint Ubuntu Lubuntu Xubuntu paylaşımlı olarak kurdum. tabiki bilgisayarıma birşeyler kaydetmeye başladım kısa zamanda fark ettimki harddiskim normalin üzerinde doluyor, öyleki 250 gb alan ayırdığım Linux Mint`te bir ay dolmadan 2 gb alan kaldı uyarısı almaya başladım, bilgisayarımda 10-15 yaşında birkaç pc oyunu. 18 gb film arşivi ve yüzü aşkın fotoğraf klasörü kayıtlı hepsi bu kadar, ve harddiskin %99 kapasitesi dolu (diğer Linux versiyonlarında da aynı sorunu yaşıyorum). birkaç oyun dosyasını sildim 1.5 gb alan arttırabildim, bir müddet 3.5 gb boş alanla gitti derken dün 150 MB Linux güncelemesi yaptım ve gene 2 gb boş alan kaldı uyarısı verdi.

Birde harddikim yeni olduğu halde Linux`ta veri aktarımı 60 Mb civarında oluyor, oysaki harddisk 150 mb aktarım yapma kapasitesinde, Linux harddiski kullanırken veri yazımı okuması dahil sıklıkla harddiskin kırmızı ışığı yoğun biçimde ytanıp duruyor.

Çevrimdışı Toor

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Debian Stretch 9.0
  • Masaüstü Ortamı: LXDE
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics
  • İşlemci: Intel Pentium P6100 2.0GHZ
Ynt: Linux Mint`te Kendi Kendiliğinden Harddisk Dolması Sorunu
« Yanıtla #1 : 24 Temmuz 2016, 19:58:19 »
http://www.bleachbit.org/download/linux

Bu proje işinize yarayabilir.

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
« Yanıtla #2 : 24 Temmuz 2016, 20:58:28 »
http://www.bleachbit.org/download/linux

Bu proje işinize yarayabilir.
Deneyeceğim, tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 25 Temmuz 2016, 16:32:54 »
Menüden aratarak "Disk Kullanımı Çözümleyici" aracı ile diskbölümlerindeki kullanımı analiz edebilirsiniz. Öncelikle /var/log dizini içinde şişen günlük dosyaları var mı bir kontrol edin.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
« Yanıtla #4 : 01 Ağustos 2016, 17:49:55 »
Menüden aratarak "Disk Kullanımı Çözümleyici" aracı ile diskbölümlerindeki kullanımı analiz edebilirsiniz. Öncelikle /var/log dizini içinde şişen günlük dosyaları var mı bir kontrol edin.
Cevabınız için çok teşekkür ederim, benim yanıtta geç geldi kusura bakmayın, bu aralar yoğunum.

Disk Kullanımı Çözümleyici diye yazınca birşey bulunamadı, "Disk Kullanımı Analizcisi" diye birşey var.

Acemi kullanıcıyım var/log dizini içinde şişen günlük dosyaları olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim?

birde Bleachbit isimli programı kurup inceledim web tarayıcı geçmişi silme gibi şeyler var, web geçmişi silme gibi şeyler işime yaramaz.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 02 Ağustos 2016, 00:25:08 »
Alıntı
Disk Kullanımı Çözümleyici diye yazınca birşey bulunamadı, "Disk Kullanımı Analizcisi" diye birşey var.

Sürümlere göre farklı isimlendirilebilir, bu aynı uygulamadır.

Alıntı
Acemi kullanıcıyım var/log dizini içinde şişen günlük dosyaları olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim?

/var/log dizinini dosya yöneticisi ile açıp, liste görünümünü seçin ve ardından dosyaları büyüklüğüne göre sıralayın, aşırı büyük dosya var mı kontrol edin.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
« Yanıtla #6 : 03 Ağustos 2016, 21:54:19 »
Sürümlere göre farklı isimlendirilebilir, bu aynı uygulamadır.

/var/log dizinini dosya yöneticisi ile açıp, liste görünümünü seçin ve ardından dosyaları büyüklüğüne göre sıralayın, aşırı büyük dosya var mı kontrol edin.

"Disk Kullanımı Analizcisi" programı bu. Bu program nasıl kullanılıyor çözemedim

Dediğinizi yaptım ama programda herhangi bir işlem yapma tuşu yok sadece ayarlar var, haliyle bu program nasıl kullanılıyor çözemedim.

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
« Yanıtla #7 : 09 Ağustos 2016, 01:17:46 »
Arkadaşlar günlerdir cevap bekliyorum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #8 : 09 Ağustos 2016, 12:15:27 »
Kod: [Seç]
"Disk Kullanımı Analizcisi" programı bu. Bu program nasıl kullanılıyor çözemedim
Kırmızı daire üstüne çift tıklamayı deneyiniz, bu şekilde alt dizinleri analiz edebilirsiniz.

Dosya yöneticisini açıp /var/log dizinine geliniz ve "Liste Görünümü"nü etkinleştirip dosyaları boyutuna göre sıralayıp çok büyük boyutlu günlük (log) dosyası olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
« Yanıtla #9 : 09 Ağustos 2016, 18:18:57 »
Kod: [Seç]
Kırmızı daire üstüne çift tıklamayı deneyiniz, bu şekilde alt dizinleri analiz edebilirsiniz.

Dosya yöneticisini açıp /var/log dizinine geliniz ve "Liste Görünümü"nü etkinleştirip dosyaları boyutuna göre sıralayıp çok büyük boyutlu günlük (log) dosyası olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Çift tıkladım bu oldu.

Dosya yöneticisi bu. Ben zaten Dosya yöneticisi programında var log dizinine nasıl gelineceğini sormuştum, inceledim bulamadım.

Mesajlar Birleştirildi.
Bilgisayarımda acayip birşey buldum:

140 TB yani Terabyte`mı yazıyor yoksa gözlerim beni mi yanıltıyor?

Bu kcore nedir arkadaşlar? silsem ne olur?

Birde Fear 2 isimli oyunun 40 gb yer kapladığını öğrendim, ancak bu oyun tam kuramadım bu yüzden oyun kaldır gibi bir seçenek seçemiyorum. Bu oyunu nasıl silebilirim?
« Son Düzenleme: 09 Ağustos 2016, 19:34:58 Gönderen: LinuxMİnt »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #10 : 11 Ağustos 2016, 12:58:05 »
/proc dizini içindeki kcore hafıza haritalama ile ilgili sanal bir dosya. Yani bu dosyaya dokunmanıza gerek yok.

Alıntı
Dosya yöneticisi bu. Ben zaten Dosya yöneticisi programında var log dizinine nasıl gelineceğini sormuştum, inceledim bulamadım.

Paylaştığınız ekran dosya yöneticisi değil, dosya yöneticisinin ayarlar bölümü. Masaüstündeki ev dizinine tıkladığınızda açılan dosya yöneticisinin ana ekranıdır. Burada Dosya Sistemine tıkladığınızda kök dizine (/) ulaşırsınız. Kök dizin altında sırasıyla /var, /log dizinlerine tıkladığınızda günlük dosyalarının bulunduğu dizine ukalabilirsiniz. Ben yukarıda bununla ilgili resim paylaşmıştım, bu resmi göremiyorsanız DNS adresinizi değiştirmeyi deneyiniz.

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
« Yanıtla #11 : 11 Ağustos 2016, 21:45:39 »
/proc dizini içindeki kcore hafıza haritalama ile ilgili sanal bir dosya. Yani bu dosyaya dokunmanıza gerek yok.

Paylaştığınız ekran dosya yöneticisi değil, dosya yöneticisinin ayarlar bölümü. Masaüstündeki ev dizinine tıkladığınızda açılan dosya yöneticisinin ana ekranıdır. Burada Dosya Sistemine tıkladığınızda kök dizine (/) ulaşırsınız. Kök dizin altında sırasıyla /var, /log dizinlerine tıkladığınızda günlük dosyalarının bulunduğu dizine ukalabilirsiniz. Ben yukarıda bununla ilgili resim paylaşmıştım, bu resmi göremiyorsanız DNS adresinizi değiştirmeyi deneyiniz.

dosya yöneticisi diye yazınca bende tek açılan bu, dosya sistermine tıkladığınızda demişsiniz dosya sistemine nereden tıklayacağımdan bahsetmemişsiniz.

paylaştığınız resmi görüyorum ancak sizde dosya yöneticisi ayarları değil bizzat dosya yöneticisi açık olduğundan bu bana birşey ifade edemiyor, sonuçta ben nedense dosya yöneticisi programını açamıyorum. Linux Mint`te dosya yöneticisi programı neden ulaşılmaz onu da bilmiyorum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #12 : 11 Ağustos 2016, 23:16:32 »
Masaüstündeki "Bilgisayar", "Ev Dizini" ya da herhangi bir dizine tıkladığınızda açılan dosya yöneticisidir. Dosya yöneticisinin sol tarafındaki panelde "Dosya Sistemi" yazar.

Çevrimdışı dirent

• Penguen
  • Temel Seviyede Mint Kullanıcısı
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Mate
  • Grafik Kartı: Nvidia 8400GS
  • İşlemci: P4 3.2 GHz
« Yanıtla #13 : 12 Ağustos 2016, 04:21:42 »
Çift tıkladım bu oldu.

Çift tıklamak yerine sol üstteki "Ev dizinini tara" tuşuna basın, klasörleri kullanım boyutlarına göre ayıracaktır. Onun yanındaki Hard disk simgesine basarsanız dosya sistemi içindeki tüm dosya ve klasörleri tarar. Hard disk simgesinin yanındaki mavi simge ise sizin belirleyeceğiniz herhangi bir klsörü taramak için sunulan seçenektir.
 Sağ üstteki "Halka çizelgesi olarak göster" yazısına basarsanız çubuk olarak gösterme alternatifi de çıkar. Bu şekilde dosya yada klasörlerin hard diskinizde kapladıkları alanları ve neyin en çok yer işgal ettiği görebilirsiniz.

Dosya yöneticisi denilen şeyi siz zaten kullanıyorsunuz. "Bilgisayarımda acaip şey buldum" diye gösterdiğiniz kcore'un özellikler penceresinin altında kalan pencere dosya yöneticisi. Masaüstünde Menü'nün yanındaki mavi simgeye basınca çıkan program yani.
Orada soldan Dosya Sistemi'ne basarsanız, var klasörüne ve onun içindeki log klasörüne ulaşabilirsiniz. Boyuta göre sıralayınca anormal boyutlu dosya var mı, görebilirsiniz.
Bayılıyorum buraya

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
« Yanıtla #14 : 18 Ağustos 2016, 22:58:55 »
Masaüstündeki "Bilgisayar", "Ev Dizini" ya da herhangi bir dizine tıkladığınızda açılan dosya yöneticisidir. Dosya yöneticisinin sol tarafındaki panelde "Dosya Sistemi" yazar.
dediğinizi yaptığımda klasör açılıyor, bahsettiğiniz program değil. ama var klasörünü öğrendim: 2.7 GB. Ama log diye bir klasör görünmüyor.

Çift tıklamak yerine sol üstteki "Ev dizinini tara" tuşuna basın, klasörleri kullanım boyutlarına göre ayıracaktır. Onun yanındaki Hard disk simgesine basarsanız dosya sistemi içindeki tüm dosya ve klasörleri tarar. Hard disk simgesinin yanındaki mavi simge ise sizin belirleyeceğiniz herhangi bir klsörü taramak için sunulan seçenektir.
 Sağ üstteki "Halka çizelgesi olarak göster" yazısına basarsanız çubuk olarak gösterme alternatifi de çıkar. Bu şekilde dosya yada klasörlerin hard diskinizde kapladıkları alanları ve neyin en çok yer işgal ettiği görebilirsiniz.

Dosya yöneticisi denilen şeyi siz zaten kullanıyorsunuz. "Bilgisayarımda acaip şey buldum" diye gösterdiğiniz kcore'un özellikler penceresinin altında kalan pencere dosya yöneticisi. Masaüstünde Menü'nün yanındaki mavi simgeye basınca çıkan program yani.
Orada soldan Dosya Sistemi'ne basarsanız, var klasörüne ve onun içindeki log klasörüne ulaşabilirsiniz. Boyuta göre sıralayınca anormal boyutlu dosya var mı, görebilirsiniz.
Evet dediğinizi yaptım oldu, ancak bir süredir incelememe rağmen bir türlü kaynağını bulamadığım 80-100 GB`lık bir şişmanlık var, daha kaynağını bulamadım. 2 tane 70 GB`lık klasör var sanırım buradan dolayı bir karmaşa var.

Birde bu programda harddisk boyutu toplam 780 GB olarak gözüküyor, endişelenmeli miyim?