Gönderen Konu: Linux Kurulum Dosyası Sorunu  (Okunma sayısı 3670 defa)

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: gnome
  • Grafik Kartı: intel
  • İşlemci: intel
Linux Kurulum Dosyası Sorunu
« : 28 Ekim 2016, 02:20:28 »
Arkadaşlar merhaba

Linux'un yanına Windows kuracağımla alakalı konu açmıştım ancak orada yeni sorun çıktı ve bu yeni konu açmalık başlı başına bir sorun

Linux yanına Windows kurulumda  grub'u onarmak gerekiyormuş ve bunun için de Linux'u kurulumda kullanılan cd dvd veya usb bellekte kayıtlı olan Linux gerekiyormuş, ben Linux kurulumu sırasında kaynakları okuyup araştırmıştım ancak hiçbir yerde o kurulum Linux'unun korunması gerektiği uyarısına rastlamadığımdan dolayı ben o Linux kurulum dosyasını sildim.

Sorularıma gelince:

1. İnternetten aynı sürüm Linux'u download edeyim usb belleğe kayıt edeyim öyle olmuyor mu?

2. Eğer yukarıdaki yöntem işe yaramıyorsa, çözüm için başka yöntem var mı?

3. Birde benim sistemde 4  Linux sürümü birden kurulu,  grub'u onarmak için bilgisayara kurduğum ilk Linux'mu lazım?

4. Windows'u Linux'ların kurulu olduğu harddiske değil ayrı bir harddiske kuracağım, eğer çözüm yoksa Windows kurulu olan harddiskin bağlantısını sökerek bilgisayarı açtığımda  grub düzelir mi?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux Kurulum Dosyası Sorunu
« Yanıtla #1 : 28 Ekim 2016, 10:23:45 »
Alıntı
1. İnternetten aynı sürüm Linux'u download edeyim usb belleğe kayıt edeyim öyle olmuyor mu?

Linux Mint 17.x veya Linux Mint 18 serisi herhangi bir sürümün ISO dosyası yeterli olur. Hatta Ubuntu 14.04 ve sonrası ISO dosyası varsa elinizde bunlarda işinizi görecektir.

Alıntı
3. Birde benim sistemde 4  Linux sürümü birden kurulu,  grub'u onarmak için bilgisayara kurduğum ilk Linux'mu lazım?

En son hangi Linux sürümünü kurdunuz?

Alıntı
4. Windows'u Linux'ların kurulu olduğu harddiske değil ayrı bir harddiske kuracağım, eğer çözüm yoksa Windows kurulu olan harddiskin bağlantısını sökerek bilgisayarı açtığımda  grub düzelir mi?

Windows kurarken önyükleyicinin hangi diske yüklendiği ile ilgili olarak sonuç değişebilir. Eğer Windows yüklerken, Windows'u kurduğunuz diski varsayılan yaptıysanız, önyükleyici de buraya kurulmuş olabilir. Linux kurulu diski BIOS'dan varsayılan yapmayı deneyerek sonucu gözlemleyebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
« Yanıtla #2 : 28 Ekim 2016, 19:42:17 »
Linux Mint 17.x veya Linux Mint 18 serisi herhangi bir sürümün ISO dosyası yeterli olur. Hatta Ubuntu 14.04 ve sonrası ISO dosyası varsa elinizde bunlarda işinizi görecektir.

En son hangi Linux sürümünü kurdunuz?

Windows kurarken önyükleyicinin hangi diske yüklendiği ile ilgili olarak sonuç değişebilir. Eğer Windows yüklerken, Windows'u kurduğunuz diski varsayılan yaptıysanız, önyükleyici de buraya kurulmuş olabilir. Linux kurulu diski BIOS'dan varsayılan yapmayı deneyerek sonucu gözlemleyebilirsiniz.

Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.

"En son hangi Linux sürümünü kurdunuz?"

Cevap: En son Lubuntu'yu kurdum.

"Windows kurarken önyükleyicinin hangi diske yüklendiği ile ilgili olarak sonuç değişebilir. Eğer Windows yüklerken, Windows'u kurduğunuz diski varsayılan yaptıysanız, önyükleyici de buraya kurulmuş olabilir. Linux kurulu diski BIOS'dan varsayılan yapmayı deneyerek sonucu gözlemleyebilirsiniz."

Cevap: Daha Windows'u kurmadım sizin cevabınızın hemen ardından kuracağım.

Nelere dikkat etmem gerekiyor ve bunu nasıl yapabileceğimi detaylı bir şekilde anlatır mısınız?

Misal ön kurucunun Linux kurulu harddiskte  kalmasını istiyorum (en sağlıklısı budur  herhalde) bunu nasıl sağlayacağımı detaylı anlatır mısınız?
« Son Düzenleme: 28 Ekim 2016, 20:58:24 Gönderen: LinuxMİnt »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 29 Ekim 2016, 16:59:48 »
İmkan varsa, Linux kurulu disk bölümünü çıkartıp, Windows kurulumunu bu şekilde yapabilirsiniz. Bununla birlikte Windows kurduktan sonra Boot Repair ile Grub önyükleyiciyi her halukarda kullanabilirsiniz.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı LinuxMİnt

• Çaylak Penguen
  • **
    • mehmet akın
« Yanıtla #4 : 29 Ekim 2016, 19:29:10 »
İmkan varsa, Linux kurulu disk bölümünü çıkartıp, Windows kurulumunu bu şekilde yapabilirsiniz. Bununla birlikte Windows kurduktan sonra Boot Repair ile Grub önyükleyiciyi her halukarda kullanabilirsiniz.
Peki bunu nasıl yapacağım? Şu anda C diski olarak kullandığım Linux yüklü olan diskin bağlantılarını windows yüklemek istediğim harddiske mi bağlayacağım?

Yoksa C diskinin harddisk bağlantısını söküp ve 2. bağlantıda olan harddiske Windows yükleyince oluyor mu?

Boot Repair nedir? Ve nasıl kullanılır?
« Son Düzenleme: 29 Ekim 2016, 19:33:06 Gönderen: LinuxMİnt »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 29 Ekim 2016, 22:03:02 »
Linux kurulu harddiskin kablosunu sökmeniz yeterli, böylece Windows kurulumunun Linux kurulu diski etkilemesini önlemiş olabilirsiniz. Windows kurulumu sonrası diğer diski taktığınızda, BIOS'dan bu diski varsayılan açılış diski olarak ayarlayın ve sistemi en son kurulum yaptığınız Linux sürümü ile açıp aşağıdaki komutla Windows'u Grub önyükleyiciye eklemeyi deneyin.

Kod: [Seç]
sudo update-grub
Boot Repair Grub önyükleyiciyi yeniden kurmayı ya da onarmayı sağlayan bir araç. [Nasıl] Grub 2 Önyükleyisinin Onarımı / Yeniden Kurulumu