Gönderen Konu: Linux u yaymak  (Okunma sayısı 3805 defa)

Çevrimdışı koktey14

• Çok Yeni Penguen
  • *
Linux u yaymak
« : 15 Ağustos 2016, 04:36:23 »
İyi günler.
Ben henüz linux evreninde (dünya diyecektim fakat bu kadar geniş bi ortam için yetersiz kalır diye düşündüm ) yeni sayılırım fakat linuxun yayılması ve klasik windows kullanıcılarının ( her ne kadar haddim olmasa da kendimi bu gruptan tenzih etmek istiyorum ) da linux kullanmaya başlaması için bişeyler yapmak istiyorum...
Bilgisayar bilgim var ve bu birikimin üstüne yeni şeyler eklemek istiyorum.
Linuxun gelişmesi ve yayılması için yapabileceğim bişeyler varsa eğer buradaki büyüklerimin tavsiyelerini almak istiyorum.

Çevrimdışı derek

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint
Ynt: Linux u yaymak
« Yanıtla #1 : 15 Ağustos 2016, 09:40:52 »
linux kullanma ve yayma cemiyeti başkanı olarak seni kutluyorum kardeşim. böyle hevesli gençler görmek çok güzel. etrafındaki insanlara tavsiye et. dua et. herkes kullanır inşallah.

Çevrimdışı Liva

• Penguen
  • Basit Düzey Mint Kullanıcısı
  • Dağıtım: Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: AMD Radeon R4 and R5 Graphics
  • İşlemci: AMD A6 Quad Core 1.8 Ghz
« Yanıtla #2 : 15 Ağustos 2016, 11:28:56 »
Şimdi o söylediğin çok kolay  olmuyor. Çünkü öncelikle insanların bilgisayardan ne beklediğine bakman lazım. Ne kadar vazgeçebiliyorlar alışkanlıklarından? Ya da işletim sisteminde bir hata olduğu zaman bunu çözmek için çabalayacak mı? Çünkü çoğu kullanıcı terminal komutunu kullanmaktan geri duruyor. Bunun nedeni de Windows'un her şeyi arayüz ile halletmiş olması. İnsanlar da buna alıştılar ve uçbirim çok karmaşık geliyor. Eğer hiçbir bilgisi olmayan birine kuracaksan, kurma derim. Çünkü Linux her ne kadar çökmelere karşı dayanıklı olsa da ufak hatalarla başa çıkması da uğraştırabiliyor. Buna tahammülü olmayan birisi ise Linux'ün hangi dağıtımını kullanıyor olursa olsun sevmeyecek ve onun üzerinde hep negatif bir etki uyandıracaktır. Öncelikli tavsiyem,
1) Kişiselleştirmeyi seven, değişik bir şeyler arayanlara tavsiye etmenizdir.
2) Windows'un hatalarından bıkmış kişilere tavsiye etmenizdir. Çünkü birçok donanım Linux ile sürücü kurulumu yapmadan destekleniyor.
3) Oyuna bağımlı biriyse (her ne kadar oyun var deseler de) grafik anlamında oynayan oyunculara zorluklar çektirebiliyor. Windows ile kalmaları daha iyidir.
4) Adobe ürünleri gibi programlar Linux üzerinde çalıştırılabilse de tam stabil olarak çalışmıyor. Bunları kullanan arkadaşlar veya Windows'ta vazgeçemedikleri bir uygulama varsa tavsiye etmeyin derim.
 Benim şahsi fikrim, dual boot ile kurulup istendiği vakit açılmasıdır yeni kullanıcılar için. Çünkü bir anda Linux'e geçmek gerçekten bazen sizi terletebiliyor. Sizin yapabileceğiniz bir şey ise yanınızda bulunanlara kendi bilgisayarınızı verip bir müddet kurcalamasını isteyin yanınızdayken. Nerelere giriyor, nerelerde zorlanıyor, hoşuna gidiyor mu? Eğer hoşuna gidip bana da kurar mısın vs gibi geri talepler alırsanız onlar için bir şeyler yapıp, kurmaya başlayabilirsiniz.
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

Çevrimdışı koktey14

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #3 : 15 Ağustos 2016, 11:52:39 »
[member=49]Liva[/member] Söylediklerinizde tamamen haklısınız ...
İnsanlar uğraşmayı sevmedikleri ve alışkanlıklarından vazgeçemedikleri için linuxu bir süre kullanıyorlar ve karşılarına çıkan ufak bir hatada pes edip windowsa geçiyorlar bu da kafalarında linux kötü bir sistem sürekli hata veriyor şeklinde bir algı oluşturuyor bence . O zaman henüz okulumda ve evimde linuxu sevdirmeye çalışmaya devam etmek en iyisi galiba şuanda .
Bu noktada bir sorum daha olacak yeni bi konu açmam gerekli mi bilmiyorum ama linuxun gelişmesine ne şekilde katkı sağlayabilirim bişeyleri öğrenmem gerekiyorsa elimden geleni yaparım .

Çevrimdışı Liva

• Penguen
« Yanıtla #4 : 15 Ağustos 2016, 11:59:21 »
Yabancı dil biliyorsanız çeviri ekiplerine katılıp türkçeleştirmeye yardımcı olabilirsiniz.
Programlama vs biliyorsanız bu alana yönelip programlamanızı yapabilirsiniz.
Bir şeyler öğrenme kısmını da zaten yavaştan yavaştan alıştıkça anlamaya başlıyorsunuz. Biraz zaman verin kendinize. En azından 1 ay kullanmadan bırakmayın Linux'u. Bir şeyler deneyimlemek için güzel bir süredir.

Çevrimdışı koktey14

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 15 Ağustos 2016, 12:20:53 »
[member=49]Liva[/member] bu konuda yardımınız için teşekkür ederim.
Artık bilgisayarımda boşa oyun oynamayı bırakıp windows yanımı iyice köreltmek istiyorum. Linux bu sefer sistemimde kalıcı olacak inşallah. Bi yandan programlamaya olan merakımı yönlendirmeye çalışacağım linux de hangi programlama dili daha kullanışlı olur ?

Çevrimdışı Liva

• Penguen
« Yanıtla #6 : 15 Ağustos 2016, 13:48:38 »
Açıkçası bilmiyorum. Ancak programlama ile ilgilenen ubuntu türkiye forumunda da bir çok arkadaşımız mevcut. Belki onlar sana bir yol gösterebilirler.

Çevrimdışı koktey14

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #7 : 15 Ağustos 2016, 14:03:45 »
Teşekkür ederim Ubuntu forumuna yazayım birde.

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
« Yanıtla #8 : 15 Ağustos 2016, 22:42:53 »
Windows 10 kullanan,8.1 kullanan,Xp kullanan birini Linux a geçirmek çok kolay.

Ama Windows7 kullanıcısını yoklamak zor :D

Öncelikle kişi oyun oynayan biri ise,Steam in burada da mevcut olduğunu,hatta internetten Gog.com un Drm Free oyunlarını bile indirip kurabileceğini gösteriyoruz(Gog arşivi pek geniş değil yalnız)

Sonra Steam oyun listesini önüne koyuyoruz(Dota 2 veya Cs Go dışında başka bir oyun oynanmıyorsa geçiş çok basit)

http://store.steampowered.com/search/?term=&sort_by=_ASC&os=linux&page=1

İkinci olarak sistemin hızını gösteriyoruz,stabilitesini gösteriyoruz.

Sonra ofis uygulaması seçenklerini gösteriyoruz

Gerek LibreOffice,,Open Office,gerek Wps Office olsun

Conky ve bir takım masaüstü dockları ile yapılmış,Windows un kazık gibi arayüzü yerine Linux ın soft arayüzlerini gösteriyoruz

En önemlisi,kullandığı bütün programların mümkünse native,Linux için yazılmış hallerini gösteriyoruz

Ufak tefek alternatifi olmayan programları da Wine ile çözebileceğinden bahsediyoruz

Bu şekilde bir teşvik çalışması yürütüyorum ben :D
The only people who should kill are those prepared themselves to die!